Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn na tandextractie

Medisch expert van het artikel

Neuroloog, epileptoloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 24.06.2018

Pijn na tandextractie is een onvermijdelijk, meestal snel onderzoek, op voorwaarde dat de extractie succesvol is en de regels voor de verzorging van de holte van de patiënt worden nageleefd.

Moderne tandheelkunde, zijn chirurgische component, streeft naar een maximale conservering van de tanden van de patiënt, dankzij unieke technologieën, materialen en apparatuur, dit is vrij gewoon geworden. Er zijn echter ofwel noodgevallen of aandoeningen van zogenaamde "verwaarloosde" tanden, wanneer artsen hun toevlucht moeten nemen tot extractie, dat wil zeggen tandextractie.

Ondanks alle inspanningen van de farmaceutische markt, die nieuwe en effectieve anesthetica biedt, moet men toegeven dat verwijdering een kleine chirurgische ingreep is die op de een of andere manier botweefsel en tandvleesweefsel verwondt, vaak met orale mucosa.

trusted-source[1], [2], [3]

Oorzaak van pijn na tandextractie

Dolor post extractem - zo genoemd in Latijnse pijn na tandextractie. Dit onaangename en onvermijdelijke fenomeen heeft zijn eigen oorzaken, veroorzaakt door verschillende factoren: 

 • De conditie van de tand of tanden in het algemeen.
 • Het aantal tanden dat tegelijkertijd moet worden verwijderd.
 • Aanwezigheid van een purulent ontstekingsproces in de mondholte.
 • Geassocieerde stomatologische aandoeningen - parodontose, stomatitis, abces, cariës en andere.
 • Lokalisatie van een zieke tand.
 • De mate van vernietiging van de tand, tanden.
 • Aanwezigheid in de anamnese van de patiënt van chronische ziekten van interne organen en systemen.
 • Leeftijd van de patiënt.

In de regel zijn de belangrijkste oorzaken van pijn na tandextractie geassocieerd met het trauma van het tandvlees en botweefsel tijdens de operatie. Dit is een onvermijdelijke consequentie, die idealiter na maximaal 24 uur moet verdwijnen. Om goed te kunnen reageren op pijnsymptomen, is het noodzakelijk om uit te zoeken hoe de uitzetwonden zich voordoen: 

 1. Wanneer het wordt verwijderd, wordt de integriteit van de ligamenten die de tand vasthouden onvermijdelijk verbroken, omdat deze moet worden uitgerukt. In dit geval worden zenuwvezels en bloedvaten gescheurd, anders blijft de zieke tand op zijn plaats "zitten" en veroorzaakt ontsteking en pijn.
 2. Op het moment van extractie wordt een mechanische druk uitgeoefend op de wanden van de tandholte, met onvermijdelijke verplettering van de zenuweffectoruiteinden.
 3. Als gevolg van mechanische druk tijdens de operatie, is er enige uitbreiding van de infectiezone, tot het moment van verwijdering van de gelokaliseerde. Het ontstekingsproces wordt tijdelijk geactiveerd en verspreidt zich naar nabijgelegen weefsels.

Deze oorzaken van pijn na tandextractie worden beschouwd als normaal verschijnsel, behorende tot de categorie van uitwijkingsletsel.

Specifieke factoren die dolor post extractionem (pijn) uitlokken, kunnen in verband worden gebracht met dergelijke gevolgen van verwijdering: 

