^

Gezondheid

Huid van een pasgeborene: structuur, ziekte, goede verzorging

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 30.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De huid van een pasgeborene heeft een aantal functies die elke moeder zou moeten weten om beter voor haar baby te zorgen. Immers, veel huidaandoeningen bij een pasgeborene, die moeders gevaarlijk lijken, zijn absoluut normale fysiologische kenmerken van de aanpassing van de huid van pasgeborenen aan de externe omgeving. Voor de preventie van veel pathologieën moet u niet alleen de functies van het functioneren van de huid kennen, maar ook hoe u ervoor moet zorgen.

Kenmerken van de huid bij een gezond kind

Om te begrijpen welke huidaandoeningen voor een kind normaal zijn en welke pathologisch zijn, is het erg belangrijk om de basisfuncties en kenmerken van de huidstructuur van de baby te kennen.

De huid is een multifunctioneel orgaan van groot belang, vanwege zijn functie als de belangrijkste barrière, de functie van mechanische bescherming, thermoregulatie, immuunwaarneming en preventie van vloeistofverlies. Eerder werd aangenomen dat alle functies van de huid hun volwassenheid bereiken na ongeveer 34 weken zwangerschap. Er moet echter worden gezegd dat de huid van de baby na de geboorte onvolwassen is en zich tot 12 maanden verder ontwikkelt. De huid van de pasgeborene wordt onderworpen aan een geleidelijk proces van aanpassing aan de ectopische omgeving, en tijdens deze periode is speciale zorg vereist.

Fysiologische kenmerken van de huid van een pasgeborene worden gekenmerkt door gevoeligheid, subtiliteit en breekbaarheid. Bovendien, vergeleken met de huid van premature baby's, is de huid van gezonde pasgeborenen zelfs dunner met een dunnere hoornlaag en minder effectieve beschermende functie van de huid. Dientengevolge is er een toename in transsepidermaal waterverlies, verhoogde absorptie van chemicaliën en een lichte trauma aan de huid. Dit bewijst de behoefte aan een zachte en zorgvuldige huidverzorging voor een pasgeboren baby.

De pH van een pasgeboren baby is anders dan bij volwassenen. Zure pH van het huidoppervlak, waargenomen bij volwassenen en adolescenten (pH <5), heeft een beschermend effect tegen micro-organismen. Bij pasgeborenen, vooral bij te vroeg geboren baby's, is de pH van het huidoppervlak neutraal, wat de bescherming tegen overmatige groei van micro-organismen aanzienlijk vermindert. Dit kan ook het transsepidermale waterverlies verhogen, wat een verandering in de functie van de epidermale barrière aangeeft.

Epidermale lipiden spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de beschermende functie van de huid en de integriteit van de huid. Het lipidengehalte in de huid van zuigelingen is echter lager vanwege de lage activiteit van de talgklieren. Aan de andere kant heeft hun huid een hoog watergehalte. Geleidelijk daalt de hoeveelheid water en wordt vervangen door epidermale lipiden, die in de toekomst als een barrière werken. Een dergelijk natuurlijk beschermingsmechanisme kan niet worden vervangen door een kind, dus maximale zorg is nodig om deze barrière niet te vernietigen. Vernietiging vindt voornamelijk plaats door het gebruik van ongeschikte chemische producten tijdens huidverzorging.

De dermis van de pasgeborene bevat minder rijp collageen dan bij volwassenen en omdat het een hoge concentratie proteoglycanen bevat, bereikt het een hoger watergehalte.

Een ander kenmerk van de structuur van de huid van een pasgeborene is de kleinere dikte van het stratum corneum en de toegenomen hoeveelheid haarzakjes. Hoe kleiner het kind, hoe gevoeliger het is voor overmatige glandulaire secretie (zweet en talg), wat de ontwikkeling van problemen zoals zweten kan beïnvloeden wanneer de huid wordt afgesloten met een luier.

Omdat de epidermale barrière onvolwassen is bij zuigelingen, is de doorlaatbaarheid van de huid erg hoog, vooral in de eerste twee weken van het leven. Dit veroorzaakt een aanzienlijk risico op toxiciteit door de absorptie van geneesmiddelen via de huid. Bovendien Deze achtergrond mechanisch makkelijker te vallen, aangezien het contactgebied met het gebruik van luiers of servetten, die veroorzaken herhaald en gelokaliseerde verwijdering van het stratum corneum en derhalve verhoging van de doordringbaarheid van de huid.

