^

Gezondheid

A
A
A

Gal stasis

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Onder digestieve aandoeningen gastro scheiden gal stasis, een syndroom, storingen in het hepatobiliaire systeem: het genereren gal lever, galblaas (depot gal, wanneer het wordt geconcentreerder) of biliaire transportnetwerk (intra- en extrahepatische galkanalen).

Wat is het risico van stagnatie van gal?

Deze pathologie wordt vaker gediagnosticeerd, dus je moet weten wat gevaarlijke, stagnerende gal voor het lichaam is. Na het eten vetten daarin geëmulgeerd beginnen, maar lipiden kunnen worden verteerd en lipofiele vitaminen volledig assimileren uitzondering gastrische en pancreatische enzymen die nodig zijn galzuren en zouten daarvan - de hoofdbestanddelen van gal. Vanuit de galblaas komen ze in de twaalfvingerige darm terecht, waar het proces van emulgatie en colloïdale hydrolyse van vetten doorgaat.

Als de gal stagneert (dus niet uitmonden in de darmen spijsverteringskanaal), verminderde activiteit van de intestinale enzym lipase en vetten zijn volledig afgebroken en in een significante hoeveelheid in het bloed, waardoor het moeilijk voor de omzetting van glucose in glycogeen (die is beladen met de ontwikkeling van diabetes). Cholestase gevaarlijke vermindering van de uitscheiding van overtollige cholesterol, die verkrijgbaar is in de meeste gal: het veroorzaakt een hypercholesterolemie (hoog cholesterolgehalte in het bloed) en versnelt de ontwikkeling van atherosclerose.

Stagnatie van gal in de galblaas leidt vaak tot zijn ontsteking (secundaire cholecystitis) of cholelithiasis (cholelithiasis). Het is in de aanwezigheid van stenen in de galblaas dat acute en chronische cholecystitis ontstaat met congestie van gal.

U kunt gelijktijdig diagnosticeren gastritis en gal stasis, wanneer het slijmvlies van de slokdarm en de maag worden blootgesteld aan zuren die vallen "terugslag" van de twaalfvingerige darm gal - bij chronische duodenale reflux (als gevolg van de zwakte van de cardiale sluitspier van de slokdarm).

Aan de zogenaamde scleroserende cholangitis - ontsteking, fibrose en vernauwingen van de galwegen - kan leiden tot stagnatie van gal in de kanalen.

Wanneer overtredingen circulatie van galzuren in het spijsverteringskanaal wordt de absorptie van in vet (vetmalabsorptie) en in vet oplosbare vitaminen: retinol (vitamine A), ergocalciferol (vitamine D), tocoferol (vitamine E), fyllochinon (vitamine K-groep). De meest bekende effecten en complicaties van vitamine A-tekort - de verslechtering van het schemerdonker, en vitamine D - osteomalacie (wanneer de daling van de botmineralisatie leidt tot verweking). Tegelijkertijd het gebrek aan vitamine A en D voorkomt de opname van calcium, dat het bot meer of minder dichte, dwz maakt osteoporose. Een gebrek aan vitamine K dreigt afname van bloedstolling en het optreden van hemorragische diathese en bloeden.

De zeer reële dreiging van chronische cholestase - verhogen intestinale zuurgraad, omdat de gal - door de aanwezigheid daarin van calcium kationen - vermindert de zuurgraad van maagsap geweekt maaginhoud, rollen in de intestinale verteringsstap. Wanneer de stagnatie van gal (cholestase), is een zuur-base evenwicht in het spijsverteringskanaal en het resultaat van verzuring wordt ascites (waterzucht) en slechte prestaties van de darm als gevolg van de groei van pathogene microben.

Wanneer er een langdurige stagnatie van gal in de lever is, kan een verhoging van het niveau van in de lever geproduceerd cyanodeoxycholisch galzuur leiden tot de dood van hepatocyten en focale necrose van het parenchym. Dit is een zeer ernstige complicatie, omdat de lever verantwoordelijk is voor zeer belangrijke functies.

