Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Psychogene pijn

Medisch expert van het artikel

Psycholoog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 24.06.2018

Psychogene pijn is geen teken van een psychische aandoening, noch is het een symptoom dat de waarheid van organische pathologie aangeeft. Het is eerder een reeks pijnlijke gevoelens die verband houden met het type mentale structuur van een persoon - asthenisch, hypochondrisch, depressief.

Pijn veroorzaakt door een neurotische factor is een soort compensatie, een reactie op verschillende psycho-emotionele omstandigheden, situaties en wordt niet geassocieerd met functionele schade aan organen of systemen. Psychisch trauma, acuut of depressief, manifesteert zich in angst, angst en vaker chronische hoofdpijnen, pijn in de rug en het abdominale gebied.

In de International Classification of Diseases (ICD-10) wordt psychogene of neurotische pijn op deze manier gedefinieerd:

F45.4 - resistente somatoforme pijnstoornis

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Oorzaken van psychogene pijn

De etiologie, de oorzaken van psychogene pijn, zijn onvoldoende bestudeerd, maar zijn ondubbelzinnig gebaseerd op het psychologische veld, omdat ze een duidelijk oorzaak-en-gevolg tijdelijk verband hebben tussen het pijnsymptoom en het onbewuste, secundaire voordeel. Een van de meest voor de hand liggende redenen is pijn als een manier om de ontbrekende aandacht en sympathie te krijgen, die op andere manieren, volgens de patiënt, niet kan worden aangetrokken.

De oorzaken van psychogene pijn kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: intern en extern: 

 1. Intern - aangeboren of verworven eigenschappen, de eigenschappen van reageren op psycho-emotionele spanningen, negatieve gebeurtenissen, relaties. Responsiemethoden worden meestal gevormd in de vroege kinderjaren, later gereguleerd limbisch systeem, reticulaire formatie (subcorticale centra).
 2. Externe oorzaken - een micro-organisatie, die de emotionele component van een persoon vormt, gedragsgewoonten, vaardigheden die worden overgedragen van kindertijd tot volwassenheid. Een van de externe redenen kan ook de zogenaamde rigoureuze educatie (strikt kader) zijn, waarin elke manifestatie van emoties, reactie is verboden.

De volgende hoofdoorzaken van psychogene pijn worden onderscheiden: 

 • Psychodynamische sfeer. De pijn wordt behandeld als een manier om aandacht, zorgzaamheid, liefde te krijgen, met behulp van pijnklachten kun je straf, straf of compensatie voor schuldgevoelens voor een fout, een fout, voorkomen. Deze factor wordt gevormd in de vroege kindertijd en wordt vastgelegd in de kindertijd
 • Het beschermingsmechanisme is repressie, vervanging, verplaatsing. Onbewust identificeert een persoon zich met een zinvol object voor hem en letterlijk meer met hem.
 • De factor van versterking van pijn, die aanmoediging krijgt in de vorm van zorg, maar kan verminderen in intensiteit in geval van verwaarlozing of bestraffing. Een co-afhankelijk complex van pijn - de bevordering van pijn kan zich vele jaren ontwikkelen.
 • De factor van interpersoonlijke communicatie, relaties, wanneer pijn een middel tot manipulatie is en een soort secundair voordeel voor de patiënt.
 • De factor die verband houdt met het functioneren van het zenuwstelsel en de neurologische status van een persoon, wanneer de nood een verandering in de algemene bloedsomloop veroorzaakt, metabole processen, bloeddruk. Consequentie - irritatie van pijnreceptoren en de vorming van reactieve verschuivingen, die een drempel vormen voor het centrale apparaat van de hersenen. Dus angst, affect gepaard gaande met vasculaire en spierspasmen, die pijn veroorzaken.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16]

Symptomen van psychogene pijn

Het klinische beeld van somatoforme pijnsyndromen lijkt sterk op de symptomatologie van organische pathologieën, omdat psychische structuren organische chemie vaak ondersteunen en zelfs provoceren. Een van de typische differentiële symptomen is het onvermogen om pijn te stoppen met behulp van standaard therapeutische schema's. Bovendien is psychogene pijn te behandelen met antidepressiva.

 • De belangrijkste symptomen van psychogene pijn: 
 • Meervoudige, herhaalde en veranderende pijnlokalisatie gedurende zes maanden. Doelstelling, bevestigd door enquêtes, is een fysieke oorzaak van pijn niet.
 • Pijn heeft een ander karakter, het kan pijnlijk zijn, tekenen, scherp, krampachtig, brandend. De pijn verandert van intensiteit en lokalisatie, ongeacht de medicatie-inname, hangt ook niet af van de medicatieduur of pijnbestraling.
 • Psychogene pijn gaat meestal gepaard met een onderdrukte toestand, prikkelbaarheid, depressie.
 • Pijn wordt niet gestopt door ontstekingsremmende medicijnen, pijnstillers, maar kan verdwijnen onder invloed van gunstige psycho-emotionele factoren.
 • De pijn is anamnestisch verbonden met een stressvolle situatie, een conflict, een sociaal probleem.
 • Een persoon die lijdt aan psychogene pijn verandert voortdurend van arts, hij heeft in principe een sceptische houding ten opzichte van de geneeskunde en een gebrek aan vertrouwen in haar capaciteiten.

