^

Gezondheid

Respiratoir syncytieel virus (RS-virus)

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

RS-virus is een van de meest voorkomende pathogenen van ARI bij kinderen van de eerste 2-3 jaar van hun leven. Het werd voor het eerst geïsoleerd in 1956 van een chimpansee die leed aan acute respiratoire aandoeningen en in 1957 isoleerde R. Chenok (en anderen) vergelijkbare stammen van kinderen met acute luchtwegaandoeningen.

Het virion is bolvormig van vorm, de diameter varieert in individuele deeltjes van 120 tot 200 nm. Het genoom wordt voorgesteld door een enkelstrengig niet-gefragmenteerd negatief RNA met een massa van ongeveer 5,6 MD; het draagt duidelijk 10 genen die coderen voor 10 virus-specifieke eiwitten, waarvan 7 deel uitmaken van het virion en de rest zijn niet-structureel. Het RS-virus verschilt van andere paramyxovirussen doordat het geen hemagglutinine en neuraminidase heeft en geen hemolytische activiteit heeft. De structuur van het genoom is als volgt: 3'-lC-lB-NPM-lA-GF-22K-L-5 '. Eiwitten G en F zijn glycoproteïnen, die deel uitmaken van het supercapsid en oppervlakkige stekels vormen. Eiwit G bevestigt het virus op gevoelige cellen en proteïne F verschaft een fusie van twee typen: a) fusie van het membraan van het virus met het celmembraan en zijn lysosomen; b) de fusie van de geïnfecteerde cel met de aangrenzende niet-geïnfecteerde cellen, waardoor syncytium wordt gevormd - een symplast uit cellen verbonden door cytoplasmatische processen ("maasweefsel"). Dit fenomeen diende ook als basis om het virus 'respiratoir syncytieel' te noemen. Eiwitten N, P en L (een polymerasecomplex dat transcriptase bevat) maken deel uit van het nucleocapside. De eiwitten M en K zijn verbonden met het binnenoppervlak van het virion-supercapsid. De functies van de resterende eiwitten zijn nog niet bekend. Volgens antigene eigenschappen zijn er twee serovarianten van het virus. Het virus repliceert goed in kweken van vele stammen van transplanteerbare cellen (HeLa, HEp-2, enz.) Met de manifestatie van karakteristieke cytopathisch effect en om plaques te vormen; Het wordt niet gekweekt in kippenembryo's. Het RS-virus is zeer labiel en kan gemakkelijk worden vernietigd door bevriezen en ontdooien, wanneer het wordt behandeld met vetoplosmiddelen, detergentia, verschillende ontsmettingsmiddelen; bij verhitting tot 55 ° C omgekomen in 5-10 minuten.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Symptomen van respiratoire syncytiële infectie

De bron van infectie is een ziek persoon. Infectie treedt op door druppeltjes in de lucht. De incubatieperiode is 3-5 dagen. Het virus vermenigvuldigt zich in de epitheliale cellen van de luchtwegen, het proces verspreidt zich snel naar hun lagere divisies. Vooral ernstige respiratoire syncytiële infectie treedt op bij kinderen van de eerste zes maanden van het leven in de vorm van bronchitis, bronchiolitis, longontsteking. Bij 75% van de kinderen van drie jaar oud worden antilichamen tegen het virus gedetecteerd.

Postinfectieuze immuniteit is persistent en langdurig, het wordt veroorzaakt door het verschijnen van virusneutraliserende antilichamen, immuungeheugencellen en secretoire antilichamen van de IgA-klasse.

Diagnose van respiratoir-syncytiële infecties

Laboratorium diagnose van respiratoir syncytieel virus-infectie op basis van de snelle detectie van virale antigenen in nasofaryngeale (in dode weefsel onderzocht longen, de luchtpijp, bronchiën) met de immunofluorescentiemethode, de isolatie en identificatie van het virus en de bepaling van specifieke antilichamen. Om het virus te isoleren, wordt het kweekmateriaal geïnfecteerd met het testmateriaal, de voortplanting ervan wordt beoordeeld aan de hand van het karakteristieke cytopathische effect; het virus wordt geïdentificeerd door de immunofluorescentiemethode, RSK en neutralisatiereactie in de celkweek. Serologische methode (RSK, RN) bij kinderen in de eerste zes maanden van het leven, waarbij maternale antilichamen met een titer van 1: 320, onvoldoende betrouwbaar. Om de ziekte te diagnosticeren , is het beter om methoden te gebruiken voor het detecteren van specifieke antigenen met behulp van RIF of IFM.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20]

Preventie van respiratoire syncytiële infecties

Specifieke profylaxe van respiratoire syncytiële infectie is niet ontwikkeld.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.