^

Gezondheid

A
A
A

Hypoplasie van de baarmoeder

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De term "uteriene hypoplasie" wordt door artsen gebruikt in gevallen waarin het gaat om onvoldoende ontwikkeling van dit orgaan: het baarmoederlichaam wordt kleiner in vergelijking met normale leeftijd en fysiologische normen. Een dergelijke aandoening kan aangeboren of verworven zijn, en wordt geassocieerd met vele pathologische redenen. Hypoplasie van de baarmoeder gaat niet altijd gepaard met duidelijke tekenen. In veel gevallen wordt pathologie gedetecteerd tijdens echografische diagnostiek - bijna per ongeluk. Sommige vormen van hypoplasie vormen een ernstige belemmering voor de zwangerschap.

Baarmoederhypoplasie: wat is het in toegankelijke taal?

Vertaald uit het Grieks betekent hypoplasie letterlijk "onvoldoende vorming", "onvoldoende ontwikkeling". Dat wil zeggen, hypoplasie van de baarmoeder is een aandoening waarbij dit orgaan niet correct en niet volledig is ontwikkeld. Een vergelijkbare diagnose wordt gesteld wanneer een vrouw de vruchtbare leeftijd bereikt, wanneer duidelijk wordt dat de grootte van de baarmoeder niet overeenkomt met de minimaal vereiste grootte die nodig is om een kind te verwekken en te baren. Niettemin is het bij veel vormen van hypoplasie nog steeds mogelijk om zwanger te worden en te bevallen. Het belangrijkste is om een goede arts te vinden, je te laten testen en de aanbevelingen van een specialist op te volgen. [1]

Daarom is het belangrijkste kenmerk van de diagnose van uteriene hypoplasie de verminderde omvang ervan, wat het begin van de zwangerschap kan bemoeilijken of zelfs conceptie en zwangerschap onmogelijk kan maken.

Ze zeggen over hypoplasie van de baarmoeder als, na voltooiing van het proces van rijping van de voortplantingsorganen, de grootte ervan de normale waarden 'niet bereikt' en andere structurele afwijkingen worden gevonden. Vaak bestaat pathologie naast ovarieel infantilisme, hypoplasie van de uitwendige geslachtsorganen of endometrium.

Endometriale hypoplasie is een onderontwikkeling van de functionele baarmoederlaag, die een belangrijke rol speelt in het mechanisme van zwangerschapsontwikkeling. Als deze laag in het ovulatiestadium een dikte heeft van minder dan 0,8 cm, dan zal de eicel geen voet aan de grond kunnen krijgen in de baarmoeder. In dergelijke situaties vindt het implantatieproces zelden nog steeds plaats, maar in een toestand van endometriumhypoplasie is de zwangerschap moeilijk, met een constant risico op een plotselinge miskraam of intra-uteriene bevriezing van de foetus als gevolg van placenta-insufficiëntie.

De endometriale laag omvat de basale laag, die nieuwe cellen vormt, en de functionele laag, bestaande uit epitheliale en klierstructuren. De functionele laag wordt afgestoten bij elk begin van maandelijkse cyclische bloeding. Tijdens de cyclus verandert het baarmoederslijmvlies, afhankelijk van de vereiste functionele activiteit. De mogelijkheid van een normale conceptie hangt af van de dikte en de zogenaamde mate van volwassenheid. [2]

De diagnose van endometriale hypoplasie wordt gesteld als, tijdens de eerste fase van de menstruatiecyclus, de laagdikte minder dan 0,6 cm is en in de tweede fase - minder dan 0,8 cm Onder vergelijkbare omstandigheden is het bevruchte ei te dicht bij de kleinste spiraalvormige slagaders, waardoor het in omstandigheden met een hoge zuurstofconcentratie komt. Dit heeft een negatieve invloed op de levensvatbaarheid ervan. Zoals wetenschappelijke experimenten aantonen, verloopt de embryonale ontwikkeling comfortabeler tegen de achtergrond van een verminderde zuurstofconcentratie, die optreedt wanneer de endometriumlaag 8 tot 12 millimeter dik is.

Epidemiologie

Abnormale ontwikkeling en onderontwikkeling van interne voortplantingsorganen bij vrouwen zijn goed voor ongeveer 4% van alle bekende geboorteafwijkingen. Ze worden aangetroffen bij 3,2% van de patiënten in de vruchtbare leeftijd.

Over het algemeen nemen defecten in de ontwikkeling van het urogenitale systeem de vierde plaats in op de lijst van alle aangeboren menselijke anomalieën.

Volgens de statistieken hebben vrouwen met een 2 of 3 graad van baarmoederhypoplasie alle kans om een gezonde baby te verwekken en te baren: dit wordt mogelijk gemaakt door een competente behandeling voorgeschreven door een arts. Met de eerste graad van pathologie worden de kansen op bevruchting sterk verminderd, maar op voorwaarde dat de eierstokken normaal werken en de productie van volwaardige eieren, kan in-vitrofertilisatie worden uitgevoerd door contact op te nemen met de draagmoederdienst.

Hypoplasie van de baarmoeder wordt vaak gevonden in de aanwezigheid van polycysteuze ovariumziekte. De meest voorkomende complicaties van hypoplasie zijn onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Oorzaken hypoplasie van de baarmoeder

Er zijn veel bekende redenen voor de ontwikkeling van uteriene hypoplasie. De meest aangegeven zijn echter de volgende:

 • verminderde intra-uteriene ontwikkeling van de foetus (pathologie wordt gevormd zelfs voordat het meisje wordt geboren);
 • verstoorde hormonale balans die optrad in de kindertijd of adolescentie, schildklieraandoening;
 • genetische aanleg (vergelijkbare problemen werden vastgesteld bij andere vrouwelijke familieleden).