 • 85% van de oorzaken van pijnsymptomen zijn maanneuritis, beschadiging of ontsteking van de alveolaris inferieur (zenuw) van een toxische infectieuze of mechanische aard. Deze complicatie wordt ook posttraumatische alveolitis genoemd. Alveolitis kan zich ontwikkelen als gevolg van het krijgen van een infectieus agens in het gat, vooral vaak in een "droog" gat, wanneer het noodzakelijke bloedstolsel er niet in wordt gevormd. Het ontstekingsproces in het periostum dat de put bekleedt, veroorzaakt een sterke, kloppende pijn en verspreidt zich langs de rangschikking van de zenuwstammen. In het oedemateus gat kan etterende inhoud verschijnen. Alveolitis manifesteert zijn symptomen 3-4 dagen na de extractie van de tand met niet-naleving van de regels van mondhygiëne. Bovendien kan maannone neuritis zich tot phlegmon ontwikkelen en een sterke algemene intoxicatie van het lichaam veroorzaken. Dergelijke complicaties zijn uiterst zeldzaam en worden geassocieerd met late behandeling van de patiënt bij de tandarts of pogingen om het probleem van pijn op te lossen door middel van verwarming, compressen en alternatieve middelen. Professionele behandeling van de alveolitis bestaat uit aseptisch wassen, therapie met antibiotica. Het is ook niet overbodig om eraan te herinneren dat het bloedstolsel na verwijdering erg belangrijk is, dus spoelen in de eerste 2-3 dagen is niet gedaan om te voorkomen dat het gat voor infectieuze ontsteking wordt geopend. 
 • Oorzaken van pijn na tandextractie kunnen worden geassocieerd met fractuur van een enkel segment van het alveolaire proces. Deze schade is zichtbaar tijdens de procedure en is onmiddellijk behandelbaar. Breuk kan optreden als gevolg van de individuele anatomische eigenschappen van de kaak van de patiënt, als gevolg van de samensmelting van de tand met het botweefsel van de kaak (ankylose). Breuken worden behandeld onder steady-state condities door het aanbrengen van platen of spalken. Tekenen van fractuur van het proces - wallen in het gezicht, bloeding, hevige pijn. Een dergelijke complicatie komt buitengewoon zelden voor en als het gebeurt, gebeurt dit alleen wanneer de onderste tanden worden geëxtraheerd. Bovendien wordt het risico op fracturen geminimaliseerd vóór de operatie, wanneer een panoramisch beeld wordt genomen (OPTG). 
 • Aanvaardbare uitwijkletsels zijn een wond op de plaats van verwijdering, hyperemie van het slijmvlies van de mond, zwelling vanaf de zijkant van de verwijderde tand. Het oedeem komt binnen 2-3 dagen vrij, helpt om dit proces van koud kompres te versnellen. 
 • De oorzaak van de pijn kan worden geassocieerd met een verhoogde bloeding, die de arts altijd zorgen baart. Dit kan duiden op een schending van bloedcoagulatie, hoge bloeddruk, diabetes, maar meestal als gevolg van een elementaire tekortkoming in het onderhouden van mondverzorging na extractie. Ook wordt bloeding geassocieerd met mogelijke schade aan de vaatbundel, die dicht bij de onderste achtste tanden komt. Bloeden wordt geëlimineerd door tamponade, antihemorragische geneesmiddelen. 
 • Traumatische schade aan de onderkant van de maxillaire sinus is mogelijk bij het uitnemen van de boventanden. Perforatie veroorzaakt een kenmerkend geluid van een fluit tijdens uitademing, pijnlijke pijn, intensivering 's nachts. Deze complicatie is bijna nooit te zien, omdat het voorkomen ervan vooraf wordt voorkomen, vóór de operatie met behulp van een gedetailleerd panoramisch beeld. 
 • Psychosomatische oorzaak of zogenaamde fantoompijn, zichtbaar na een maand of meer na het trekken van de tanden. Dit komt door individuele verhoogde gevoeligheid en het proces van regeneratie, herstel van botweefsel, zenuwuiteinden, bloedvaten.

trusted-source[4], [5], [6]

Pijn na verwijdering van verstandskies

Pijn na verwijdering van de verstandskies is intenser dan na extractie van andere tanden. In de regel wordt de achtste tand verwijderd, die ruimte in de boog kan missen en de aangrenzende tanden begint te bewegen. De ontwikkeling zelf van de acht gaat vaak gepaard met pijnlijke symptomen, vooral wanneer deze gedurende lange tijd en onder de verkeerde neiging uitbarst. Als de verstandskies wordt verwijderd in het uitbarstingsstadium, is de extractie sneller en zijn de complicaties minimaal.