Als er sprake is van stagnatie van gal in de darm, is de toxiciteit van geconjugeerde stofwisselingsproducten en exogene toxines (inclusief bacteriële oorsprong) toegenomen. Ook hebben de gevolgen en complicaties betrekking op de synthese van hormonen, die aanzienlijk wordt verminderd, omdat lipiden nodig zijn voor hun productie.

Epidemiologie

Volgens onderzoek is tot 70% van de gevallen te wijten aan extrahepatische galstasis. Bij vrouwen komt dit syndroom vaker voor - vooral tijdens de zwangerschap. Vanwege de onvolgroeidheid van het leverenzymsysteem, zijn pasgeborenen en kinderen van de eerste twee of drie jaar meer vatbaar voor stagnatie van de gal.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Oorzaken stagnatie van gal

In klinische gastro-enterologie zijn de oorzaken van congestie van gal geassocieerd met de vernietiging van hepatocyten als gevolg van primaire gal- of alcoholische cirrose van de lever (hepatocellulaire stasis); met leverschade door infecties of parasieten (virale hepatitis A, C, G, leverachtige vorm van tuberculose, amebiasis, opisthorchiasis, giardiasis, enz.); met het effect op de lever van verschillende toxines of componenten van medicijnen (waaronder sulfonamiden, penicilline-antibiotica, analgetica, hormonen).

Zoals deskundigen opmerken, stagnatie van gal in de lever vindt plaats als er een cyste van de lever is, maligne neoplasma's of metastasen.

Onder de redenen voor stagnatie van gal in de galblaas en galwegen zijn:

 • dyskinesie van de galblaas;
 • stenen in de galblaas;
 • buiging van de galblaas;
 • tumoren van de galblaas of galkanalen;
 • ontsteking in de hals van de galblaas;
 • cystische formaties van het gemeenschappelijke galkanaal of de compressie door een cyste, gelokaliseerd in de pancreas;
 • compressie en vernauwing van het initiële gedeelte van het gewone leverkanaal (Mirizzi-syndroom);
 • overtreding van de functies van het klepstelsel van de galwegen (sfincters van Oddi, Lutkens, Mirizzi, Geister);
 • falen van de endocriene en paracriene mechanismen van gastroduodenale spijsvertering, geassocieerd met de onevenwichtigheid van secretine, cholecystokinine, neurotensine en andere intestinale hormonen.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Risicofactoren

Nauw verbonden hypodynamie en stagnatie van gal: hoe minder een persoon beweegt, hoe trager de metabolische processen in zijn lichaam en hoe groter zijn risico op dyskinesie galwegen of de vorming van galstenen.

Een stagnatie van de gal na verwijdering van de galblaas wordt een deel van typische postoperatieve gevolgen genoemd, die optreden als gevolg van de vorming van littekenweefsel, waardoor het lumen van de galwegen smaller wordt.

Een belangrijke voedselrisicofactor voor galwegobstructie door stenen in de galblaas kan een overmatige consumptie van suiker zijn, evenals vetbevattende producten die galstagnatie veroorzaken.

Ook zijn de echte risicofactoren voor galstagnatie alcoholmisbruik, te veel eten, obesitas, erfelijke genetische aanleg voor metabole stoornissen.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Pathogenese

Pathogenese intrahepatische gal stagnatie in het kanaal geassocieerd met infecties, endocriene stoornissen, genetische stoornissen van het metabolisme (hyperthyroïdie, amyloïdose lever of darmen) en iatrogene effecten. Een pathogenese stagnatie in extrahepatische galkanalen (blaas, lever algemeen en ductus) veroorzaakt door veranderingen in de samenstelling van de gal en verhogen de lithogenicity, galwegen afwijkingen en de gedeeltelijke of volledige obturatie.

trusted-source[19], [20]

Symptomen stagnatie van gal

Allereerst moet worden begrepen dat deze toestand asymptomatisch kan zijn. En de intensiteit en consistentie waarin de symptomen van stagnatie van gal zich manifesteren, hangen af van de specifieke oorzaak en individuele kenmerken van het hepatobiliaire systeem van het lichaam. Maar de eerste tekenen zijn jeukende huid en veranderingen in ontlasting en urine. Er wordt aangenomen dat dermale jeuk met galcongestie een reactie is op een toename van het niveau van galzuren in het bloedplasma, waar ze het gevolg zijn van beschadiging van de levercellen door chenodeoxycholzuur.

