^

Gezondheid

A
A
A

Chesotka

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Schurft - infectie van de huid met teek Sarcoptes scabiei. Schurft veroorzaakt ernstige jeuk, erythemateuze papels en subcutane doorgangen tussen de vingers, polsen, taille en geslachtsorganen. De diagnose "schurft" wordt tijdens het onderzoek gesteld en is gebaseerd op de resultaten van schaafwonden. Bij de behandeling van lokale geneesmiddelen worden gebruikt of zelden voorgeschreven orale toediening van ivermectine.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6],

Epidemiologie

In de afgelopen twee decennia heeft de wereld een significante toename in de incidentie van schurft gezien. Volgens statistieken is schurft in de algemene structuur van de incidentie van schurft 3,6-12,3%.

Infectie met schurft vindt plaats van een zieke tot een gezond persoon, en in 50% - met seksueel contact. Het is ook mogelijk om de jeukmijt indirect over te brengen (met behulp van zieke voorwerpen, algemeen gebruik van beddengoed, washandjes, kinderspeelgoed, schrijfgerei).

Indirecte route van overdracht van scabies teek wordt zeer zelden waargenomen vanwege de zwakke levensvatbaarheid van de mijt in het milieu. De levensduur van een jeukende mijt bij kamertemperatuur van 22 ° C en een luchtvochtigheid van 35% is niet meer dan 4 dagen. Bij een temperatuur van 60 ° C sterven parasieten binnen 1 uur, en bij koken en temperaturen onder de 0 ° C sterven ze meteen af. Gunstige omgevingen voor het bewonen van een jeukende mijt buiten de gastheer zijn huisstof, natuurlijke stoffen en houten oppervlakken. Eieren van parasieten zijn beter bestand tegen acaricide middelen

Besmetting met schurftmijt kan voorkomen in douches, sauna's, baden, hotelkamers, treinwagons onder de voorwaarde van schending van het sanitaire regime.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Oorzaken schurft

Schurft (schurft) wordt veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei van jeuk. De levenscyclus van de teek bestaat uit twee perioden: reproductief en metamorf. De voortplantingscyclus van de teek is als volgt: het ei, dat een ovale vorm heeft, wordt door het vrouwtje in een jeuk afgezet, waarna na enige tijd de larven uitkomen. Schurft kan ongeveer 1,5 maand duren en dient als een bron van verdere infectie. De metamorfose begint met het verschijnen van de larve, doordringend door de loop in de huid en transformeren na rui in protonimus, en vervolgens in een teleimorph die verandert in een volwassene. Scabby mijt heeft een schildpadvorm van 0,35x0,25 mm.

De grootte van de schurftmijt is veel kleiner dan die van de vrouw. Het vrouwtje beweegt langs de huid met behulp van twee voorpoten, waarop de zuigers. In het hoornvlies dringt de top van de mijt binnen met behulp van de massieve kaken en terminale stekels van de voorste potenparen. Het vrouwtje voedt zich op een korrelige laag van de opperhuid, maar beweegt tegelijkertijd in het stratum corneum. Het leggen van eieren vindt plaats in de gevormde passages op een rij.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Ziekteverwekkers

Pathogenese

De uitwerpselen die de parasiet in de intradermale doorgangen achterliet, veroorzaken een allergische reactie. In geval van schendingen van het immuunsysteem vindt generalisatie van het proces plaats met de ontwikkeling van Noorse schurft.

Voorstanders van de immunologische hypothese associëren eeuwige fluctuaties in morbiditeit met immunobiologische processen. Tijdens de epidemie van schurft is er een overgevoeligheid voor de bevolking, wat resulteert in een zekere mate van weerstand tegen de ziekteverwekker, vooral bij jonge mensen. Er is een mening over de invloed van seksuele promiscuïteit op de incidentie van schurft, die is ontstaan op basis van het vaststellen van een verband tussen de incidentie van schurft en seksueel overdraagbare aandoeningen

Wanneer scabies duidelijk worden uitgedrukt seizoensgebonden dynamiek van morbiditeit. Het grootste aantal patiënten wordt geregistreerd in de herfst en winter, de kleinste in de zomer.

De toename van de incidentie van schurft wordt ook vergemakkelijkt door tekortkomingen in het werk van de medische dienst: fouten bij de diagnose, een lage indicator van actieve detectie, onvolledige betrokkenheid bij het onderzoek en de behandeling van infectiehaarden en personen die in contact zijn geweest met de patiënt.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25]

Symptomen schurft

De belangrijkste symptomen van schurft zijn intense jeuk, meestal erger 's nachts, maar de tijd is geen bepalende factor.

Vormen

trusted-source[26], [27]

Klassieke schurft

Ten eerste worden erythemateuze papels gevormd in de interdigitale plooien, in de plooien van de ellebogen en polsen, in de oksels, langs de taillelijn of op de billen. Misschien verspreid naar elk deel van het lichaam, behalve het gezicht bij volwassenen. De ziekte wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kleine, golvende banen, schilferige lijnen van enkele millimeters tot 1 centimeter lang. Een uiterst kleine, donkere papel - een teek - is vaak aan één kant te zien.

Symptomen van klassieke schurft kunnen atypisch zijn. Bij zwarte en zwarte mensen kunnen schurft zich manifesteren als granulomateuze knobbeltjes. Baby's kunnen handpalmen, zolen, verwondingen aan het gezicht en het hoofd hebben, evenals oororen. Bij patiënten met een lage immuniteit is huidpeeling zonder bijkomende jeuk (met name op de handpalmen en zolen van volwassenen en op de hoofdhuid bij kinderen) mogelijk.