Tijdens de operatie treedt de onvermijdelijke, vrij ernstige verwonding van het tandvlees op als gevolg van de anatomische locatie van de verstandskiezen. Maar zelfs de meest ernstige pijn na het verwijderen van de tand wijsheid passeert gedurende 2 dagen. Als de pijn op de tweede dag intenser wordt en gepaard gaat met hyperthermie, moet u het bezoek aan de tandarts niet uitstellen, omdat dit typische tekenen zijn van het begin van de alveolitis. Het infectieuze proces is in het begin gemakkelijker te neutraliseren met behulp van antibacteriële therapie, mogelijk - naaien op het tandvlees, antiseptische irrigatie en tamponadeputjes. Als het proces wordt verwaarloosd, kan het een ernstige complicatie in de vorm van osteomyelitis van het kaakbot veroorzaken. De pijn na het verwijderen van deze tanden is pijnlijk, verspreid over het tandvlees, de ontsteking van de sok en het tandvlees pijnsymptoom kan erg sterk zijn, en gepaard gaan met koorts.

Symptomen van pijn na het trekken van tanden

Typische tekenen en symptomen van pijn na het trekken van tanden zijn als volgt: 

 • Primaire pijn binnen 2-3 uur na het einde van de werking van het verdovingsmiddel. De pijn is pijnlijk, vergankelijk en verdwijnt na 1-2 dagen. Als symptomatische behandeling kan een niet-steroïdaal ontstekingsremmend medicijn of een analgeticum worden voorgeschreven. 
 • Zwelling van het tandvlees, wangweefsel in de tandextractiezone. Dit is een tijdelijk posttraumatisch ontstekingsproces, vooral wanneer het wordt aangetroffen bij het verwijderen van de verstandskies in de onderkaak. Oedeem kan op de tweede dag na extractie toenemen, dit wordt als een geldig fenomeen beschouwd. In geen geval kunnen gezwollen wangen worden verwarmd, integendeel, koude kompressen kunnen de vermindering van de zwelling aanzienlijk versnellen. 
 • Pijnlijke gewaarwordingen bij het openen van de mond. Dit is ook een acceptabel tijdelijk fenomeen veroorzaakt door ontsteking van het slijmvlies, het tandvlees en de kauwspieren. In de regel verdwijnt de pijn op de derde dag en verdwijnt definitief na 5-7 dagen na verwijdering. 
 • Hematoom op de wang aan de zijkant van de tandextractie. Dit komt door mogelijke mechanische druk bij het extraheren van verstandskiezen, en ook mogelijk bij patiënten met hypertensie. De blauwe plek verdwijnt binnen 3-5 dagen. 
 • Verhoogde lichaamstemperatuur, tot 38-39 graden, vooral 's avonds of' s nachts. Dit wordt veroorzaakt door de weerstand van het immuunsysteem, gericht op het neutraliseren van posttraumatische ontstekingen. Hyperthermie gedurende 1-2 dagen wordt dus beschouwd als een beschermende reactie van het lichaam, en niet als een pathologie.

In de regel verdwijnen de symptomen van pijn na het trekken van de tanden na 5-6 dagen, zelden blijven ze langer dan een week aanwezig, wat wijst op de mogelijke ontwikkeling van complicaties. Meestal benoemt de tandarts die de verwijdering uitvoert follow-upbezoeken en houdt hij toezicht op het genezingsproces van de wond. Als de symptomen zich atypisch ontwikkelen en acute, ernstige pijn, aanhoudende temperatuur, algemene verslechtering van de aandoening veroorzaken, moet u niet aarzelen, maar ga onmiddellijk naar een arts. De volgende symptomen zijn gevaarlijke tekens: 

 • Sterke wallen in het gezicht, opwindende beide wangen.
 • Bloeden, dat niet binnen een dag stopt.
 • Koortsstaat, koude rillingen.
 • Misselijkheid en braken.
 • Purulente afscheiding uit de holte van de verwijderde tand.
 • Hoest, kortademigheid.
 • Ernstige pijn na tandextractie.

Sterke, scherpe pijn na tandextractie kan zich na 2-3 uur ontwikkelen, wanneer de anesthesie niet langer effectief is. De pijn neemt af met elk uur en verdwijnt op de tweede dag. Als dit niet gebeurt, moet je naar de tandarts gaan om de oorzaak van de complicatie te achterhalen.