De processen van hypoplasie in de baarmoeder kunnen zich ontwikkelen als gevolg van ernstige stressvolle situaties die plaatsvonden in de vroege kinderjaren. Vaak zijn de "boosdoeners" langdurige infectie- en ontstekingsziekten, ongezonde voeding, overmatige lichamelijke activiteit, enz. [3]

De baarmoeder in het vrouwelijk lichaam begint zich te vormen in het stadium van intra-uteriene ontwikkeling, dat ongeveer in de vijfde week van de zwangerschap plaatsvindt. Vóór de fysiologische voltooiing van de zwangerschap moet dit orgaan volledig zijn gevormd, hoewel de grootte nog klein is. Tot de leeftijd van tien jaar is de groei van de baarmoeder langzaam, geleidelijk. Bovendien bevindt het orgel zich gedurende maximaal drie jaar in de buikholte en valt het vervolgens naar beneden - in de bekkenholte. Na de leeftijd van tien tot veertien jaar wordt de groei van de baarmoeder aanzienlijk geactiveerd: in het stadium van de puberteit krijgt het zijn normale volumes:

 • baarmoeder ongeveer 48 mm lang, 33 mm dik, 41 mm breed;
 • hals ongeveer 26 mm lang;
 • de totale lengte van de baarmoeder en baarmoederhals is ongeveer 75 mm.

Als er een abnormale ontwikkeling of hypoplasie van de baarmoeder is, is dit meestal te wijten aan de volgende redenen:

 • Iets verhinderde de normale ontwikkeling van het orgel, zelfs in het stadium van zijn vorming. Misschien was het intra-uteriene intoxicatie, of een storing op gen- of chromosomaal niveau, waardoor de groei van het geslachtsorgaan tot stilstand kwam.
 • De baarmoeder ontwikkelde zich normaal, maar er trad een storing op in het lichaam van het kind, die de werking van het endocriene systeem beïnvloedde (hormonale achtergrond).

Er kan een storing optreden:

 • tegen de achtergrond van een ernstige virale infectie (het influenzavirus valt bijvoorbeeld vaak de belangrijkste organen van het endocriene systeem aan, zoals de hypofyse en hypothalamus);
 • na frequente infectieziekten van het ademhalingssysteem, waaronder SARS, tonsillitis;
 • met constante of ernstige intoxicatie, waaronder nicotine, alcoholisch en narcotisch;
 • als gevolg van een constant verblijf in een staat van stress, of langdurige en diepe spanningen die de hypothalamus negatief beïnvloeden;
 • met mentale of fysieke overbelasting, die ook ernstige stress voor het lichaam worden;
 • als gevolg van een gebrek aan vitamines in het lichaam (wat betekent uitgesproken hypovitaminose);
 • tegen de achtergrond van tumorprocessen in de hypofyse of hypothalamus;
 • wanneer de voortplantingsorganen zijn beschadigd door een virale infectie, in het bijzonder mazelen, bof, rubella;
 • slechte voeding, regelmatige ondervoeding, gedwongen en doelbewuste beperking van het dieet van het meisje;
 • vroege chirurgische ingrepen aan de eierstokken.

Risicofactoren

De risicogroep voor de geboorte van kinderen (meisjes) met baarmoederhypoplasie omvat vrouwen met slechte gewoonten (alcoholmisbruik, roken), drugsverslaving of regelmatig beroepsrisico's lopen, of die leden aan virale infecties of intoxicatie in de vroege stadia van de zwangerschap. Ook de rol van een erfelijke factor, de waarschijnlijke biologische cellulaire inferioriteit (de structuur van de geslachtsorganen) en de schadelijke effecten van chemische, fysische en biologische invloeden worden als onomstreden beschouwd. [4]

Aangeboren type hypoplasie van de baarmoeder is een teken van seksueel infantilisme of integrale pathologie die optreedt als gevolg van schade aan het embryo tijdens de zwangerschap of als gevolg van genetische oorzaken. Vaak is de trigger een schending van het regulatiesysteem van de hypothalamus of als gevolg van ovarieel falen tegen de achtergrond van overmatige hypofyse-activiteit. Dergelijke regulatiestoornissen worden opgemerkt in de kindertijd en adolescentie. Ze zijn geassocieerd met dergelijke factoren:

 • hypovitaminose;
 • verschillende soorten intoxicatie (inclusief alcoholische en verdovende middelen);
 • zenuwaandoeningen;
 • overmatige mentale en fysieke (sport) stress die niet overeenkomt met geslacht en leeftijd);
 • anorexia;
 • frequente infectieuze processen in het lichaam (angina pectoris, virale infectie, griep).

Deze factoren hebben een directe invloed op de remming van de ontwikkeling van een aanvankelijk normaal gevormd baarmoederorgaan.

Pathogenese

Intra-uteriene baarmoederontwikkeling vindt plaats vanuit het middengedeelte van gepaarde Müller-kanalen die met elkaar versmelten. De vorming van deze kanalen wordt al in de eerste vier weken van de zwangerschap opgemerkt en ze versmelten in de tweede maand van de zwangerschap. In de fusiezone van het onderste kanaalsegment wordt de vagina gevormd en blijven de bovenste segmenten onverbonden: vervolgens worden daaruit de eileiders gevormd. Elke mislukking in het proces van fusie en vorming kan leiden tot verschillende soorten defecten in de ontwikkeling van het voortplantingsorgaan, inclusief gedeeltelijke of volledige duplicatie. Bij onvoldoende ontwikkeling van één kanaal treedt asymmetrie van de baarmoeder op. Uteriene hypoplasie treedt op als gevolg van een verstoord proces van wederzijdse regulering van het endocriene en voortplantingssysteem bij de foetus. [5]

Bovendien kan hypoplasie optreden onder invloed van externe ongunstige factoren die de foetus in verschillende stadia van de zwangerschap direct of indirect beïnvloeden. Bovendien hangt de ernst van de aangeboren afwijking af van de blootstellingsduur en de draagtijd.

De belangrijkste nadelige effecten zijn:

 • microbiële en virale infecties;
 • somatische pathologieën;
 • falen van het endocriene systeem;
 • genetische aanleg;
 • het nemen van bepaalde medicijnen die tijdens de zwangerschap niet mogen worden gebruikt;
 • professionele schade;
 • drugs met verdovende werking;
 • alcohol, roken;
 • diepe of langdurige stressvolle situaties, psycho-emotionele stress;
 • langdurig vasten, slecht en eentonig voedsel;
 • ongunstige ecologie.

