^

Gezondheid

Leefstijl en aambeien

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

In de laatste decennia waren mensen voornamelijk zittend. 'S Morgens zaten we bij het ontbijt, daarna gaan we naar je favoriete stoel van de auto, die lange tijd in de file staat, en op kantoor zitten we voor de computer. Van het werk gaan we weer met de auto en uiteindelijk, 's avonds, thuis, na het eten, floppen we graag op de bank om tv te kijken. En dus elke dag ... En dan klagen van ongemak, weet u waar ... De kliniek arts, zijn handen wrijven, uitroepen: "En je hebt aambeien, lieve, aambeien ..." Hoe levensstijl van invloed op het ontstaan van aambeien?

trusted-source[1], [2], [3]

De oorzaak van aambeien is een manier van leven

Sterker nog, de belangrijkste oorzaak van aambeien, volgens medische experts van een gespecialiseerde kliniek in Cleveland, is een sedentaire levensstijl, en alleen in een kleinere versie - overgewicht, stress, gekruid eten en roken. Als een symptoom van aambeien is er ook irritatie en pijnlijk oedeem van de anusaders, ook vanwege het gebrek aan vezels en vocht.

Als een persoon een voedseltekort heeft met onoplosbare vezels, neemt de ontlasting af in volume, terwijl de darm ongelooflijk moeilijk is om de inhoud op te geven. Als dit vele malen wordt herhaald, ontstaat er een hoge druk in de aderen, wat vervolgens leidt tot de vorming van kegels van aambeien. De beste manier om aambeien te voorkomen, is vezelrijk voedsel. Dat zegt John Lee, een gastro-enteroloog, een University of California professor die "zegt dat als je voldoende vezels eet, moet u een omvangrijk, zacht en makkelijk te uitgaande stoel, het zal de druk op de endeldarm en het risico van ontstoken aambeien te verminderen.

Eenvoudig en gezond ontbijt

Hieruit volgt een eenvoudige conclusie: als we de sedentaire levensstijl verlaten, moeten we ons richten op de juiste voeding. Een man die een aanzienlijke hoeveelheid tijd in zijn auto moet doorbrengen, kan bijvoorbeeld zo eten

Ontbijt: een kopje havermout te zetten in een kom, giet de nacht met 2 kopjes warm water, en in de ochtend, voeg 1 eetlepel vanille of andere yoghurt, 1 eetlepel honing, 2 gepelde teentjes en 2 gesneden rauwe appel. Deze ingrediënten zijn voldoende voor 4 porties, genoeg voor de persoon met de grootste eetlust.

Het is nuttig - er zijn appels, abrikozen, sinaasappels, peren en bessen, dit zijn allemaal vezelrijke vruchten. En in de meloen bevat een speciale vezel, die nuttig is voor de preventie van aambeien. Door het spijsverteringskanaal passeren, neemt meloen water op, zwelt op en het helpt om snel en zonder stress uit de stoel te komen. Het wordt aanbevolen om rozijnen te eten voor een snack, het is smakelijk en nuttig tegelijkertijd.

Vergeet groenten niet, ze beschermen ook tegen de ontwikkeling van aambeien. De nadruk ligt op broccoli, maïs, artisjokken, erwten, bonen en linzen. Granen, vooral gerst, of haverzemelen zijn ook rijk aan vezels. Maar vet voedsel moet niet worden geconsumeerd. Probeer vet vlees, vette zuivelproducten en caloriearme broodjes uit te sluiten van je dieet.

Welke producten moet ik vermijden?

Eenvoudige veranderingen in levensstijl betekenen het vermijden van bepaald voedsel dat bestaande aambeien kan verergeren of de ontwikkeling van aambeien kan veroorzaken. Sommige van de soorten voedsel die u moet vermijden zijn onder andere verwerkte voedingsmiddelen en fastfood, voedsel met weinig vet, zoals vlees, kaas, ijs, dranken met cafeïne en alcohol, alsmede levensmiddelen hoog in vet en suiker .

Eindelijk, een belangrijke voorwaarde - je kunt niet teveel alcohol consumeren. Alcohol heeft de neiging om het lichaam uit te drogen. In gedehydrateerde omstandigheden kan het lichaam weefselverlies en -ontsteking niet effectief elimineren. Overmatige alcoholconsumptie kan zeker aambeien veroorzaken.

Het belang van water op de juiste manier van leven

Als u voedsel met veel vezels gebruikt, is het belangrijk om de waterinname te verhogen. Hoewel een dieet met een hoog vezelgehalte constipatie wegneemt, kan het, als je de waterinname niet verhoogt, zelfs constipatie en stijve ontlasting veroorzaken. Meestal moet je elke dag meer dan acht glazen water drinken.

En breng minstens 10-15 minuten per dag door voor beweging, of neem de tijd om aerobics te oefenen, ga naar het zwembad. Zelfs een half uur trainen 2 keer per week kan voor jou een uitstekend middel tegen aambeien zijn.

Vermijd langdurig zitten of staan

Doe dit als onderdeel van uw dagelijkse routine, vermijd langdurig zitten of staan. Dit kan een extra belasting zijn voor de bloedvaten, die het gebied van uw aambeien kunnen irriteren of aandoeningen kunnen veroorzaken voor de ontwikkeling van aambeien.