De normale huidskleur van een pasgeborene verschilt in verschillende levensfasen. Direct na de geboorte kan de huid een felrode kleur hebben, het zogenaamde erytheem. Wanneer een kind lucht begint te ademen, verandert de huidskleur in een lichtere tint en wordt vervolgens roze. Deze roodheid van de huid begint meestal op de eerste dag te verdwijnen. Vervolgens wordt de huid felroze, wat als normaal wordt beschouwd. Maar er zijn een aantal andere huidskleurveranderingen die kenmerkend zijn voor gezonde kinderen en worden beschouwd als een fysiologisch fenomeen. 

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Ziekten van de huid van pasgeborenen

Pasgeborenen ontwikkelen vaak huiduitslag of andere huidproblemen. Sommigen van hen kunnen echt gevaarlijk zijn voor het leven en de gezondheid van het kind, maar de meeste van deze aandoeningen verdwijnen vanzelf in een paar dagen of weken.

Besmettelijke ziekten van de huid van pasgeborenen onder alle omstandigheden nemen een klein percentage in beslag. Ze ontwikkelen zich wanneer het micro-organisme de huid van het kind raakt met de ontwikkeling van het ontstekingsproces. Gezien de dunne huid van de baby kan een infectie heel eenvoudig gebeuren. Purulente huidziekten bij pasgeborenen ontwikkelen zich met een infectie tijdens de bevalling of in de vroege postpartumperiode. Infectieuze agentia kunnen streptokokken, stafylokokken, E. Coli, schimmels zijn. Stafylokokken op de huid van een pasgeborene veroorzaken vaak veel voorkomende infecties - vesiculopustulosis, stafyldoderma. Gevaarlijker wanneer het micro-organisme op de reeds beschadigde huid van de baby terechtkomt, bijvoorbeeld met luieruitslag. Dit leidt tot infectie van diepere lagen van de epidermis en de verspreiding van de infectie.

Zuigelingen hebben vaak een candida-infectie. Deze schimmel kan zich in een kleine hoeveelheid op slijmvliezen bevinden, zonder manifestaties te veroorzaken. Wanneer de kandidaat zich actief begint te vermenigvuldigen, veroorzaakt het een ontsteking van het slijmvlies. Candidiasis van de huid bij een pasgeborene wordt gevonden in verzwakte kinderen met een HIV-infectie of immunodeficiëntie, wanneer de verdedigingen zo worden geschonden dat de microflora en de huidbalans worden verstoord. Dit manifesteert zich door een witte coating op de slijmvliezen en de huid.

Een uitslag op de huid van een pasgeborene kan normaal zijn, waarbij er geen ziekteverwekkers zijn. Dit betreft de fysiologische omstandigheden van het kind, die ontstaan wanneer de huid zich aanpast aan de omstandigheden van de externe omgeving.

Puisten op de huid van de pasgeborene zijn het vaakst bezorgd om de ouders, wat onredelijk is. Ze zijn vaker gelokaliseerd op de wangen, op de neus en op het voorhoofd. Dit zijn acne in de kindertijd, die zich tijdens de eerste paar weken van het leven kan manifesteren en meestal gedurende enkele maanden vanzelf verdwijnt. Dergelijke puisten bij de pasgeborene hebben niets te maken met of uw kind problemen zal hebben met acne tijdens de adolescentie. Ze ontwikkelen zich vanwege de secretie in de huidklieren en de verstopping van de klieren, die eruit zien als dergelijke puisten.

Niet-infectieuze aandoeningen van de huid van pasgeborenen omvatten ook toxisch erytheem. Dit is een kenmerk van de reactie van pasgeborenen op fysiologische stimuli, die overgaat in kleine kenmerken. Dergelijke huiduitslag verschijnt op het gezicht of de ledematen en verschijnt in eerste instantie als een rode huid. Dan veranderen de elementen van de uitslag in een puist met een "gevlekte" uitstraling. Dergelijke vesicles zijn karakteristiek juist voor toxisch erytheem, en in het geval van een goedaardig karakter heeft een dergelijk erytheem geen verstoring van de algemene toestand. Blaren op de huid van een pasgeborene met toxisch erytheem verdwijnen binnen een week zonder veel moeite en interventies.

