^

Gezondheid

A
A
A

Gliomen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Gliomen zijn primaire tumoren die ontstaan uit het parenchym van de hersenen. Symptomen en diagnose - zoals bij andere hersentumoren.

Behandeling voor gliomen is chirurgisch, radiologisch, voor sommige tumoren chemotherapeutisch.

Excisie leidt zelden tot genezing.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Symptomen glioma

Symptomen van de ziekte en tekenen zijn afhankelijk van lokalisatie.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Vormen

Gliomen omvatten astrocytomen, oligodendrogliomen, medulloblastomen en ependymomen. Veel gliomen diffunderen en infunderen ongelijk in het hersenweefsel.

Voor alle astrocyten wordt een universeel beoordelingssysteem (WHO) gebruikt volgens het histologische criterium van de "mate van maligniteit". Graad 1 (astrocytoom): er mag geen teken van anaplasie zijn. Graad 2 (astrocytoom): vaker 1 teken van anaplasie: atypie van de atoomkern. Graad 3 (anaplastisch astrocytoom): 2 tekenen, vaker - atypie van de atypie en mitose. Graad 4 (glioblastoma): 3-4 tekens - nucleaire atypie, mitose, proliferatie van vasculair endotheel en / of necrose.

Astrocytomen zijn de meest voorkomende gliomen. Met het oog op de mate van maligniteit verhogen worden geclassificeerd als de 1e en 2e graad (astrocytoma laagste gradatie: piloidnaya en diffuse), klasse 3 (anaplastisch astrocytoom) en graad 4 (glioblastoma, de meest kwaadaardige inbegrip van glioblastoma multiforme). Astrocytomen 1-3 hebben de neiging zich te ontwikkelen bij jongere individuen en kunnen degenereren tot secundaire glioblastomen. Glioblastomen bestaan uit chromosomale en heterogene cellen. Primaire glioblastomas ontwikkelen  de novo  meestal op middelbare of ouderdom. De genetische kenmerken van primaire en secundaire glioblastomen kunnen variëren met de ontwikkeling van de tumor.

Oligodendrogliomen zijn de meest goedaardige tumoren. Ze beïnvloeden voornamelijk de hersenschors, vooral de frontaalkwabben.

Medulloblastomas ontwikkelen zich voornamelijk bij kinderen en jongvolwassenen, meestal in het gebied van de IV-ventrikel. Ependymomen zijn zeldzaam, voornamelijk bij kinderen, meestal in het gebied van de IV-ventrikel. Medulloblastomen en ependymomen predisponeren tot occlusale hydrocephalus.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Diagnostics glioma

 De diagnose is hetzelfde als bij andere hersentumoren.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Wat moeten we onderzoeken?

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling glioma

Anaplastische astrocytomen en glioblastomen worden chirurgisch behandeld, radiotherapie en chemotherapie om de massa van de tumor te verminderen. De excisie van een zo groot deel van de tumor is niet vol gevaar, verlengt de overleving en verbetert de neurologische functies. Na de operatie is radiotherapie geïndiceerd in een dosis van 60 Gy per tumor in de vorm van conforme bestralingstherapie gericht op de tumor en het sparen van normaal hersenweefsel. Chemotherapie wordt uitgevoerd met nitrosourea (bijvoorbeeld carmustine, lomustine) alleen of in combinatie. In plaats van gecombineerde chemotherapie, kunt u temozolomide 5 dagen per maand geven met 150 mg / m oraal 1 keer / dag in de eerste maand en 200 mg / m in de volgende maanden.

Tijdens het chemotherapieproces moet u ten minste 24 of 48 uur vóór elke sessie een algemene bloedtest ondergaan. Overweeg nieuwe methoden te gebruiken (bijvoorbeeld chemotherapiecapsules, stereotactische radiochirurgie, nieuwe chemotherapeutische middelen, gen of immunotherapie). Na een complexe behandeling bedraagt de overlevingskans voor anaplastische astrocytomen of glioblastomen 1 jaar in 50% van de gevallen, 2 jaar in 25% en 5-15% in 10-15%. Gunstige prognostische factoren: leeftijd jonger dan 45 jaar, histologie Anaplastisch astrocytoma in plaats van glioblastoma multiforme, volledig of bijna volledige excisie van de tumor en het feit dat verbetering van de neurologische functie na de operatie.

Astrocytomen van lage kwaliteit worden zo mogelijk weggesneden en vervolgens bestraald. Het moment van het begin van de radiotherapie is het onderwerp van discussie: vroege behandeling is effectiever, maar heeft ook te maken met eerdere neurotoxiciteit. Overleving van vijf jaar kan in 40-50% van de gevallen worden bereikt.

Oligodendrogliomen worden snel en radologisch behandeld, evenals astrocytomen met een lage maligniteit. Soms gebruiken ze chemotherapie. Overleving van vijf jaar kan in 50-60% van de gevallen worden bereikt.

Medulloblastoom behandeld met gehele hersenen bestraling bij een dosis van 35 Gy, postérieure fossa - 15 Gy, en het ruggenmerg - 35 Gy op de cursus. Chemotherapie wordt voorgeschreven als een aanvullende behandeling en bij recidieven. Toewijzen nitroso, procarbazine, vincristine, afzonderlijk en gecombineerd, intrathecaal methotrexaat, gecombineerd combinatiechemotherapie (bijvoorbeeld MOPP protocol: mechlorethamine, vincristine, procarbazine en prednison), cisplatine en carboplatine, maar geen van de regelingen geeft geen stabiel effect. Vijf-jaars overleving kan worden bereikt in 50% van de gevallen, terwijl de 10-jarige - 40%.

Ependymomen worden gewoonlijk snel behandeld, waardoor de tumor wordt weggesneden en de uitstroom van CSF wordt hersteld, gevolgd door radiotherapie.

Bij histologisch goedaardige ependymomen wordt bestralingstherapie gericht op de tumor zelf, met kwaadaardige tumoren en onvolledige verwijdering van de tumor tijdens de operatie, de hele hersenen worden bestraald. Met tekenen van zaaien worden zowel de hersenen als het ruggenmerg bestraald. De mate van volledigheid van tumoruitsnijding bepaalt overleving. Na behandeling van 5-jaars overleving kan in 50% van de gevallen worden bereikt en met volledige verwijdering van de tumor - meer dan 70% van de gevallen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.