De aard en intensiteit van pijn hangt af van het type extractie. Met het verwijderen van de verstandskies is ernstige pijn bijna onvermijdelijk, dit wordt verklaard door de noodzakelijke traumatisering tijdens de operatie. Meestal wordt het pijnsymptoom verwijderd door analgetica, in gevallen waarin ze niet werken, wordt antibiotische therapie gebruikt, omdat een ontstekingsproces in de alveolitis of infectie van het tandvlees mogelijk is.

Bovendien wordt ernstige pijn na tandextractie veroorzaakt door de overblijfselen van botfragmenten, wortels. Opgemerkt moet worden dat dergelijke gevallen de laatste jaren niet zijn waargenomen, aangezien een ervaren arts na de extractie een inspectie van de holte uitvoert, aseptische irrigatie, en indien nodig een tweede panoramische foto benoemt.

Een van de mogelijke oorzaken van ernstige pijn kan een etterend proces in een leeg gat zijn. Dit komt door de afwezigheid van een bloedstolsel, dat zich niet vormt als gevolg van ernstige bloedingen, of wordt weggespoeld door een onaanvaardbare spoeling door de patiënt. Het stolsel vervult de taak om de blootgestelde wond op een unieke manier te beschermen, als het zich niet vormt, ontwikkelt zich een aandoening die een "droog gat" wordt genoemd. In het lege gat kan geïnfecteerd speeksel, voedsel, ontstekingen veroorzaken tot aan het abces.

Pijnlijk na tandextractie

Pijn na extractie (verwijdering) van de tand is een volledig aanvaardbaar symptoom, waarvan de aard en de duur afhangen van de complexiteit van het verwijderingsproces. Bij een gunstige operatie moet de patiënt 2-3 dagen geduld hebben, waarna de pijnlijke pijn afneemt.

"Begint" pijnlijke pijn onmiddellijk, als de werking van het verdovingsmiddel eindigt. Pijn kan van voorbijgaande aard zijn, intermitterend en ontwikkelt zich zelden tot een sterke. Als de pijn uitputtend is en niet toelaat om in slaap te vallen, veroorzaakt dit ongemak, kan het worden verwijderd met een pijnstiller en een koud kompres aan de kant van het gezicht waar de tand werd verwijderd. Let op, het kompres moet afkoelen en niet opwarmen, daarom moet het om de 10-15 minuten worden vervangen, behalve in koude procedures zijn onderbrekingen noodzakelijk. Als pijnlijke gevoelens niet binnen twee dagen voorbijgaan en zich over het tandvlees verspreiden, moet u terugkeren naar de tandarts en aanbevelingen krijgen voor een intensievere behandeling. Het is waarschijnlijk dat langdurige pijn wordt geassocieerd met complicaties - alveolitis, purulent proces in een "droog" gat, waar zich geen bloedstolsel vormt.

trusted-source[7], [8], [9]

Hoofdpijn na tandextractie

Het hoofd kan zowel in de aanwezigheid van de tand pijn doen als na verwijdering ervan, wat vrij natuurlijk is en kan worden verklaard door de juiste opstelling van de tanden.

Hoofdpijn na tandextractie wordt meestal veroorzaakt door zwelling van het tandvlees, minder vaak - door de alveolitis of het abces. In de regel zijn pijnlijke sensaties gelokaliseerd in de zone van innervatie van zenuwuiteinden die zijn beschadigd tijdens extractie en worden uitgevoerd samen met de belangrijkste posttraumatische symptomen, dat wil zeggen na 2-3 dagen.

De gevaarlijkste complicatie van extractie is de ontsteking van de trigeminuszenuw, die een sterke, ondraaglijke hoofdpijn veroorzaakt. Neuropathie van de trigeminuszenuw kan worden veroorzaakt door traumatische beschadiging van de zenuwtakken bij verwijdering, minder vaak door een onvolledige wortelkanaalobstructie met gedeeltelijke verwijdering (voorbereiding op prothesen). Ook kan de oorzaak van de hoofdpijn een purulent ontstekingsproces in het gat zijn, de resten van de tandwortel in het tandvlees.

