^

Gezondheid

Pijn in een breuk

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Pijn bij fracturen treedt op als gevolg van fracturen van botweefsel. Het betekent de aanwezigheid van een volledige of gedeeltelijke schending van de integriteit van botten, wanneer er ladingen zijn die de sterkte van de site die gewond is overschrijden.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Oorzaken van pijn bij fracturen

Breuk kan in twee gevallen: wanneer de schade plaatsvindt en wanneer de patiënt overgedragen ziekte die tot veranderingen van sterkte en andere eigenschappen van lichaamsweefsel en botafbraak veroorzaakt bot (tumor, osteomyelitis).

Hoe ernstig de conditie van een persoon in een fractuur zal zijn, hangt af van de grootte van de botsites die zijn beschadigd en van het aantal van dergelijke sites. Dus, bijvoorbeeld, massaal bloedverlies en traumatische shock kunnen de aanwezigheid van meerdere fracturen veroorzaken, vooral als het grote tubulaire botten zijn. Herstel na dergelijke verwondingen is traag, de patiënt kan enkele maanden lang herstellen.

Breuken kunnen open zijn (als zachte weefsels, zoals huid en spieren ook beschadigd zijn) en gesloten.

trusted-source[5], [6], [7]

Symptomen van pijn bij een fractuur

Symptomen van pijn tijdens een fractuur zijn:

 • De aanwezigheid van ernstige pijn in bepaalde gebieden nabij de plaats van letsel;
 • de aanwezigheid van bloedingen en zwelling in de zachte weefsels rondom het beschadigde gebied;
 • Als de beschadigde ledemaat zijn mobiliteit en vorm heeft veranderd;
 • in bijzonder ernstige gevallen kan er een crunch zijn, die wordt gecreëerd door botfragmenten;
 • kenmerkende symptomen van fractuur van de botten is de pijn in de fractuur die optreedt wanneer iemand diep ademhaalt of hoest.

Pijn kan optreden, evenals direct op het moment dat de breuk optrad, en na een tijd na de situatie. Het is een feit dat zenuwuiteinden samen met een botbreuk getraumatiseerd zijn.

In het geval van een botbreuk, is de werking ervan voornamelijk verstoord, abnormale mobiliteit waargenomen, vergezeld van crepitatie, vervorming van de beschadigde plaats optreedt. Het verminderen van de spieren in de buurt van de plek van de fractuur kan ertoe leiden dat de gewonde ledemaat iets wordt ingekort. Met een fractuur zijn shock en intoxicatie mogelijk (als er uitgebreide breuken zijn in de aanwezigheid van een desintegratie van weefsels die getraumatiseerd zijn), een toename van de lichaamstemperatuur en hematomen.

Pijn in fracturen van de schedelbotten

Een van de gevaarlijkste soorten fracturen zijn fracturen van de schedelbeenderen. Dergelijke breuken doen zich voor als een persoon op het hoofd wordt geraakt, meestal is de oorzaak een solide object. Bovendien kan het een vallende steen zijn, of wanneer een persoon viel en zijn hoofd op stenen of een hard oppervlak sloeg. Pijn in de botbreuk van de schedel ontstaat op een beschadigde plaats, het zwelt merkbaar op. Als je de breukzone zorgvuldig onderzoekt, voel je de verplaatsing van botfragmenten, maar deze actie is beter om niet uit te voeren, gezien het gevaar van schade aan de hersenen. Dit is de meest ongunstige in dit type fractuur - de hersenen van de impact en breuken van de schedelbeenderen kunnen worden beschadigd. Een fractuur van de schedelbasis gaat meestal gepaard met symptomen als:

 • het verschijnen van donkere kneuzingen onder de ogen, en vaak verschijnen ze zelfs op de hele okolaglaznom-ruimte (in de vorm van een bril);
 • de afscheiding uit de neusholte van een transparante vloeistof, waarin sprake is van een kleine vermenging van bloed - een hersenvocht;
 • gevoel van zwakte;
 • bedwelmde toestand;
 • donker worden in de ogen;
 • misselijkheid;
 • braken.

De complexiteit van deze breuk is dat het slachtoffer voor de eerste keer (enkele minuten) na de verwonding zijn schade niet eens opmerkt, omdat hij zich heel normaal zal voelen en geen objectieve beoordeling van zijn toestand kan geven. De naam van deze staat is een periode van denkbeeldig welzijn. Hierna kan er een sterke verslechtering van de conditie optreden, zelfs hartactiviteit en ademhalen kan stoppen.