Symptomen hypoplasie van de baarmoeder

Hypoplasie van de baarmoeder openbaart zich zelden met symptomen, dus patiënten vermoeden vaak niet eens dat ze een dergelijke afwijking hebben. Klinisch manifesteert het probleem zich niet als het orgaan enigszins is verkleind, of als een dergelijke afname te wijten is aan fysiologie, dat wil zeggen de individuele kenmerken van een vrouw. Een kleine baarmoeder is dus typerend voor miniatuur, kleine en dunne meisjes, wat voor hen de norm is. [6]

Pathologische hypoplasie van de baarmoeder kan gepaard gaan met de volgende symptomen: 

 • ernstige pijn in de onderbuik die optreedt bij het begin van menstruatiebloedingen;
 • regelmatige, ernstige, langdurige pijn in het hoofd, gelijktijdige misselijkheid, een aanzienlijke verslechtering van het welzijn aan het begin van de maandelijkse cyclus;
 • ondergewicht, kleine borstklieren;
 • laat begin van de menstruatie (na 15-16 jaar);
 • onregelmatige maandelijkse cyclus;
 • milde secundaire geslachtskenmerken.

Al bij het eerste onderzoek kunt u letten op een tekortkoming in de lichamelijke ontwikkeling. Vrouwen met baarmoederhypoplasie zijn vaker dun, kort, met licht schaamhaar en okselhaar, een smal bekken, kleine borstklieren. Tijdens een gynaecologisch onderzoek kunnen ook andere symptomen worden opgemerkt:

 • onderontwikkelde schaamlippen, blote clitoris;
 • kleine omvang van de eierstokken;
 • verkorte en vernauwde vagina;
 • ingewikkelde eileiders;
 • onjuiste configuratie van de baarmoederhals;
 • onvoldoende grootte en onjuiste configuratie van het baarmoederorgaan.

Al deze symptomen worden echter al tijdens het onderzoek opgemerkt, aangezien vrouwen meestal medische hulp zoeken vanwege het onvermogen om zwanger te worden, frequente miskramen, gebrek aan orgasme, zwakke geslachtsdrift, chronische terugkerende endometritis, endocervicitis, enz.

Uteriene hypoplasie kan al in de adolescentie worden herkend op basis van dergelijke verdachte symptomen:

 • late start van de menstruatie (niet eerder dan 15 jaar, soms later);
 • onregelmatigheid van de maandelijkse cyclus, periodieke amenorroe;
 • ernstig pijnsyndroom, dat wordt opgemerkt bij elke aankomst van een nieuwe maandelijkse cyclus;
 • te zware of te weinig menstruatiebloedingen;
 • slechte lichamelijke ontwikkeling van het type infantiliteit (dunheid, kleine gestalte, vernauwd bekken, slecht gevormde borstkas);
 • zwakke ernst van secundaire geslachtskenmerken.

Oudere vrouwen hebben vaak:

 • onvruchtbaarheid;
 • spontane abortie;
 • frequente ontsteking van de geslachtsorganen;
 • zwak libido;
 • zwak of afwezig orgasme.

Hypoplasie van de baarmoeder is natuurlijk niet altijd de oorzaak van deze aandoeningen. Het zijn echter deze tekenen die iemand meestal in staat stellen een probleem te vermoeden en medische hulp te zoeken. [7]

Uteriene hypoplasie en multifolliculaire eierstokken

Multifolliculaire eierstokken zijn een pathologische aandoening waarbij een groot aantal follikels (meer dan 8) gelijktijdig rijpt in de eierstokken. Normaal gesproken varieert het aantal follikels in elke eierstok van 4 tot 7.

Meestal begint de stoornis in de adolescentie, maar kan zich later ontwikkelen. Pathologie wordt vaak geassocieerd met chronische endocriene aandoeningen of infectie- en ontstekingsziekten, evenals met ernstige stress. Bij sommige patiënten wordt baarmoederhypoplasie gelijktijdig met multifolliculaire eierstokken gediagnosticeerd .

Een vergelijkbare combinatie van pathologieën manifesteert zich door de afwezigheid van regelmatige menstruatie, pijnlijke menstruatie. Er zijn ook typische externe manifestaties die verband houden met hormonale verstoringen: een vrouw heeft meestal acne, instabiliteit van het lichaamsgewicht (vaker - overgewicht, vooral op de buik), het verschijnen van vlekken op de huid zoals acanthosis, dunner worden van haar. Bovendien klagen patiënten met multifolliculaire eierstokken tegen de achtergrond van uteriene hypoplasie vaak over psychische problemen, velen van hen hebben apathie, depressieve stoornissen en een verminderde sociale activiteit. [8]

Behandeling van een dergelijke gecombineerde pathologie is complex, individueel en langdurig, met verplichte hormonale therapie.

Uteriene hypoplasie en colpitis

Hypoplasie van de baarmoeder gaat vaak samen met verschillende inflammatoire pathologieën, bijvoorbeeld colpitis of vaginitis. Deze ziekte is een ontsteking van het vaginale slijmvlies, kan infectieus en niet-infectieus zijn. Het kan op elke leeftijd voorkomen, zelfs tijdens de neonatale periode.

De karakteristieke symptomen van colpitis zijn als volgt:

 • vaginale afscheiding van verschillende typen (vloeibaar, dik, gestremd, schuimig, enz.);
 • zwelling en roodheid van de vulva;
 • ongemak in de vorm van jeuk en verbranding in het genitale gebied;
 • onaangename geur van afscheiding;
 • aandoeningen van het zenuwstelsel, voornamelijk geassocieerd met een toestand van ongemak, pijn, constante jeuk (slaapstoornissen, prikkelbaarheid, angst);
 • pijn in het bekkengebied en uitwendige geslachtsorganen, pijn in de vagina tijdens geslachtsgemeenschap;
 • soms, maar niet altijd - een verhoging van de lichaamstemperatuur;
 • vaak plassen, pijn tijdens en na het plassen.

Colpitis reageert meestal goed op de behandeling, maar tegen de achtergrond van uteriene hypoplasie krijgt de ziekte een chronisch recidiverend beloop. [9]

Is het mogelijk om zwanger te raken van baarmoederhypoplasie?

