^

Gezondheid

A
A
A

Geliofobiya

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Obsessieve angst voor zonlicht en het vermijden van blootstelling aan de zon is heliophobia (afgeleid van de combinatie van de Griekse woorden "helyos" - de zon en "phobeo" - ik vrees). Deze fobie is een gevolg van psychologische angst - dergelijke patiënten vrezen dat de zon hun gezondheid en welzijn fysiek kan schaden. Ze voelen dat de zonnestralen ze indrukken en verbranden.

trusted-source[1]

Risicofactoren

In de regel zijn de oorzaken van heliofobie andere fobieën of ziekten:

 • angst voor de zon, die deel uitmaakt van de angst voor verschillende ziekten - bijvoorbeeld de ontwikkeling van cataracten of melanoom;
 • de aanwezigheid van oogpathologieën bij een persoon, waardoor de acute reactie van de ogen (knippijn) zich ontwikkelt tot fel licht, en daarnaast ook oogbeschadiging. Deze factoren kunnen een angst voor de zon veroorzaken - vanwege de persoonlijke negatieve ervaring van de persoon;
 • agorafobie (dit is de angst voor grote open ruimtes), die angst voor de zonnestralen oproept.

In sommige gevallen ontwikkelt deze fobie zich als een onafhankelijke pathologie - plotseling, zonder duidelijke andere ziekten of angsten, begint een persoon angst te ervaren wanneer hij in de zon is. En dit alarm groeit uiteindelijk uit tot de grootte van een fobie - het vermijden van contact met zonlicht begint, een persoon weigert overdag de kamer te verlaten. De basis van deze fobie is een angstaanjagend incident dat een persoon is overkomen, en hijzelf relateert het tegelijkertijd aan het effect van zonlicht.

Heliophobia kan ook een van de symptomen zijn van een persoon die schizofrenie ontwikkelt.

trusted-source[2], [3], [4]

Symptomen geliofoʙii

In heliophobia waargenomen - een ongezond uitziende, bleke huid met symptomen van vitaminetekorten (vervorming van de botten en tanden, alsook tandbederf, de verschijning van spierkrampen, verlies van gewicht, de ontwikkeling van sterke zweten, gevoel van zwakte en bukken, groeiremming, en bovendien veelvuldig breuken) .

Een van de meest karakteristieke symptomen van de ziekte - weigering om in de zon te blijven, wat gepaard gaat met dergelijke manifestaties:

 • permanent verblijf in een appartement of huis;
 • volledige verandering in het regime van de dag - wakker worden 's nachts, slaap gedurende de dag;
 • verschijning van een "kap" -symptoom bij een patiënt.

Naast tekenen van vitamine D-tekort, evenals karakteristieke externe manifestaties, hebben heliofoben vaak paniekaanvallen. Als iemand die bang is voor zonlicht plotseling in de zon komt, heeft hij meestal zo'n symptoomcomplex:

 • verhoogde hartslag, evenals ademhaling;
 • duizeligheid;
 • misselijkheid met braken;
 • paniek probeert te ontsnappen en schuilt op een veilige plek voor hem;
 • irrationele angst voor iemands leven en gezondheid.

In een dergelijke situatie moet dringend een man in de schaduw (donkere kamer of plaats) te hebben, want anders kan het aanzienlijk verergeren de toestand - mogelijk verlies van bewustzijn, de ontwikkeling van hartritmestoornissen of hypertensieve crisis.

trusted-source[5], [6], [7]

Complicaties en gevolgen

Angst voor zonlicht is een tamelijk gevaarlijke sociale fobie, omdat het een persoon dwingt zichzelf te isoleren van de wereld en in veel opzichten te beperken. Er is een scherpe versmalling van de kennissencirkel en communicatie, veel beroepen worden ontoegankelijk, evenals onderwijs op school / universiteit enz., Omdat de meeste van hen overdag werken.

Fobie heeft een negatief effect op de gezondheid van de patiënt, omdat zonder het zonlicht in het lichaam onmogelijk synthese van calciferol is.

Heliofobie, verergerd door een tekort aan calciferol, veroorzaakt de ontwikkeling van aanhoudende depressie, aanhoudende hoofdpijn en een chronisch gevoel van vermoeidheid.

Wat is het verschil tussen de ziekte van Gunther en heliofobie

In tegenstelling tot heliofobie, die alleen een psychologische oorsprong heeft en waarin de zon geen lichamelijk letsel aan de patiënt veroorzaakt, is de ziekte van Günter een genetische pathologie die autosomaal recessief wordt overgedragen. Bij deze ziekte verschijnen zweren en littekens na contact met de zon op de huid van een man. Samen met dit ontwikkelt zich ook een sterke vervorming van de pezen (met als gevolg dat vingers soms draaien), oren en neus. Deze symptomen manifesteren zich door een recessieve mutatie in het niet-seksuele chromosoom, die de oorzaak wordt van verhoogde fotosensibiliteit van de huid, evenals verstoringen in metabolische processen.

trusted-source[8], [9]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling geliofoʙii

Heliofobs, in de regel, schrijft medicijnen voor die een tekort aan calciferol vormen. Dit helpt complicaties voorkomen die zich ontwikkelen als gevolg van hypovitaminose.

Ook is het bij deze fobie nodig om een behandeling in de psychoanalyticus te ondergaan, omdat deze de sociale interactie van de persoon sterk beïnvloedt en gevaarlijke gevolgen heeft voor zijn gezondheid.

Het probleem wordt geëlimineerd door geleidelijk aan te wennen aan het fenomeen dat de patiënt beangstigt, en de progressieve output naar daglicht. Dit gebeurt met de betrokkenheid van medicijnen en psychotherapeutische behandelingsmethoden in het proces.

Psychotherapeutische methoden:

 • hypnose - de patiënt wordt geïnjecteerd in een trance en geeft hem dan het idee dat een redelijk verblijf in de zon geen gevaar voor hem vormt;
 • cognitief-gedragsmatige methode - in dit geval bepaalt de arts de pijnlijke instellingen van de persoon en past deze vervolgens aan met behulp van de aanmoedigingsmethode. Dientengevolge ontwikkelt de patiënt een andere, positieve houding ten opzichte van de zonnestralen en hun effecten op het lichaam;
 • procedure van neurolinguïstisch programmeren - deze methode is gebaseerd op het kopiëren van het gedragsmodel van elke gezonde persoon, in de uitvoering waarvan de patiënt begint te wennen aan de juiste gedragsreacties;
 • autotraining - zelfhypnoseprocedures met gedachten dat de zon en zijn stralen veilig zijn.

Behandeling met medicijnen bestaat uit de benoeming van tranquillizers, sedativa, evenals β-blokkers en antidepressiva.

Het is ook belangrijk om onafhankelijke oefeningen te doen die heliophobia helpen te elimineren. Met de hulp van het geloof in eigen kracht, evenals met een geleidelijke terugtrekking buiten de comfortzone, is het heel goed mogelijk om van de angst voor de zon af te komen. Als de patiënt de nadering van een paniekaanval voelt, moeten relaxieve procedures worden gebruikt: verschuif de aandacht naar iets anders en voer ademhalingsgymnastiek uit.

Prognose

Heliophobia heeft een gunstige prognose met een volledig herstel, maar alleen met de tijdige tijdige behandeling. Een goede therapie kan een persoon redden van fobieën, wat hem in staat zal stellen terug te keren naar de maatschappij, en ook om zowel de fysieke als mentale gezondheid te behouden.

trusted-source[10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.