^
A
A
A

Angst verlichten met Botox

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

20 January 2022, 09:00

Botulinumtoxine-injecties bevorderen spierontspanning in het injectiegebied en elimineren in het algemeen overmatige angst en verminderen het risico op het ontwikkelen van depressieve aandoeningen.

Wat weten we over Botox, behalve dat dit specifieke medicijn wordt gebruikt om overmatig zweten te corrigeren en expressielijnen te elimineren? Ondertussen is botulinumtoxine een neurotoxische eiwitstof die wordt geproduceerd door bacteriële micro-organismen. Volgens wetenschappers is dit een van de meest giftige gifstoffen. Het blokkeert de afgifte van neurotransmitters in de synapsen tussen neuronen en myocyten, waardoor de verbinding tussen de spieren en het zenuwstelsel wordt verbroken. Niettemin worden Botox-injecties met succes gebruikt door zowel schoonheidsspecialisten als neuropathologen - voornamelijk om individuele spiergroepen te ontspannen die betrokken zijn bij de vorming van mimische rimpels, of in een staat van vervormende spasmen.

Wetenschappers bestuderen nog steeds de meest waarschijnlijke bijwerkingen die verband houden met het gebruik van het medicijn. Bijwerkingen zoals overmatige spierontspanning, ontstekingsreacties zijn bekend, maar de meeste van deze verschijnselen verdwijnen vanzelf binnen enkele weken.

In hun nieuwe studie gingen experts van de Universiteit van Californië op zoek naar de gunstige eigenschappen van botulinumtoxine. Ze voerden een reeks experimenten uit, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in twee artikelen op de pagina's van Scientific Reports. Volgens wetenschappers vermindert neurotoxine het risico op het ontwikkelen van een depressieve toestand en verlicht het met succes angst.

In de loop van de werkzaamheden is een grote database geanalyseerd met daarin gegevens over patiënten die een kuur Botox hebben ondergaan en bepaalde bijwerkingen hebben geconstateerd. Injecties bij deze mensen werden uitgevoerd in het gezicht, de nek, de ledematen - om spasmen te verlichten. Ter vergelijking werd een parallel getrokken met de tweede grote groep patiënten die een gelijkaardige behandeling ondergingen, maar dan met andere geneesmiddelen. Als resultaat bleek dat bij mensen na Botox-procedures de mate van ongemotiveerde angst met ongeveer 25-70% afnam. De onderzoekers verduidelijken dat er onder de deelnemers aan het projectwerk geen mensen waren die aanvullende anxiolytica of antidepressiva slikten.

Aangezien de injecties in verschillende delen van het lichaam werden uitgevoerd en tegelijkertijd het angstremmende effect bij bijna alle patiënten werd opgemerkt, bestaat er geen twijfel over de betrokkenheid van Botox. Bovendien ondervonden deelnemers die voor spasmen werden behandeld met andere medicijnen dit anti-angsteffect niet. Het moet duidelijk zijn dat verder onderzoek naar botulinumtoxine en het effect ervan op het menselijk lichaam niet kan worden vermeden. Het is heel goed mogelijk dat de remedie binnenkort actief wordt gebruikt als een psychotrope drug.

Op de pagina NATUUR leest u meer over het onderzoek. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.