^

Gezondheid

Eerste noodhulp voor laryngospasme: een algoritme van acties

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Een van de voorwaarden voor succesvolle verlichting van laryngospasme is tijdig en correct verstrekt pre-medische zorg.

 • Het eerste dat u moet doen is de patiënt kalmeren. Gebruik hiervoor irriterende handelingen: bevochtig uw gezicht met water, knijp uw huid, klop op de rug.
 • Het is noodzakelijk om de toevoer van verse lucht te garanderen. Verwijder hiervoor de knijpkleding, open het raam in de kamer en geef het slachtoffer wat water.
 • Om de aanval te stoppen, kunt u een braakne reflex induceren door op de wortel van de tong te drukken of de ademhaling een paar seconden vast te houden.
 • Bij een spasme dat langer dan een minuut aanhoudt, wordt een interne oplossing van 0,5% kaliumbromide-oplossing getoond.

Als de bovenstaande methoden niet effectief waren, vordert de fit en begint de verstikking, waarna tracheale intubatie of tracheotomie wordt uitgevoerd om de doorgang van de luchtwegen te waarborgen. Deze procedure kan alleen door een arts worden uitgevoerd. Als er tekenen van hartstilstand zijn, worden reanimatie en indirecte hartmassage uitgevoerd. Nadat de laryngospasme is gestopt, krijgt de patiënt een zuurstoftherapie.

Spoedeisende zorg voor laryngospasme

Een ernstige vorm van spasme van het strottenhoofd met krampen van het hele lichaam en tekenen van verstikking is een aandoening die dringende hulp vereist, omdat de progressie tot de dood kan leiden.

Het algoritme van actie voor laryngospasme:

 • Plaats de aangedane persoon op een vlak oppervlak, omdat dit reanimatie kan vereisen.
 • Om bewegingen van borst en longen te vergemakkelijken, moet u kleding losmaken of verwijderen.
 • Zorg voor de rustigste situatie en de stroom verse lucht, want er bestaat een risico op zuurstofgebrek.
 • Lichaam en gezicht weken in water, geven de patiënt een watje met ammonia, of oefenen druk uit op de tongwortel. Dergelijke vervelende acties stoppen de spasmen.
 • Omdat de spasmen geassocieerd zijn met hypocalciëmie, wordt intraveneus calciumgluconaat toegediend in een dosering van 5-10 ml van een 10% -oplossing.
 • Om de doorgang van de luchtwegen te herstellen, voert u intubatie of tracheotomie uit.
 • Bij afwezigheid van een pols en hartstilstand wordt een indirecte massage van de hartspier getoond.

Nadat de ademhaling is hersteld, wordt de patiënt naar de ambulance in het ziekenhuis gebracht om vitale functies te controleren en verder te onderzoeken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Dan om laryngospasm te verwijderen?

Behandeling van spasmen van het strottenhoofd bij volwassenen is moeilijk, maar in sommige gevallen gaan ze zelfstandig over. Tijdens de aanval moet speciale aandacht worden besteed aan de primaire spoedeisende hulp.

Om laryngospasme te verwijderen, moet de patiënt toegang hebben tot frisse lucht en een rustige omgeving. Paniek en hysterische toestand van anderen zullen leiden tot verergering van respiratoire insufficiëntie. Als de aandoening mild is, moet de patiënt toegestaan worden om koud water te drinken en het gezicht ermee te bevochtigen.

Krampen worden goed gestopt met behulp van nevenprikkels: klappen op de rug, knijpen van de huid, indrukken van de tong. U kunt ammoniakalcohol of intraveneuze / intramusculaire injectie van anticonvulsiva gebruiken. Als je zeker weet dat de aanval wordt veroorzaakt door een allergeen, dan zijn antihistaminica en anti-allergene medicijnen nodig.

Hoe laringospazm thuis te verwijderen?

Het eerste dat u moet doen als uw geliefde laryngospasme heeft, is door een ambulance te bellen. Vóór de komst van artsen zou moeten proberen om de toestand van de patiënt thuis te verlichten.

Het slachtoffer moet in een horizontale positie worden geplaatst, verwijder de uitkragende kledingkist. Gezicht bevochtigen met koud water, wat vloeistof geven en zorgen voor een frisse lucht. De omgeving moet kalm zijn, zodat de patiënt zoveel mogelijk ontspant. Effectief zijn lichte aaien op de rug, knellen van het keelgebied, drukken op de wortel van de tong en andere irritante acties.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.