^

Gezondheid

A
A
A

Scheuren in de hoeken van de lippen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 06.09.2022
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Telkens wanneer er scheuren in de hoeken van de lippen verschijnen, herinneren we ons immuniteit. Een dergelijk probleem hangt inderdaad nauw samen met de toestand van ons immuunsysteem, en het komt vaker voor in de lente, wanneer de afweer verzwakt en de vitaminereserves van het lichaam zijn uitgeput. Op zichzelf zijn scheuren of toevallen geen ziekte, hoewel ze aanzienlijk ongemak veroorzaken. Het is gewoon een signaal van het lichaam dat er iets mis mee is.

Epidemiologie

Meestal zijn scheuren in de hoeken van de lippen te wijten aan de activering van een streptokokken- of schimmelinfectie. Patiënten met een verzwakt immuunsysteem en chronische pathologieën, zwangere vrouwen en kinderen (inclusief adolescentie) lopen een verhoogd risico.

Zowel mannen als vrouwen zijn even vaak ziek, en vooral degenen die geen afstand kunnen doen van slechte gewoonten, zoals roken en alcohol drinken.

Oorzaken scheuren in de hoeken van de lippen

Er zijn veel factoren die het verschijnen van scheuren in de hoeken van de mondholte veroorzaken, maar de echte reden is meestal hetzelfde - dit zijn bacteriën en andere pathogene micro-organismen die op verschillende manieren het slijmvlies van de lippen binnendringen, na waarmee ze worden geactiveerd. De meeste mensen vergissen zich een beetje als ze denken dat scheuren ontstaan door overmatige droogheid van de huid of door beriberi: inderdaad, deze factoren vinden plaats, maar zonder de aanwezigheid van de microbiële flora zou het probleem niet zijn opgetreden.

Zelfs de scheuren die zich vormen op de achtergrond van acute respiratoire virale infecties of acute luchtweginfecties zijn niet het gevolg van een hoge lichaamstemperatuur, maar een gevolg van een infectieuze invasie. Bovendien worden aanvallen volgens statistieken meestal veroorzaakt door streptokokken en schimmelflora, namelijk epidermale streptokokken en gistachtige schimmels die behoren tot het geslacht Candida. De infectie veroorzaakt de ontwikkeling van een ontstekingsproces dat optreedt met schade aan de oppervlaktehuidweefsels en slijmvliezen.

Risicofactoren

Er zijn een aantal factoren bekend die de vorming van scheuren in de hoeken van de lippen kunnen veroorzaken. Meestal hebben we het over deze van hen:

 • het gebruik van ongewassen glazen, kopjes, apparaten van anderen;
 • frequent bijten en likken van de lippen, vooral in het koude seizoen;
 • niet-naleving van hygiënische regels voor de verzorging van de mondholte;
 • algemene afkoeling van het lichaam of oververhitting;
 • het gebruik van voedsel van lage kwaliteit, ongewassen groenten, groenten, bessen, fruit;
 • constant met vuile handen de huid in de mond aanraken.

Bijdragen aan de ontwikkeling van de infectieuze procesfactoren zoals:

 • zwakke immuniteit;
 • bloedarmoede van verschillende etiologieën;
 • suikerziekte;
 • insufficiëntie van de leverfunctie;
 • gebrek aan vitamines en mineralen in het lichaam;
 • frequente of langdurige infectieuze processen;
 • frequente of langdurige behandeling met hormonale of cytostatische geneesmiddelen, immunosuppressiva.

Pathogenese

Er zijn dergelijke pathogenetische soorten scheuren in de hoeken van de lippen:

 • bacteriële scheuren die worden veroorzaakt door streptokokkeninfectie;
 • schimmelscheuren die ontstaan wanneer de schimmels van het geslacht Candida worden geactiveerd.

Het moet duidelijk zijn dat deze micro-organismen - de veroorzakers van de ziekte - normaal gesproken aanwezig kunnen zijn op de huid van een gezond persoon. Hun verbeterde reproductie begint alleen met een combinatie van gunstige omstandigheden hiervoor:

 • een scherpe verzwakking van het immuunsysteem (ondervoeding, ziekte, operatie, enz.);
 • daling van het hemoglobinegehalte in de bloedbaan;
 • ziekten van de mondholte, tanden, bovenste luchtwegen;
 • verhoogde bloedsuikerspiegels;
 • intestinale dysbiose.