Uitwerpselen met stagnatie van gal hebben een karakteristieke verkleuring als gevolg van een schending van de eliminatie van het galpigment van bilirubine (dat normaliter oxideert tot sterociline, de uitwerpselen kleurt tot bruin en urine tot strogeel). Urine met galstagnatie wordt integendeel donker, omdat het het niveau van urobilin (urine stericiline) verhoogt.

Obstipatie en diarree met galcongestie zijn typische symptomen van deze aandoening. Omdat galzuren een belangrijke rol spelen bij de darmmotiliteit, leidt de vermindering van het lumen van de darm tot obstipatie. Een diarree tijdens stasis gaat gepaard met een verhoogd gehalte aan ongesorteerde vetten in stoelgangmassa (steatoria) of met veranderingen in de darmmicroflora.

Veranderingen in de kleur van de huid - geelheid - wordt niet waargenomen bij alle patiënten, maar bij voldoende hoge plasmaspiegels van geconjugeerde bilirubine huid, sclera, slijmvliezen geel. De oogleden kunnen gele vlekken (xanthelasma) verschijnen, en rond de ogen, in de palmaire plooien, onder de borst, rond de hals en in de luier gebied zuigelingen focale huidletsels afgewisseld met cholesterol (xanthomas).

Karakteristieke pijn in stasis-gal - stomp paroxysme, gelokaliseerd in het rechter bovenste kwadrant van de buik (in het hypochondriumgebied); kan geven en terug (in het sleutelbeen, schouder of schouderblad); mogelijke acute aanvallen in de vorm van koliek.

Maagzuur met galstasis gaat vaak gepaard met een constant gevoel van bitterheid in de mond en een droge mond is ook kenmerkend voor galstasis. Gal helpt bij het afbreken van de voedselproteïnen en stikstofhoudende basen in het voedsel, en de geur van de mond als gevolg van stagnatie van gal ontstaat als gevolg van de achteruitgang van de spijsvertering en de absorptie van eiwitten. Overigens manifesteert zich vaak een bittere galbuik en stagnatie van de gal na verwijdering van de galblaas.

Koorts - de temperatuur bij galcongestie - bewijs van infectie, bijvoorbeeld phlegmonous of gangrenous cholecystitis met cholelithiasis. Hoge temperaturen kunnen sepsis veroorzaken, die zich ontwikkelt na het uitvoeren van endoscopische diagnostische manipulaties.

Daarnaast zijn symptomen van galcongestie misselijkheid en braken; duizeligheid en een gevoel van algemene zwakte; vergroting van de lever (hepatomegalie); verhoogde druk in het systeem leidend tot de leverportaalader. Bij galstasis bij kinderen kan het ontbreken van essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren (linolzuur, linoleenzuur, arachidonzuur) leiden tot groeiachterstand, schade aan het perifere zenuwstelsel en dermatitis. Alopecia, dat wil zeggen haaruitval met galstasis, is ook het gevolg van een tekort aan triglyceriden.

Galstasis tijdens zwangerschap

Klinische studies van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat galstasis tijdens de zwangerschap wordt geïnitieerd door oestrogenen, die de meeste processen in het lichaam van een toekomstige moeder reguleren. Dus, zwangere vrouwen produceren grote hormonen, en dus meer gal. Maar tegelijkertijd neemt de afscheiding van groeihormoon-groeihormoon (STH) toe en blokkeert het het hormoon cholecystokinine, dat verantwoordelijk is voor samentrekking van de galblaas en het gemeenschappelijke galkanaal.