De incubatieperiode van schurft duurt 8 tot 12 dagen. Het eerste en belangrijkste symptoom van schurft is de jeuk van de huid, die 's nachts erger is. Op de huid zijn gepaarde, jeukende papulovesicles. De intensiteit van jeuk toeneemt met de duur van de ziekte en afhankelijk van het aantal mijten en individuele kenmerken van het organisme (zenuwstimulatie niveau mite tijdens zijn beweging over de huid sensibilisatie voor parasiet en afvalproducten (feces geheime eileider klieren geheime uitgescheiden in knagen beroerte )).

De verdeling van schurft langs de huid wordt bepaald door de mate van herstel van de epidermis, de structuur en het thermisch regime van de huid. De huid van de handen, polsen en voeten heeft een verlaagde temperatuur, de maximale dikte van het stratum corneum van de epidermis en de minimale haarbedekking. De dikke hoornlaag op deze plaatsen laat de larven van de jeukende mijt uit de eieren komen en scheurt niet af met de hoornachtige huidschubben. De hoogte van de ziekte wordt gekenmerkt door polymorfisme van huiduitslag: van folliculaire uitbarstingen die optreden op de plaats van de introductie van de parasiet tot de korsten en erosies.

Diagnostische criteria voor schurft zijn de aanwezigheid van jeukbewegingen, papels en blaasjes. Een typische lokalisatie van schurft is het gebied van de handen en ellebogen, de maag, billen, borstklieren, heupen. Vaak zijn er gewiste vormen van schurft, die vaak worden gediagnosticeerd als allergische dermatosen.

Andere huiduitslagelementen zijn ook mogelijk met schurft, zoals erosie, hemorrhagische korsten, ontvelling, erythemateuze infiltratievlekken. Bij het aanbrengen van een bacteriële infectie ontstaan puisten en etterende korstjes. In 20% van de gevallen wordt het symptoom van Ardy-Gorchakov waargenomen: punt etterende korsten op het extensoroppervlak van ellebooggewrichten.

Het is mogelijk om verschillende afzonderlijke vormen van schurft te onderscheiden: nodulair (postskabioznaya huid lymfoplasie), schurft bij kinderen, Noorse schurft, pseudocysten.

Kenmerken van schurft bij kinderen van de eerste maanden van het leven zijn de omvang van de laesie van de parasiet: kammen en bloederige knapperige blaren bevinden zich op de huid van de rug, billen en het gezicht. Het wordt vaak gecompliceerd door pyodermie en sepsis tot de dood. Bij schoolkinderen maskeren de schurften vaak onder tekenen van pruritus bij kinderen, een eczeem en een pyodermie.

Diagnose van schurft is gebaseerd op de typische symptomen, epidemiologische gegevens, de resultaten van laboratoriumtests.

trusted-source[28], [29], [30]

Atypische klinische vormen van schurft

Schurft zonder beroerte zijn de eerste vormen van de ziekte of komen voor bij mensen die de regels voor lichaamshygiëne in acht nemen. Er wordt verondersteld dat de afwezigheid van jeuk verhuist mogelijk is in een vroeg stadium van de ziekte bij personen die in contact zijn geweest met patiënten met schurft en wordt verklaard door een infectie met larven. In dit geval zijn er andere symptomen die kenmerkend zijn voor schurft: jeuk, die 's avonds sterker wordt, papels en blaasjes op plaatsen met een typische lokalisatie.

In de afgelopen jaren gevallen van atypische ctertyh schurft - schurft zogenaamde "netjes" mensen, waarin er sporadisch uitbarstingen in de vorm van papels en blaasjes op de romp en flexor oppervlakken van de extremiteiten, geen jeuk bewegingen.

Atypische vormen omvatten ook Noorse (cystische) schurft, voor het eerst beschreven 100 jaar geleden door de Noorse wetenschapper Danielson, die het heeft waargenomen bij patiënten met lepra. Komt voor met een verminderde reactiviteit van het lichaam. Het wordt gekenmerkt door een lichte infiltratie van de huid met een laag van massieve vuile grijze kleur van korsten tot 3 cm dik. In sommige gevallen hebben ze de vorm van een hoorn. Bij sommige patiënten grijpen de corticale lagen aanzienlijke delen van de huid aan, die lijken op een solide, geil carapaat.

Vaak gaan Noorse schurft gepaard met een toename van de lichaamstemperatuur van de patiënt, die gedurende de ziekte wordt gehandhaafd.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Schurft niet herkend

Schurft wordt niet herkend (incognito) ontwikkelt tegen een achtergrond van plaatselijke toepassing van corticosteroïden. Steroïden verminderen ontstekingen en onderdrukken jeuk, gunstige voorwaarden te scheppen voor de reproductie van mijten, wat resulteert in een groot aantal windingen toeneemt infectiviteit en ziekte. Schurft verliest zijn specifieke symptomen, take-squameuze pukkels, pukkels, blaasjes en soms keratose zelfs karakter en resistent wordt, paradoxaal genoeg, in verband met corticosteroïden.