Ernstige hoofdpijn na tandextractie, gepaard gaande met koorts, verward bewustzijn, vergrote lymfeklieren, misselijkheid en braken, vereist medische noodhulp, omdat dit een teken is van acute intokilisatie van het lichaam.

Als na tandextractie een kloppende pijn

Pulserende aard van pijn is een typisch symptoom van ontsteking van de pulp, meer bepaald in zijn zenuw. Onderontsexcirculatie, wanneer de pulp niet volledig is verwijderd, de ontstoken zenuw - dit zijn de factoren die kiespijn veroorzaken na het verpulpen.

Pulp is eigenlijk het vlees, tandweefsel, rijk aan bloedvaten en zenuwuiteinden, receptoren. Het is dus een zeer gevoelig weefsel dat wordt geïnnerveerd door de takken van de nervus trigeminus. Elke ontsteking gaat gepaard met sterke, kloppende pijnen. Opgemerkt moet worden dat extirpatie (verwijdering) van pulp geïndiceerd is in gevallen van acuut of chronisch infectieus proces - pulpitis. Als de verwijdering niet tot het einde is uitgevoerd, gaat het proces niet alleen door, maar wordt het ook geactiveerd door operationele mechanische actie. Bijgevolg is, na tandextractie, kloppende pijn in het geval van onderextensie geassocieerd met exacerbatie van ontsteking en irritatie van neurale bundels.

Bovendien kan pulsatie wijzen op een zich ontwikkelend purulent proces in het tandvlees of in de holte van de verwijderde tand. Het tandvlees raakt ontstoken als gevolg van het erin vallen van de fragmenten van de wortel en het gat in afwezigheid van een dicht bloedstolsel dat het wondgat bedekt.

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling van pijn na tandextractie

Alle maatregelen met pijnvermindering na extractie moeten worden gepland en aanbevolen door de behandelende tandarts, omdat deze afhankelijk zijn van vele factoren: de leeftijd van de patiënt, indicaties voor verwijdering en andere redenen. Toch zijn er standaardtips die helpen pijn te verminderen.

Behandeling van pijn na tandextractie is als volgt: 

 • Onmiddellijk na de extractie is het noodzakelijk om de kou in het gebied van het gezicht te waarborgen, vanaf de zijkant van de verwijderingslocatie. Het kan een koud kompres zijn, ijs. De procedure moet afkoelen en het tandvlees niet opwarmen, pauzes zijn ook noodzakelijk, om geen onderkoeling te veroorzaken, niet om tandvlees te laten afkoelen.
 • Dag en meer kunt u niet afspoelen, uw tanden poetsen. Een bloedstolsel dat de wond afsluit, moet zich in het gat vormen. 
 • Spoelen is toegestaan op de tweede of derde dag. Oplossing: theelepel frisdrank of een halve lepel zout op een glas gekookt water op kamertemperatuur. De procedure moet 2-3 keer per dag worden uitgevoerd.
 • Bij ernstige pijn kunt u analgin, ketanov, antipyretica gebruiken.
 • Een tandarts kan een behandeling voorschrijven na tandextractie in de vorm van antibiotica als zich complicaties van een inflammatoire aard ontwikkelen. Geneesmiddelen die de infectie effectief neutraliseren zijn Sumamed, Biseptol, Amoxiclav enzovoort. Merk op dat antibiotica moeten worden gedronken volgens de aanbevelingen van de arts, door de cursus, zelfs als de pijn al voorbij is.
 • De dokter kan naaien, vooral als de verstandskies wordt verwijderd. De moderne tandheelkunde heeft alle middelen om de pijn en de conditie van de patiënt te verlichten, dus de naden worden aangebracht met draden die zichzelf oplossen.
 • In geval van complicaties kan het verloop van antiseptische irrigatie, tamponnade, onbezorgd worden uitgevoerd.

Hoe pijn te verlichten na het trekken van tanden?