Elke storing in het lichaam is stress in een of andere vorm, die een impuls kan geven aan de ontwikkeling van een infectie. Als gevolg hiervan activeren micro-organismen die zich ophopen in de mondhoeken hun groei en ontwikkeling, een ontstekingsreactie wordt geactiveerd, die gepaard gaat met alle relevante tekenen: roodheid, pijn, enz.

Symptomen scheuren in de hoeken van de lippen

De klinische symptomen van scheuren in de hoeken van de lippen kunnen enigszins variëren, afhankelijk van de etiologie van de ziekte. De eerste tekenen kunnen bijvoorbeeld als volgt worden beschreven:

 • Bij bacteriële scheuren is er aanvankelijk een lichte roodheid en ongemak in de vorm van jeuk. Na een tijdje vormen zich kleine luchtbellen in de hoeken van de lippen, of één luchtbel met vloeibare inhoud: het is vanwege dit symptoom dat veel mensen aanvallen met herpes verwarren. Maar na enige tijd gaan de bubbels open en vormt zich een bloederige korst, die zowel droog als nat kan zijn, soms opengaand of bloedend. In dit stadium komt de pijn samen, het wordt pijnlijk om je mond te openen en dienovereenkomstig te spreken en te eten.
 • Bij schimmelscheuren treedt een ontstekingsproces op, dat qua uiterlijk lijkt op erosie. De buitenste korst vormt zich niet en de scheuren en roodheid in de hoeken van de lippen zelf onderscheiden zich door een roodachtige tint, vaak bedekt met een losse coating. Als de mond gesloten is, kan het probleem onzichtbaar blijven. Maar met een open mond worden epileptische aanvallen en scheuren in de hoeken van de lippen zichtbaar, pijn van snijdende aard kan optreden.

Naast de bovenstaande opties zijn er ook gemengde scheuren die tekenen van zowel microbiële als schimmelaanwezigheid vertonen.

Scheuren in de hoeken van de lippen bij een kind

De meest voorkomende factor die leidt tot het ontstaan van scheurtjes in de mondhoeken bij kinderen is het ontbreken van vitamines uit de B-groep, die zorgen voor een normale conditie van de huid en de slijmvliezen. Een tekort aan zink en ijzer in het lichaam kan ook “de schuld” zijn. Meestal worden bacteriën en schimmels echter geactiveerd tegen de achtergrond van een afname van de immuunafweer - bijvoorbeeld met tonsillitis, cariës, frequente verkoudheid en SARS, met bloedarmoede, worminfecties.

Bij veel kinderen is de oorzaak van overmatige ophoping van bacteriën in de hoeken van de lippen malocclusie, niet-naleving van de regels voor mondhygiëne en bij kleine kinderen, langdurig vasthouden van tepels en fopspenen in de mond. Allergische processen, andere ziekten en afwijkingen dragen hun aanvullende bijdrage.

Scheuren in de mondhoeken in de kindertijd worden niet vaak gestoord, maar als een dergelijke pathologie optreedt, krijgt deze een overwegend langdurig karakter. De piek van morbiditeit bij kinderen vindt plaats in de lente, wanneer vooral het gebrek aan vitamines zich manifesteert tegen de achtergrond van een algemene afname van de immuniteit.

Scheuren in de hoeken van de lippen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden veel chronische ziekten verergerd, en dit is voornamelijk te wijten aan een sterk toenemende belasting van het vrouwelijk lichaam en een daling van de immuniteit. De ziekte bij zwangere vrouwen kan atypisch verlopen, beginnend met de gebruikelijke droogheid van de lippen, eindigend met de vorming van erosies, voornamelijk in de onderlip.

Het is niet ongewoon tijdens de zwangerschap en scheuren in de hoeken van de lippen van allergische oorsprong. Dergelijke aanvallen worden gekenmerkt door jeukende en brandende gevoelens, zwelling en roodheid in het overeenkomstige deel van het gezicht. Bijkomend contact met het allergeen leidt tot de vorming van kleine belletjes die zich ontwikkelen tot erosieve elementen.

Atypische symptomen van scheuren kunnen kort en spontaan optreden en ook abrupt verdwijnen. Remissies komen vaak voor, maar de lippen loslaten meestal in deze periode. Gekenmerkt door droogheid van de lippen en de huid van het gezicht.

Complicaties en gevolgen

Complicaties tegen de achtergrond van het verschijnen van scheuren in de hoeken van de lippen zijn uiterst zeldzaam: meestal wordt het probleem in een vroeg stadium van ontwikkeling genezen. In gevorderde gevallen is het mogelijk om de infectie te verspreiden, het gebied van het ontstekingsproces te vergroten met de betrokkenheid van gezonde weefsels (huid en slijmvliezen).