Hypoplasie van de baarmoeder zorgt altijd voor obstakels voor het begin van de zwangerschap, ongeacht de mate van overtreding. Een verkleind orgaan heeft vaak onvolledig ontwikkelde eierstokken, wat vooral ongunstig is. Maar zelfs met baarmoederhypoplasie worden vrouwen zwanger en krijgen ze gezonde baby's. De waarschijnlijkheid hiervan wordt bepaald door de mate van pathologie.

 • De meest ernstige is de eerste graad van hypoplasie: bij patiënten met een dergelijke diagnose is de baarmoeder echt miniatuur - ongeveer drie centimeter. Zo'n orgaan wordt ook wel "embryonaal" of "intra-uterien" genoemd, aangezien de ontwikkeling ervan stopt in het stadium van intra-uteriene ontwikkeling. Correctie van deze mate van pathologie wordt als onmogelijk beschouwd, omdat een vrouw niet eens een maandelijkse cyclus heeft. Het begin van de zwangerschap is meestal alleen mogelijk met behulp van draagmoederschap - op voorwaarde dat de eierstokken normaal functioneren.
 • Met hypoplasie van de baarmoeder van de II-graad spreken ze van een infantiele of "kinder" baarmoeder: de grootte is ongeveer 3-5 cm, de lokalisatie van de eierstokken is hoog, de buisjes zijn lang, onregelmatig gevormd. In de regel is het orgel gerelateerd aan de nek in een verhouding van 1: 3. De menstruatie van een vrouw komt met vertraging (na 15 jaar), ze zijn pijnlijk en onregelmatig. Dankzij competente en langdurige behandeling van dergelijke patiënten kan zwangerschap worden bereikt. Het is vrij moeilijk om een kind te baren, maar het is mogelijk: tijdens de hele zwangerschap zijn er risico's op een spontane miskraam, dus de vrouw wordt constant gecontroleerd.
 • Graad III baarmoederhypoplasie wordt gekenmerkt door orgaangroottes van 5 tot 7 cm, met een baarmoeder tot cervicale verhouding van 3: 1. De pathologie wordt behandeld met het gebruik van hormonale middelen, het begin van de zwangerschap is vrij waarschijnlijk. Er zijn ook veel gevallen waarin een patiënt zelf zwanger werd van derdegraads uteriene hypoplasie: deskundigen wijzen op de mogelijkheid om de normale baarmoeder- en ovariumfunctie te herstellen met het begin van seksuele activiteit.

Stages

Deskundigen praten over drie graden van uteriene hypoplasie, die de belangrijkste kenmerken van de pathologie bepalen.

 • De meest ongunstige in termen van vruchtbaarheid is de embryonale (foetale) baarmoeder, het is ook hypoplasie van de baarmoeder van de 1e graad: de buitenafmetingen zijn minder dan 30 mm, er is praktisch geen baarmoederholte. Dit komt door het feit dat de vorming van een dergelijke baarmoeder zelfs in het stadium van intra-uteriene ontwikkeling wordt voltooid.
 • Hypoplasie van de baarmoeder van de 2e graad is de zogenaamde "kinder" baarmoeder, tot 50 mm groot. Normaal gesproken zou een dergelijke orgaangrootte aanwezig moeten zijn bij een negen- of tienjarig meisje. In dit geval heeft de baarmoeder een holte, zij het een relatief kleine. [10]
 • Graad 3 baarmoederhypoplasie wordt een "tiener" baarmoeder genoemd: hij heeft een lengte tot 70 mm - normaal is dit de grootte van een orgaan bij een 14-15-jarige adolescent. Als we er rekening mee houden dat de normale baarmoederlengte wordt beschouwd als 70 mm of meer, wordt de derde graad van pathologie als de meest gunstige beschouwd in termen van de realisatie van de reproductieve functie van een vrouw.

Matige hypoplasie van de baarmoeder

Matige hypoplasie van de baarmoeder wordt meestal bepaald door de derde graad van de ziekte en vertoont geen uitgesproken verschillen met standaard dimensionale waarden. Een onderscheidende indicator is de verhouding van het lichaam van de baarmoeder tot de baarmoederhals, die overeenkomt met 3: 1. De lengte van het orgaan komt meestal overeen met 7 cm. In veel gevallen wordt deze mate van pathologie onafhankelijk gecorrigeerd met het begin van seksuele activiteit.

Matige manifestatie van hypoplasie is meestal niet van toepassing op aangeboren afwijkingen. Een dergelijke overtreding kan optreden tegen de achtergrond van hormonale stoornissen die zijn opgetreden als gevolg van overmatige fysieke en mentale overbelasting, stressvolle omstandigheden, langdurig vasten of ondervoeding en ongepast eetgedrag. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer virale infectie, bestaande chronische tonsillitis, vergiftiging en intoxicatie (verdovend, alcoholisch, nicotine). Onder invloed van deze factoren vertraagt de baarmoeder zijn ontwikkeling, ongeacht of de grootte van het orgaan overeenkomt met de normen bij pasgeborenen en kinderen.

Complicaties en gevolgen

Hypoplasie van de baarmoeder wordt voornamelijk geassocieerd met onvruchtbaarheid. Als de grootte van het orgel niet groter is dan 30 mm, wordt zwangerschap bijna onmogelijk. En als er nog steeds bevruchting optreedt, praten ze over een aanzienlijk risico op het ontwikkelen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Feit is dat hypoplasie van de baarmoeder vaak gepaard gaat met een onderontwikkeling van het eileidersysteem: de buisjes zijn verdund en hebben een pathologische kronkeligheid.

Aangezien hormonale deficiëntie wordt beschouwd als een van de meest voorkomende oorzaken van pathologie, is ook de natuurlijke afweer van het urogenitale kanaal verstoord. Dit brengt de ontwikkeling van infectieuze en ontstekingsprocessen van de inwendige geslachtsorganen met zich mee: een vrouw met baarmoederhypoplasie heeft vaak endometritis, endocervicitis, adnexitis, enz.

Ernstige hypoplasie draagt bij aan de ontwikkeling van tumorprocessen in het voortplantingssysteem, zowel goedaardig als kwaadaardig van oorsprong. Om complicaties te voorkomen, moet een vrouw met uteriene hypoplasie een apotheekobservatie ondergaan door een gynaecoloog. [11]

Diagnostics hypoplasie van de baarmoeder

Diagnostische procedures beginnen met het interviewen en onderzoeken van de patiënt. Uteriene hypoplasie kan worden vermoed als er tekenen zijn van genitaal infantilisme:

 • zwakke haargroei in de schaamstreek en oksels;
 • onvoldoende ontwikkeling van de uitwendige geslachtsorganen;
 • vernauwde vagina.