Pijn in fracturen van de wervelkolom

Breuk van de wervelkolom en kenmerkende pijn treedt op wanneer een persoon van een hoge plaats valt of zijn hoofd op de bodem slaat wanneer hij duikt; wanneer er een sterke impact op de rug is (bijvoorbeeld bij verwondingen in de auto, valt de rots); wanneer een persoon onder het puin valt. Pijn in fracturen van de wervelkolom manifesteert zich in de rug en is erg sterk, vooral wanneer iemand pogingen doet om te bewegen. De meest gevaarlijke bij dit soort fracturen is dat de fractuur het ruggenmerg kan beschadigen, dat zich in het wervelkanaal bevindt. Ruggenmergletsel kan ontstaan uit wervelfragmenten, als ze worden vernietigd, en ook als ze worden verplaatst. Schade aan het ruggenmerg veroorzaakt verlamming van de handen en voeten, en soms van het hele lichaam, terwijl de persoon de gevoeligheid en het vermogen om te bewegen volledig verliest.

Pijn in een gebroken arm

Pijn in de breuken van de handen treedt op in de loop van het bot. De ledemaat krijgt er een onnatuurlijke vorm voor, het is ook mogelijk om onnatuurlijke mobiliteit te hebben op die plaatsen waar geen gewrichten zijn, daarnaast kan de ledematen zwellen.

Als er een vermoeden bestaat dat het carpale bot is gebroken of ontwricht, wordt de hand zodanig aan de brede band verbonden dat de oorsprong ervan op het midden van de onderarm valt en het uiteinde bij de vingertoppen is. Plaats daarvoor een watje, een pleister of iets dergelijks in de palm van je hand om je vingers te buigen. Een koude plaats wordt aangebracht op het beschadigde gebied.

Pijn in het been met een fractuur

Pijn in breuken van de onderste ledematen optreedt in de loop van het bot, het been zwelt, wordt onnatuurlijk vorm en beweeglijkheid, op plaatsen waar dit niet mag gebeuren en de gewrichten niet gevestigd. Om eerste hulp te bieden voor fracturen van de benen, wordt een band aangebracht op de geblesseerde ledemaat (een multiplexplaat, stok, karton en dergelijke kan worden gebruikt). De lengte van de band moet zodanig zijn dat deze zich vanaf de plaats boven de rand van het bekken (tot aan de oksels) tot aan de hielen kan bevinden. Het is dus mogelijk om volledige rust in de beschadigde ledemaat te bereiken. Als spalken voorkeur niet beschadigde poot verhogen en vasthouden van de positie waarin deze zich bevindt, de kousenband om de band onder zorgvuldig draad de taille, de knie en de hiel zorg zijn been niet bewegen. Er moet een koud voorwerp op het beschadigde gebied worden aangebracht.

Pijn in ribbreuken

Breuken van de ribben treden op als een persoon van een hoogte valt, als er een knelpunt in de borst is, een directe beroerte, enz. Pijn in de breuk van de ribben is scherp en ontstaat wanneer een persoon de positie van het lichaam ademt, hoest of verandert. Bij verwondingen aan de ribben, haalt het slachtoffer gewoonlijk geen diepe ademhaling uit, waarvan hij een oppervlakkige ademhaling heeft. Het grootste gevaar bij breuken van de ribben - kan het borstvlies en de longen beschadigen van de scherpe randen van botfragmenten. Als de longen beschadigd zijn, kan subcutaan emfyseem optreden wanneer lucht het onderhuidse weefsel binnendringt. Uit deze intercostale ruimtes worden gladgestreken, wat vergelijkbaar is met oedeem.

Om te bepalen of het oedeem is of niet, kunt u de plaats van beschadiging voelen - in dit geval zal er vanaf de vingers wat crunching optreden, dat lijkt op een uitbarsting van kleine belletjes.

Pijn bij breuk van sleutelbeen

Breuken van het sleutelbeen ontstaan meestal door te vallen op een uitgestrekte arm, minder vaak - wanneer een persoon op het schoudergewricht valt of een directe slag op het sleutelbeen. Pijn in de fractuur van het sleutelbeen treedt meestal op wanneer een persoon zijn hand probeert te bewegen - in het sleutelbeen verschijnen pijnlijke gevoelens. Meestal drukt het slachtoffer in dit geval zijn hand tegen het lichaam en probeert het helemaal niet te bewegen. De vervorming van het sleutelbeen kan extern worden waargenomen, het is duidelijk zichtbaar; het breukgebied zwelt op. Als iemand de fractuurzone detecteert, voelt het slachtoffer de scherpe pijn van deze plek. Er is een verschuiving van het buitenste deel van de sleutelbeen naar beneden en naar voren, die bijdraagt aan de zwaarte van de arm. Bij breuken van het sleutelbeen kunnen ook diepgewortelde bloedvaten en zenuwen in de plexus brachie worden beschadigd.

