^

Gezondheid

Dopplerografie van cerebrale schepen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Echografie van de hersenen wordt als een van de veiligste en tegelijkertijd effectieve methoden beschouwd. Deze procedure wordt uitgevoerd voor zowel kinderen als volwassenen. Met behulp van ultrasone diagnostiek is het mogelijk om ernstig genoeg ziekten te identificeren in het beginstadium van ontwikkeling en hun behandeling voor te schrijven.

Het hoofddoel van het onderzoek schepen van de hersenen met behulp van gekleurde duppleksnoy echografie is de identificatie en kwantificering van de mate van stenose veroorzaakt door atherosclerotische veranderingen bij patiënten met klachten en TIA of beroerte in de geschiedenis. Het onderzoek moet de mate van stenose en de omvang van het getroffen segment van het vat vaststellen. Voor de preoperatieve of pre-interventionele beoordeling van het risico op complicaties moet het onderpandsysteem worden geëvalueerd. De studie vereist anatomie cerebrovasculaire kennis en bij normaal echografie beeld, dat in dit hoofdstuk zal worden besproken voordat presentatie semiotische ziekte hersenen schepen in zwembaden halsslagader en vertebrale slagaders.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Met wie kun je contact opnemen?

Echografie carotis-slagader anatomie, onderzoekstechniek

Veel artsen zitten liever achter het hoofd van een leugenachtige patiënt. Scannen kan ook vanaf de voorkant worden gestart door de sensor naast de middelste lijn te plaatsen en een gemeenschappelijke halsslagader in de dwarsdoorsnede weer te geven. Dit vat bevindt zich aan de achterkant en aan de binnenkant ten opzichte van de interne halsader. De diameter van de halsader kan worden verhoogd door de Valsalva-test, meestal leidt dit tot een onmiddellijke visualisatie van het vat in de B-modus. De doorsnede wordt weergegeven, zoals hieronder weergegeven, met de omgekeerde locatie van de rechter- en linkerkant.

Wanneer u de sensor 90 ° langs de lengteas roteert, bevindt de rechterkant van het beeld zich aan de onderkant en aan de linkerkant - aan de bovenkant, evenals aan de echografie van de buikholte. Let op de fysiologische scheiding van de kruim van het oog, die optreedt op het niveau van de bifurcatie van de arteria carotis communis en de overgang naar de halsslagader van de arteria carotis interna. Deze scherpe uitzetting creëert een afgeronde werveling die niet moet worden aangezien voor pathologische poststenotische omgekeerde bloedstroom, turbulentie of vervaging.

In het Doppler-spectrum van de gemeenschappelijke halsslagader, kenmerkend bepaald door een toename van de piek systolische snelheid ten opzichte van de inwendige halsslagader door de relatief lage intracraniële perifere weerstand Dit patroon is verschillend van de externe halsslagader, dat kan worden gedetecteerd "fluiten" audiosignaal met een relatief hoge systolische en lage diastolische snelheden . Van de uitwendige halsslagader fase kan worden verkregen van een spectrum dat een omgekeerde stroming component. Hier, in de kleurmodus, is de bovenste schildklierader zichtbaar.

Anatomische oriëntatie

Bij het visualiseren langs de longitudinale as bevindt de interne halsslagader zich normaal gesproken posterieur en buitenwaarts van de sensor, terwijl de externe halsslagader in grote mate dicht bij hem blijft. Als er twijfels zijn over het vat, leidt herhaalde compressie van de oppervlakkige temporale slagader tot oscillaties in het spectrum van de externe halsslagader. De interne halsslagader kan gemakkelijk worden onderscheiden van de interne halsslagader in de richting van de bloedstroom en het platte spectrale spoor.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19]

Stenotische laesie van de interne halsslagader

Atherosclerotische afzettingen bevatten niet altijd kalkafzettingen. "Zachte plaques" zien eruit als hypo-holle holtes in de vorm van een halve maan of een cirkel in een gekleurd lumen langs de vaatwand. Met behulp van kleuren-duplex-echografie kan de craniocaudale omvang van de plaque nauwkeurig worden bepaald. U kunt vaak een excentrische toename van de bloedstroom zien.