De oorzaak van aambeien is een manier van leven

Als je routine werk veel zittend op de bodem van de kamer betekent, moet je zeker een pauze nemen om een korte wandeling te maken.

trusted-source[4], [5]

Verminder stress

Werken aan het handhaven van uw gezonde levensstijl is werken aan het elimineren of verminderen van stress, zoveel als mogelijk, zelfs als het vereist dat u therapie of counseling ondergaat. Stress speelt een belangrijke rol in uw gezondheid en welzijn en kan aambeien veroorzaken of de bestaande symptomen van aambeien verergeren.

Verander uw stoelganggewoonten

Probeer de stoelgang niet uit te stellen wanneer u naar het toilet wilt gaan, want dit veroorzaakt een overmatige belasting van uw bloedvaten en anale bloedvaten. Neem de gewoonte om naar het toilet te gaan als je daar zin in hebt.

trusted-source[6], [7], [8], [9]

Vermijd overmatig zwaar werk (Heavy Lifting)

Hard werken voor een lange periode kan irritatie van bestaande aambeien veroorzaken of aambeien tot ontwikkeling brengen. Als uw werk veel stress vereist, kunt u een andere taak overwegen of ervoor zorgen dat u rustpauzes hebt tussen harde werkperioden.

Eenvoudige veranderingen in levensstijl zijn belangrijk als je goed zult herstellen na het behandelen van aambeien of het voorkomen van aambeien als geheel. Het is veel gemakkelijker om een paar eenvoudige veranderingen in levensstijl aan te brengen, dan om pijn en ongemak te ervaren door aambeien of een operatie te ondergaan.

trusted-source[10], [11]

Regelmatige fysieke oefeningen voor het beheersen van constipatie

Oefening zorgt ervoor dat voedsel sneller door het maag-darmkanaal beweegt. Lange tijd zitten of staan, een persoon krijgt een slechte spierspanning, een slechte houding en kan enorme druk uitoefenen op de rectale aderen. Als u te zwaar bent, draagt dit alleen maar bij aan het probleem.

Een goede spierspanning maakt het gemakkelijker om het te elimineren. En, natuurlijk, als je goed traint en eet, helpt het om die extra kilo's te verliezen. Probeer 20 minuten te lopen, 4-5 keer per week, en je zult het verschil merken.

Gewichtheffen veroorzaakt aambeien

Wanneer een persoon bezig is met gewichtheffen, oefent het lichaam te veel druk uit op de dikke darm. Als er teveel nadruk wordt gelegd op de dikke darm, gaat de dikke darm uit het lichaam en veroorzaakt externe aambeien. Bovendien, de slechte prestaties van het cardiovasculaire systeem dehydrateert het lichaam en veroorzaakt aambeien. Net als olie voor de motor, is water nodig voor een goede spijsvertering. Zonder voldoende water worden de weefsels geïrriteerd, barsten verschijnen in de anus en er ontstaan aambeien.

Leer hoe u gewichten op de juiste manier optilt

Het onjuist heffen van gewichten kan de rug beschadigen en de ontlasting pijnlijk maken. De juiste manier om iets op te tillen, vooral zware voorwerpen, is om eerst je knieën te buigen. De spin zal dus niet zo'n grote overbelasting ervaren. Daarnaast is het belangrijk om correct te ademen tijdens het tillen. Adem uit wanneer je de zwaarte opheft, adem in zodra je het voorwerp loslaat. Nogmaals, dit verlicht overmatige druk van de onderrug en rectale aderen.

Veranderingen in levensstijl vereisen inspanning. Als deze inspanningen niet zo gemakkelijk voor je zijn, verleid jezelf dan met frequente herinneringen aan alle geneugten die je zult genieten, het wegwerken van aambeien en het voorkomen van herhaling. Je eenvoudige thuisbehandeling van aambeien kan een redding worden. Een verandering in levensstijl is echt noodzakelijk om aambeien te voorkomen.

Thuisbehandeling gebruiken

  1. U kunt milde pijn, zwelling en ontsteking van de aambeien verlichten met behulp van thuisbehandeling. Vaak is deze behandeling noodzakelijk voor een persoon om het lijden tijdig te verlichten.
  2. Gebruik een crème van aambeien of zetpillen die hydrocortison bevatten, of gebruik tampons die toverhazelaar of anesthetica bevatten.
  3. Regelmatig een warm bad of een zittend bad toepassen. Week het anale gebied twee tot drie keer per dag 10 tot 15 minuten in warm water. Ga na een zitbad naar het toilet.
  4. Houd het anale gebied schoon. Baden (bij voorkeur) of dagelijks douchen om de huid rond de anus te reinigen met warm water. Zeep is niet nodig en kan het probleem alleen maar verergeren. Droog het anusgebied na het baden voorzichtig af met een föhn of een zacht papier.
  5. Gebruik geen droog toiletpapier. Om te helpen het anale gebied schoon te houden na de ontlasting, gebruikt u een vochtige doek of nat toiletpapier dat geen aroma's of alcohol bevat.
  6. Breng de kou aan. Breng ijsjes of een koud kompres aan op het gebied van de anus om zwelling te verlichten.
  7. Neem orale pijnstillers. U kunt acetaminophen (Tylenol, enz.), Aspirine of ibuprofen (Advil, Motrin, andere antibiotica) tijdelijk gebruiken om het ongemak van aambeien te verlichten.

Met deze procedures verdwijnen de symptomen van aambeien vaak binnen een paar dagen. Raadpleeg uw arts als u gedurende een paar dagen of eerder geen verlichting krijgt als u ernstige pijn of een bloeding heeft.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.