^

Gezondheid

Sperma analyse

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Spermogram is een analyse van sperma, waardoor wordt vastgesteld of een man problemen heeft met het concipiëren van een kind. Dit verschijnsel doet zich voor bij bijna elke derde van de paren die geen baby kunnen starten. Hiervoor worden speciale tests uitgevoerd.

Wat bevatten ze? Let dus op de hoeveelheid "grondstoffen". Het zou genoeg moeten zijn voor de conceptie. De liquefactie-tijd speelt een grote rol. Sperma is een dikke, gelachtige substantie, die na 20 minuten na ejaculatie vloeibaar wordt. De tijd van liquefactie is de periode vanaf de ejaculatie en tot de transformatie van het sperma in vloeibare "grondstoffen". De hoeveelheid "materiaal" laat zien hoeveel spermatozoa aanwezig zijn in één milliliter sperma van één ejaculatie. De structuur van het sperma laat zien welk percentage van het sperma een normale vorm heeft. Mobiliteit bepaalt ook het percentage, maar de normale motiliteit van het sperma. Het is een feit dat mobiele spermatozoa klein kunnen zijn. Het niveau van zuurgraad, leukocyten en fructose wordt ook bepaald. Deze indicatoren geven aan of normaal sperma of niet.

Deze tests worden uitgevoerd als een man reproductieve problemen heeft die tot onvruchtbaarheid hebben geleid. Er was een succesvolle vasectomie of een reversibele vasectomie.

Voordat je de test gaat doen, moet je je voorbereiden. Het wordt aanbevolen om elke seksuele activiteit 2-5 dagen vóór de procedure te vermijden. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat het verkregen sperma het maximum is. Zeldzame seksuele activiteit kan ertoe leiden dat sperma minder actief wordt.

Analyse van sperma (zaadvloeistof) is nodig om het probleem aan te pakken van het vermogen van de proefpersoon om nakomelingen te produceren. De oorzaak van onvruchtbaarheid bij mannen kan zijn ziekten van de testikels, prostaat, geleidingsstoornissen van de zaadleider, ziekten en misvormingen van de urethra.

Analyse van het ejaculaat (sperma) is een van de methoden voor het diagnosticeren van hormonale stoornissen in de regulatie van het voortplantingssysteem. Normale resultaten van de studie van ejaculaat maken het in de meeste gevallen mogelijk om hormonale stoornissen uit te sluiten als een oorzaak van onvruchtbaarheid.

Analyse van sperma is een meer gebruikelijke manier van horen, onderzoek naar de kwaliteit van mannelijk ejaculaat, een spermogram genoemd. Spermaonderzoek wordt uitgevoerd om fysieke kwaliteiten en parameters te bepalen, evenals om het volume te schatten. Ook omvat sperma-analyse een beoordeling van de viscositeit, kleur ervan. De belangrijkste parameter in de studie van het ejaculaat is de bepaling van de activiteit en het aantal van de belangrijkste deelnemers aan bevruchtingsspermatozoa. Analyse van sperma kan de aanwezigheid van vreemde cellen aantonen, op basis van zijn resultaten plant de arts verdere diagnostische en therapeutische maatregelen. Kortom, informatie over de geslachtscellen van de man, cellulaire eigenschappen, parameters en activiteit, chemische en kwalitatieve samenstelling - dit alles wordt meegenomen in het spermogram.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Waarom nemen ze sperma-analyse?

Ten eerste is zo'n onderzoek erg belangrijk voor mensen die tevergeefs proberen het gezin met een kind te vullen. In de regel wordt een uitgebreid onderzoek uitgevoerd door een vrouw, maar diagnostische methoden om de toestand van de gezondheid van een man te bestuderen zijn niet minder belangrijk. Eigenschappen en bewegingssnelheid van de meest actieve deelnemers aan bevruchting - spermatozoa worden bepaald in het spermogram.

Ook is spermanalyse belangrijk voor het diagnosticeren van verschillende soorten urologische problemen, zowel chronisch als acuut. Er moet rekening mee worden gehouden dat de analyse van sperma soms niet de enige onderzoekprocedure is die nodig is om de oorzaken van de ziekte te achterhalen. Dit is slechts een deel van de diagnostische activiteiten.

