^

Gezondheid

A
A
A

De hypothalamus

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De hypothalamus (hypothalamus) vormt de onderste delen van het intermediaire brein en neemt deel aan de vorming van de bodem van het derde ventrikel. De hypothalamus omvat de visuele cross-over, het visuele kanaal, de grijze heuvel met een trechter en mastoïde lichamen.

Optisch chiasma (chiasma opticum) de vorm van een in dwarsrichting liggende wals gevormde optische zenuwvezels (II paar craniale zenuwen), die van de tegenoverliggende zijde (chiasma vorm) worden. Dit kussen aan elke kant zijdelings en posterieur blijft in het visuele tractus (tratus opticus). Het visuele kanaal bevindt zich mediaal en posterior vanaf de voorste geperforeerde substantie, doorloopt de stengel van de hersenen vanaf de laterale zijde en eindigt met twee wortels in de subcorticale gezichtscentra. De grotere laterale wortel (radix lateralis) nadert het laterale geniculaire lichaam en de dunnere mediale wortel (radix medialis) is gericht op de bovenste heuvel van het dak van de middenhersenen.

de hypothalamus

Aan het voorste oppervlak van de visuele cross-over wordt de eindplaat behorende bij de uiteindelijke hersenen bevestigd en ermee gefuseerd. Het sluit het voorste gedeelte van de langsspleet van de grote hersenen en bestaat uit een dunne laag grijze stof, die in de laterale delen van de plaat doorgaat in de substantie van de frontale kwabben van de hemisferen.

Een grijze knol (tuber cinereum), waarachter mastoïdlichamen liggen, en aan de zijkanten - visuele trajecten bevinden zich achter de visuele cross-over. De grijze heuvel gaat over in de trechter (infundibulum), die verbinding maakt met de hypofyse. De wanden van de grijze heuvel worden gevormd door een dunne plaat van grijze materie die zwavel-buiskernen bevat (kernen tuberales). Co van de zijkant van de holte van de derde ventrikel in het gebied van de grijze heuvel en verder in de trechter strekt zich een taps toelopende verdieping van de trechter uit.

De mozaïeklichamen (corpora mamillaria) bevinden zich tussen de grijze heuvel aan de voorkant en de achterste geperforeerde substantie van achteren. Ze hebben de vorm van twee kleine, ongeveer 0,5 cm in diameter, bolvormige formaties van witte kleur. Witte materie bevindt zich alleen buiten de mastoide. Binnenin bevindt zich een grijze massa waarin de mediale en laterale kernen van het mastoïdlichaam worden onderscheiden (kernen corporis mamillaris mediales et laterales). In de mastoïde lichamen, de kolommen van het uiteinde van de boog.

Gebied van de hypothalamus van de linker hemisfeer van de hersenen. Belangrijke hypothalamische kernen

In de hypothalamus drie belangrijke hypothalamusgebied - clusters van verschillende vormen en afmetingen van de groepen zenuwcellen: anterior (voorste regio hypothalamica), tussenproduct (regio hypothalamica intermedia) en achterste (regio hypothalamica posterieur). De opeenhopingen van zenuwcellen in deze gebieden vormen meer dan 30 kernen van de hypothalamus.

De zenuwcellen van de hypothalamus kernen beschikken over de mogelijkheid om de geheime (neurosecretie), welke processen van deze zelfde cellen kunnen worden getransporteerd naar de hypofyse te produceren. Dergelijke kernen worden genoemd neurosecretoire kernen van de hypothalamus. Anterieure hypothalamus de supraoptic (nadzritelnoe) nucleus (nucleus supraopticus) en de paraventriculaire kern (kernen paraventriculares). Processen van celkernen vorm deze hypothalamus-hypofyse bundel eindigt in hypofyse. Onder de groep van achterste gebied hypothalamische kernen grootste zijn mediale en laterale kernen mastoïd lichaam (nuclei corporis mamillaris mediales et laterales) en achterste hypothalamische nucleus (nucleus hypothalamicus posterieur). De groep hypothalamische kernen van het tussengebied en behoren nizhnemedialnoe verhnemedialnoe hypothalamische nucleus (nucleus hypothalamus ventromediales et dorsomediales), dorsale hypothalamische nucleus (nucleus hypothalamicus dorsalis), trechter nucleus (nucleus infundibularis), serobugornye yadpa (kernen tuberales) en anderen.

De kernen van de hypothalamus zijn verbonden door een nogal gecompliceerd systeem van afferente en efferente paden. Daarom heeft de hypothalamus een regulerend effect op talrijke vegetatieve functies van het lichaam. Neurosecretie kernen van de hypothalamus kan de functie van de hypofyse kliercellen beïnvloeden, versterken of remmen van de afscheiding van diverse hormonen die op hun beurt de activiteit van andere endocriene klieren reguleren.