Pijn in de fractuur van de bekkenbodem

Een fractuur van de bekkenbodem is gevaarlijk omdat hij gepaard gaat met inwendige verwondingen. Alleen sterfte door fracturen van de schedelbeenderen overschrijdt het sterftecijfer door fracturen van de bekkenbotten - dit is een zeer gevaarlijke soort fractuur. Meestal, een fractuur van de bekkenbodem en pijn nadat deze zich voordoet wanneer een persoon in het puin valt, onder de rots valt, als hij van hoogte valt en met directe sterke slagen. Pijn in de fractuur van de bekkenbotten is erg scherp, de gewonde persoon kan de positie van het lichaam helemaal niet veranderen vanwege de intense pijn die ontstaat. Vaak verandert de vorm van het bekken merkbaar en is vervormd. De houding van de patiënt lijkt meestal op een kikker - de persoon ligt op zijn rug, zijn benen zijn gebogen aan het kniegewricht en het heupgewricht is opzij uitgespreid. De plaats van impact gaat gepaard met de vorming van een hematoom. Bij fracturen van de bekkenbodem zijn ook de interne organen beschadigd. Meestal is het een blaas, rectum, urethra, etc. Het slachtoffer kan een traumatische schok ervaren. Er is zo'n regel: als een slachtoffer met een bewusteloze toestand meerdere fracturen in zijn aanwezigheid heeft, vermoedt a priori een breuk van de bekkenbodem totdat wordt bewezen dat hij dat niet is.

Pijn in enkelfractuur

Pijn in de breuk van de enkel is sterk genoeg, ze ontstaan zowel in die gevallen waarin een persoon probeert te bewegen, en in rust. Bij fracturen van de enkel treedt misvorming van de ledemaat op, een zwelling verschijnt in het beschadigde gebied. Sommige gevallen worden gekenmerkt door verplaatsing van botfragmenten. Meestal gebeurt dit als de enkel een langdurig effect heeft, en als de spieren die aan het bot zijn bevestigd, aan de enkel trekken.

Ernstige pijn is het eerste symptoom van een enkelbreuk en vaak komt het niet voor op de plaats waar de fractuur zich bevindt. Vooral ernstige pijn in de fractuur van de enkel komt voor in de voet of in de knie, zo intens dat ze voorkomen dat iemand loopt.

Allereerst wordt een enkelbreuk gekenmerkt door hevige pijn, die vaak niet optreedt op de plaats van de breuk zelf. Vaak de meest ernstige pijn die lopen voorkomt, patiënten voelen zich in de voet of knie.

Om pijn in de fractuur van de enkel te verminderen, kunt u iets koud aanbrengen op het beschadigde gebied.

Pijn na fractuur

Er zijn situaties waarbij pijn na een fractuur het slachtoffer stoort, zelfs nadat botfragmenten samen zijn gegroeid. In dergelijke gevallen gaat pijn na een fractuur meestal gepaard met ongemakkelijke sensaties, contractuurverrekkingen, spieratrofie. Al deze symptomen zijn meestal te wijten aan het feit dat naburige zachte weefsels zijn getraumatiseerd; kon een vals gewricht en overmatige callus ontwikkelen, wat de reden is dat de bloedmicrocirculatie verstoord is en de zenuwen aangetast zijn. Zo zijn er op het gebied van fracturen recidief oedeem. Verstoring van de bloedstroom leidt ertoe dat het bot en de omliggende weefsels niet volledig worden hersteld, waardoor er een re-fractuur kan optreden. Dergelijke situaties vereisen dat de patiënt een speciale cursus van revalidatie ondergaat om pijn na een fractuur en andere symptomen te elimineren.

Diagnose van pijn bij fracturen

In de meeste gevallen is de breuk eenvoudig te herkennen, maar om een juiste diagnose te stellen, moet een specialist worden onderzocht. Bij de diagnose van pijn tijdens fracturen houdt de arts rekening met de richting van de breuk, het uiterlijk, de botverplaatsing, enz. Dit moet noodzakelijkerwijs worden behandeld door een traumatoloog. Daarom moet de gewonde persoon dringend een diagnose stellen aan een professional, na eerste hulp te hebben verleend om de pijn in de fractuur te verminderen en de veiligheid van beschadigde organen te waarborgen. Behandeling van fracturen kan zowel conservatief als chirurgisch zijn.

trusted-source[8], [9]

Behandeling van pijn bij fracturen

Specialisten raden ten stelligste aan om zich te onthouden van onafhankelijke pogingen om de fractuur te corrigeren. In welk deel van het lichaam een breuk ook voorkomt, het is aan de persoon of de mensen om hem heen om omstandigheden te creëren waarin het bot in volledige rust en stilte zal blijven. Elke beweging en verplaatsing zal de indruk wekken van scherpe pijn in de breuk. Bovendien kan de huid breken, kunnen bloedvaten worden beschadigd en kan ernstige bloeding optreden. In ieder geval is de primaire taak om de patiënt naar het ziekenhuis te brengen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.