Cholestase van de zwangerschap (idiopathische geelzucht van de zwangerschap of verloskundige cholestasis) manifesteert zich vaak pijnlijke jeuk (met name de handpalmen en voetzolen) naar het midden van de tweede of derde trimester - als het maximale niveau van oestrogenen. Bovendien was er een significante toename in serumniveaus van aminotransferase, alkalische fosfatase en ongeconjugeerde galzuren; andere symptomen verschijnen zelden. Binnen twee tot drie weken na de bevalling treedt een spontane verlichting en verdwijning van alle symptomen op.

De epidemiologie van galstasis bij zwangere vrouwen vertoont een gevoeligheid van 0,4-1% voor de conditie van vrouwen in de meeste gebieden van Midden- en West-Europa en Noord-Amerika, terwijl in de Scandinavische en Baltische landen deze indicator 1-2% bereikt, en in sommige regio's van Latijns-Amerika. - tot 5-15%.

Opgemerkt wordt deze effecten en complicaties bij zwangere gal stagnatie: prematuriteit (20-60%), meconium kleuring in het vruchtwater (meer dan 25%), foetale bradycardie (14%), foetale nood (22-40%) verlies van de foetus (0,4-4%).

Galstasis bij 45-70% van de vrouwen is en bij alle volgende zwangerschappen.

Trouwens, met jeuk en gebrek aan geelzucht, stagnatie van gal en allergie zijn vaak niet gedifferentieerd, en de patiënten wenden zich tot dermatologen die hen op geen enkele manier kunnen helpen.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Galstasis bij een kind

Er zijn veel redenen die de oorzaak zijn van gal bij een kind, in het bijzonder:

 • afwezigheid van galblaas (agenesis);
 • verdubbeling van de galblaas (volledig of rudimentair);
 • verdieping van de galblaas tot het parenchym van de lever;
 • diverticulum (uitsteeksel van een deel van de wand) van de galblaas;
 • congenitale dilatatie van de galwegen in de lever (Caroli-syndroom);
 • aangeboren vernauwingen in de aanwezigheid van een cyste van het gemeenschappelijke galkanaal;
 • een vrij veel voorkomende congenitale (als gevolg van mutaties van het gen van spijsverteringsenzymen van serine), een schending van de synthese van hepatisch alfa-1-antitrypsine;
 • genetisch bepaalde afname of totale afwezigheid van intrahepatische leidingen (biliaire atresie);
 • heterogene galvormingsstoornis - progressieve intrahepatische congestie van de familie (de ziekte van Byler); pathogenese is geassocieerd met mutaties in de genen van het hepatocellulaire transportsysteem; wordt bij een pasgeborene gediagnosticeerd van 50-90 duizend.

Lees ook - Congenitale misvormingen van de galwegen

Bovendien kan de stagnatie van gal bij een kind van voorschoolse en schoolleeftijd dezelfde redenen hebben als bij volwassenen (zie hierboven). Maar meestal wordt de etiologie geassocieerd met een schending van de motiliteit van de galblaas en functionele stoornissen van de galwegen.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32]

Diagnostics stagnatie van gal

In de klinische praktijk wordt de diagnose van stagnatie van gal uitgevoerd door onderzoek, waarbij, naast het verzamelen van anamnese en het onderzoeken van de patiënt, dergelijke tests worden genomen als:

 • een algemene bloedtest;
 • Biochemische analyse van bloed voor niveaus van bilirubine, cholesterol, galzuren, 5-nukleotidazya, aminotransferase, en leverenzymen - alkalische fosfatase, leucine-aminopeptidase (LAP) en gamma-glutamyltransferase (GGT);
 • een bloedtest voor antilichamen tegen parasieten;
 • urine-analyse voor urobilin;
 • analyse van ontlasting voor parasitaire plagen.