De aanwezigheid van de nerveuze en humorale verbindingen van de hypothalamische kernen en de hypofyse maakte het mogelijk om ze te combineren in het hypothalamus-hypofyse-systeem.

Fylogenetische studies hebben aangetoond dat de hypothalamus in alle chordaten voorkomt, goed is ontwikkeld bij amfibieën, en nog meer bij reptielen en vissen. Vogels drukken duidelijk differentiatie van kernen uit. Bij grijze zoogdieren bereikt een grijze stof de cellen, waarvan de cellen differentiëren in kernen en velden. De menselijke hypothalamus verschilt niet significant van de hypothalamus van hogere zoogdieren.

Er zijn een groot aantal classificaties van de kernen van de hypothalamus. E. Gruntel selecteerde 15 paar kernen, W. Le Gros Clark - 16, N. Kuhlenbek - 29. De classificatie van W. Le Gros Clark was het meest wijdverspreid. IN Bogolepova (1968), op basis van de bovenstaande classificaties en rekening houdend met de ontogenese data, suggereert de verdeling van de hypothalamische kernen in vier divisies:

 1. Voor- of rostrale, Front (verenigen preoptic en een kopgroep - W. Le Gros Clark) - preoptic mediale en laterale regio, suprachiasmatische kern, supraoptische nucleus, paraventricular nucleus, anterior hypothalamus;
 2. middenmediale afdeling - ventromediale kern, dorsomediale kern, infundibulaire nucleus, posterieur hypothalamisch veld;
 3. middelste zijafdeling - lateraal hypothalamisch veld, laterale hypothalamische kern, tuberolaterale kern, tuberomamillaire kern, periforonale kern;
 4. posterior, of mamillary, afdeling - de mediale mamillaire kern, laterale mamillaire kern.

De anatomische verbindingen van de hypothalamus verduidelijken ook de (functionele significantie.) Van de belangrijkste afferente paden, kunnen we het volgende onderscheiden:

 1. mediale voorhersenbundel de zijkant van de hypothalamus met verbindingen naar de olfactorische knobbel en tuberculum periamigdalyarnoy regio en de hippocampus en mediale - een scheidingswand, diagonaal regio, de nucleus caudatus;
 2. de terminale strip van de amygdala naar de anterieure delen van de hypothalamus;
 3. vezels die door de boog van de hippocampus naar het mamillaire lichaam gaan;
 4. thalamo-, strio- en pallid-hypothalamische verbindingen;
 5. van de stam van de hersenen - het centrale pad;
 6. van de cortex van de grote hemisferen (orbitaal, temporaal, pariëtaal).

Aldus zijn de leidende bronnen van afferenteren de limbische voorhersenen en de reticulaire vorming van de hersenstam.

Efferente systemen van de hypothalamus kunnen ook in drie richtingen worden gegroepeerd:

 1. downstream systeem en reticulaire formatie naar het ruggenmerg - periventriculaire systeem vezels eindigt in de middenhersenen (achterste langsbalk) in het autonome centra van de caudale hersenstam en het ruggenmerg en mastoïd tegmentale-bundel uit de mamillary organen de middenhersenen reticulaire formatie;
 2. weg naar de thalamus vanuit mastoïde lichamen (mastoïd-thalamische fascikel), die deel uitmaken van een gesloten functioneel limbisch systeem;
 3. Naar de hypofyse-hypothalamus-hypofyse pad van de paraventriculaire (10-20% van de vezels) en supraoptische (80-90%) van kernen aan de achterzijde en deels secundaire lobben van hypofyse, hypofyse-Knollen weg van infundibulyarnogo en ventromediale kernen de adenohypofyse.

Hypothalamus. Drie soorten neurosecretoire cellen van de hypothalamus.