De baarmoederhals heeft een onregelmatige conische configuratie en het lichaam van het orgel is afgeplat en onderontwikkeld. [12]

Analyses die op poliklinisch niveau nodig zijn:

 • algemeen klinisch onderzoek van bloed en urine;
 • coagulogram (protrombinetijd, fibrinogeen, geactiveerde partiële tromboplastinetijd, internationaal genormaliseerde ratio);
 • biochemische bloedtest (indicatoren van ureum en creatinine, totaal eiwit, dextrose, totaal bilirubine, alanine-aminotransferase, aspartaataminotransferase);
 • Wasserman-reactie in bloedserum;
 • bepaling van HIV-p24-antigeen met behulp van de ELISA-methode;
 • bepaling van HbeAg van het hepatitis C-virus met behulp van de ELISA-methode;
 • beoordeling van het totale aantal antilichamen tegen hepatitis C-virussen met behulp van de ELISA-methode;
 • gynaecologisch uitstrijkje.

Instrumentele diagnostiek omvat de volgende soorten procedures:

 • echografisch onderzoek van de bekkenorganen;
 • elektrocardiografie;
 • karyotype cytologie om chromosomale ontwikkelingsafwijkingen uit te sluiten of te bevestigen;
 • magnetische resonantie beeldvorming van de bekkenorganen;
 • colposcopie;
 • hysteroscopie;
 • hysterosalpingografie.

Echografie, röntgenonderzoek, hysterosalpingografie duiden op een onvoldoende grootte van het orgaan, een onregelmatige configuratie (kronkeligheid) van de eileiders en een kleine omvang van de eierstokken. Zorg ervoor dat u het niveau van geslachtshormonen (follikelstimulerend hormoon, progesteron, estradiol, prolactine, luteïniserend hormoon, testosteron) en schildklierhormonen (schildklierstimulerend hormoon, T4) onderzoekt. Veel patiënten ondergaan intubatie van de baarmoeder, bepaling van de botleeftijd, een röntgenfoto van het Turkse zadelgebied en magnetische resonantiebeeldvorming van de hersenen. [13]

Bovendien is de raadpleging van een therapeut vereist als er extragenitale pathologieën aanwezig zijn, evenals raadplegingen van een endocrinoloog, uroloog, chirurg, als er schendingen zijn van andere gerelateerde organen en systemen.

Echografie voor uteriene hypoplasie wordt beschouwd als een van de meest informatieve diagnostische onderzoeken. De procedure wordt uitgevoerd met behulp van een vaginale en transabdominale sonde, longitudinale en transversale scanning. [14]

 • Voorafgaand aan het trans-abdominale gynaecologische echografisch onderzoek wordt de patiënte voorbereid: een uur voor de ingreep moet ze minstens 1 liter water zonder gas drinken en niet urineren totdat het onderzoek is voltooid.
 • Transvaginale echografie vereist geen speciale voorbereiding en het is beter om de blaas vóór de procedure te ledigen.

Alleen een arts kan de resultaten van echografische diagnostiek interpreteren.

Echo's van uteriene hypoplasie zijn als volgt:

 • de parameters van de orgaanlengte komen niet overeen met de leeftijd en fysiologische norm;
 • de baarmoederhals is groot ten opzichte van het lichaam van de baarmoeder;
 • er is een uitgesproken buiging van het orgel anterieur;
 • de eileiders zijn dun, ingewikkeld, langwerpig.

Het lichaam van de baarmoeder is normaal lichtjes naar voren gekanteld, wat wordt gedefinieerd door termen als "anteversio" en "anteflexio". De afmetingen van de baarmoeder worden bepaald in de vorm van een transversale, longitudinale en anteroposterieure indicator:

 • de longitudinale indicator kenmerkt de lengte van het orgaan en varieert normaal van 45 tot 50 mm (bij een bevallende vrouw kan dit oplopen tot 70 mm) + de lengte van de baarmoederhals moet 40-50 mm zijn;
 • de transversale indicator kenmerkt de breedte van het orgel en varieert normaal van 35 tot 50 mm (bij een vrouw die is bevallen, kan dit oplopen tot 60 mm);
 • anteroposterior indicator geeft de dikte van de baarmoeder aan en is normaal van 30 tot 45 mm.

De dikte van het baarmoederslijmvlies varieert gedurende de maandelijkse cyclus. Op de 5-7e dag van de menstruatie wordt bepaald dat de dikte 6-9 mm is. [15]

Vaak is alleen echografie voldoende om uteriene hypoplasie te diagnosticeren. De rest van het onderzoek wordt uitgevoerd om de diagnose te verhelderen en de oorzaken van pathologie te zoeken, wat nodig is voor een verdere correcte en effectieve behandeling.

Differentiële diagnose

Pathologie type

Maandelijkse cycluskwaliteit

Echografie tekenen

Gynaecologisch onderzoek

Afwijkingen van seksuele ontwikkeling

Gebrek aan menstruatie tijdens de puberteit

Er zijn tekenen van afwijkingen: er is geen baarmoederhals en geen baarmoederlichaam, er is een rudimentaire hoorn of intra-uterien septum, of een tweehoornige baarmoeder

Er worden tekenen van een abnormale ontwikkeling van voortplantingsorganen gevonden

Adenomyose

De menstruatiecyclus is onregelmatig, menstruatiebloedingen zijn karig of zwaar, er is bruine vaginale afscheiding, de menstruatie is pijnlijk

De anteroposterieure grootte van de baarmoeder is vergroot, er zijn zones met een hoge echogeniciteit van het myometrium, kleine ronde echovrije formaties (3-5 mm)

De baarmoeder is matig pijnlijk, heeft knooppunten (endometriomen), vergroot

Dysmenorroe

De maandelijkse cyclus is aanwezig, maar de patiënten klagen over hevige pijn

Geen typische echo's

Pathologische symptomen tijdens een gynaecologisch onderzoek worden niet gedetecteerd

Eileiderontsteking

Onregelmatige, langdurige baarmoederbloeding

De verkeerde maat van de baarmoeder en de dikte van het endometrium, een hoge mate van vascularisatie, vocht in het bekken, verdikte eileiders, een niet-uniforme afname van de echogeniciteit van de myometriumzones

Pijn in de baarmoeder en zijn zachtheid, de aanwezigheid van tubo-ovariële formaties, intoxicatiesymptomen

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling hypoplasie van de baarmoeder

Behandeling voor hypoplasie van de baarmoeder wordt voorgeschreven rekening houdend met de mate van pathologie en streeft de volgende doelen na:

 • eliminatie van overtreding, correctie van orgaanparameters;
 • herstel van de maandelijkse cyclus, seksuele en reproductieve functie;
 • optimalisatie van de kwaliteit van leven.