Instrumentele diagnose van pathologieën bij galcongestie wordt uitgevoerd met behulp van:

 • echografie (echografie) van de galblaas, lever en dunne darm;
 • dynamische cholescintigrafie;
 • gastroscopie;
 • radio-isotoop hepatobiliscintegration;
 • endoscopische cholangiografie;
 • endoscopische retrograde radiografie van de galwegen en pancreas (ERCPG).
 • CT of MRI van de spijsverteringsorganen.

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Wat moeten we onderzoeken?

Welke tests zijn nodig?

Differentiële diagnose

De taak om te worden opgelost door differentiële diagnose, is een duidelijke afbakening van de problemen van de hepatobiliaire systeem, de oorzaak van de stagnatie van gal, van erfelijke afwijkingen uitscheiding van gal (Rotor syndroom, Dubin-Johnson), ongeconjugeerde hyperbilirubinemie (Gilbert's syndroom), parenchymale geelzucht, hematurie, carotenemia, erytropoëtische porfyrie, hepatische vorm van infectieuze mononucleosis, etc.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling stagnatie van gal

De principes waarop de complexe behandeling van stagnatie van gal is gebaseerd: als het mogelijk is om de oorzaak te elimineren - de etiologische behandeling, inclusief chirurgische behandeling; wanneer de oorzaak niet kan worden geëlimineerd - symptomatische therapie met de maximaal mogelijke impact op individuele pathogenetische componenten.

Als stagnatie van gal in de galblaas of lever geen obstructie van de kanalen veroorzaakte, worden geneesmiddelen op basis van ursodeoxycholzuur, dat deel uitmaakt van de gal, gebruikt. Deze omvatten hepatoprotectieve geneesmiddel met choleretic (verhoogde synthese van gal) en choleretic acties Ursofalk (Ursohol, Holatsid, Ursosan, Ursol, Ukrliv, Choludexan et al. Handelsnamen) in de vorm van capsules en suspensies voor orale toediening. Dit betekent ook dat de productie van cholesterol en de opname ervan in de dunne darm wordt verminderd, waardoor de kans op de vorming van cholesterolhoudende stenen kleiner wordt. Capsules en suspensies worden voorgeschreven voor 10-15-20 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag (een specifieke dosis wordt bepaald door de arts); langdurige behandeling.

Ursofalk kan niet worden gebruikt met cirrose van de lever, acute cholecystitis, cholangitis of wanneer gecalcineerde galstenen en dyskinesie, evenals in het geval van een expliciete functionele stoornissen van de lever, pancreas of de nieren. En tussen de bijwerkingen van ursodeoxycholzuur, het optreden van pijn in de bovenste buikstreek, milde diarree en de vorming van gal calcitans.

Bijna altijd toegewezen aan cholagogue gal stasis, zoals Allohol, Hofitol (Artihol, Tsinariks) Holiver, Odeston (Gimekromon, cholesta, Holstamin Forte et al.). De meest effectieve door hepatoprotector herkende drug Ademethionin (Heptor, Heptral).

Allochol (bestaande uit droge gal, extracten van brandnetel en knoflook en actieve kool) bevordert de productie van gal, dus als acute vormen van hepatitis, leverstoornissen en obstructieve geelzucht niet van toepassing zijn. Allochol-tabletten worden na de maaltijd ingenomen - driemaal daags 3 tabletten. Bij sommigen kan het medicijn huidallergieën en diarree veroorzaken.

Tabletten (en oplossingen voor orale toediening en voor parenterale toediening) Hofitol bevat een extract van bladeren van een zaadartisjok, die gal, diurese en cholesterolmetabolisme bevordert. Het geneesmiddel in de vorm van tabletten wordt drie keer per dag ingenomen voor 1-2 tabletten (vóór de maaltijd), de oplossing - 2,5 ml (voor kinderen - 0,6-1,25 ml). Hofitol kan netelroos veroorzaken; het is gecontra-indiceerd om te gebruiken met stenen in de galblaas, obstructie van de galwegen en leverfalen.