Nodulaire schurft

Nodulaire schurft (post-scabiose lymfoplasie) treedt op na een volledige behandeling van de ziekte en wordt gepresenteerd in de vorm van jeukende knobbeltjes. Er wordt gesuggereerd dat de granulomateuze huidreactie kan optreden als gevolg van de introductie van een jeukende mijt, als gevolg van huidirritatie tijdens het kammen of absorberen van de producten van verval van uitwerpselen. Er zijn meldingen van een immunoallergische genese van nodulaire schurft, ten gunste waarvan histologisch bewijs suggereert.

Klinisch wordt de ziekte uitgedrukt door het verschijnen van ronde, dichte knobbeltjes tot een snijboon, cyanootroze of bruinachtig rood met een glad oppervlak. De lokalisatie van elementen voornamelijk op de gesloten delen van het lichaam. De cursus is goedaardig, maar langdurig (van enkele maanden tot meerdere jaren). Het is mogelijk spontane achteruitgang van nodulaire elementen en hun terugkeer op dezelfde plaatsen.

Conventionele lokale en anti-stigmatherapie is niet effectief. Wij adviseren het gebruik van antihistaminica binnenin, presocil, externe steroïde zalven voor occlusief verband. Gebruik bij lang aanhoudende knollen vloeibare stikstof, diathermocoagulatie, lasertherapie en bloedzuigers.

Psevdochesotka

Pseudochick is een jeukende dermatose die optreedt wanneer u een jeukende mijt van dieren infecteert. De meest voorkomende bron van menselijke infectie is de schurft van honden, zelden andere dieren: varkens, paarden, konijnen, schapen, geiten, vossen.

De incubatieperiode van pseudotum is erg kort en duurt enkele uren. Patiënten hebben last van ernstige jeuk. Teken dringen niet door in de opperhuid en vormen geen bewegingen. Huiduitslag is asymmetrisch, gelokaliseerd op plaatsen van contact met een ziek dier. De uitslag wordt gepresenteerd in de vorm van urticaria en prurigopodobnyh papels, papulovesicles, blaren met een uitgesproken ontstekingscomponent. Van persoon tot persoon wordt de ziekte niet overgedragen, daarom mogen contactpersonen niet worden behandeld. Laboratoriumdiagnostiek is moeilijk: alleen vrouwen worden gedetecteerd en onvolwassen stadia zijn afwezig.

Noorse schurft

De Noorse schurft is een ziekte die voor het eerst werd beschreven in een onderzoek onder leprapatiënten in Noorwegen. De veroorzaker van Noorse schurft is een gewone schurftmijt. Noorse schurft wordt gekenmerkt door de volgende kenmerken:

 • registratie van zeldzame ziekten;
 • een speciaal contingent van patiënten: de ziekte van Down, seniele dementie, infantilisme, asthenie, immunodeficiëntie;
 • moeilijk te diagnosticeren: vaak passeert enkele maanden en zelfs jaren vanaf het moment van het begin van laesies en totdat een diagnose is gesteld; Dit komt omdat de jeuk tijdens de ziekte is vaak afwezig en letsels van invloed zijn het gezicht, de hoofdhuid, nagels in de vorm van korsten en hyperkeratose, die lijkt op andere ziekten - psoriasis, de ziekte van Darier, pityriasis, histiocytosis;
 • slecht bestudeerde pathogenese; de hoofdrol wordt weggelegd voor immunodeficiëntie; er is een hypothese over de genetische aanleg van het organisme voor de ontwikkeling van hyperkeratose laesies in verband met een afname van de inname van vitamine A.

De belangrijkste klinische symptomen van schurft van deze vorm: massieve korstjes, schurft, polymorfe uitbarstingen (papels, blaasjes, puisten, schubben, korsten) en erytrodermie. Favoriete lokalisatie van korsten - bovenste en onderste ledematen (ellebogen, knieën, handpalmen, voetzolen), billen, gezicht, oren, hoofdhuid. Het oppervlak van de korst is ruw, bedekt met scheuren of wratachtige gezwellen die lijken op roepies. Nagels van grijs-gele kleur met een knolachtig oppervlak, gemakkelijk verkruimeld, de rand wordt gegeten. De palmar-plantaire hyperkeratose wordt uitgedrukt. Er is een toename van lymfeklieren. Soms gaan Noorse schurft gepaard met een toename van de lichaamstemperatuur, die gedurende de ziekte wordt gehandhaafd. De ziekte is zeer besmettelijk in verband met een veel mijten: 1 tot 200 per cm 2 van de huid van de patiënt.

Complicaties en gevolgen

De meest voorkomende complicaties van schurft zijn pyodermie en dermatitis, eczeem en urticaria komen minder vaak voor. Het is een uiterst zeldzame laesie van spijkerplaten bij patiënten met schurft, vooral bij zuigelingen.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43]

Diagnostics schurft

De diagnose wordt vastgesteld tijdens lichamelijk onderzoek en wordt bevestigd door de aanwezigheid van teken, eieren of uitwerpselen tijdens microscopisch onderzoek. Voor het afschrapen van de beschadigde huid wordt glycerine of minerale olie aangebracht (om verspreiding van mijten en materiaal te voorkomen), die vervolgens worden weggeschraapt met een scalpel. Het materiaal wordt op een dia geplaatst en bedekt met een dekglaasje.

De methode van specifieke laboratoriumdiagnostiek van schurft is het microscopisch onderzoek van een teek genomen met een naald vanaf het einde van de jeuk. Het is ook mogelijk om een alkalische bereiding uit te voeren: de huid wordt behandeld met een 10% -ige oplossing van alkali, gevolgd door onderzoek van het afschrapen van gemacereerde epidermis.