Om pijn na tandextractie te verlichten, worden in het beginstadium koude procedures toegepast. Als de extractie succesvol was, volstaat een koud kompres op de wang. Als de pijn toeneemt en ondraaglijk wordt, is een pijnstillend of ontstekingsremmend medicijn aangewezen. Kies in de regel Ketanov, Diclofenac, minder vaak Analgin. Spasmolytica zijn niet effectief, omdat ze een heel andere taak vervullen. Bovendien is het onaanvaardbaar om onafhankelijk van de anesthesie te worden behandeld; deze moeten worden aanbevolen door een arts, rekening houdend met alle kenmerken van de operatie en de gezondheidstoestand van de patiënt.

Ook helpen de volgende tips om pijn na het trekken van tanden te verlichten: 

 • De op het gat aangebrachte tampon kan niet onmiddellijk worden verwijderd, het moet bescherming bieden voor de wond gedurende 20-30 minuten vóór de vorming van een bloedstolsel.
 • Je kunt geen bloed uit het gat verwijderen, je mond spoelen binnen 24 uur na het trekken van de tanden.
 • Eet niet gedurende 2-3 uur na extractie om infectie van de wond te voorkomen.
 • Je kunt je wang niet opwarmen, kauwgom, een bad nemen in warm water.
 • Raak de wond niet aan met huishoudelijke artikelen. Toegang tot het gat is alleen toegestaan aan de arts onder steriele omstandigheden.
 • Eet geen scherpe, te warme gerechten, kauw aan de kant waar de tand was verwijderd.
 • Naast opwarming, de onderkoeling van het tandvlees, zijn de wangen onaanvaardbaar.
 • Het is raadzaam om te stoppen met roken en alcoholgebruik is categorisch gecontraïndiceerd.
 • Alle voorgeschreven medicijnen moeten door de cursus worden ingenomen.
 • Het is noodzakelijk om het bezoek aan de arts te observeren en inspecties niet te missen.
 • Gebruik geen zogenaamde alternatieve middelen om pijn te behandelen, ze kunnen complicaties veroorzaken tot een abces of phlegmon.

Hoe pijn te voorkomen na tandextractie?

Preventie van pijn na extractie is de strikte naleving van alle medische voorschriften en de implementatie van aanbevelingen voor mondverzorging. Het belangrijkste doel dat wordt nagestreefd door het voorkomen van pijn na tandextractie, is het minimaliseren van mogelijke complicaties, zoals alveolitis, een purulent infectieus proces. De regels voor het voorkomen van een pijnsymptoom zijn eenvoudig: 

 • Stoor de wond niet onnodig gedurende 2-3 dagen. Raak het niet aan met tong, voorwerpen, spoel uw mond niet uit en kauw niet op de gekwetste kant.
 • Het schoonmaken van de mondholte kan beginnen 2 dagen na verwijdering, het bestaat uit irrigatie met antiseptische oplossingen, die bij de apotheek op aanbeveling van een arts kunnen worden gekocht.
 • Je kunt de groeiende pijn niet verdragen, als deze acuut wordt, moet je een pijnstiller eenmaal, maximaal - 2 keer per dag nemen. Als de pijn niet wegebt, moet u de tandarts bezoeken, maar onderdrukt u het pijnsymptoom niet, omdat het klinische beeld wazig is.
 • Koud helpt om pijn te voorkomen op de eerste dag, op de tweede dag is het niet effectief en kan het een ontsteking van het tandvlees veroorzaken.

Preventie van pijn na tandextractie, is de systematische verzorging van de mondholte en regelmatige bezoeken aan de tandarts tot het moment waarop u de tand moet afscheiden. Zowel de behandeling van andere ziekten als het voorkomen van pijnsymptomen zijn een waarschuwing voor de oorzaak, dat wil zeggen van de ziekte. Dan zal de kiespijn alleen een onaangename herinnering zijn, geen realiteit, en ervan afkomen zal als een echt geschenk van het lot worden beschouwd. Zoals Bernard Shaw ooit schreef: "Een persoon die last heeft van kiespijn, beschouwt iedereen die blij is en die geen kiespijn heeft."


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.