Een cholagogue Holiver, naast het extract van artisjok, bevat extracten van gal en kurkuma, het stimuleren van de synthese van galzuren en de output van hepatische gal. Het medicijn is ook effectief voor constipatie geassocieerd met intestinale dysbiose en winderigheid. Contra-indicaties zijn vergelijkbaar met Hofitol; standaard dosering - 2-3 tabletten 3 keer per dag (voor of na de maaltijd).

Cholagogonnye-tabletten Odeston (op basis van 7-hydroxy-4-methylcoumarine) versnelt niet alleen de circulatie van gal, maar verlicht ook spasmen. Aanbevolen wordt om 10-14 dagen één tablet (0,2 g) driemaal daags een half uur voor de maaltijd in te nemen. Odeston is gecontraïndiceerd in geval van colitis ulcerosa en eventuele gastro-intestinale aandoeningen met ulceratie, obstructie van de galwegen, hemofilie; niet van toepassing bij de behandeling van kinderen. Bijwerkingen van het medicijn manifesteren zich in de vorm van diarree, epigastrische pijn, verhoogde vorming van darmgassen.

Het medicijn Ademetionine (S-adenosyl-methionine) draagt bij tot de normalisatie van de leverfunctie en het metabolisme. Het wordt voorgeschreven voor 2-3 tabletten per dag; Contra-indicaties van het geneesmiddel hebben betrekking op individuele intolerantie, gebruik bij de behandeling van kinderen en zwangere vrouwen (in I-II-trimesters). Een mogelijk neveneffect is ongemak in het hypochondrium.

Bovendien, in de behandeling van stagnatie van gal gebruikte drug cholagogue collecties van medicinale planten. Bijvoorbeeld, de cholagogue verzamelen №2 (Helichrysum bloemen zand, gras, duizendblad, pepermunt bladeren, korianderzaad) of verzameling №3 (calendula bloemen, boerenwormkruid, en kamille en muntblaadjes). Droog uitgangsmateriaal te bereiden een bouillon - een eetlepel per kopje water (koken gedurende maximaal 10 minuten en een half uur te dringen in een afgesloten houder, afvoer en voeg kokend water tot het oorspronkelijke volume). Cholagogue moet worden gebruikt na overleg met een arts; drink afkooksels voor de maaltijd twee keer per dag - 100 ml elk.

Choleretic eigenschappen hebben ook een hondsroos: u kunt infusie bereiden van droge bessen of de remedie Holosas nemen (volgens een dessertlepel per dag, kinderen - een halve theelepel). Ook moet u vitamine A, C, D, E, K nemen.

Homeopathie

Van homeopathische middelen voor de behandeling van galstasis kunnen Galsten (tabletten voor resorptie onder de tong en druppeltjes) en Gepar kompozitum (oplossing in ampullen voor parenteraal gebruik) worden gebruikt.

Beide preparaten bevatten veel componenten, maar bevatten elk een mariadistel (Silybum marianum) of een mariadistel (in de vorm van een extract van plantenzaden). Tot de werkzame stoffen bijzonder bruikbaar thistle lever flavonolignanovy complex (silibinin, silybine, isosilybine, silychristine, izosilikristin, silidianine en dihydroquercetine). Mariadistel bevat ook vitamine K en ω-6 vet linolzuur.

De bereiding van Galsten stimuleert de productie van gal en activeert de beweging van de lever naar de galblaas en verlicht verder spasmen en ontstekingen. Artsen adviseren om dit medicijn twee keer per dag een tablet (onder de tong) in te nemen; druppels - 7-10 druppels drie keer per dag (tussen de maaltijden door). In de handleiding worden nadelige allergische reacties opgemerkt en in contra-indicaties is alleen een verhoogde gevoeligheid aangegeven. Als onderdeel van Galstena hebben Chelidonium majus, dat wil zeggen, grotere celandine en deze plant is bekend toxisch zijn (vanwege de aanwezigheid van isochinoline-alkaloïden) en kunnen aanvallen, intestinale krampen, speekselafscheiding en spier- samentrekkingen van de uterus veroorzaken.