De basis van therapie voor uteriene hypoplasie is het gebruik van hormoonvervangende of stimulerende medicijnen. Een correct geselecteerde behandeling stelt u in staat om de grootte van het orgel te vergroten, voldoende voor zijn normale fysiologische functies.

Bovendien is fysiotherapeutische behandeling betrokken in de vorm van magneettherapie, lasertherapie, diathermie, inductotherme, UHF-procedures, balneotherapie, het gebruik van ozokeriet en paraffine. Het basisdoel van fysiotherapie is het verbeteren van de bloedcirculatie in de baarmoeder.

Een uitstekend effect wordt verkregen door de endonasale galvanisatieprocedure: deze methode omvat het stimuleren van de hypothalamus-hypofyse, wat leidt tot een toename van de productie van hormonale stoffen, namelijk luteïniserend hormoon en follikelstimulerend hormoon. [16]

Als ondersteuning en versnelling van het herstel krijgen patiënten met uteriene hypoplasie vitaminetherapie, fysiotherapie-oefeningen, manuele therapie met gynaecologische massage en spabehandeling aangeboden.

Er worden vitaminecomplexpreparaten gebruikt die vitamine A-, B-, D-groepen, tocoferol, ascorbinezuur en foliumzuur bevatten. Vitamine E heeft een antioxiderende werking, stabiliseert de maandelijkse cyclus en optimaliseert de voortplantingsfunctie. Vitamine C versterkt het vasculaire netwerk, verbetert de doorbloeding.

Om de vruchtbaarheid te verbeteren, moet het dieet van een vrouw worden herzien. De arts zal absoluut strikte diëten en vasten annuleren, aanbevelen om een volledig dieet te volgen, meer vezels, groenten en fruit, plantaardige oliën, granen te consumeren. Speciaal aanbevolen zijn voedingsmiddelen zoals spinazie, broccoli en spruitjes, tomaten, sesam- en lijnzaadolie en zeevruchten.

Geneesmiddelen

Medicamenteuze therapie is meestal complex, inclusief het gebruik van geneesmiddelen die verschillen in het werkingsmechanisme.

 • Hormonale middelen:
  • een continu verloop van oestrogenen tijdens de puberteit;
  • oestrogenen voor de eerste fase van de maandelijkse cyclus, gestagens voor de tweede fase.

Bij onvoldoende algemene somatische ontwikkeling worden schildklierhormonen gebruikt (natriumlevothyroxine, 100-150 mcg per dag), anabole steroïde geneesmiddelen (methandrostenolon 5 mg 1-2 keer per dag, afhankelijk van het type aandoening). [17]

 • Antibiotica worden voorgeschreven voor frequente infectieprocessen:
  • sulbactam / ampicilline (intraveneus 1,5 g);
  • clavulanaat / ampicilline (i.v. 1,2 g);
  • cefazoline (intraveneus 2 g);
  • cefuroxim (intraveneus 1,5 g);
  • vancomycine (als u allergisch bent voor bètalactamantibiotica) 7,5 mg / kg om de 6 uur of 15 mg / kg om de 12 uur gedurende 7-10 dagen;
  • ciprofloxacine 200 mg intraveneus 2 keer per dag gedurende een week;
  • macrolide antibioticum azithromycine 500 mg eenmaal daags intraveneus gedurende 3-5 dagen.

Langdurige hormoontherapie gaat vaak gepaard met ongewenste bijwerkingen waarvan alle patiënten op de hoogte moeten zijn:

 • pijn, vergroting van de borsten;
 • verhoogde eetlust, soms misselijkheid;
 • droge slijmvliezen;
 • moe, zwak voelen;
 • trombose, trombo-embolie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat bijwerkingen niet bij alle patiënten voorkomen en dat de ernst ervan ook anders is. Tegelijkertijd is het zonder hormoontherapie vaak onmogelijk om de toestand van de baarmoeder te corrigeren en van hypoplasie af te komen, omdat de groei en ontwikkeling van het orgaan rechtstreeks afhangen van de productie van hormonen in het lichaam.

Behandeling met hormonale medicijnen

Hormonale geneesmiddelen voor hypoplasie van de baarmoeder worden bijna altijd de belangrijkste schakel in de behandeling. Ze helpen hormonen in balans te brengen, wat helpt om de ontwikkeling van de baarmoeder te herstellen.

Meestal worden de volgende hormonale middelen de favoriete medicijnen:

