Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Nosigene pijn

Medisch expert van het artikel

Neuroloog, epileptoloog
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 16.05.2018

Nosigene pijn doet zich voor wanneer huidnociceptoren, nociceptoren van diepe weefsels of interne organen geïrriteerd raken. Te voorschijn komend in dit geval, volgen de impulsen de klassieke anatomische wegen, bereiken de hogere delen van het zenuwstelsel, worden door het bewustzijn getoond en vormen een gevoel van pijn. Pijn in inwendige organen is een gevolg van snelle contractie, spasme of uitrekking van gladde spieren, omdat de gladde spieren zelf ongevoelig zijn voor warmte, koude of dissectie. Pijn van inwendige organen die sympathische innervereniging hebben, kan in bepaalde gebieden op het oppervlak van het lichaam (de zone Zakharyin-Ged) worden gevoeld - dit is gereflecteerde pijn. De bekendste voorbeelden van dergelijke pijn zijn pijn in de rechterschouder en rechterkant van de nek met betrokkenheid van de galblaas, pijn in de onderrug met blaasziekte en, ten slotte, pijn in de linkerarm en de linkerkant van de borst met hartaandoeningen. De neuroanatomische basis van dit fenomeen is niet helemaal duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat de segmentale innervatie van de interne organen dezelfde is als die van de afgelegen gebieden van het lichaamsoppervlak, maar dit verklaart niet waarom de pijn van het orgaan naar het oppervlak van het lichaam reflecteert. Nocigenic type pijn is therapeutisch gevoelig voor morfine en andere narcotische analgetica.


Het iLive-portaal biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling.
De informatie die op de portal wordt gepubliceerd, is alleen ter referentie en mag niet worden gebruikt zonder een specialist te raadplegen.
Lees aandachtig de regels en beleidsregels van de site. U kunt ook contact met ons opnemen!

Copyright © 2011 - 2020 iLive. Alle rechten voorbehouden.