Er zijn veel omstandigheden waarin de huidskleur verandert bij pasgeborenen. Fysiologische catarre van de huid van pasgeborenen is roodheid in de eerste twee dagen na de geboorte. Dit is normaal en er is geen actie voor nodig, want dan wordt de huid roze en fluweelachtig. Blauwe huid bij een pasgeborene gebeurt ook onder normale omstandigheden, als dergelijke veranderingen gelokaliseerd zijn op de vingers of rond de mond. Zo'n kleine cyanose kan aanhouden bij gezonde kinderen, als gevolg van een lage aanpassing van het cardiovasculaire systeem. Natuurlijk, als cyanose wordt verspreid naar de hele huid of er zijn andere symptomen mee, dan vereist een dergelijke verkleuring van de huid onmiddellijk overleg met de arts.

Een bleke of witte huid bij een pasgeborene kan ook periodiek verschijnen, in de regel, wanneer de lichaamstemperatuur verandert. Tijdens wandelingen of bij een onstabiele temperatuur buiten, kan het lichaam van de pasgeborene het temperatuurregime nog niet voldoende regelen. Daarom kan de temperatuur van zijn lichaam gemakkelijk afnemen, wat zich uit in vasospasme en bleekheid.

Marmeren huid bij een pasgeborene kan verschijnen met een verlaging van de lichaamstemperatuur of in het geval van aandoeningen van de coördinatie van het zenuwstelsel. Dergelijke schendingen treden op bij kinderen na hypoxische schade aan het zenuwstelsel. In dit geval moet men bij het raadplegen van een neuroloog spreken over dergelijke verschijnselen van het marmering van de huid, wat een van de verschijnselen van de pathologie kan zijn.

Fysiologische geelzucht is een aandoening bij zuigelingen, wanneer het niveau van bilirubine toeneemt. Fysiologische geelzucht verschijnt pas op de tweede of derde dag na de geboorte en verdwijnt binnen 1-2 weken. Deze stof heeft zeer snel eigenschappen en dringt gemakkelijk door de huid en het slijm en veroorzaakt een gele huidskleur. Gele huid van de pasgeborene kan zich verspreiden naar het gezicht, handvaten, romp tot de navellijn. Dit komt overeen met het niveau van bilirubine, dat niet gevaarlijk is voor het leven van het kind. Als je ziet dat de gele huid op de benen, op de handvatten, vooral de voeten en handpalmen, dit wijst op een hoog aantal bilirubine en een risico voor de gezondheid van de baby.

Een pasgeboren baby wordt geboren met een gerimpelde huid en een beschermende coating genaamd origineel vet. Deze coating op de huid exfolieert tijdens de eerste week, die eruit ziet alsof de huid van de pasgeborene is uitgewist.

Onder pathologische aandoeningen die vrij vaak voorkomen, wordt een bloeding in de huid van een pasgeborene als gebruikelijk beschouwd. Dit gebeurt wanneer het kind wordt samengeperst tijdens passage door het geboortekanaal. Aangezien de huid van de pasgeborenen erg dun is en de bloedvaten kwetsbaar zijn, kan er een lichte beschadiging optreden door de vorming van kleine gevlekte bloedingen. In de regel verdwijnen zulke kleine petechiën op de huid snel. Afdichting onder de huid van een pasgeborene kan gebeuren met hematomen van aanzienlijke omvang, die zich op het gebied van buigzame plaatsen bevinden - het hoofd, de nek.

Atopische huid bij pasgeborenen komt niet zo vaak voor, omdat tijdens deze periode de inname van allergenen in het lichaam van de baby minimaal is. Meestal kunnen allergische reacties bij een kind op voedingsmiddelen zijn die moeder eet tijdens de borstvoeding. Daarom kan de hoofdoorzaak beschouwd worden als voedselallergenen.

Een van de zeldzame pathologieën is ichthyosis van de huid bij pasgeborenen. Deze ziekte heeft een erfelijke aard en wordt geassocieerd met de pathologie van het gen, dat de normale structuur van de epidermis reguleert. Deze ziekte manifesteert zich vanaf de eerste maanden van zijn leven. Het kind heeft een droge, ruige huid, die gevoelig is voor ernstige hyperkeratose. Deze onthuiding vindt plaats in lagen met uitgesproken peeling en irritatie van diepere lagen. Gezien de erfelijke aard van de pathologie, is de diagnose niet moeilijk, omdat er in het gezin episodes van een dergelijke ziekte moeten zijn.