Diagnose van schurft omvat het onderzoeken van het materiaal (van de blaren na het schrapen met een scherpe lepel) op de aanwezigheid van een jeukende mijt. Bij microscopische mijten komen hun eieren en uitwerpselen te weten. Slechts in 30% van de gevallen is het mogelijk om een mijt of eieren te vinden, dus de diagnose wordt vaak gesteld op basis van klachten van de patiënt en het ziektebeeld.

Laboratoriumdiagnose van schurft

Verschillende methoden voor laboratoriumdiagnose van scabiës zijn bekend. De oudste hiervan is de methode om de teek met een naald te extraheren. De methode om een papule of blaasjes met een scherpe lepel te schrapen, wordt echter nu vaker gebruikt. In 1984-J9S5 jaar. Een nieuwe methode voor de snelle diagnose van schurft met behulp van 40% waterige oplossing van melkzuur werd ontwikkeld en geïntroduceerd in de praktijk. De methode is gebaseerd op het vermogen van melkzuur om de epidermis en teken in de bereiding snel op te helderen.

Dit zuur kristalliseert niet, irriteert de huid niet en maakt het stratum corneum van de opperhuid ruim voor het afschrapen los, voorkomt het morsen van het materiaal tijdens het schrapen en de ontwikkeling van pyogene complicaties. Een druppel van 40% melkzuur wordt aangebracht op het jeukelement (beroerte, papule, vesikel, koichku idr.). Na 5 minuten wordt de losgemaakte epidermis geschrapt met een scherpe oogschelp tot het verschijnen van capillair bloed. Het materiaal wordt overgebracht naar een glaasje in een druppel melkzuur, bedekt met een dekglaasje en microscopisch gemaakt. Er is ook een werkwijze voor het snijden van dunne het getroffen gebied van de epidermis en de stratum corneum-laag schrapen techniek, waar in plaats van een oplossing van 40% melkzuur, een mengsel van gelijke volumes van 20% NaOH glycerol.

Complicaties kunnen de klinische manifestaties van schurft maskeren, wat leidt tot fouten bij de diagnose. Vaker voorkomend zijn dermatitis (eenvoudig of allergisch), pyodermie, minder vaak - microbieel eczeem en nodulaire lymfoplasie.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Criteria voor de diagnose van schurft

Diagnose van schurft wordt vastgesteld op basis van:

 • klinische gegevens (nachtelijke jeuk, kenmerkende uitslag op typische plaatsen);
 • epidemiologische informatie (onderzoek van contactpersonen en detectie van klinische tekenen van schurft, informatie over het verblijf van de patiënt in de epido-shag, enz.);
 • laboratoriumdiagnostiek (detectie van de teek en de eieren ervan in de schaafwonden van de elementen van de uitslag).

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56], [57], [58]

Wat moeten we onderzoeken?

Differentiële diagnose

Differentiële diagnose moet worden uitgevoerd met ziekten die gepaard gaan met jeuk, nodulaire pruritis, microbieel eczeem, waarbij de jeuk overdag stoort, en niet 's avonds en' s nachts, zoals bij schurft.

Het vaststellen van de juiste diagnose wordt vergemakkelijkt door de identificatie op plaatsen van de typische locatie van jeukende beroertes, papulo-blaasjes, waarin het mogelijk is om de ziekteverwekker van de ziekte te detecteren - jeukende jeuk.

trusted-source[59], [60], [61], [62], [63], [64]

Met wie kun je contact opnemen?

Behandeling schurft

Patiënten worden om epidemiologische redenen in het ziekenhuis opgenomen. Speciaal regime en dieet zijn niet vereist.

Schurft behandeling is de aanbrengmiddelen die nadelig effect op de parasieten in de hoornlaag schurft mijten en hun larven, zonder bijwerkingen (algemene toxiciteit, lokale irritatie van de huid - of een eenvoudige allergisch).

Talrijke bereidingen die voor dit doel bekend zijn, zijn gebruikt en worden momenteel gebruikt (zwavel- en zwavelbevattende verbindingen, benzylbenzoaat, synthetische pyrethroïden, enz.). Ongeacht het gekozen medicijn en de wijze van gebruik ervan, voor de succesvolle behandeling van een patiënt met schurft, moet een aantal algemene regels in acht worden genomen:

 • behandel de anti-kras medicijn alle huid (behalve de hoofdhuid), niet alleen de getroffen gebieden;
 • om 's avonds een behandeling uit te voeren, die te wijten is aan de activiteit van de ziekteverwekker in de nacht;
 • strikt de aanbevolen behandelingsmethode volgen;
 • was onmiddellijk voor en na de behandeling;
 • Verander het beddengoed voor en na de behandeling.

In de afgelopen jaren is benzylbenzoaat (benzylbenzoëzuurester) vanwege zijn hoge efficiëntie en lage toxiciteit wijdverspreid geworden. Dit preparaat wordt gemaakt in de vorm van een officiële emulsiezalf (20% zalf in een tube, 30 g), die achtereenvolgens gedurende 10 minuten met een pauze van 10 minuten in de huid wordt ingewreven. Kinderen gebruiken 10% zalf.