Symptomen van psychogene pijn kunnen worden gedetecteerd in elk orgaan of systeem, maar vaker klagen patiënten over buikpijn, hoofdpijn, vaak manifesteert de psychogenie zich als een jeukende huid.

In de diagnostische zin zijn de volgende typerend voor somatoforme pijnstoornissen: 

 • Het hele lichaam doet pijn, het hele hoofd, het been, de rug, de maag, dat wil zeggen, er is geen precieze lokalisatie van de pijnzone, het lijkt alsof het constant migreert.
 • Ontbreken van het effect van de behandeling.
 • Bizarreness in het beschrijven van subjectieve gevoelens van de kant van de patiënt.
 • Veelheid van crisisstaten.
 • Demonstratieve kenmerken van de persoonlijkheid van de patiënt.

Psychogene hoofdpijn

Een van de meest typische neurotische pijnen is een spanningshoofdpijn.

Psychogene hoofdpijn wordt veroorzaakt door stress, traumatische situaties, depressieve toestand. Het klinische beeld van dergelijke pijn is niet specifiek, maar in de klinische praktijk is er een vrij duidelijke differentiatie: spanningshoofdpijn en pijn in verband met een angstige of hypochondrische aandoening. Meestal lijden patiënten langdurig aan neurotische pijn en raadplegen ze een arts wanneer alle onafhankelijke behandelingen al zijn geprobeerd en geen verlichting brengen. Dergelijke acties verergeren de toestand van de patiënt alleen maar, omdat ze een blijvende overtuiging vormen in de onmogelijkheid van herstel en de angst opwekken voor de ontwikkeling van een niet-bestaande ziekte.

Psychogene hoofdpijn kan benauwend, pijnlijk, paroxysmaal zijn, het is vaak moeilijk om hun locatie te identificeren, maar ze zijn zelden eenzijdig. Dit kan een differentieel teken zijn dat psychogenie onderscheidt van een echte migraine, die een eenzijdig, pulserend karakter heeft.

In de regel lijden neurotische hoofdpijnen in het begin indrukwekkend meer, angstig en hypochondrisch, hun empathie, emotionaliteit om verschillende redenen vindt geen uitweg naar buiten en manifesteert zich in de vorm van pijn. Daarnaast kunnen elementaire fysieke of mentale overbelasting, chronische vermoeidheid ook factoren zijn die psychogene pijn veroorzaken.

Diagnose van neurotische hoofdpijn is moeilijk, in de eerste plaats is het noodzakelijk om organische pathologieën en trauma uit te sluiten, inclusief verborgen pathologieën. De belangrijkste diagnostische methode is lang interviews, medische geschiedenis, met inbegrip van familie, sociaal, het aansluiten van de enquête therapeuten, neurologen en fysische methoden, die vaak blijkt dat er een chronische spanning in de spieren van de nek en hoofd.

Psychogene pijn in de buik

Abdominale neurotische pijn of buikwand wordt meestal gediagnosticeerd bij patiënten met een demonstratieve persoonlijkheid. Psychogene pijnen in de buik manifesteren zich door spasmen, koliek, IBS (irritable bowel syndrome). Ook typisch voor buikwand, cardiospasme, chronisch braken. Psychogene pijn in de buik wordt vaak gediagnosticeerd bij patiënten met anorexia, waarvoor de pijn de reden en het argument is voor het opgeven van voedsel.

Onder de factoren die psychogene pijn in de buik veroorzaken, is psychotrauma, dat meestal in de vroege kinderjaren wordt ontvangen, leidend. In de loop van de tijd is het kind gewend om op deze manier demonstratief de aandacht op zijn persoonlijkheid te vestigen, een volwassen persoon reageert al onbewust met buikpijn op sociale conflicten, problemen in het team, familie. Ondanks demonstratie en egocentrisme is zo'n persoon buitengewoon achterdochtig, angstig en erg gevoelig voor de manifestatie van aandacht, zorgzaamheid.

Diagnose abominal in tegenstelling tot psychogene hoofdpijn is eenvoudiger, omdat de afwezigheid van organische pathologieën vrij snel en duidelijk wordt bepaald met behulp van echografie, FGD's en laboratoriumonderzoeken.