Bloedvatwandstratificatie

De exfoliërende wand van het vat met de aanwezigheid van bloed tussen de lagen is een speciale aandoening die gewoonlijk spontaan ontstaat, maar het kan ook op elke leeftijd in verband worden gebracht met nektrauma of fysieke overbelasting. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een hypo-echoïsch intramuraal hematoom, dat aanzienlijke verstoringen van de bloedstroom veroorzaakt.

Aneurysma van de wand ontwikkelt zich meestal als een complicatie. De flap van de intima kan het initiële lumen van het vat bedekken, dat met echografie onder een scherpe hoek lijkt te eindigen. Na een paar weken kan rekanalisatie optreden, die nauwkeurig kan worden gedocumenteerd met behulp van kleuren-duplex-echografie.

Echografie anatomie van het wervelslagadersysteem, onderzoekstechniek

De vertebrale slagader wordt gescand in de langsdoorsnede van de anterolaterale toegangsstand van de patiënt op de rug van zijn plaats van oorsprong (V 0 ) en onderzoek blijven verschijnen in de wervel punt C 1 (inclusief het segment V 2 ). Het is het beste om een lineaire sensor met een variabele frequentie (5,0-7,5 MHz) te gebruiken. Intraforamennial segment V 2 van vertebrale foramens is het best beschikbaar voor dubbelzijdig scannen. Het kan duidelijk worden gevisualiseerd samen met de begeleidende ader tussen de akoestische schaduwen van de cervicale wervellichamen.

Bij hypoplasie van de invertebrale arterie heeft meestal één van de slagaders (meestal de rechter) een diameter van minder dan 2,5 mm, terwijl de tegenovergestelde is toegenomen met een diameter van meer dan 4 mm (afwijking is meer dan 1: 1,7). De normale diameter van de wervelslagader is ongeveer 3,8 ± 0,5 mm. In de hypoplastische vertebrale arterie is er een afname in de uiteindelijke diastolische component van de bloedstroom (Vdiast). Soms is het moeilijk om hypoplasie van de wervelslagader te onderscheiden van distale stenose of occlusie, omdat in alle gevallen een afname in Vdiast optreedt. De voorkeurslocaties van stenose zijn de plaats van de wervelslagader van de subclavia en het gebied op het niveau van de wervel C1, die wordt gescand vanaf de achterste toegang achter het mastoïde proces. Het is het beste om een 5,0 MHz-sensor te gebruiken, deze onmiddellijk onder het mastoïdproces en van achteren te installeren en deze naar de andere oogkas te kantelen met een lichte draaiing van het hoofd in de andere richting.

Segment V4 wordt gescand door een sectorsensor met een frequentie van 2,5 of 2,0 MHz, die zich onder de occiput bevindt en naar de baan kantelt.

Opgemerkt dient te worden dat er geen significante criteria voor het bepalen van de mate van vernauwing van het wervelkanaal slagader in tegenstelling tot de halsslagader.

Met de normale doorgankelijkheid van de wervelslagader is er een tweefasenspectrum met een helder spectraal venster, terwijl stenose wordt gekenmerkt door een significante toename van de bloedstroom en vulling van het spectrale venster.

Stratificatie van de wervelslagader na trauma kan leiden tot embolische cerebrale ischemie, resulterend in een beroerte. De resultaten van kleur duplex-echografie kunnen zeer divers zijn - van de aanwezigheid van intramuraal hematoom tot de occlusie van het getroffen segment van de ader. Soms zie je de geëxfolieerde flap van de intima.

Een dun geschubd deel van het temporale bot geeft het beste akoestische venster voor het scannen van de gevaarlijke cirkel met een 2,0 MHz-sensor.

Hoefijzerstudie van de hoofdslagader

Een shotshee-scan kan worden uitgevoerd in de zittende positie, met het hoofd van de patiënt naar voren gekanteld, of de patiënt liggend op de rug, en de kop naar de zijkant gekeerd. Je kunt dus beide segmenten van V4 zien op het moment dat ze samenvloeien met de hoofdslagader.