Na elke behandeling verwisselt de patiënt het bedlinnen en het beddengoed, het vuile wasgoed na het wassen wordt met hitte behandeld. Wrijven wordt herhaald op de 2e dag (of op de 4e dag). Dit wordt gerechtvaardigd door het feit dat de uitbroeiing van jeuklarven die binnen twee dagen uit de eieren komen, beter toegankelijk is voor het effect van antiscabinaire therapie. 3 dagen na het einde van de behandeling wordt de patiënt aanbevolen om te wassen en herhaaldelijk van kleding te wisselen. Het is noodzakelijk om de bovenkleding en bekleding te desinfecteren.

Van preparaten die zwavel, meestal gebruikt zwavelzuur zalf (20% voor kinderen 6-10%) en het MP werkwijze Demjanovich (inclusief opeenvolgende verwerking van huid 60% natriumthiosulfaatoplossing - 200 ml en 6% zoutzuur - 200 mL).

Zeer effectief en veilig zijn moderne schurft, zoals Spregal (esdepalletrine-aerosol in combinatie met piperonylbutoxide in de fles, SCAT, Frankrijk) en lindaan. 'S Avonds zonder voorafgaand wassen sproeit de patiënt de hele huid (behalve het hoofd en het gezicht) met Spragal-spray op een afstand van 20-30 cm van het oppervlak, waardoor geen enkel deel van het lichaam onbehandeld blijft. Was na 12 uur grondig met zeep. Meestal volstaat een enkele toepassing van het medicijn. Voor een aanzienlijke duur van de ziekte, wordt de huid tweemaal behandeld (eenmaal per dag). Ongewenste effecten (tintelingen van de huid en irritatie van het strottenhoofd) zijn zeldzaam. Eén ballon is voldoende om 2-3 patiënten te behandelen. Misschien de manier waarop Spregal kinderen behandelt.

Lindane is een organochloorinsecticide (gamma-hexachloorcyclohexaan). Heeft een hoog rendement, verstoken van kleur en geur. 1% crème (emulsie) wrijf in de avond drie dagen achter elkaar in de hele huid van de nek tot de tenen van de tenen. Voor de behandeling en elke dag 12-24 uur na de behandeling, moet u een warme douche of bad nemen. Zwangere vrouwen en kinderen met lindaan worden niet aanbevolen.

De behandeling van schurft is gericht op het vernietigen van de ziekteverwekker met behulp van acaricidale geneesmiddelen. De ideale antiscalant moet:

 • een even effectief effect hebben op teken en hun larven;
 • een minimale sensibiliserende en irriterende bijwerking hebben, zelfs in het geval van regelmatige toepassing;
 • snel uitgescheiden uit het lichaam in het geval van penetratie door de huid, d.w.z. De algemene toxiciteit van het anti-korstmiddel moet verwaarloosbaar zijn;
 • eenvoudig in gebruik zijn en de manier waarop het wordt gebruikt, duidelijk moet worden aangegeven;
 • vanuit cosmetisch oogpunt aangenaam genoeg zijn: geen reuk hebben, kleding niet bederven.

Voor de behandeling van schurft werden verschillende medicijnen aangeboden: zwavelzuur zalf, Wilkinson's zalf, Helmerich's zalf; Vloeistoffen van Vlamingen, Moore, Ehlers; Milian pasta; oplossingen van creoline, lysol; pure koolteer, ethyleenglycol en andere benzoëzuurester. Het is al lang gebruikt als niet-farmaceutische producten, zoals kerosine, benzine, brandstofolie, avtol, ruwe olie, as drank. Sinds 1938, opende een nieuw tijdperk voor de behandeling van schurft gevolg van de opening sequentie van geneesmiddelen zoals benzylbenzoaat (1936), T. D. (1946), crotamiton (1949), lindaan (1959), spregal (1984). Een uniforme benadering van therapeutische methoden voor het behandelen van schurft is echter nog niet ontwikkeld. Er moet ook worden opgemerkt dat in de meeste van de verkochte geneesmiddelen de dosering van de geneesmiddelen veel groter is dan de therapeutische behoeften. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om enkele algemene regels in acht te nemen voor de behandeling van patiënten met schurft:

 • Het hele oppervlak van het lichaam moet worden behandeld, en niet alleen de getroffen gebieden; de bereiding moet worden aangebracht met een dunne, uniforme laag; speciale aandacht moet worden besteed aan de verwerking van handen, voeten, interdigitale ruimten, oksels, scrotum en perineum;
 • Vermijd contact met ogen en slijmvliezen;
 • dosering mag niet te groot zijn; Tegelijkertijd mogen andere lokale remedies niet worden gebruikt met antikraspreparaten;
 • In het geval van gevorderde schurft met complicaties, moeten de huidlaesies eerst worden behandeld; voor de behandeling van secundaire infectie, antiseptica en algemene therapie methoden worden gebruikt, voor de behandeling van dermatitis en eczeem-verzachtende medicijnen van lokale actie;
 • in het geval van Noorse schurft, is het noodzakelijk, met de hulp van keratolytische middelen, om huidgedeeltes bedekt met een korst vooraf te reinigen en de patiënt onmiddellijk te isoleren. Preparaten die zwavel bevatten, worden al lange tijd gebruikt om schurft te behandelen (Helmerich-zalf, Milian-pasta, zwavelzure zalf). Zwavelzalf wordt het vaakst gebruikt (33% voor volwassenen en 10-15% voor kinderen). Voordat de behandeling wordt gestart, wordt de patiënt gewassen met warm water en zeep. De zalf wordt dagelijks gedurende 5-7 dagen in de hele huid ingewreven. Na 6-8 dagen wordt de patiënt met zeep gewassen en verandert het ondergoed en het beddengoed. Voor kinderen wordt 15% van de zwavelzuur zalf aanbevolen op de 1e en 4e dag van de behandeling. Nadelen van de toediening van zwavelzuur zalf: duur van de behandeling, onaangename geur, frequente ontwikkeling van dermatitis, besmetting van wasgoed.