Onder de bijzonder onaangename gevolgen kan men de vorming van extra diepe scheuren, ulceratieve en erosieve elementen onderscheiden, die samensmelten tot één grote focus. Het loopproces wordt gekenmerkt door ernstig ongemak en bij nauw contact bestaat het risico dat de infectie op andere mensen wordt overgedragen.

Als scheuren in de hoeken van de lippen niet lang genezen, heeft het geen zin om te wachten tot het probleem vanzelf verdwijnt: het is beter om een arts te raadplegen die een behandeling voorschrijft in overeenstemming met de gedetecteerde ziekteverwekker. Als de ziekte aan het toeval wordt overgelaten, wordt zelfgenezing tegen de achtergrond van een verzwakte immuniteit als bijna onmogelijk beschouwd. De behandeling moet alomvattend zijn, gericht op lokale effecten op de ontstekingsfocus en op versterking van de immuunafweer.

Diagnostics scheuren in de hoeken van de lippen

In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt de diagnose van scheuren gesteld op basis van een klinisch onderzoek en klachten van patiënten. De symptomatologie van de ziekte is typisch en in geval van twijfel worden de gegevens van de histologische analyse van beschadigde weefsels in overweging genomen.

Over het algemeen kunnen diagnostische stadia als volgt worden verdeeld:

 • verzameling van klachten, onderzoek van de patiënt;
 • het uitvoeren van histologische analyses, huidtesten met allergenen;
 • algemene laboratoriumtests om de toestand van het lichaam te beoordelen (laat bloedarmoede, ontstekingsziekten uitsluiten);
 • instrumentele diagnostische methoden.

Laboratorium- en instrumentele diagnostiek worden het vaakst gebruikt bij de differentiatie van lipaandoeningen. De arts kan bijvoorbeeld een perifeer bloedonderzoek, cytologisch, bacteriologisch en virologisch onderzoek van uitstrijkjes, echografisch onderzoek van de buikholte of schildklier, enz. Voorschrijven.

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose moet worden uitgevoerd met verschillende soorten cheilitis (exfoliatief, glandulair, meteorologisch, ringvormig, candida, eczemateus type), met lupus erythematosus van de lippen, macrocheilitis.

Behandeling scheuren in de hoeken van de lippen

Bij de behandeling van scheuren in de hoeken van de lippen is het beter om een geïntegreerde aanpak te bieden, rekening houdend met de individuele kenmerken van de behandeling. Het is ook belangrijk om te voldoen aan algemene maatregelen, waaronder:

 • naleving van de regels voor mondhygiëne;
 • regelmatige hygiëne van de mondholte en tanden;
 • tandheelkundige behandeling, tijdige verwijdering van problematische tanden, het wegwerken van tandplak;
 • slechte gewoonten opgeven (wat niet alleen betekent roken en alcoholmisbruik, maar ook lippen bijten, ze constant likken);
 • mechanische bescherming van de lippen (correctie van het gebit, tijdige vervanging van tandheelkundige implantaten, enz.);
 • het nakomen van alle medische voorschriften.

De voorschriften van de arts kunnen aanbevelingen bevatten voor algemene en lokale therapie. Externe behandeling omvat de volgende activiteiten:

 • behandeling met antiseptische oplossingen (waterstofperoxide, chloorhexidine, kaliumpermanganaatoplossing);
 • het aanbrengen van lotions met proteolytische enzymen (Trypsin, Chymotrypsin) om de korsten te verzachten;
 • smering met corticosteroïdzalven (Lorinden A, Celestoderm, Locoid) om de ontwikkeling van een ontstekingsreactie te remmen, zwelling en andere onaangename symptomen te elimineren.

Bovendien kunnen antihistaminica worden gebruikt, bijvoorbeeld Suprastin, Loratadin, Cetirizine. Daarnaast worden een verrijkte voeding, multivitaminen en kalmerende middelen aanbevolen.

Wat te doen met scheurtjes in de mondhoeken?

Wanneer er scheuren in de hoeken van de lippen verschijnen, is het allereerst noodzakelijk om de invloed van factoren uit te sluiten die het verloop van het ontstekingsproces kunnen verergeren. Dergelijke factoren zijn meestal allergenen, microbiële effecten, oververhitting en onderkoeling, uitdroging, enz.

