^

Gezondheid

A
A
A

Witte stof van de hersenhelften

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De witte stof van de hersenhelften wordt vertegenwoordigd door verschillende systemen van zenuwvezels, waaronder de volgende:

  1. associatieve;
  2. commissural en
  3. Projectie.

Ze worden beschouwd als geleidende wegen voor de hersenen en het ruggenmerg. Associatieve zenuwvezels die uit de cortex (ekstrakortikalnye) afkomstig zijn geplaatst binnen een enkele halve bol, die de verschillende functionele centra. De commissurele zenuwvezels passeren de spikes van de hersenen (corpus callosum, anterieure spike). Projectiebundel zenuwvezels, die zich vanaf de cerebrale hemisfeer de onderliggende divisies (intermediair, intermediair en al.) En het ruggenmerg, alsmede de volgende in de omgekeerde richting van deze formaties omvatten een binnenste capsule en zijn stralende kroon (corona radiata).

De binnencapsule (capsula interna) is een dikke, hoekige plaat met witte stof. Aan de zijkant is begrensd door een lenticulaire kern en de mediale - het hoofd van de nucleus caudatus (voor) en thalamus (achter). De binnenste capsule is verdeeld in drie secties. Tussen het caudatus en lenticulaire kernen is het voorste been van de capsula interna (crus anterius capsulae internae) tussen de lensvormige nucleus en thalamus - achterpoot van de capsula interna (crus posterius capsulae internae). De kruising van deze twee delen in een lateraal openstaande hoek vormt de knie van de binnenste capsule (genu capsulae internae).

In de binnencapsule passeren alle projectie-vezels die de hersenschors verbinden met andere delen van het centrale zenuwstelsel. In de knie van de binnencapsule bevinden zich de vezels van het corticale nucleaire pad die worden geleid van de cortex van de precentrale gyrus naar de motorische kernen van de schedelzenuwen. In het voorste deel van de achterste stengel, direct grenzend aan de knie van de binnenste capsule, zijn corticospinale vezels. Deze motorweg, zoals de vorige, begint in de precentrale gyrus en volgt de motorische kernen van de voorhoorns van het ruggenmerg.

Achter de vermelde geleidende paden in de achterste stengel bevinden zich thalamocorticale (thalamotemennye) vezels. Ze worden voorgesteld door de uitgroeiingen van de thalamuscellen, gebonden aan de cortex van de postcentrale gyrus. Dit geleidende pad bevat vezels van geleiders van allerlei algemene gevoeligheid (pijn, temperatuur, aanraking en druk, proprioceptief). Nog meer achter dit kanaal in de centrale secties van de achterste stengel bevindt zich het pad temporomandibulair-occipitale brug. De vezels van dit pad starten vanuit de cellen van verschillende delen van de cortex van de occipitale, pariëtale en temporale lobben van het halfrond en volgen naar de kernen van de brug die zich in het voorste (basilaire) deel ervan bevinden. In de achterste delen van de achterste pedikel bevinden zich de auditieve en visuele paden. Beide komen voort uit de subcorticale centra van gehoor en visie en eindigen in de corresponderende corticale centra. Het voorste been van de binnenste capsule bevat het voorhoofdsbrugpad.

Dit zijn slechts de belangrijkste geleidende paden waarvan de vezels in de binnenste capsule passeren.

De vezels van de oplopende geleidende paden, divergeren in verschillende richtingen in de cortex van de hersenhelften, vormen de zogenaamde radiate crown (corona radiata). De vezels van de dalende paden van de binnencapsule in de vorm van compacte bundels worden naar de middenhersenen gestuurd.

Corpus callosum (corpus callosum) vezels omvat (commissural pathway) van de ene hersenhelft naar de andere en de verbindingsgedeelten van de cortex behorende linker en rechter hemisferen, met als doel het combineren (coördinatie) functies van beide hersenhelften eendelig. Het corpus callosum is een dikke, speciaal gebogen plaat die bestaat uit transversale vezels. Vrij callosum bovenoppervlak gericht naar de cerebrale langssleuf heeft een grijze afdekking (indusium griseum) - dunne plaat grijze massa.

