^

Dieet voor aambeien

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Wat te zeggen, om te vechten met een ziekte zoals aambeien is moeilijk, maar het is noodzakelijk om het te doen. En dat het effect van de behandeling meer voelbaar was, je hebt een speciaal dieet nodig voor aambeien.

Aambeien - een onaangename ziekte, als gevolg van een verzwakte vaatwand is er sprake van een toename en uitstulping van de rectumaders. Dit alles gaat gepaard met symptomen van pijn, jeuk, bloeding. 

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Wat is het dieet voor aambeien?

Aambeien worden vaak conservatief of operatief behandeld, schrijven sedentaire baden of verwarmende kompressen, zetpillen, verzachtende stoelgang. Voeding is echter ook belangrijk bij de behandeling van aambeien. Dankzij een goed gekozen dieet, kunt u pijnlijke symptomen verminderen, stoelgangstoornissen herstellen, een volledige vertering van voedsel bereiken en de last op de aderlijke mesh en de rectale mucosa verminderen.

Dieet voor interne aambeien betreft vooral het verhogen van de hoeveelheid vezels verbruikte - plantaardige vezels weefsel dat resistent is tegen enzymatische stoffen het menselijke spijsverteringskanaal, en is essentieel voor de normalisatie van ontlasting. Fiber bevat:

 • in granen (volkoren brood, macaroni van harde tarwe, alle granen (behalve rijst en manki) en peulvruchten);
 • in fruit (zoals in de schil en in de pulp van de foetus);
 • in gedroogde vruchten (in een pak, gedroogde abrikozen, vijgen, dadels, pruimen);
 • in groenten (zowel rauw als gekookt);
 • in wortelgewassen (bieten, aardappelen, wortels).

Vezel kan ook worden gebruikt als afzonderlijke voedingssupplementen, die worden verkocht in apotheken. Houd er echter rekening mee dat het niet meer dan 50 gram per dag kan worden geconsumeerd. Wat vers fruit en groenten betreft, kunnen ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd.

Hoe werkt glasvezel? Het is in staat de vloeistof te absorberen en de structuur van de ontlasting te veranderen: de stoel wordt zachter en beweegt gemakkelijker door de darmen. Bovendien wordt door vezel het volume ontlasting aanzienlijk verhoogd.

Tijdige stoel, gebrek aan constipatie verminderen druk op de wanden van bloedvaten. Als gevolg verzwakt de pijn, wordt het slijmvlies hersteld en verdwijnt de wallen.

Dieet voor acute aambeien moet een voldoende hoeveelheid vocht bevatten. Als er geen aandoeningen van de nieren en de schildklier zijn die zwelling kunnen veroorzaken, wordt het aanbevolen om 1,5 tot 2,5 liter vocht per dag te drinken, waarbij het meeste nodig is om 's ochtends te drinken. Het kan puur water zijn (geen kraanwater), versgeperste sappen, kruidenthee of compote van gedroogd fruit. Trouwens, pruimen zijn ook zeer geschikt in het dieet, omdat het goede laxerende eigenschappen heeft. Water moet echter niet eerder dan een uur na het eten of een half uur voor de maaltijd worden gedronken.

Het is noodzakelijk om te voldoen aan het regime van voedselinname. Het spijsverteringsstelsel heeft, net als het hele menselijke lichaam, ook zijn eigen specifieke gewoonten. Het voedsel is ongebalanceerd, "indien nodig" en "waar nodig", is niet acceptabel voor normale verteringsprocessen. Eet tegelijkertijd een aantal disciplines van het gastro-intestinale systeem, verbetert de prestaties en zorgt voor een regelmatige dagelijkse stoelgang.

Dieet met aambeien met bloeding wordt uitgevoerd tegen de achtergrond van verplichte therapeutische maatregelen. De eliminatie van bloedende aambeien kan alleen worden behandeld met medicijnen. Het doel van het dieet in deze situatie is om de druk op de aderen te verminderen, waardoor de vroege genezing van de beschadigde vaatwand wordt beïnvloed.

Om de kans op stagnerende ontlasting in de lagere regionen van de darm te verkleinen, wordt aangeraden zure-melkproducten in voldoende hoeveelheden te gebruiken. Dergelijke producten zijn uitermate belangrijk voor het lichaam: ze dragen bij aan het herstel van de optimale samenstelling van de darmmicroflora, wat op zijn beurt een gunstig klimaat creëert voor de genezing van slijmvlies- en vaatlaesies.

Dieet voor aambeien en constipatie impliceert ook de afwijzing van bepaalde producten, of de beperking van hun gebruik:

 • suiker, snoepgoed, broodjes, pastei, wit tarwebrood, meel van witte bloem, koekjes, snoep, cakes, enz.;
 • vleesgerechten;
 • vaste, worst, bewerkte kazen;
 • alcohol in welke vorm dan ook;
 • Koffie, sterke zwarte thee, chocolade;
 • zout (inclusief chips, gezouten pinda's, crackers, marinades, augurken, knollen met veel zout).

Denk eraan: u kunt niet wachten op het positieve effect van de behandeling van de ziekte, zonder het vorige dagelijkse dieet te veranderen. De strijd tegen constipatie en algemene verbetering van het lichaam zijn de belangrijkste componenten van het nieuwe dieet.