Het is niet moeilijk om de ziekte te genezen na contact op te nemen met een arts, het belangrijkste is om de juiste behandeling te kiezen en de oorzaak van het probleem te elimineren (bijvoorbeeld om bacteriën of een schimmelpathogeen te neutraliseren).

Zowel lokale als systemische therapeutische effecten, of een combinatie van beide, zijn geschikt. Het is net zo belangrijk om alle regels voor hygiëne van de mondholte, het gezicht en de handen zorgvuldig in acht te nemen.

Waar is de therapie meestal gericht? Hydrateert en verzacht de huid, versnelt de wondgenezing en voorkomt herinfectie. Hiervoor worden met succes antimicrobiële en antischimmel systemische en externe preparaten gebruikt.

Medicijnen die een arts kan voorschrijven

Chloorhexidine

Antimicrobiële en antiseptische oplossing, die drie keer per dag wordt gebruikt om scheuren en wonden te behandelen. Het product is giftig en veilig, maar het interne gebruik ervan moet worden vermeden. In hoge concentraties kan het middel brandwonden aan het slijmvlies veroorzaken.

Aevit

Gecombineerd vitaminepreparaat dat zowel inwendig als uitwendig kan worden gebruikt. Neem binnen één capsule van het medicijn per dag. Bovendien worden de aangetaste gebieden in de hoeken van de lippen gesmeerd met de inhoud van de capsule. Een dergelijke behandeling heeft geen contra-indicaties, helpt het herstel te versnellen.

Loratadine

Een antihistaminicum met anti-allergische en jeukwerende eigenschappen. Voorkomt de ontwikkeling van oedeem, vergemakkelijkt het verloop van het ontstekingsproces. Loratadine wordt eenmaal daags 10 mg oraal ingenomen. Een van de meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaperigheid, prikkelbaarheid.

Fukortsin

Antiseptisch en desinfecterend middel met brede antimicrobiële en schimmeldodende werking. Het medicijn smeert de wonden 1-3 keer per dag, tot klinisch herstel. Bijwerkingen op de achtergrond van het gebruik van het medicijn: tijdelijke verkleuring van de huid in een roodachtige kleur, afschilfering van het epitheel.

Echinacea-extract

Een immunostimulerend middel dat de fagocytische activiteit van macrofagen en neutrofielen verhoogt. Neem gewoonlijk drie keer per dag 20-40 druppels van het extract, niet meer dan 2 maanden achter elkaar. Topische toepassing van het medicijn is ook mogelijk. Mogelijke bijwerkingen zijn allergieën.

Zalven voor scheuren in de hoeken van de lippen

Zalven worden meestal 1-2 keer per dag op beschadigde weefsels aangebracht: geneesmiddelen met antimicrobiële, antischimmel- en wondgenezende effecten worden gebruikt.

Levomekol-zalf, die een antibioticum bevat, is perfect als antisepticum. Zalven als Actovegin, Solcoseryl, die genezingsprocessen stimuleren, hebben zich goed bewezen. Naast hen moet worden gewezen op het genezende effect van zalven Bepanten, Methyluracil, Dexpanthenol.

Bij een schimmelinfectie is het gebruik van zalven Clotrimazol, Exoderil, etc. Relevant.

Andere zalven die uw arts kan voorschrijven:

 • Celestoderm-B met Garamycin is een combinatie van een corticosteroïde en een antibacteriële component, gebruikt in het complexe verloop van het ontstekingsproces, met toevoeging van een etterende infectie. Bij schimmelinfecties is dit middel niet voorgeschreven. De zalf wordt 's ochtends en' s avonds op het beschadigde gebied aangebracht - dat wil zeggen twee keer per dag. De duur van de therapie is 1-2 weken.
 • Lorinden C is een gecombineerde zalf met jeukwerende, ontstekingsremmende, antiallergische, oedeemwerende werking. Niet vaker dan twee keer per dag aanbrengen, niet langer dan twee weken.

Balsem voor scheurtjes in de hoeken van de lippen

Als de vorming van een scheur net begint, kun je de bekende Rescuer balsem gebruiken. Dit medicijn wordt uitwendig gebruikt en versnelt de genezingsreactie van wonden en verwondingen. De eigenaardigheid van het product is dat het een natuurlijke samenstelling heeft, zonder antibiotica en hormonale componenten. De balsem wordt vertegenwoordigd door ingrediënten als ghee, duindoorn- en olijfolie, calendula-extract, bijenwas, terpentijn, Naftalan-olie, vitamine-oplossingen en essentiële oliën.

