^

Gezondheid

Influenza: oorzaken en pathogenese

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Oorzaken van influenza

De oorzaak van de griep is orthomixovirussen (de familie Orthomyxoviridae) - RNA-bevattende complexe virussen. Ze kregen hun naam vanwege de affiniteit voor de mucoproteïnen van de aangetaste cellen en het vermogen om zich aan te sluiten bij de glycoproteïnen - de oppervlakte-receptoren van de cellen. De familie omvat het geslacht Influenzavirus, dat virussen van drie serotypen bevat: A, B en C.

De diameter van het virusdeeltje is 80-120 nm. Het virion is bolvormig (minder vaak draadvormig). In het centrum van het virion zit nucleocapside. Het genoom wordt voorgesteld door een enkelstrengig RNA-molecuul, dat 8 segmenten en 7 segmenten heeft in Serotype C in serotypen A en B.

Het capside bestaat uit het nucleoproteïne (NP) en de eiwitten van het polymerasecomplex (P). Nucleocapside wordt omgeven door een laag matrix- en membraaneiwitten (M). Buiten deze structuren bevindt zich het buitenste lipoproteïne-membraan, met op het oppervlak complexe eiwitten (glycoproteïnen): hemagglutinine (H) en neuraminidase (N).

Aldus hebben influenzavirussen interne en oppervlakte-antigenen. Interne antigenen worden weergegeven door NP- en M-eiwitten; dit zijn type-specifieke antigenen. Antilichamen tegen interne antigenen hebben geen significant beschermend effect. Oppervlakte-antigenen - hemagglutinine en neuraminidase - bepalen het subtype van het virus en induceren de productie van specifieke beschermende antilichamen.

Serotype A-virussen worden gekenmerkt door een constante variabiliteit van oppervlakte-antigenen en veranderingen in H- en N-antigenen komen onafhankelijk van elkaar voor. Er zijn 15 subtypes van hemagglutinine en 9 - neuraminidase. Virussen van serotype B zijn stabieler (5 subtypen worden onderscheiden). De antigene structuur van de virussen van serotype C is niet onderhevig aan veranderingen, neuraminidase is afwezig.

De buitengewone variabiliteit van het virus serotype A wordt veroorzaakt door twee werkwijzen: antigene drift (puntmutaties op plaatsen van het genoom, zonder de stam) en shiftom (volledige verandering van antigeen structuur onder vorming van een nieuwe stam). De reden voor de antigeenverschuiving is de vervanging van het gehele RNA-segment als een resultaat van de uitwisseling van genetisch materiaal tussen menselijke en dierlijke influenzavirussen.

Volgens de moderne classificatie van influenzavirussen die de WHO in 1980 heeft voorgesteld, is het gebruikelijk om het serotype van het virus, de oorsprong, het jaar van isolatie en het subtype van oppervlakte-antigenen te beschrijven. Bijvoorbeeld: het influenza A-virus, Moskou / 10/99 / NZ N2.

Virussen van serotype A hebben de hoogste virulentie en hebben de grootste epidemiologische betekenis. Ze zijn geïsoleerd van mensen, dieren en vogels. Virussen van serotype B zijn alleen geïsoleerd van mensen: virulentie en epidemiologische significantie zijn slechter dan die van serotype A. Influenzavirussen C lage reproductiviteit is inherent.

In de omgeving is de weerstand van virussen gemiddeld. Ze zijn gevoelig voor hoge temperaturen (meer dan 60 ° C), de effecten van ultraviolette straling en vetoplosbaar, maar behouden een tijdlang virulente eigenschappen bij lage temperaturen (ze sterven een week lang niet bij 40 ° C). Ze zijn gevoelig voor ontsmettingsmiddelen voor tafels.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