Homeopathisch preparaat Gepar compositum bestaat uit 24 werkzame stoffen (een daarvan - rastoropsha). Het wordt gebruikt door intramusculaire of subcutane injectie - één ampul elke 3-7 dagen gedurende 3-6 weken. Onder de bijwerkingen zijn netelroos en jeuk.

Operatieve behandeling

Tot op heden - afhankelijk van de etiologie en lokalisatie van stagnatie van de gal - omvat chirurgische behandeling dergelijke soorten chirurgische ingrepen als:

 • laparoscopische verwijdering van stenen bij cholelithiasis en concrementen van galkanalen (endoscopische litho-extractie);
 • verwijdering van een cyste of tumor die de uitstroom van gal voorkomt;
 • de installatie van stents in de galkanalen;
 • ballondilatatie (dilatatie) van het lumen van de galwegen met hun obstructie;
 • drainage van de gemeenschappelijke galbuis (choledochostomie);
 • uitzetting van de galblaas of zijn kanalen met stenting en de vorming van biligygestieve anastomosen;
 • operaties op sluitspieren van de galblaas;
 • verwijdering van de galblaas (cholecystectomie).

Bij galatresie (zie galstasis bij een kind) worden de ducten in de lever operatief aangemaakt: de kinderen van de eerste twee maanden ondergaan een reconstructieve operatie (portoenterostomie), maar levertransplantatie kan nodig zijn.

Alternatieve behandeling

Onder de verscheidenheid aan recepten voor alternatieve behandeling van deze pathologie, kunnen de meest geschikte tips worden geïdentificeerd:

 • Om binnen 1-1,5 maanden een mix van thuisgemaakte sappen te consumeren - wortel, appel en rode biet (in gelijke verhoudingen); zou 150 ml van dit sap moeten drinken (een uur na het eten).
 • Drink natuurlijke appelciderazijn, voeg een eetlepel toe aan een kopje appelsap of water met citroensap; daar kun je een theelepel honing zetten.
 • Neem een mummie opgelost in water (tablet 0,2 g per 500 ml) gedurende twee weken; om alle hoeveelheden per dag te drinken (in verschillende recepties, een half uur voor de maaltijd). Tussen de toedieningsschema's wordt geadviseerd om 5-7 dagen pauze te doen. Een volledige cyclus van dergelijke mummies kan 3-5 maanden duren. Toegegeven, het alternatieve recept vermeldt niet dat bij dergelijke hoeveelheden van het gebruik van deze biostimulator diarree, verhoogde hartslag en verhoogde bloeddruk kan zijn.

Ook suggereert alternatieve behandeling het gebruik van haver en het bereiden van een afkooksel ervan: een eetlepel volle granen wordt in twee glazen water gegoten en ongeveer een half uur gekookt; drink 15-20 minuten voor de maaltijd 3-4 keer per dag (drink alle hoeveelheden per dag). Houd er echter rekening mee dat haver werkt als een laxeermiddel en de bloeddruk verlaagt.

Churm met galstagnatie helpt diarree aan te pakken (hiervoor wordt het aanbevolen om een afkooksel voor te bereiden). In een persimmon is er veel bèta-caroteen en vitamine C, evenals mangaan - een co-factor voor de synthese van het antioxidant-enzym superoxide-dismutase, dat de stabiliteit van de slijmvliezen verhoogt. Andere krachtige antioxidanten die worden aangetroffen bij dadelpruimen zijn lycopeen en cryptoxanthine. Maar de granaatappel bevordert niet alleen hemopoiese, maar heeft ook cholagogue eigenschappen; maar deze vrucht helpt constipatie.

Dus, is het veiliger om een cholagogue gras te gebruiken met stagnatie van gal: Fumaria officinalis, eeuwige zand, knoop-gras (duizendknoop), kijken naar een drie-dekkleden, gryzhnik naakt, maïs zijde, zoete klaver, woodwax, Arnica montana. Afkooksels worden bereid en genomen, evenals apotheek cholagogue (zie eerder).