 • Femoston is een medicijn van estradiol en dydrogesteron, dat de ontwikkeling van het hele voortplantingssysteem als geheel activeert, inclusief de eileiders. De behandeling is langdurig, met tussenpozen: het schema wordt opgesteld door de behandelende arts, rekening houdend met de individuele kenmerken van de patiënt en de reactie van haar lichaam op de behandeling.
 • Duphaston met baarmoederhypoplasie wordt heel vaak voorgeschreven. Dit hormonale middel is een kunstmatig analoog van progesteron, wat vooral relevant is als het gaat om endometriale hypoplasie. Duphaston stabiliseert de balans van hormonen in het lichaam als het in combinatie met andere complexe geneesmiddelen wordt ingenomen. De behandelingsduur is doorgaans meer dan zes maanden. De dosis en het doseringsschema worden individueel door de arts bepaald.
 • Estrofem is een medicijn dat helpt om de balans van oestrogeen in het vrouwelijk lichaam te stabiliseren, de ontwikkeling van het belangrijkste voortplantingsorgaan te activeren en de functie van de eileiders te verbeteren. Tegelijkertijd wordt de maandelijkse cyclus beter. Tabletten worden 1 stuk ingenomen. Elke ochtend. De duur van de kuur wordt individueel bepaald door de arts. In de regel worden cursussen korte tijd (ongeveer 2 maanden) gegeven, waarna een pauze moet worden genomen.
 • Ovestin bevat een natuurlijk hormoon van een vrouw - oestriol. Dit hormoon interageert met de kernen van endometriumcellen, normaliseert de toestand van het epitheel. In de regel wordt het medicijn gebruikt in de vorm van zetpillen: plaats 1 zetpil per dag met een langzame afname van de dosering, afhankelijk van de dynamiek van de behandeling. Vaginale zetpillen worden 's avonds voor het slapengaan in de vagina ingebracht.
 • Microfollin is een ethinylestradiol-medicijn dat aandoeningen elimineert die verband houden met een tekort aan endogene oestrogenen, de proliferatie van het endometrium en vaginaal epitheel stimuleert, bijdraagt aan de ontwikkeling van de baarmoeder en secundaire geslachtskenmerken van een vrouw met hypoplasie.

In geen geval kan hormonale behandeling onafhankelijk worden uitgevoerd: dergelijke medicijnen worden altijd voorgeschreven door een arts en in de toekomst controleren ze hun inname, passen ze de dosering en de gebruiksfrequentie aan. Er wordt noodzakelijkerwijs rekening gehouden met de reactie van het lichaam van de vrouw op hormoontherapie en de dynamiek van de behandeling. [18]

Fysiotherapie behandeling

In de vorm van een aanvulling op de belangrijkste voorschriften van de arts voor hypoplasie van de baarmoeder, worden fysiotherapieprocedures met succes gebruikt. De volgende zijn vooral gebruikelijk:

 • Magnetotherapie met behulp van een magnetisch veld heeft een decongestivum en ontstekingsremmend effect, verbetert de bloedcirculatie en stimuleert celstructuren.
 • Echografie-therapie beïnvloedt het orgaan op cellulair niveau, stimuleert het metabolisme in weefsels, wat wordt gecombineerd met een uitgesproken warmteproductie. Met een stijging van de temperatuur verbetert de bloedcirculatie, verdwijnt de pijn, worden verklevingen zachter. Bovendien activeren ultrasone trillingen de hormonale functie van de eierstokken, wat bijdraagt aan de totstandkoming van de maandelijkse cyclus.
 • Met fonoforese kunt u medicijnen rechtstreeks naar de pathologische focus brengen met behulp van ultrasone golven. Hierdoor kan het medicijn op een gelokaliseerde manier werken, wat de kans op bijwerkingen aanzienlijk verkleint. Meestal worden antibacteriële geneesmiddelen, ontstekingsremmende en vitaminemiddelen door fonoforese aan weefsels afgegeven.
 • Elektroforese "werkt" naar analogie met fonoforese, maar een elektrische stroom wordt gebruikt om medicijnen te geleiden.

Bovendien worden bij hypoplasie van de baarmoeder gynaecologische massagesessies getoond: 10 minuten per dag gedurende 1-1,5 maanden. Gynaecologische vibratiemassage optimaliseert de lymfe- en bloedcirculatie in het kleine bekken, waardoor u congestie kunt elimineren en metabolische processen kunt verbeteren. Dankzij vibratiemassage is het mogelijk om het ligamenteuze spierstelsel van het baarmoederorgaan en de bekkenbodem te versterken. Inductothermie en acupunctuur zijn ook nuttig. [19]

Kruidenbehandeling

Alternatieve therapiemethoden voor uteriene hypoplasie kunnen worden gebruikt, maar ze zullen alleen een echt gunstig effect hebben in combinatie met de belangrijkste medicamenteuze behandeling. Met andere woorden, een volwaardige conservatieve behandeling kan niet worden vervangen door huismiddeltjes, maar het is heel goed mogelijk om deze aan te vullen.

Kruidenthee, afkooksels en infusen op basis van kruiden met ontstekingsremmende en hormonale activiteit worden met succes gebruikt als kruidengeneesmiddelen die hypoplasie van de baarmoeder corrigeren.

 • Borovaya baarmoeder, of orthilia eenzijdig, bevat zowel fyto-oestrogenen als plantaardig progesteron, daarom is de plant geïndiceerd voor de behandeling van veel gynaecologische aandoeningen. Meestal gebruiken ze thuis eenzijdige orthyliumtinctuur. Neem voor de bereiding 100 g droge geplette plant, giet 1 liter wodka, plaats op een donkere plaats. Het wordt 2 weken onder het deksel bewaard, waarna het wordt gefilterd en de inname begint: 35 druppels met een kleine hoeveelheid water tussen de maaltijden, twee keer per dag. De behandeling duurt meestal enkele maanden. Het product mag niet tijdens de kinderjaren worden ingenomen.
 • Duizendknoop, of vogel duizendknoop, heeft ontstekingsremmende, antibacteriële, diuretische, antitumorale, pijnstillende effecten. Dankzij de fytonutriënten die in de plant zitten, kan duizendknoop het vrouwelijke voortplantingssysteem stimuleren, de hormoonproductie verbeteren en de maandelijkse cyclus stabiliseren. De plant wordt ingenomen in de vorm van een afkooksel. Gedroogd gras in een hoeveelheid van 20 g wordt gegoten met 200 ml kokend water, een uur onder een deksel aangedrukt. Neem een slokje 3-4 keer per dag 30 minuten voor de maaltijd.
 • Salie kan de aanmaak van oestrogeen door het vrouwelijk lichaam stimuleren om de eisprong te bewerkstelligen. De voorbereidingen van de plant worden genomen in de eerste fase van de cyclus, na voltooiing van de menstruatiebloedingen (ongeveer 4-5 dagen). U mag geen salie gebruiken voor endometriose, tumoren, uitgesproken hypertensie. Neem 1 eetl. Om het medicijn te bereiden. L. Droge plant, brouw 200 ml kokend water, sta erop tot het afgekoeld is, filter en bewaar in de koelkast. Gedurende de dag moet u de hele infusie drinken, dat is ongeveer 50 ml 4 keer per dag.
 • Elecampane stabiliseert met succes de menstruatiecyclus, verbetert de bloedcirculatie in het peritoneale gebied en draagt zo bij aan de ontwikkeling van het orgel. Om de infusie van de plant voor te bereiden 2 el. L. Grondstoffen worden in 0,5 liter kokend water gegoten en een half uur onder een deksel bewaard. Verder wordt de infusie gefilterd en in twee helften verdeeld: een deel wordt 's ochtends een half uur voor het ontbijt gedronken en de tweede - een uur voor het avondeten. Neem het medicijn dagelijks in. Als misselijkheid, zwakte optreedt, wordt de dosering verlaagd.
 • De rode borstel is een kruidengeneesmiddel dat actief wordt gebruikt om vleesbomen, vleesbomen, mastopathie, cervicale erosie, polycysteuze ovariumziekte, onregelmatige menstruatie en zelfs hypoplasie van de baarmoeder te behandelen. Voor de behandeling van hypoplasie wordt een plantentinctuur gebruikt: 50 g droge gemalen grondstoffen worden in 0,5 liter wodka gegoten, een maand lang in een gekurkte vorm op een donkere plaats staan (soms moet je het schudden). Vervolgens wordt de tinctuur gefilterd en begint deze 1 theelepel te nemen. Driemaal daags 40 minuten voor de maaltijd. Het behandelingsregime is als volgt: vier weken opname - twee weken vrij.