Hoe kan ik sperma nemen?

Voordat u de test gaat doen, moet u overwegen hoe u sperma inneemt en hoeveel manieren van blootstelling er zijn. In de regel moet je hiervoor een schoon glas nemen. Meestal vindt er een uitbarsting in hem plaats, je kunt deze procedure zowel in de kliniek als thuis doen, als de medische instelling in de buurt is.

De meest voorkomende manier is masturbatie met ejaculatie in een glas. Je kunt ook het sperma verzamelen tijdens het geslachtsverkeer. In dit geval is het noodzakelijk om de penis van de partner te krijgen voor de ejaculatie. Ejaculatie moet worden gedaan in een schoon glas. Deze methode wordt veel gebruikt na een vasectomie om de aanwezigheid van sperma te controleren.

Voor het verzamelen van "grondstoffen" is het mogelijk en met behulp van een condoom. Als een man de voorkeur geeft aan de gebruikelijke manier van beschermen, moet hij grondig worden schoongemaakt van het smeermiddel. Het is deze stof die spermatozoën doodt. Er zijn speciale condooms die geen stoffen bevatten die het sperma doden. Na de ejaculatie moet je het condoom voorzichtig verwijderen, het met een knoop vastbinden en in een container doen.

Als een man spermavloeistof thuis verzamelt, moet deze binnen een uur naar de kliniek worden gebracht. Het is raadzaam om het monster uit de buurt van kou, hitte en zonlicht te houden. Bevries het sperma niet. Het is noodzakelijk om op te merken dat het sperma bijna elke dag verandert. Daarom is het noodzakelijk om het binnen 2-3 maanden 2-3 keer te analyseren.

Hoe is de sperma-analyse?

Een wereldwijde, algemeen erkende gezondheidsorganisatie beveelt aan om een analyse van sperma te nemen, dat wil zeggen een spermogram na uitsluiting van seksuele relaties gedurende ten minste drie dagen met behulp van zelfirritatie en opwinding, dat wil zeggen masturbatie. Als de seksuele contacten aan de vooravond van het spermogram waren, is er mogelijk een tekort aan volume sperma voor kwalitatief onderzoek. Als onthouding vóór analyse te lang is, zal de activiteit van mannelijke geslachtscellen worden verminderd.

Het materiaal voor de studie moet nieuw zijn, dus de analyse van sperma wordt uitgevoerd in ziekenhuis of buiten het ziekenhuis. Ejaculaat zou in de verdunde toestand moeten zijn, in zijn geheel, thuis, verzameling is alleen mogelijk als het snel is, binnen een uur na aflevering aan het laboratorium. Als een man een analyse van sperma op zijn grondgebied geeft, dat thuis is, moet hij eerst worden gevuld met steriele capaciteit en na de procedure onmiddellijk de inhoud van de container aan de kliniek afleveren.

Vereisten voor het verzamelen van sperma zijn het verzamelen van materiaal zonder het gebruik van bewaarmiddelen - condooms, omdat het contact van mannelijke gameten met latex het beeld van laboratoriumtests kan verstoren.

Bacterieel sperma zaaien

Een van de diagnostische methoden, die vaak wordt gebruikt om de oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid te verhelderen, is bacteriële spermazaaien. Deze procedure is toegewezen aan mannen in de aanwezigheid van inflammatoire pathologieën van het urogenitale systeem. Vaak in parallel met deze procedure, adviseert de behandelend arts het doorgeven van het geheim van de prostaat.

Deze studie is vrij eenvoudig. Het is noodzakelijk om het sperma in het voedingsmedium te plaatsen, wat het meest gunstig is voor de "groei" van micro-organismen. Gedurende meerdere dagen is het noodzakelijk om een bepaalde temperatuur te handhaven. Wanneer de micro-organismen zich beginnen te vermenigvuldigen, wordt het mogelijk om ze onder een microscoop te onderzoeken. Het is eenvoudig om hun aantal, de groeisnelheid en de gevoeligheid voor antibiotica vast te stellen. Het is dus mogelijk om de optimale behandeling te kiezen.