Perkamenthuid van een pasgeboren baby kan zich vormen op de achtergrond van uitgesproken droogte en peeling. Dit wordt vaker waargenomen bij de getransporteerde kinderen, maar het kan ook bij gezonde kinderen zijn, van wie de ouders last hebben van atopische dermatitis. Als je op de juiste manier voor zo'n huid zorgt, veroorzaakt dit geen ongemak voor het kind.

Aplasie van de hoofdhuid bij pasgeborenen verwijst naar aangeboren afwijkingen. Deze pathologie komt niet zo vaak voor als andere congenitale anomalieën. Het treedt op wanneer de vorming van de huid wordt verstoord tijdens de ontwikkeling van het kind in de vroege stadia. Er is zo'n ziekte als de afwezigheid van een stukje epidermis en dermis op de hoofdhuid, die kan worden vervangen door tijdlittekens. Kinderen met deze ziekte hebben zorgvuldige zorg nodig. 

trusted-source[11], [12], [13]

Goede huidverzorging voor een pasgeborene

Vanwege de kenmerken van de huid van pasgeboren baby's, zuigelingen en kinderen, vereisen cosmetica die is ontworpen voor hun hygiëne en bescherming speciale aandacht bij het gebruik ervan. Een van de belangrijkste voorwaarden is de uitsluiting van alle ingrediënten die mogelijk invasief kunnen zijn voor de huid van pasgeboren baby's. De percutane absorptie van geneesmiddelen en lokale agentia hangt af van de fysische en chemische eigenschappen van het preparaat, evenals van de eigenschappen van de huidbarrière. Hoe hoger het oppervlak van het lichaam, hoe groter het risico van percutane toxiciteit. Andere factoren zijn immature geneesmiddelenmetabolismesystemen en bij pasgeboren kinderen, met name premature baby's, de onrijpheid van de epidermale barrière. Helaas hebben veel producten die bedoeld zijn voor gebruik door kinderen potentieel giftige stoffen die schadelijk zijn voor de huid van pasgeborenen. Zelfs etiketten met zinnen zoals "dermatologisch getest" of "gebalanceerde pH" of "natuurlijke of organische ingrediënten" garanderen niet de veiligheid van de ingrediënten. Daarom moet de behandeling van de huid van een pasgeboren baby zorgvuldig worden geselecteerd door speciale cosmetica.

Een droge huid bij een pasgeboren baby is een veel voorkomend probleem dat ouders van gezonde kinderen op elk moment van het jaar tegenkomen. In dit geval komt het vaak voor dat de huid van de pasgeborene schilfert vanwege het feit dat de bovenste laag is verwijderd, die tijdens de bevalling werd blootgesteld aan de omgeving. Dit is volkomen normaal, maar je moet de baby goed baden en de huid verzorgen na het baden, omdat het nodig is om scheurvorming te voorkomen.

Het hele proces van het baden van een kind heeft verschillende belangrijke punten. Tot de leeftijd van een maand moet je je baby alleen in gekookt water baden. De temperatuur van het water moet dicht bij de lichaamstemperatuur liggen (37 - 37,5 ºC). Het bad moet kort zijn, niet meer dan 5 minuten, vooral als zeep wordt gebruikt. Dit zal ook helpen maceratie van de huid te voorkomen. Actie wrijving spons of weefsel bevordert groter warmteverlies, het verlies toename voorraden transepidermalnyh water en hydratatie van de hoornlaag verminderen, zodat het niet aan te raden om een spons. Wanneer u een pasgeboren baby wast, moet u zich concentreren op gebieden die meer aandacht vereisen, zoals gezicht, nek, vouwen en luiergebied. Het hanteren van de vouwen van de huid van een pasgeborene moet grondiger gebeuren met vloeibare preparaten en verder bevochtigen.

Traditionele zeep heeft een goede detergentie, emulgering vermogen en de productie van voldoende schuim, maar het is irritant, en hun alkalische pH kan oppervlakkige lipide laag van de huid van het kind te vernietigen. Dit kan leiden tot overmatige droogheid van de huid en moet daarom worden vermeden. Glycerine zeep als gevolg van de buitensporige inhoud van glycerine, dat is een krachtige moisturizer, kan overtollig water absorberen uit de huid, die droogheid en irritatie kunnen veroorzaken.