Behandeling van psychogene hoofdpijn

Neurotische pijn, waaronder hoofdpijn, is geen ernstige ziekte die een behandeling door een patiënt vereist, maar ondanks alle onschadelijkheid is de behandeling van psychogene hoofdpijn een lang en moeilijk proces.

Met uitzondering van organische hersenletsels en andere pathologieën, kan de arts geneesmiddelen voorschrijven die verband houden met de groep psychofarmaca, antidepressiva, centrale mielorelaxanten en aanvullende methoden. De effectiviteit van fysiotherapeutische procedures is niet bewezen, hoewel de toepassing ervan het herstel kan versnellen. Een goed resultaat wordt geleverd door acupunctuur, manuele therapie, als bij de patiënt een spanningshoofdpijn wordt vastgesteld die niet is geassocieerd met een psycho-emotionele factor.

Behandeling van psychogene hoofdpijn omvat ook een lange psychotherapieverloop, niet minder dan zes maanden, gedurende welke de patiënt tijdens het gebruik van antidepressiva de primeurs leert van autogene training, ontspanning en zelfregulatie. Goede resultaten worden bereikt met behulp van de techniek van lichaamsgerichte psychotherapie, wanneer niet-gereageerd en onderdrukte gevoelens, emoties, geklemd in het lichaam in de vorm van spierweefsel blokken worden verwijderd, en de persoon voelt zich een merkbare opluchting.

Behandeling van psychogene pijn in de buik

Als de arts de pathologie van de buikholte uitsluit met behulp van diagnostische maatregelen, bestaat de behandeling van psychogene pijn in de buik uit dergelijke acties: 

 • De benoeming van antidepressiva (fluoxetine, amitriptyline, prozac, paroxetine of andere).
 • Doel van myelorelaxantia.
 • Desensibiliserende medicijnen zijn de nieuwste generatie antihistaminica.
 • Naaldreflextherapie, gericht op het verminderen van de spiertonus.
 • Lange loop van psychotherapie, met de toevoeging van hypnotische technieken. Effectieve gedragstherapie, lichaamsgerichte methode.
 • Training autogene training, relaxatietechnieken.

Bij de behandeling van psychogene pijn in de buik is het belangrijk om het medicatieregime te volgen en psychotherapeutische sessies te bezoeken. Ongeacht of de pijn verdwijnt of niet, de patiënt moet de voorgeschreven koers afmaken om een compenserend gedragsmodel te vormen, om het vermogen te consolideren om gewaarwordingen te beheersen en emoties op reflexniveau te beheersen.

Het is ook belangrijk om het behandelingsproces, dat zeldzaam is, af te ronden, omdat patiënten die zich opgelucht voelen geen bezoek meer brengen aan de dokter, in de overtuiging dat de behandeling van psychogene pijn in de buik voorbij is. Het einde van de behandeling kan een stabiele remissie van ten minste 3 maanden zijn. Opgemerkt moet worden dat patiënten die lijden aan buikpijn mogelijk een recidief hebben dat samenhangt met een andere stressvolle situatie. In dit geval wordt de cursus hervat en volledig herhaald.

Preventie van psychogene pijn

Het is duidelijk dat de belangrijkste preventie van psychogene pijn al lang voor de geboorte zou moeten beginnen, wanneer de moeder vrucht draagt. Als de voorwaarden voor een zwangere vrouw adaptief en gunstig zijn, ontwikkelt de baby een adequaat zenuwstelsel en verdere preventie is een positieve gezinsomgeving en een redelijke opvoeding.

Vrijwel alle factoren die psychogeniteit veroorzaken zijn gerelateerd aan de periode van de kindertijd. Natuurlijk kan de neurotische component van psychogene pijn worden gecorrigeerd, zowel in het stadium van opgroeien als op volwassen leeftijd, maar deze processen zijn moeilijk, duren erg lang en gaan gepaard met een zekere weerstand van de kant van de patiënt die zijn onbewuste secundaire voordeel wil behouden.

Preventie van psychogene pijn kan ook bestaan uit eenvoudige regels die velen kennen, maar weinigen houden zich eraan: 

 • Naleving van normen en principes van een gezonde levensstijl, afwijzing van slechte gewoonten.
 • Motorische activiteit, lichaamsbeweging, fitness, gymnastiek.
 • Studie en regelmatige toepassing in de praktijk van ontspanningstechnieken, mentale lossing, anti-stress technieken.
 • Tijdig een beroep doen op de arts bij tekenen van een malaise, een gewoonte om door te gaan of plaats te vinden voor regelmatige dispensatie-inspecties.

Als een persoon een positieve kijk op de realiteit om zich heen houdt, leren om te reageren op veranderende omstandigheden en zijn emoties emotioneel uiten, zal het spreekwoord "alle ziektes van zenuwen" niet de minste relatie met hem hebben.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.