In kranten Ranson J. (1935) en W. Hess (1930, 1954, 1968) geeft gegevens voor de expansie en contractie van de pupil, toename en afname van de bloeddruk, tachycardie en urezhenii hartslag tijdens de stimulatie van de hypothalamus. Op basis van deze studies waren de zones die een sympathieke (achterste hypothalamus) hebben, parasympathische (anterior) effecten, en de hypothalamus wordt beschouwd als het centrum van de integratie van de activiteiten van het viscerale systeem, innerveren de organen en weefsels. Echter, met de ontwikkeling van deze studies hebben een groot aantal en somatische effecten geïdentificeerd, in het bijzonder met de gratis dierlijk gedrag [Gellhorn E., 1948]. OG Baklavadzhan (1969) na stimulering van verschillende delen van de hypothalamus waargenomen in sommige gevallen, de omzetting van activering in de cerebrale cortex, hulp monosynaptic ruggenmerg potentialen, verhoogde bloeddruk, in anderen - het tegenovergestelde effect. De hoge drempel bezat autonome reactie. O. Sager (1962) met diathermie hypothalamus remsysteem en EEG synchronisatie ontdekt in de oververhitting - het tegenovergestelde effect. Vorm een beeld van hoe de hypothalamus van de hersenen regio verantwoordelijk is voor de interactie tussen de regulerende mechanismen, de integratie van somatische en autonome activiteiten. Vanuit dit oogpunt is het juister dan de deling hypothalamus sympathische en parasympathische divisies en verdeling daarin dinamogennyh (ehrgotropnyh en trophotropic) zones. Deze indeling is een functionele, biologische en weerspiegelt de hypothalamus die betrokken zijn bij de uitvoering van integrale behavioral acts. Het is duidelijk dat in homeostase is niet alleen betrokken vegetatieve, maar ook somatische systeem. Ergodische en trophotropic zones bevinden zich in alle gebieden van de hypothalamus en in sommige gebieden overlappen. Ze kunnen echter "condensatie" zone niet identificeren. Dus, overzichtelijker trophotropic apparaten, en in de achterste (mamillary lichaam) in de voorste (preoptic gebied) - ergotrop. Analyse van de belangrijkste afferente en efferente verbindingen met de hypothalamus en limbische reticulair systeem belicht zijn rol in integratieve gedrag. De hypothalamus in dit systeem heeft een speciale - centraal - positie als gevolg van topografische locatie in het centrum van deze structuren, en als gevolg van de fysiologische kenmerken. Dit laatste wordt bepaald door de functie van de hypothalamus als specifiek ontwikkeld hersengebied, bijzonder gevoelig voor veranderingen in de interne omgeving van het lichaam, in reactie op de kleinste veranderingen in humorale en indicatoren worden gegenereerd als reactie op deze veranderingen geschikte gedragsmatige handelingen. De bijzondere rol van de hypothalamus wordt bepaald door de anatomische en functionele nabijheid van de hypofyse. Nucleus van de hypothalamus is onderverdeeld in specifieke en niet-specifieke. De eerste categorie behoren de vorming projecteert op de hypofyse, de rest - de andere kern, het effect tijdens stimulatie die kunnen variëren afhankelijk van de slagkracht. Specifieke hypothalamus kernen hebben een duidelijke effect en verschillen van andere hersenstructuren vermogen om neyrokrinii. Deze omvatten de supraoptic, paraventriculaire kern, en small-cell grijs heuvel. Het blijkt dat in de paraventriculaire en supraoptische gevormde kernen antidiuretisch hormoon (ADH) aflopend axonen hypothalamus-hypofyse-kanaal aan het achterste lob van de hypofyse. Vervolgens werd aangetoond dat neuronen in de hypothalamus afgevende factoren geproduceerd die het invoeren van de anterieure hypofyse reguleert de secretie van adrenocorticotroop ternaire hormonen (ACTH), luteïniserend hormoon (LH), follikulinstimuliruyuschego (FSH), thyrotropine (TSH). Gebied van onderwijs te realiseren factor voor ACTH en TSH zijn van de voorste kern van de mediaan eminentie en preoptic gebied, en voor THG - achterste segmenten van de grijze heuvel. Het bleek dat de hypothalamus-hypofyse-bundels bij de mens bevatten ongeveer 1.000.000 zenuwvezels.

Ongetwijfeld nemen andere hersenafdelingen (mediaal-basale structuren van het temporale gebied, reticulaire vorming van de hersenstam) deel aan neuro-endocriene regulatie. Het meest specifieke apparaat is echter de hypothalamus, die endocriene klieren omvat in een systeem van holistische lichaamsreacties, in het bijzonder reacties van stressvolle aard. Trofo- en ergotrofe systemen hebben voor de operatie niet alleen een perifeer sympathisch en parasympathisch systeem, maar ook specifieke neurohormonale apparaten. Het hypothalamus-hypofysaire systeem, functionerend volgens het principe van feedback, is grotendeels zelfregulerend. De activiteit van vorming van de realiserende factoren wordt ook bepaald door het niveau van hormonen in het perifere bloed.

Zo is de hypothalamus - een belangrijk onderdeel van het limbische en reticulaire systemen van de hersenen, echter, worden opgenomen in het systeem, handhaaft zijn eigen specifieke "inputs" in de vorm van een bijzondere gevoeligheid voor verschuivingen van de interne omgeving, evenals specifieke "exit" door de hypothalamus-hypofyse-systeem, paraventriculaire vanwege formaties liggen hieronder vegetatieve en via de thalamus en reticulaire formatie van de hersenstam naar de cortex en het ruggenmerg.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7],

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.