Vóór de analyse moet het worden voorbereid. Ejaculaat voor bacteriële inoculatie wordt uitsluitend 's ochtends verzameld in een steriele container. Eerst moet de man plassen en dan zijn handen wassen met zeep en een hygiënische procedure uitvoeren met de geslachtsorganen. Daarna worden de eikel en de voorhuid gedroogd met een steriel doekje. Verzameling van ejaculaat wordt alleen verzameld door masturbatie. Opgemerkt moet worden dat de wanden van de container niet kunnen worden aangeraakt door de penis of handen.

Alvorens het sperma aan een bacteriecultuur door te geven, zal een man bepaalde regels moeten volgen. Dus, onthouden van geslachtsgemeenschap 5-7 dagen vóór de dag van analyse. Weigeren om alcohol te drinken gedurende 3-4 dagen. Als een man antibiotica neemt, krijgt het sperma niet eerder dan twee weken na het stoppen van de medicatie.

Sperma-analyse is een effectieve studie die helpt om tijdig de oorzaak van onvruchtbaarheid te achterhalen en therapeutische maatregelen te nemen. Ook helpt sperma-analyse bij het diagnosticeren van veel mannelijke aandoeningen, zoals prostatitis, infecties, verschillende hormonale systeemstoornissen, varicocèle.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Sperma onder de microscoop

Hoe kijkt het sperma onder de microscoop en wat kun je zien door deze studie te doen? Overweegt u dat alles gebeurt, dan moet u ongeveer 400 keer een vrij grote toename maken. Een druppel verdund sperma 30 minuten na ejaculatie wordt op het glas geplaatst.

Opgemerkt moet worden dat spermatozoa van elkaar kunnen verschillen. Elk van hen vervult een bepaalde functie. Dus, bevruchtende spermatozoa, ze bevatten slechts één procent van het ejaculaat. Het zijn jonge, energieke en 'atletische' spermatozoa.

Er zijn spermatozoommillers. Hun aantal overschrijdt 85%. Op weg naar het ei proberen ze de concurrentie voor te blijven. Bovendien kunnen ze het sperma van een andere man vernietigen, indien aanwezig. Ze hebben veel meer hoofd dan anderen. Het bevat giftige stoffen. Als je dit proces door een microscoop observeert, zul je zien hoe de "moordenaars" andere spermatozoa benaderen. Tijdens dit contact geven ze giftige stoffen af en doden daarmee hun concurrent. Eén zo'n sperma kan tot 10 anderen doden.

Er zijn spermatozoa "ram". Dankzij hun aanvallen verkleinen ze de wanden van het ei aanzienlijk en helpen anderen om de schaal te penetreren en uiteindelijk het ei te bevruchten.

Spermatozoa zijn "blokkers". Ze dringen niet door in de baarmoederholte en in de eileiders. Deze spermatozoa blijven in de baarmoederhals van de baarmoeder en voorkomen zo dat anderen binnendringen. Familie-spermatozoa kunnen worden geproduceerd op de meest ongunstige momenten in het leven van een man, vooral tijdens stress. Dit voorkomt conceptie. Dat is zo divers kan het sperma zijn van een sterkere seks.

Bloed in het sperma

Hematospermia is een van de ziekten, waardoor bloed in het sperma verschijnt. Vaak krijgt dit symptoom geen enkel belang. Natuurlijk veroorzaakt in veel gevallen het bloed in het sperma een serieuze indruk en is het zorgwekkend.

Soms blijft het verschijnen van bloed in het sperma onbekend en dit symptoom verschijnt zonder klinische betekenis. Maar in veel gevallen duidt bloed in het sperma op de aanwezigheid van een ernstige ziekte.

Over het algemeen komt hematospermie voor bij mannen jonger dan 40 jaar. Bloed in het sperma kan in één keer voorkomen en periodiek worden herhaald. Soms gebeurt dit na geslachtsgemeenschap. Maar waarschijnlijk ligt de reden in het vrouwelijke geslachtsorgaan. Daarom nemen sommige mannen dit fenomeen voor hematospermia.