Dieet met aambeien en fissuren van de anus moeten gericht zijn op het verzachten van de ontlasting en het vergemakkelijken van de passage door de darmwegen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om ongeraffineerde plantaardige olie in het dagrantsoen op te nemen, toe te voegen aan alle soorten salades en deze te garneren met garnituren. Nog beter - als je elke ochtend gewend bent om een lepel olie, bij voorkeur olijfolie of lijnzaad, te drinken met een kleine hoeveelheid water. Plantaardige olie is een uitstekende stimulant van de darm. Als je jezelf niet kunt dwingen de boter te slikken, kun je het mengen met een kopje kefir of yoghurt. Vergeet niet dat om de darm te ontspannen, je alleen verse yoghurt of kefir moet drinken, wat niet meer is dan drie dagen. Anders kun je, in plaats van een laxerend effect, juist aan de slag gaan.

Het dieet voor verergering van aambeien moet relatief streng zijn. Het moet verplicht zijn om alcoholische dranken achter te laten. Het is noodzakelijk om puur mineraalwater zonder gas te drinken, er zijn veel groenten en een verscheidenheid aan vruchten. Als de arts besluit om de hemorrhoidale knopen op een operatieve manier te verwijderen, dan zal hij u de dag voor de operatie individueel vertellen over zijn voeding. In de toekomst is het noodzakelijk om de algemene aanbevelingen voor voeding bij aambeien te volgen. Denk echter niet dat als het probleem snel wordt verwijderd, dit niet opnieuw zal gebeuren. Als je terugkeert naar de oude manier van leven, waar sprake was van overeten, ondervoeding, constipatie - aambeien kunnen terugkeren. Daarom, probeer jezelf vertrouwd te maken met goed eten - dit zal de beste preventie zijn van de herhaling van de ziekte.

Strikt genomen is een dieet na aambeien een gewoon, maar rationeel en uitgebalanceerd dieet, met regelmaat van voedselinname, zonder te veel eten en hongerstakingen. Het is noodzakelijk om voedsel niet droog te eten. Dit kan leiden tot de vorming van een chronische vorm van obstipatie, die de prognose van aambeien aanzienlijk zal verslechteren.

Als u op de achtergrond van aambeien de neiging heeft om diarree te krijgen - raadpleeg een arts: mogelijk moet u de bacteriële darmflora corrigeren.

Dieet voor aambeien tijdens de zwangerschap

Helaas kunnen toekomstige moeders vaak het slachtoffer worden van aambeien in het tweede of derde trimester van de zwangerschap. De oorzaak kan de druk zijn die wordt veroorzaakt door een vergrote uterus op het veneuze netwerk van het kleine bekken, inclusief de aambei-aderen. Soms manifesteert de ziekte zich na de geboorte, wat gepaard gaat met de belasting van het vaatstelsel wanneer het kind door het geboortekanaal gaat.

De ziekte kan zich geleidelijk ontwikkelen zonder zichzelf te vertonen. Om deze reden bevelen veel artsen aan om tijdens de zwangerschap een bepaald dieet te observeren, dat primair de preventie van aambeien dient en, in aanwezigheid van de ziekte, de symptomen verlicht. Wijzigingen in het dieet van vrouwen moeten gericht zijn op het verbeteren van de darmwerking en het normaliseren van de ontlasting.

Scherpe kruiden, salines, snoep, meel, zware proteïneproducten - zijn geannuleerd. Het voedsel dat we eten, moet het spijsverteringsstelsel ondersteunen en begeleiden, en geen obstakels creëren bij de spijsvertering. Het is noodzakelijk om de rijke soep in de steek te laten, in plaats van groentesoep, gestoofde groenten, donker brood, ontbijtgranen in het water. In plaats van volle melk is het beter om zuivelproducten te gebruiken. In je menu moet aanwezig zijn gedroogd fruit, bananen en ander fruit, havermout, salades met de toevoeging van ongeraffineerde olie.

Probeer langzaam te eten, elk stuk goed kauwend. Kies vers voedsel, vers bereid. Gebruik geen producten met een verlengde houdbaarheid: stel uw gezondheid of de gezondheid van uw ongeboren kind niet in gevaar.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Menu dieet voor aambeien

Hier is een voorbeeld van een dergelijk menu:

 • Ontbijt - havermout op het water, met honing en gewassen rozijnen, volkoren brood, groene thee.
 • Een snack is een fruitsalade met Griekse yoghurt.
 • Lunch - bonen soep, gebakken vis met boekweit pap, donker brood, afkooksel van rozenbottels.
 • Snack is een banaan.
 • Diner - groente stoofschotel met wortels, courgette en aubergine, een plakje Borodino brood, compote van gedroogde pruimen.
 • 'S Nachts - een kopje yoghurt.

De tweede optie:

 • Ontbijt - cottage cheese met rozijnen, pruimen en noten, volkoren brood, vers geperst vruchtensap.
 • Snack - gebakken appel met noten.
 • Lunch - linzensoep, stoomgehaktballetjes met barbecue, een stuk zwart brood, groene thee.
 • Snack - tomatensap met volkoren brood.
 • Diner - groentesalade met een stuk gekookte kipfilet, Borodino brood, compote van gedroogd fruit.
 • 'S Nachts - yoghurt.

Maak het menu naar eigen smaak en behoeften, zonder te vergeten de aanbevelingen van de arts over goede voeding in te dienen. Misschien, als je je houdt aan goed en nuttig advies, vergeet je zo'n onaangename ziekte als aambeien.

Een dieet met aambeien is belangrijk, anders zijn alle pogingen om van de ziekte af te komen zinloos.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.