Ideale reinigingsmiddelen voor de pasgeborene tijdens het baden moeten vloeibaar, zacht, zonder zeep, geurloos, met een neutrale of licht zure pH zijn. Ze mogen de huid of ogen van het kind niet irriteren of de beschermende zure pH van het huidoppervlak veranderen.

Bij gebruik van shampoos moeten dezelfde aspecten worden overwogen: ze moeten zacht zijn, maar weinig detergent, met een pH die dicht bij het lichaam ligt.

Er zijn ook enkele andere voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden om voor de huid van het kind te zorgen. Luiers moeten vaak veranderen en superabsorberende wegwerpluiers moeten worden gebruikt omdat ze een groter vermogen hebben om de droogheid in het luiergebied te handhaven. Hygiëne van het luiergebied met warm water zonder zeep is voldoende voor dagelijkse urinezuivering. Dagelijks gebruik van lokale geneesmiddelen om dermatitis te voorkomen is niet nodig voor kinderen met een normale huid. Zuigerspijkers moeten schoon en kort zijn om huidletsel te voorkomen.

Wanneer na een mager pasgeboren huid schilferig is, moet een dergelijke huid worden bevochtigd. Bevochtiging van de huid van een pasgeborene wordt aanbevolen voor de dagelijkse verzorging van een droge huid, schilferige dermatosen en bij kinderen met atopische dermatitis. Bij gezonde pasgeborenen heeft de huid niet dagelijks vocht nodig. Dan om een huid van de pasgeborene te smeren? Het voordeel bij gebruik bij pasgeborenen is verzachtende middelen of crèmes zonder parfums, kleurstoffen en conserveermiddelen, die het meest effectief, veilig en vaak minder duur zijn.

De effectiviteit van een verzachtend middel wordt verhoogd wanneer het onmiddellijk na het baden op een vochtige huid wordt aangebracht. Aromatische wasverzachters moeten zeer voorzichtig worden gebruikt vanwege het risico op irritatie en sensibilisatie. Wanneer de verzachtende middelen de vorm hebben van een zalf, zijn ze occlusief en dragen ze bij tot het smerende effect. Ze kunnen echter acne veroorzaken, folliculitis en ook de jeuk verergeren (vooral bij atopische patiënten) wanneer gebruikt in extreem hete en vochtige ruimtes. Moisturizers in de vorm van crème en lotion zijn gemakkelijker aan te brengen op de huid van een pasgeboren baby, wat leidt tot een betere therapietrouw. Ze dragen ook bij aan het verzachtende effect.

Oliën voor de huid van een pasgeborene mogen niet worden gebruikt voor inflammatoire of exudatieve dermatosen. Ze kunnen worden gebruikt als een vochtinbrengende crème voor de huid van gezonde kinderen, waarna ze zo ver mogelijk binnendringen in het interieur en geen voorwaarden scheppen voor de vorming van een "filmeffect". Olijfolie voor de huid van een pasgeborene wordt als de meest universele beschouwd en veroorzaakt zelden allergische reacties.

Profylaxe van huidziekten van een pasgeborene is een dagelijks bad en goede huidverzorging. De belangrijkste regel om eventuele complicaties en huiduitslag op de huid van een pasgeborene te voorkomen, is niet om afwasmiddelen of crèmes, zalven op een gezonde huid te gebruiken. Als de huid droog is, gebruik dan alleen zalf of lotion op droge huidgebieden. Zorg ervoor dat het kind alleen zachte kleding draagt, bij voorkeur katoen. Meestal veroorzaakt de luier irritatie op het gebied van het gebruik. Om dit te voorkomen, moet u de luiers regelmatig controleren. Vervang luiers onmiddellijk als ze nat of vuil zijn. Spoel het gedeelte van de luier af met een mild reinigingsmiddel zonder geur of schoon water. Bij een droge huid moet je speciale moisturizers voor kinderen gebruiken.

De huid van een pasgeboren kind speelt niet alleen een beschermend mechanisme, maar ook de uitwisseling van water en stoffen gaat door de huid. Daarom is een goede huidverzorging voor een pasgeborene de sleutel tot zijn gezondheid. Verschillende onschadelijke huiduitslag en -aandoeningen kunnen bij de geboorte aanwezig zijn of verschijnen binnen de eerste paar weken, waarvoor niet veel angst nodig is. Behoud van de integriteit van de huid, vermindering van het potentiële risico van atopische dermatitis (eczeem) en opvoeding is een hoofdprioriteit van babyverzorging.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.