De Demjanovich-methode

De methode is gebaseerd op Demjanovich acaricide werking zwavel en zwaveldioxide bij de reactie vrijkomende natriumhypofosfiet en zoutzuur. Behandeling omvat sequentiële ingewreven in de huid van een 60% oplossing van natriumhyposulfiet (oplossing? 1) en 6% zoutzuuroplossing (№ oplossing 2). Voor kinderen worden lagere concentraties gebruikt - respectievelijk 40% en 4%. Hyposulfiet oplossing licht verwarmd voor gebruik en in de huid gewreven in een bepaalde volgorde: start van de huid van beide handen, wreef in de bovenste ledematen links en rechts en - in de romp huid (borst, buik, rug, billen gebied genitaliën), en tenslotte in de huid van de onderste ledematen tot de tenen van de voeten en de voetzolen. Wrijven in elk gebied duurt 2 minuten, de volledige procedure duurt ten minste 10 minuten. Na 10 minuten drogen op de huid verschijnen er veel kristallen van hyposulfiet. Na een 10-minuten interval begint masseren 6% zoutzuur, die in de orde van een minuut voor elke regio plaatsvindt 3 maal met tussenpozen van 5 minuten tot uitdroging. Aan het einde van en na het drogen, wrijven de huid van de patiënt zet op schone kleren en schoon voor 3 dagen, maar de handen weer gewreven oplossingen na elke wasbeurt. Na 3 dagen wast de patiënt heet water en wisselt hij weer van kleding. Nadelen: complexiteit, vaak waargenomen terugval, de noodzaak voor herhaalde behandelingscycli.

De methode van Bogdanovich

Bogdanovicha methode is gebaseerd op het gebruik van polysulfide liniment (concentratie 10% voor volwassenen en 5% - voor kinderen). Liniment werkzame bestanddeel natriumpolysulfide, de bereiding die 600 ml water 200 g natriumhydroxyde (kwalificatie "zuiver"), en onmiddellijk 200 g zwavelpoeder ( "zwavelbloem" kwalificatie "clean") werd toegevoegd en vervolgens geroerd met een glazen staaf. De verhouding van de bestanddelen 3: 1: 1 (water: NaOH: zwavel), polysulfide van de oplossing - 27%. De polysulfide-oplossing kan tot maximaal 1 jaar worden gebruikt in een afgesloten verpakking. De basis liniment een zeepgel, waarvan de bereiding nemen 50 g gemalen zeep (bij voorkeur "Baby"), voorverwarmd in 1 liter water tot volledige oplossing en vervolgens afgekoeld in een open schaal bij kamertemperatuur. Liniment gewenste concentratie wordt als volgt bereid: Aan 100 ml van 5% zeepgel 10 ml (voor 10%) of 5 ml (5%) oplossing van natrium polysulfide en 2 ml zonnebloemolie werd toegevoegd. Behandeling: Liniment wordt gedurende 10-15 minuten in het gehele oppervlak van de huid ingewreven. Herhaaldelijk wrijven wordt uitgevoerd op de 2e en 4e dag. Borstels worden extra behandeld na elk handen wassen. Baden voor de eerste en derde wrijven (de 1e en 4e dag) en 2 dagen na de laatste derde van het wrijven, t. E. Op de zesde dag. Bedlinnen na de eerste wrijven en 2 dagen na de laatste wrijven (op dag 6). Verspreid en ingewikkelde vormen van de ziekte is het raadzaam om de drug te wrijven op een dagelijkse basis (eenmaal per dag) voor 4-5 dagen. Nadelen: onaangename geur van waterstofsulfide, soms ontwikkelen dermatitis.

trusted-source[65], [66], [67]

Benzylbenzoaat

Benzylbenzoaat wordt gebruikt in de vorm van 20% water-zeepsuspensie, kinderen jonger dan 3 jaar - 10% suspensie. De suspensie behandelt de gehele huid (behalve het hoofd) en bij kinderen jonger dan 3 jaar oud - en de huid van het gezicht. Wrijven moet in een bepaalde volgorde worden uitgevoerd: begin met het gelijktijdig wrijven in de huid van beide handen, vervolgens in de linker en rechter bovenste ledematen, vervolgens in de huid van de romp en uiteindelijk in de huid van de onderste ledematen. Een wijziging van de behandelingsmethode van patiënten met benzylbenzoaat wordt voorgesteld: 20% water-zeepemulsie wordt slechts eenmaal gewreven op de eerste en vierde dag van de behandeling. Verandering van beddengoed en beddengoed wordt twee keer uitgevoerd: na het eerste en tweede wrijven van het preparaat. De patiënt wast de volgende 3 dagen niet, maar in de handen wordt het medicijn na elke wasbeurt herhaaldelijk gewreven. Na 3 dagen wordt de patiënt gewassen met heet water en wisselt hij opnieuw van kleding. Bij zuigelingen in plaats van wrijven besteden bevochtiging van het huidoppervlak met deze oplossingen, het herhalen van de loop van de behandeling na 3-4 dagen. Nadelen van het medicijn: de ontwikkeling van dermatitis, effecten op het centrale zenuwstelsel, er zijn gevallen van acute intoxicatie.