De balsem wordt meerdere keren per dag (meestal drie keer) rechtstreeks op de scheuren aangebracht. Allergische processen kunnen contra-indicaties voor gebruik worden.

Bijwerkingen zijn zeldzaam en komen tot uiting in de ontwikkeling van een allergie voor het medicijn.

Vitamines

Vitamines en minerale stoffen zijn essentiële componenten voor de preventie en behandeling van bijna elke dermatologische aandoening. Een gebrek aan bepaalde essentiële voedingsstoffen kan gemakkelijk schilfering, gebarsten lippen en zelfs puistjes veroorzaken. Avitaminose of hypovitaminose kan een beslissende factor worden in de ontwikkeling van infectieuze dermatologische processen, de overgang van de pathologie van de acute naar de chronische fase veroorzaken.

Vitamine A neemt deel aan de differentiatie van epitheelcellen in de oppervlakkige huidlaag. Het blijkt dat celstructuren chemisch en functioneel veranderen. Bij een gebrek aan retinol verschijnt droogheid, neemt de peeling toe, wordt het stratum corneum dikker en kunnen zich etterende processen ontwikkelen.

Gebrek aan vitamine B 2  en B 6  veroorzaakt schade aan het huidepitheel en de mondholte. Als gevolg hiervan kunnen niet alleen scheuren in de mondhoeken optreden, maar ook dermatitis van de nasolabiale driehoek, oren, gezicht, enz. B-groep vitamines worden altijd voorgeschreven om de genezing van wonden en zweren, chronische dermatose te versnellen.

Ascorbinezuur is een bekende immunomodulator die de reserveafweer in het lichaam activeert, waardoor weefselherstel wordt versneld. Bij een gebrek aan ascorbinezuur genezen wonden langer en erger. Wanneer pijnlijke scheurtjes in de mondhoeken verschijnen, worden meestal complexe multivitaminepreparaten voorgeschreven die alle hierboven beschreven vitaminestoffen bevatten. De frequentie van het nemen van dergelijke medicijnen, evenals hun dosering, wordt individueel bepaald.

Fysiotherapie behandeling

Fysiotherapie is een effectieve aanvulling op de basisbehandeling, helpt om pijnlijke symptomen snel te elimineren en genezing te versnellen.

De belangrijkste procedures die een arts kan voorschrijven wanneer er scheuren in de hoeken van de lippen verschijnen, zijn:

 • Laserbehandeling - heeft een ontstekingsremmend, anti-oedemateus, desensibiliserend effect.
 • Elektroforese van geneesmiddelen - omvat het gebruik van corticosteroïden of antihistaminica.
 • Fonoforese met zalfpreparaten van corticosteroïden.
 • Ultrahoogfrequente behandeling - heeft ontstekingsremmende eigenschappen, activeert de processen van microcirculatie en regeneratie.
 • Magnetrontherapie verbetert de bloedtoevoer en weefselvoeding, remt de ontwikkeling van een ontstekingsreactie, elimineert oedeem en heeft een anti-allergisch effect.

Trouwens, wanneer er scheuren verschijnen, worden fysiotherapeutische procedures niet zo vaak voorgeschreven, maar alleen met verwaarloosde en trage processen. De beslissing over hun benoeming wordt genomen door de arts.

Alternatieve behandeling

Alternatieve remedies zijn altijd beschikbaar en hebben vaak niet minder effect dan medicijnen uit de apotheek. De meest voorkomende remedie voor barsten in de mondhoeken is gewoon oorsmeer - precies degene die meestal zorgvuldig uit de oren wordt verwijderd met wattenstaafjes. Deze natuurlijke "zalf" smeert de plaatsen van aanvallen. Ze zeggen dat het probleem al 1-2 dagen aan de gang is.

Goed helpt tegen scheuren in de hoeken van de lippen thermaal water. Het kan alleen worden gebruikt of worden ingesmeerd met een speciale crème of een hygiëneproduct dat op basis van dergelijk water is bereid.

Een geweldige manier om van scheuren af te komen, is door de aangetaste gebieden te smeren met olie-oplossingen van vitamines: je kunt capsules met vitamine A of E gebruiken, of het combinatiegeneesmiddel Aevit. In plaats daarvan worden ook gesmolten bijenwas, duindoorn- of rozenbottelolie, honing en ganzenvet gebruikt.

Kruidenbehandeling

Het afvegen van de gebieden met scheuren in de hoeken van de lippen met infusies van planten, zoals kamille, stinkende gouwe, calendula, salie, touw, helpt goed.