De aanwezigheid van bloed in het sperma kan worden geassocieerd met problemen met de urinewegen. Om de oorzaak van het bloeden vast te stellen, is het daarom noodzakelijk om een onderzoek van de nieren, blaas en urineleiders uit te voeren. In elk geval is raadpleging van de behandelende arts noodzakelijk. Sperma moet van een normale kleur zijn.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21]

Klontjes in het sperma

Wat kunnen stolsels zeggen over sperma? De brokken in het ejaculaat in de vorm van rijst of de geleiachtige bosjes spreken helemaal niet over de problemen. Maar als ze van kleur, vorm en zelfs geur veranderen, is het hoogstwaarschijnlijk een kwestie van een soort van ziekte.

Tijdens prostatitis, urethritis en stenen in de prostaat kunnen de stolsels roodachtig of bruin van kleur zijn. Bij sommige ziekten kunnen ze de geur en kleur veranderen. Als deze eigenschappen significant verschillen van de norm, dan hebben we het waarschijnlijk over ernstige ziekten.

Gele stolsels zijn een voorbode van vesikel-prostatitis. Het is noodzakelijk om te begrijpen dat de frequentie van seksuele handelingen de dichtheid van sperma beïnvloedt. Hoe vaker ze voorkomen, hoe meer vloeibaar sperma. Met zeldzame seksuele handelingen stagneert het en wordt het dikker. Sterk sperma kan hoge koorts zijn.

Bij regelmatig seksleven zijn stolsels helemaal niet normaal. Verduidelijk allemaal of om bakposev geheime prostaat-, spermogram- en urine-analyse te helpen. Als er pijn is tijdens geslachtsgemeenschap en erna, moet u echografie doen. In dit geval kunt u bepalen wat het probleem is en waarom het sperma dik is geworden.

trusted-source[22], [23], [24], [25]

Leukocyten in sperma

Er zijn om een goede reden leukocyten in het sperma. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit proces beïnvloed door het ontstekingsproces in de zaadbal of de aanhangsels ervan. Het kan ook in de prostaatklier en urethra voorkomen.

Als je het aantal leukocyten in het sperma, het uitstrijkje van de urethra en de uitscheiding van de prostaat vergelijkt, zal het gemakkelijk zijn om de lokalisatie van het ontstekingsproces te bepalen. Behandeling van prostatitis moet correct worden geselecteerd. Natuurlijk wordt het alleen op basis van leukocyten voorgeschreven. Maar er zijn andere parameters waar u op moet letten. Deze hoeveelheid lecithinekorrels, amyloïde lichamen, de aanwezigheid van microflora en de uitzetting van zaadblaasjes. Als u dergelijke parameters kent, kunt u een goede behandeling kiezen.

Het is altijd nodig om het aantal leukocyten te controleren. Daarom is het noodzakelijk om de tests af te leggen en het onderzoek van de artsen te allen tijde te doen. Het is onmogelijk om de aanwezigheid van leukocyten in sperma te zien. Dit suggereert dat het sperma voortdurend onderzoek moet ondergaan.

Eiwit in sperma

Wat beïnvloedt het eiwit in het sperma en waar komt het vandaan? De prostaatklier en zaadblaasjes hebben eiwitverbindingen in hun samenstelling. Ze worden tijdens de ejaculatie direct vernietigd in aminozuren door de werking van enzymen.

Van de basische aminozuren die worden uitgescheiden door eiwitten, zijn serine, leucine, glycine, tyrosine, glutaminezuur en histidine aanwezig in het seminale plasma. Het gemiddelde aminozuurgehalte is ongeveer 0,0125 g / ml.

Naast aminozuren en eiwitten bevat semen plasma een groot aantal vrije aminen. Dit spermidine, choline, spermine en creatine. De laatste component staat bekend als creatinegroei, die de hersenactiviteit verbetert. Creatine in een significante concentratie zit in zaadvloeistof. Hij is volledig wederkerig van creatinefosfokinase. Dit is een specifiek enzym dat zijn activiteit op de plaatsen van het seminale plasma lange tijd kan handhaven. Daarom is sperma de bron van veel nuttige componenten.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.