trusted-source[68], [69], [70], [71], [72]

Lindan

Lindan - het medicijn wordt gebruikt in de vorm van 1% crème, lotion, shampoo, poeder, zalf. Lindaan of gamma-benzeen hexachloraan is een organochloorinsecticide dat een isomeer van hexachloorcyclohexaan is. Het medicijn wordt gedurende 6-24 uur aangebracht en vervolgens afgewassen. Het is noodzakelijk om de volgende regels strikt na te leven: het wordt niet aanbevolen om lindaan te gebruiken voor de behandeling van baby's, kinderen en zwangere vrouwen; het medicijn moet in een enkele dosis op een koude, droge huid worden aangebracht; de concentratie van het geneesmiddel moet lager zijn dan 1%. Nadelen van het medicijn: contact eczeem; wanneer ingenomen, is giftig voor het zenuwstelsel en bloed; dringt door de huid van de pasgeborene; lokale en algemene reactie in verband met de aanwezigheid van een verdovingsmiddel.

Crotamiton

Crotamiton - een crème die 10% 11-ethyl-0-crotonyltoludine bevat, is effectief als een middel tegen schurft en jeukwerende werking dat geen ongewenste reacties veroorzaakt. Het wordt met succes gebruikt bij de behandeling van pasgeborenen en kinderen. Crotamiton wordt aangebracht na tweemaal wassen met een interval van 24 uur of vier keer in 12 uur gedurende 2 dagen.

trusted-source[73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81]

Thiabendazool

Het geneesmiddel op basis van tiabendazol werd in eerste instantie met succes gebruikt voor orale toediening in een dosis van 25 mg / kg gewicht per dag gedurende 10 dagen. Vanwege het nadelige effect op het spijsverteringskanaal is het gebruik momenteel echter beperkt. Daaropvolgende studies waren geassocieerd met externe toediening van thiabendazol in de vorm van 5% crème 2 keer per dag gedurende 5 dagen, en als een 10% suspensie 2 maal per dag gedurende 5 dagen. Er werden geen nadelige klinische of biologische effecten waargenomen.

Esdepalletrin

Esdepalletrin - dit synthetische pyrethrin wordt gebruikt als de actieve start van de Spregal-aerosol. De voorbereiding behandelt de gehele huid, met uitzondering van het gezicht en de hoofdhuid, sproeit het van boven naar beneden langs de romp en bedekt dan de armen en benen. Na 12 uur wordt grondig wassen met zeep aanbevolen. Gewoonlijk is slechts één verwerkingscyclus voldoende. Jeuk en andere symptomen kunnen gedurende 7-8 dagen worden waargenomen. Als na deze periode de symptomen aanhouden, wordt de herhaalde behandeling uitgevoerd.

trusted-source[82]

«Spregalь»

Aerosol betekent dat "Spregal" kan worden gebruikt voor de behandeling van schurft bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, pasgeborenen.

Permethrine

Permethrin wordt gebruikt als een 5% zalf (of crème). Behandelingsmethode: de zalf wordt zorgvuldig van het hoofd tot de voeten in het hele lichaam ingewreven. Na 8-14 uur wordt er gedoucht. In de regel is eenmalig gebruik van het medicijn effectief.

Ivermectine

Ivermectine wordt oraal toegediend in een dosis van 20 μg / kg patiëntgewicht. Ivermectine (ivermectine) is effectief en veilig. Het medicijn wordt ook eenmaal per dag topicaal gebruikt, maar in 50% van de gevallen is het noodzakelijk om de behandeling na 5 dagen te herhalen.

Diethylcarbamazine

Diethylcarbamazine wordt gebruikt om schurft alleen oraal te behandelen. Het medicijn wordt voorgeschreven voor 100 mg 3 keer per dag gedurende 7 dagen. Gebrek aan geneesmiddel: lage klinische werkzaamheid (50%).

trusted-source[83], [84], [85]

Opties voor de behandeling van schurft en luizen

Ziekte

Het medicijn

Instructies

Comments

Chesotka

Permethrin 5% (60 g), crème

Toepassen op het hele lichaam, afwassen na 8-14 uur

Het medicijn van de 1e lijn kan een branderig gevoel en jeuk veroorzaken

Lindaan 1% (60 ml), lotion

Het wordt toegepast op het hele lichaam, de volwassenen worden na 8-12 uur gewassen, de kinderen - na 6 uur

Het is niet voorgeschreven voor kinderen jonger dan 2 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen tijdens borstvoeding, met uitgebreide dermatitis, met huidaandoeningen als gevolg van mogelijke neurotoxiciteit. Herhaalde applicatie in een week

Ivermectine

200 mg / kg oraal, herhaal na 7-10 dagen

Toegekend als een aanvullende remedie voor permetrine. Gebruikt bij epidemieën. Je moet voorzichtig zijn bij het benoemen van oudere patiënten met lever-, nier- en hartaandoeningen. Kan tachycardie veroorzaken. Het wordt niet aanbevolen om vrouwen voor te schrijven tijdens zwangerschap en borstvoeding. De veiligheid van het gebruik door kinderen jonger dan 15 kg of jonger dan 5 jaar is niet bewezen