De volgende uitstekende remedie is de behandeling van jam met vers geperst sap verkregen uit aloë- of Kalanchoë-bladeren, van een verse stinkende gouwe plant, weegbree stengels. Je kunt de beschadigde huid insmeren met een gesneden teentje knoflook of een plakje ui.

Infusies voor de behandeling van wonden worden op de volgende manieren bereid:

 • een theelepel droge kamillekleur wordt in 200 ml kokend water gegoten, 40-45 minuten onder het deksel gehouden, gefilterd en gebruikt zoals aangegeven;
 • een eetlepel calendula wordt gegoten met een glas kokend water, minstens een half uur onder het deksel gehouden, waarna het wordt gefilterd en gebruikt om te wrijven;
 • een eetlepel salie wordt in een glas kokend water gegoten, een uur aangedrukt, waarna het wordt gefilterd en gebruikt voor wrijven en lotions.

Homeopathie

Een geschikte homeopathische behandeling wordt voorgeschreven door de optimale constitutionele remedie te selecteren. Het wordt aanbevolen om de volgende middelen in individueel geselecteerde doseringen te gebruiken.

 • Natrum muriaticum - elimineert zelfs diepe scheuren in de hoeken van de lippen, in het midden van de lippen, evenals alle soorten nijnagels.
 • Aardolie - helpt bij bloedende wonden in de buurt van de mond, die gepaard gaan met verbranding en jeuk.
 • Calcarea carbonica wordt voorgeschreven voor zowel oppervlakkige als diepe scheuren die vooral in de winter voorkomen.
 • Grafiet - gebruikt wanneer wonden op de lippen en in de interdigitale ruimtes verschijnen.
 • Gepar sulfuris calcareum - elimineert scheuren bedekt met korsten.
 • Acidum nitricum - helpt bij diepbloedende wonden, gekenmerkt door een lang beloop.
 • Antimonium krudum - gebruikt voor beschadigde huid in de mondhoeken en in de nasolabiale driehoek.

Chirurgie

De hulp van een chirurg is alleen nodig in enkele bijzonder verwaarloosde gevallen van scheuren in de hoeken van de lippen, met uitgesproken symptomen van dysplasie. De volgende chirurgische methoden zijn toegestaan:

 • laserbehandeling;
 • fotodynamische behandeling;
 • cryochirurgie;
 • wigvormige excisie van aangetaste weefsels;
 • plastische chirurgie voor de correctie en restauratie van de lippen.

We herhalen echter dat de operatie voor scheuren eerder een uitzondering op de regel is, omdat een dergelijke behandeling meestal niet nodig is.

Het voorkomen

Zelfs na een succesvolle behandeling van scheuren in de hoeken van de lippen, is het zinvol om te zorgen voor het voorkomen van een herhaling van de ziekte in de toekomst. Dit is wat een dergelijke preventie is:

 • het uitvoeren van uithardingsprocedures;
 • systematische en hoogwaardige hygiënische verzorging van de mondholte;
 • gebruik alleen bewezen en hoogwaardige cosmetica;
 • verbetering van de kwaliteit van voeding met de nadruk op plantaardig voedsel, weigering om snoep te eten;
 • het wegwerken van slechte gewoonten, zoals roken, alcoholmisbruik;
 • voorkomen van overmatige droogheid van de huid en slijmvliezen, het gebruik van voldoende vloeistof, het gebruik van hydraterende hygiëneproducten.

Je moet letten op de reinheid van je eigen lichaam, regelmatig je handen wassen (of in ieder geval vochtige doekjes gebruiken), proberen niet aan je lippen te likken en niet op je nagels te bijten.

Prognose

Scheuren in de hoeken van de lippen kunnen op elke leeftijd storen - zowel in de kindertijd als op volwassen leeftijd. Bij de meeste patiënten verdwijnt het probleem zonder ernstige gevolgen, binnen 3-5 dagen: eerst neemt het ongemak toe, verschijnen roodheid en zichtbare scheuren, het probleem bereikt een hoogtepunt, waarna de symptomen geleidelijk beginnen af te nemen. Men moet echter niet verwachten dat de problemen vanzelf verdwijnen: soms gebeurt dit niet, vooral als er geen maatregelen worden genomen en de ziekte begint te vorderen. Er wordt aangenomen dat het volledig negeren van de behandeling bijdraagt aan de verspreiding van de ontstekingsreactie en de vorming van zweren. Over het algemeen kan de prognose als gunstig worden uitgesproken, maar behandeling is nog steeds noodzakelijk.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.