Anatomie van de hersenvaten

De Vilisian cirkel is normaal gevormd uit de aderen van de halsslagader (voorste plas) en vertebrale (achterste bekken). Op het punt van scheiding van de gemeenschappelijke halsslagader van de aortawijk naar rechts en van de brachiocefale stam naar links, worden atherosclerotische plaques zelden gevormd. Stenose ontwikkelt zich meestal op de plaats van de vertakking van de arteria carotis interna naar de arteria carotis interna en de externe arteria carotis. De eerste intracraniale tak van de interne halsslagader is de orbitale arterie. Onmiddellijk daarna verdeelt de interne halsslagader zich in de middelste hersenslagader en de voorste hersenslagader.

Vertebrale slagaders vertrekken in 4% van de gevallen van de aortawortel, maar meestal is hun bron de arteria subclavia. De linker wervel slagader begint vaak proximaal dan de rechter slagader. Elke wervelslagader is verdeeld in 5 segmenten. Het proximale segment vanaf de oorsprong wordt Vo genoemd. Het Vi-segment strekt zich uit tot het transversale proces van de C6-wervel, maar soms komt de ader het gat op het Cs-niveau binnen. Segment V2 is het meest toegankelijk voor onderzoek in het midden van de nek. De lus van de wervelslagader ter hoogte van de eerste halswervel komt overeen met segment V3. Segment V4 bevindt zich in de schedel en begint vanuit zijn distale segment de onderste onderste cerebellaire ader. In bepaalde segmenten of in de loop van de wervel kan de slagader hypoplastic zijn. De rechter en linker vertebrale slagaders komen samen en vormen de hoofdslagader, die is verdeeld in de rechter en linker achterste hersenslagaders.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Collaterale paden

 1. Ernstige stenose of occlusie van de interne halsslagader. Bij het belangrijkste collaterale pad van de externe halsslagader naar het bekken van de arteria carotis interna, gaat het bloed de hersenen in op een retrograde manier langs de supraclaviculaire en orbitale slagaders. Een andere manier om te compenseren voor de stenose van de interne halsslagader is door een hoge mate van dwarsstroming door de anterieure verbindende arterie. Om risico tijdens de operatie te vermijden, moet de chirurg zich bewust zijn van de mogelijkheid van hypoplasie of aplasie van het proximale segment A1 van de voorste hersenslagader. Het vertebrale slagaderstelsel kan een collaterale bloedstroom door de achterste verbindingsslagader ontvangen als het posterior cerebrale slagader P1-segment van de overeenkomstige zijde niet onderontwikkeld is.
 2. Ernstige stenose of occlusie van de wervelslagader. Collateralen met proximale stenose van de wervelslagader kunnen een diepe slagader van de nek zijn, die zich uitstrekt van de schildklier-cervicale stam of de tak van de occipitale ader uit de plas van de externe halsslagader. Bij stenose van de hoofdslagader zijn de enige collaterale banen de achterste verbindende slagaders of leptomeningeale anastomosen vanuit het bekken van de middelste hersenslagader. In dergelijke gevallen heeft de positieve kant een segment Paplasia, een achterste hersenslagader met een directe divergentie van de posterior cerebrale arterie van de interne halsslagader.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Kwantitatieve beoordeling van stenose van de interne halsslagader

Lokale mate van stenose kunnen worden geteld op een dwarsdoorsnede door het meten vnutristenoticheskogo gekleurde resterende lumen (Ag) en zijn correlatie met de oorspronkelijke dwarse doorsnede van het vaartuig in het getroffen gebied (AN) met de formule tellen afnemende dwarsdoorsnede / gevoeliger vermogen Doppler-modus wordt gebruikt voor het nauwkeurig bepalen van de dwarsdoorsnede overblijvend geperfundeerd lumen.

In beide beelden is de hypo-choische plaque in het lumen duidelijk verschillend van de hyperechoische calcificaties.

De mate van vernauwing kan ook worden geschat door een longitudinale aftasting door het meten van de piek bloedstroomsnelheden de hoekcorrectie. Met behulp van digitale subtractie-angiografie is het bijvoorbeeld onmogelijk om de snelheid van de bloedstroom te schatten. De werkwijze die voor de grootste op deze dag multicenter onderzoek (North American Symptomatisch Carotisendarteriëctomie Trial: NASCET) bestond uit het meten van carotisstenose door bepaling van de verhouding van de diameter van het lumen bij het smalste gedeelte van de stenose (ds) met een normale doorsnede van de carotide slagader distaal van de stenose.