In het sagittale sectie van de hersenen kan worden onderscheiden bochten en een deel van het corpus callosum: knie (genu), aanhoudende beneden in een bek (rostrum) en vervolgens naar de terminal (eind) plaat (lamina terminalis). Het middelste deel wordt de stam (truncus) van het corpus callosum genoemd. Aan de achterkant gaat de stam verder in het verdikte deel - het splenium. De transversale vezels van het corpus callosum in elk halfrond van de grote hersenen vormen de uitstraling van het corpus callosum (radiatio corporis callosi). Vezels voor het corpus callosum - knee - omgeven het voorste gedeelte van de langssleuf en verbonden met de hersenen frontale cortex van de rechter en linker hemisferen. Vezels van het centrale deel van het corpus callosum - de romp - verbinden de grijze materie van de pariëtale en temporale lobben. In de degel bevinden zich vezels die het achterste gedeelte van de langsspleet van de grote hersenen omringen, die de cortex van de achterhoofdskwabben verbinden.

Onder het corpusculaire lichaam bevindt zich de fornix. Code bestaat uit twee boogvormige onderdelen, verbonden bij het middengedeelte via dwarsrichting uitstrekkende vezels - verklevingen boog (comissura Fornicis). Het middelste deel wordt het lichaam van de kluis genoemd (corpus fornicis). Verderop en verder naar beneden gaat het verder in de ronde dubbele kolom - kolom van de kluis (columna fornicis). Rechts en links set van kolommen worden verzonden naar beneden en een paar lateraal van de basis van de hersenen, waar het eindigt in de rechter en linker mastoideus lichamen. Postérieure boog lichaam zich ook gepaarde vlakke gedeelte - voetboog (crus Fornicis), vastgelijmd aan de onderzijde van het corpus callosum. Stoom voetboog rechts en links geleidelijk verdwijnen zijdelings en neer, gescheiden van het corpus callosum, platter en zijn ene zijde overgaat in de hippocampus, de hippocampus vormen franjes (fimbria hippocampus). Het andere deel van de fimbria is vrij en kijkt naar de lagere hoorn van het laterale ventrikel. De fimbriae van de hippocampus in de haak eindigt, waardoor de temporale lob van de terminale hersenen wordt verbonden met de tussenliggende hersenen.

Voor de boog in het sagittale vlak bevindt zich een transparant septum (septum pellucidum), dat bestaat uit twee evenwijdig aan elkaar liggende platen. Elke transparante scheidingsplaat (lamina Septi pellucidi) gespannen tussen het lichaam en de dakstijl achter, boven het corpus callosum, de knie en de snavel callosum voorkant en onderkant. Tussen de platen van het transparante septum bevindt zich een spleetholte van het transparante septum (cavum septi pellucidi), die een transparante vloeistof bevat. De plaat van het transparante septum dient als de mediale wand van de voorhoorn van het laterale ventrikel. Aan de voorzijde van de pijlers van de boog bevindt zich een voorste punt (comissura rostralis, s Anterior), waarvan de vezels dwars zijn georiënteerd. Op het sagittale gedeelte heeft de spijker de vorm van een kleine ovaal. Het voorste deel van de spijker is dun en sluit aan op de grijze substantie van de reukdriehoeken van beide hemisferen. Het grote achterste deel bevat zenuwvezels die de schors van de anterieure mediale delen van de slaapkwabben verbinden.

De witte stof van het halfrond bestaat uit vezels die verschillende delen van de cortex verbinden binnen één halfrond (associatieve vezels) of de cortex met de subcorticale centra van het halfrond. Samen met korte associatieve zenuwvezels in witte materie, worden grote lange stralen met een longitudinale oriëntatie onderscheiden en ver verwijderde gebieden van de cerebrale cortex ver van elkaar onderscheiden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.