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54]

Dieet in geval van congestie van gal

Het therapeutische dieet voor galcongestie is een dieet nummer 5 en de introductie van bepaalde beperkingen en zelfs verboden in de voeding.

Dat wil zeggen, vette voedingsmiddelen (dieren en bakvetten, rijke bouillons, vet vlees en vis, volle melk, room, boter, zure room, enz.) Moeten worden uitgesloten; ingeblikt voedsel en vlees gastronomie met conserveermiddelen; halffabrikaten en snacks; Geraffineerde suiker, fructose en snoepjes; brood en broodjes witte bloem. Zie ook - Dieet voor ziekten van de galblaas

Noodzaak om te eten: verse groenten en fruit; Gekookt, gebakken of gestoofd mager vlees en gevogelte, schaal- en schelpdieren (bron van eiwitten); peulvruchten (plantaardig eiwit); gezonde vetten (walnoten, amandelen, lijnzaad, pompoenpitten).

Volle granen zijn vereist, zoals bruine rijst, gerst, haver, boekweit; gezonde oliën met meervoudig onverzadigde vetzuren ω-3 en ω-6: olijfolie, sesamolie, lijnolie.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59]

Oefeningen voor galcongestie

Artsen waarschuwen: zonder beweging worden alle processen in het lichaam, inclusief de afscheiding van gal, geschonden. Daarom is gymnastiek met galstasis nodig, maar het mag de pathologie niet verergeren en de symptomen versterken.

Het wordt aanbevolen om te lopen (minstens een uur per dag), evenals dergelijke oefeningen met stagnatie van gal, waarbij je geen lage neigingen naar voren, scherpe bochten, sterke klapperende bewegingen en sprongen hoeft te doen.

Denk aan de eenvoudige ochtendgymnastiek: de meeste elementen zijn geschikt voor stagnatie van de gal. Bijvoorbeeld:

 • Benen op de breedte van de schouders, handen op de taille - draai het lichaam afwisselend naar rechts en links.
 • Benen op de breedte van de schouders, handen achter het hoofd - kantelt naar rechts en links.
 • In dezelfde initiële positie - buig het rechterbeen in de knie en reik ernaar met de elleboog van de linkerhand, buig vervolgens het linkerbeen en doe hetzelfde met de elleboog van de rechterhand.
 • Ga op je rug liggen (benen recht, armen gestrekt langs het lichaam); bij de inspiratie buigt het rechterbeen in de knie met de nadering van de maag, de uitademing neemt de initiële positie aan, hetzelfde wordt gedaan door het andere been.
 • Liggend op de rug buigen de benen op de knieën, leggen de handpalm op de maag, nemen diep adem met het middenrif omhoog en steken uit de buikwand; bij uitademing om een maag of buik te betrekken.
 • Vergelijkbare ademhalingsbewegingen moeten liggend aan de rechter- en linkerzijde worden uitgevoerd.

Trouwens, de laatste oefening is een soort interne zelfmassage van bijna alle organen die zich precies bevinden waar de gal stagneert. Maar een speciale therapeutische massage voor galcongestie moet alleen worden voorgeschreven door een arts die de resultaten heeft van het onderzoeken van de galblaas en de lever van de patiënt.

trusted-source[60], [61], [62]

Het voorkomen

Profylaxe van galstasis is alleen mogelijk met betrekking tot enkele oorzaken van het optreden ervan (alcohol, infectie, wormen, tumoren, ongezond voedsel, gebrek aan lichaamsbeweging). Met aangeboren en genetisch bepaalde syndromen, evenals met endocriene en hormonale factoren, bestaan pathologieën van het hepatobiliaire systeem niet.

trusted-source[63], [64], [65], [66], [67], [68], [69], [70], [71]

Prognose

Het is moeilijk om te praten over de prognose van galstasisontwikkeling in dit of dat geval, rekening houdend met de individuele kenmerken van elke patiënt, evenals met alle complicaties, gevolgen en een heel complex van begeleidende problemen van het algemene metabolisme.

trusted-source[72], [73], [74]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.