Gezien het gebruik van kleur duplex echografie voor evaluatie van stenose, werd aangetoond dat met behulp van deze techniek, de graad van stenose met hoge nauwkeurigheid kan worden bepaald. Om een geschikte behandeling te plannen, is het belangrijk om pre-occlusie "pseudocclusie" te onderscheiden van de echte. Het filiforme resterende lumen, onzichtbaar op natieve beelden, kan soms worden gedetecteerd door intraveneuze toediening van contrastmiddel. Er moet aan worden herinnerd dat soms na de introductie van een contrastmedicijn een hogere piekstroomsnelheid kan worden bepaald. Colour duplex-echografie maakt ook niet-invasieve controle mogelijk na halsslagader trombédarietectomie of stentimplantatie om stenoseherstel te voorkomen. Verschillende multicenter studies hebben aangetoond dat trombendarteriëctomie het individuele risico op een beroerte vermindert bij patiënten met klinische manifestaties van hoogwaardige interne carotide slagaderstenose (meer dan 70%).

De dikte van intima-media in het systeem van de halsslagader

Lange termijn epidemiologische studies hebben aangetoond dat de dikte van IMT van halsslagaders is een prognostische factor bij beroerte of myocardiaal infarct, na evaluatie van andere risicofactoren (hypercholesterolemie, arteriële hypertensie. Roken en t. D.). Hoe wordt het bepaald?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een lineaire sensor met een frequentie van meer dan 7,5 MHz, waarbij beelden met compressie van 60 dB worden vastgelegd en de vaten in de systole worden gemeten. Gebruik geen harmonische componenten en contrastcomponenten met artefacten. Als u een studie over het lumen van de halsslagader te starten, wordt de eerste laag met echoscopie gedefinieerd - deze plek echogenic bloedcontact en intimale hem - image hypoechoic intima-media, en ten slotte - uit te stellen en adventitia laag. Om fysische redenen kan de dikte van de intima-media nauwkeuriger worden gemeten aan de verste wand (4 =) dan in de buurt, waar de overgang minder duidelijk is gedefinieerd. De dikte van de intima-media aan de verre wand wordt gemeten als de totale dikte van het gehele complex, omdat een exacte afzonderlijke meting van beide lagen onmogelijk is.

In wetenschappelijke studies worden meestal 5-10 metingen verricht in drie segmenten van de halsslagader - de arteria carotis communis, het vertakkingsgebied en de bol van de arteria carotis interna - en de gemiddelde waarde wordt berekend voor alle drie de segmenten. In deze studies worden vaak halfautomatische verwerkingsmodules gebruikt, die sequentieel een verscheidenheid aan intima-media diktewaarden registreren met behulp van een grijsschaal, die de reproduceerbaarheid van de metingen verhoogt.

Voor de praktische toepassing van deze techniek moet worden beperkt tot het onderzoek van het segment van de gemeenschappelijke halsslagader. Eén protocol bestaat uit het meten van een goed gevisualiseerd segment met een lengte van 10 mm, van 5 tot 10 afzonderlijke metingen en het berekenen van de gemiddelde waarde. De resulterende gegevens zijn leeftijdsafhankelijk en komen overeen met vastgestelde risicofactoren. Het bleek dat een effectief effect op cardiovasculaire risicofactoren binnen 1-2 jaar de dikte van de intima-media vermindert.

US-semiotiek van intracraniële vasculaire laesie

Bij patiënten met stenose van de carotis interna of sterk unilaterale afsluiting is het belangrijk om de aanwezigheid van collaterale bloedstroming retrograde ophthalmica van de externe halsslagader bekken tegenovergestelde vast aan nul of intracraniële normalnomu.Kartina kollateralizatsii kan worden geëvalueerd door de Doppler spectra van de slagaders.

Bij bilaterale occlusie van de interne halsslagaderen verloopt de collaterale bloedstroom van het wervelslagaderstelsel via een intacte wilysische cirkel of door de orbitale collateralen. Om onjuiste interpretatie te voorkomen, is het altijd nodig om alle hoofdslagaders van de viliziaanse cirkel te onderzoeken die beschikbaar zijn voor dopplerografie.