Chirurgie

Bij gelijktijdige endometriumhypoplasie tegen de achtergrond van een gebrek aan werkzaamheid van conservatieve therapie, kan de arts een operatie voorschrijven met een afzonderlijke diagnostische curettage. De operatie bestaat uit het wegsnijden van de binnenste baarmoederlaag (de zogenaamde reiniging) om de vernieuwing en daaropvolgende groei van de functionele laag van het endometrium te activeren. 

De ingreep wordt uitgevoerd met algemene intraveneuze anesthesie via vaginale toegang (zonder incisies).

Monitoring van de uitvoering van chirurgische procedures wordt uitgevoerd door middel van een hysteroscoop, waardoor de operatie nauwkeurig en veilig is.

De duur van de chirurgische ingreep is maximaal een half uur, waarna de patiënt op de afdeling van het dagziekenhuis wordt geplaatst, waar ze enkele uren onder toezicht staat van medisch specialisten. Met een bevredigende gezondheidstoestand en zonder complicaties, kan een vrouw die dag naar huis. [20]

Het voorkomen

Preventieve maatregelen zijn allereerst nodig tijdens de voorbereiding op de zwangerschap en in het stadium van conceptie. Primaire preventie van uteriene hypoplasie kan de volgende maatregelen omvatten:

 • Volledige voeding van een vrouw tijdens de vruchtbare periode, het vrouwelijk lichaam voorzien van alle noodzakelijke vitamines en mineralen, door voedingssupplementen te nemen die door een arts worden aanbevolen.
 • Het vermijden van roken en alcohol drinken, zowel tijdens de planningsfase als tijdens de zwangerschap. Pas ook op voor schadelijk voedsel en dranken.
 • Voorkoming van blootstelling aan het vrouwelijk lichaam van gevaarlijke stoffen - met name zware metalen, pesticiden, bepaalde medicijnen.
 • Tijdige preventie van infectieziekten, vaccinatie (het rubellavaccin kan bijvoorbeeld ten minste 4 weken vóór de zwangerschap worden toegediend aan patiënten die niet eerder zijn gevaccineerd en die in de kindertijd niet aan rubella hebben geleden).

Het is noodzakelijk om vanaf het moment van haar geboorte voor de gezondheid van het hele voortplantingssysteem van een meisje te zorgen. Het is raadzaam om het kind aan een arts te laten zien - een kindergynaecoloog die al in de kinderschoenen staat. Dit is nodig zodat de specialist de ontwikkeling van de geslachtsdelen van de baby kan beoordelen.

Zowel in de vroege kinderjaren als in de daaropvolgende leeftijdsstadia moet het kind worden beschermd tegen stress, voor normale voeding zorgen, hygiëne in acht nemen en infectie- en ontstekingsziekten voorkomen.

In een zeer belangrijke leeftijdsperiode - adolescentie, vanaf ongeveer 11 jaar oud, moet het meisje bijzonder zorgvuldig worden beschermd tegen infectieuze pathologieën, en vooral tegen virale pathologieën. Het is noodzakelijk om alle mogelijke infectiehaarden in het lichaam te elimineren - bijvoorbeeld cariës, chronische tonsillitis, enz.

Verklarend werk met kinderen speelt een zeer belangrijke rol: het is belangrijk om aan het kind uit te leggen waarom roken, alcoholgebruik, het gebruik van verdovende en giftige stoffen schadelijk zijn. Deze factoren veroorzaken grote schade aan het lichaam van het kind, omdat ze gonadotoxiciteit hebben.

Regelmatig slaapgebrek, honger, vroeg begin van seksuele activiteit en psycho-emotionele overbelasting hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van het vrouwelijke voortplantingssysteem als geheel.

Prognose

Als uteriene hypoplasie wordt veroorzaakt door aandoeningen van het endocriene systeem, kan een tijdige behandeling effectief zijn. Maar de ernstige vorm van een aangeboren afwijking leent zich niet voor correctie en de kans om zwanger te raken bij een vrouw is praktisch tot nul teruggebracht. [21]

Behandeling met een relatief kleine mate van hypoplasie is langdurig, maar de prognose is vaak gunstig: veel vrouwen slagen erin om veilig te volharden en een langverwachte baby te baren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat patiënten onmiddellijk moeten afstemmen op langdurige therapie met strikte naleving van alle medische voorschriften. Het resultaat van deze behandeling hangt af van de mate van de anomalie en van de redenen voor het optreden ervan. Uteriene hypoplasie is lang niet altijd volledig genezen. Artsen slagen er echter vaak in om het belangrijkste gewenste resultaat te bereiken: vrouwen worden zwanger en worden moeder. Het belangrijkste is om een goede specialist te vinden die vakkundig een benadering van de behandeling selecteert.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.