De pathogenese van influenza

Het influenzavirus heeft epitheliotrope eigenschappen. In het lichaam komen. Het wordt gereproduceerd in het cytoplasma van de cellen van het cilindrische epitheel van het slijmvlies van de luchtwegen. Replicatie van het virus vindt snel plaats, binnen 4-6 uur, wat de korte incubatietijd verklaart. Beïnvloed door het influenzavirus, degenereren de cellen, zijn necrotisch en worden afgewezen. Geïnfecteerde cellen beginnen interferon te produceren en vrij te maken, waardoor verdere verspreiding van het virus wordt voorkomen. Bescherming van het lichaam tegen virussen wordt bevorderd door niet-specifieke thermolabiele B-remmers en secretoire antilichamen van de IgA-klasse. Metaplasie van het cilindrische epitheel vermindert de beschermende functie ervan. Het pathologische proces omvat weefsels die de slijmvliezen en het vaatstelsel bekleden. Epitheliotropie van het influenzavirus wordt klinisch tot expressie gebracht in de vorm van tracheitis, maar de laesie kan grote bronchiën, soms het strottenhoofd of de farynx, beïnvloeden. Al in de incubatieperiode manifesteert zich viremie, die ongeveer 2 dagen duurt. Klinische manifestaties van viremie zijn toxische en toxisch-allergische reacties. Dit effect heeft zowel virale deeltjes als vervalproducten van epitheelcellen. Intoxicatie bij influenza is voornamelijk te wijten aan de opeenhoping van endogene biologisch actieve stoffen (prostaglandine E2, serotonine, histamine). De rol van vrije zuurstofradicalen die het ontstekingsproces ondersteunen, lysosomale enzymen, evenals de proteolytische activiteit van virussen bij de realisatie van hun pathogene werking, werd vastgesteld.

De belangrijkste link van pathogenese is het verslaan van de bloedsomloop. Het is waarschijnlijker dat de schepen van microvasculatuur veranderen. Vanwege het toxische effect van het influenzavirus en zijn componenten op de vaatwand neemt de permeabiliteit toe, waardoor het hemorragische syndroom bij patiënten optreedt. Verhoogde vasculaire permeabiliteit en hogere "brosheid" vaten leiden tot oedeem van slijmvlies van de luchtwegen en longweefsel, verschillende bloedingen in longblaasjes en interstitium, en bijna alle inwendige organen.

Intoxicatie en longaandoeningen als gevolg van de ventilatie en hypoxemie treedt verstoring van microcirculatie: vertragen van de snelheid venule-capillaire bloedstroom, verhoogde erytrocyten en bloedplaatjes aggregatie, verhoogt de vasculaire permeabiliteit, verminderd fibrinolytische activiteit van bloedserum en bloedviscositeit toeneemt. Dit alles kan leiden tot gedissemineerde intravasculaire coagulatie - een belangrijke schakel in de pathogenese van infectieuze-toxische shock. Aandoeningen van hemodynamica, microcirculatie en hypoxie dragen bij aan de ontwikkeling van dystrofische veranderingen in het myocardium.

Schending van de bloedsomloop door vasculaire schade speelt een belangrijke rol bij schade aan de functies van het centrale zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel. Het effect van het virus op de choroid plexus receptoren bevordert hypersecretie cerebrospinale vloeistof, intracraniale hypertensie, stoornissen van de bloedsomloop, cerebraal oedeem. Hoge vascularisatie in de hypothalamus en hypofyse, neuro-vegetatief uitvoeren. Neuro-endocriene en neurohumorale regulatie, veroorzaakt de opkomst van een complex van functionele stoornissen van het zenuwstelsel. In de acute periode van de ziekte is er sympathicotonie, wat leidt tot de ontwikkeling van hyperthermie, droogte en bleekheid van de huid, verhoogde pols, verhoogde bloeddruk. Door het verminderen van de toxiciteit symptomen vermeld excitatie van het parasympathische zenuwstelsel van het autonome zenuwstelsel: lethargie, slaperigheid, vermindering van de lichaamstemperatuur, het vertragen van de hartslag, bloeddrukdaling, spierzwakte, zwakte (asthenovegetative syndroom).

Een belangrijke rol in de pathogenese van influenza en de complicaties daarvan, evenals in de ontwikkeling van ontstekingsveranderingen in de luchtwegen, behoort tot de bacteriële microflora, waarvan de activering bijdraagt tot epitheliale schade en de ontwikkeling van immunosuppressie. Allergische reacties bij influenza ontstaan op de antigenen van zowel het virus zelf als bacteriële microflora, evenals de producten van de desintegratie van de aangetaste cellen.

De ernst van de griep is gedeeltelijk te wijten aan de virulentie van het influenzavirus, maar in sterkere mate - de toestand van het immuunsysteem van het macroorganisme.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.