Crotamiton 10%, crème of lotion

Breng aan na het baden op het hele lichaam, de tweede keer na 24 uur, spoel na 48 uur

Herhaal binnen 7-10 dagen

Zwavelzalf 6%

Het wordt aangebracht op het hele lichaam voordat het gedurende 3 dagen naar bed gaat

Zeer effectief en veilig

Pediculosis

Hoofdluis

Malatie 5%

Aanbrengen op droog haar en hoofdhuid, afwassen na 8-12 uur

Het is noodzakelijk om opnieuw te gebruiken bij het detecteren van live neten. Onaangename geur

Permethrine

Breng aan op gewassen, vochtig haar achter de oren en in de nek, spoel na 10 minuten

Het is noodzakelijk om na 7 dagen opnieuw te reageren als levende neten worden gedetecteerd

  comb-out Moet voor elke behandeling worden gebruikt  

Lindane 1% shampoo of lotion

Spoel gedurende 4-5 minuten, kam kam met veelvuldig gebit of breng een lotion aan en spoel na 12 uur

Het is noodzakelijk om het in een week te herhalen. Toxiciteit wordt meestal niet waargenomen, maar mag niet worden gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding, kinderen jonger dan 2 jaar. Niet gebruiken als u wimpers verliest

Ivermectine

Dosering is hetzelfde als bij schurft

Effectief bij constante stroming

Babyluizen

Lokale behandeling wordt niet gebruikt, omdat luizen worden gevonden op kleding. De behandeling is gericht op het verlichten van de jeuk en het elimineren van een secundaire infectie

Schaamluizen

Lindaan 1% (60 ml), shampoo / lotion

Hetzelfde als voor de behandeling van hoofdluis

Pyrethrin met piperonylbutoxide (60 ml), shampoo

Aanbrengen op droog haar en huid gedurende 10 minuten, daarna afwassen, na 7-10 dagen herhalen

Breng niet meer dan 2 keer aan binnen 24 uur

Permethrin1% (60 ml), crème

Hetzelfde als voor de behandeling van hoofdluis

Het is noodzakelijk om het na 10 dagen te herhalen

Laesie van wimpers

Zalf op basis van Vaseline

Fluoresceïnedruppeltjes 10-20%

3-4 keer per dag aanbrengen gedurende 8-10 dagen

Breng aan op de oogleden

Zorgt voor een onmiddellijk pediculicide effect

Klinisch onderzoek

Breng de dispensary niet door.

trusted-source[86], [87], [88], [89], [90], [91]

Meer informatie over de behandeling

Het voorkomen

Het voorkomen van schurft is gebaseerd op de kenmerken van de epidemiologie van deze ziekte en omvat de volgende activiteiten:

 • verplichte intramurale of poliklinische behandeling van patiënten;
 • vaststelling van de bron van de ziekte;
 • Onderzoek van alle personen met wie de patiënt huishoudelijk of seksueel contact had;
 • de controle van de genezing van schurft wordt binnen 2 weken uitgevoerd: patiënten en contactpersonen worden tweemaal onderzocht - tijdens de eerste behandeling en na 2 weken;
 • het uitvoeren van huidige en definitieve desinfectie van de focus van infectie, kleding en beddengoed van de patiënt.

Decontaminatie van beddengoed, handdoeken, ondergoed wordt gemaakt in een 1-2% soda-oplossing of waspoeder binnen 5-10 minuten na het koken. De bovenkleding (jurken, pakken, broeken, truien, truien) wordt aan beide zijden gestreken met een heet strijkijzer. Een deel van de dingen (bontjassen, jassen, regenjassen, dingen gemaakt van leer en suède) kan worden gedecontamineerd door buiten te luchten gedurende 5 dagen. Kleding en beddengoed, die niet kunnen worden gewassen bij temperaturen boven 55 ° C, kunnen worden gedesinfecteerd met een antikrasmiddel - Aerosol A-PAR. In de kamer van de patiënt wordt dagelijks een natte reiniging van de kamer uitgevoerd met 1-2% zeep en soda-oplossing, waaronder het wassen van de vloer, het afvegen van de meubels. Matrassen en dekens worden gedurende 1 uur in een droge oven bij een temperatuur van + 100 ° C ontsmet. In het winterseizoen staan deze dingen bij temperaturen onder het vriespunt 3-4 uur in de open lucht. De afsluitende desinfectie wordt werknemer SES dezotdeleniya uitgevoerd na hospitalisatie, na ambulante behandeling, en in groepen kinderen twee keer: na het identificeren van een patiënt in de groep en aan het eind van de behandeling in de gevangenis.

Schurft is een veel voorkomende ziekte. Zeer klein genoemd, alleen zichtbaar door een vergrootglasmijt, die parasiteert in de huid en ondraaglijke jeuk veroorzaakt. De teek kan worden overgedragen door contact met de patiënt, tijdens geslachtsgemeenschap, bij het gebruik van huishoudelijke artikelen en kleding, tijdens het reizen in het openbaar vervoer, op drukke plaatsen (markten, amusementsevenementen). Bij jeukende huid, jeukende huiduitslag, is het noodzakelijk om een specialist in besmettelijke ziekten of een dermatoveneroloog te raadplegen die, in aanwezigheid van scabiës, een effectieve behandeling voorschrijft.

trusted-source[92], [93], [94], [95], [96]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.