Verhoogde doorbloeding kan om andere redenen dan stenose optreden. Met anemie kan er bijvoorbeeld een functionele toename van de bloedstroom in de interne halsslagader zijn, zoals bij deze patiënt met een hemoglobineniveau van slechts 6,2 g / l. Ook kan een verhoogde bloedstroom optreden bij aneurysma's, die kunnen worden gedetecteerd met behulp van kleuren-duplex-echografie met een grootte van meer dan 5-10 mm en op een locatie op toegankelijke scanlocaties.

Kritische beoordeling

Slaperige slagaders, vanwege hun oppervlakkige locatie en scanmogelijkheden met een goede resolutie bij hoge frequenties, zijn ideaal om ze te onderzoeken met niet-invasieve kleuren duplex-echografie. Tot op zekere hoogte is dit ook van toepassing op de wervelslagaders. Het is vrij moeilijk om te visualiseren met behulp van de kleuren-duplex-echografie, de plaats van de linker wervelslagader, vaak op een voldoende laag niveau. Een soortgelijk probleem bestaat ook bij 4% van de divergentie van de wervelslagader van de aortaboog. Een alternatieve niet-invasieve techniek voor het bestuderen van excisie van vertebrale of halsslagaderscheiding is MR-angiografie (MRA), die kan worden uitgevoerd tijdens de vluchtmodus of met de toediening van een contrastmiddel.

Een andere, meer invasieve methode is digitale subtractie-angiografie. De belangrijkste voordelen zijn het vermogen om de langzame bloedstroom in stenosen met een zeer smal lumen en de detectie van lumen van kleine intracraniale bloedvaten te bepalen. In dit geval wordt een klein aneurysma onthuld. Digitale subtractie-angiografie kan ook collateralen en veneuze drainage bepalen met uitsluiting van veneuze sinus trombose.

In 15% van de gevallen is de penetratie van echografie bij Doppler-onderzoek zo moeilijk (bijvoorbeeld bij dikke botten van de boog) dat contrastpreparaten moeten worden gebruikt.

trusted-source[31], [32], [33], [34]

Waar echografie van de hersenen maken?

Waar echografie van de hersenen te maken, een dringende kwestie voor patiënten die lijden aan ernstige hoofdpijn, frequente duizeligheid en andere pathologische symptomen.

De belangrijkste indicaties voor echografie van de hersenen zijn: beroerte, hoofdpijn van onbekende oorsprong, verminderde coördinatie van bewegingen, hypertensie, obesitas, diabetes mellitus, trauma en schade aan de schedel. Voor de studie is geen speciale training nodig, maar toch is het de moeite waard om het gebruik van alcohol, sterke thee of koffie te vermelden, omdat dit kan leiden tot veranderingen in de toon.

Kiev:

 • Het netwerk van medische klinieken "Viva" - ul. Lavrukhina, 6, tel. (044) 238-20-20.
 • Kliniek "Olgerd" - boulevard van Academicus Vernadsky, 36, tel. (044) 422-95-05.
 • Kliniek van efferente therapie van Dr. Chornomysa - ul. Popudrenko, 32, tel. (044) 558-34-28.
 • Medisch Centrum "Health Capital" - st. Mazepy, 6V, tel. (044) 383-83-88.
 • Medisch Centrum "Euroclinic" - st. Melnikova, 16, tel. (044) 483-48-34.

Moskou:

 • Nationaal Medisch en Diagnostisch Centrum - ul. Skotoprogonnaya, 31, tel. (499) 705-30-40.
 • Medisch Centrum "Medisan" - st. Maroseika, 10/1.
 • Clinic "Fizio-Med" - st. Bibirevskaya, 17B.
 • Een open kliniek onder de wetenschappelijke supervisie van V.I. Dikul - st. 1905, 7, tel. (499) 705-32-32.
 • Medisch Centrum "World of Health" - ul. Krasnodonskaya, 2A, tel. (499) 705-32-32.

St. Petersburg:

 • TSMRT" Petrograd "- street. X-ray, 5, tel. (812) 245-36-49.
 • AndroMed Clinic - ul. Gewoon, 21, tel. (812) 389-22-74.
 • Echografie "21e eeuw +" - Stachek Avenue, 37/211, tel. (812) 389-22-35.
 • Medisch Centrum "Levensduur" - baan Krestyansky, 4, tel. (812) 424-19-15.
 • Medisch centrum "Rami" - st. Kirochnaya, 13, tel. (812) 389-21-72.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.