^

Gezondheid

Ceruloplasmine (koperbevattend oxidase) in serum

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Ceruloplasmine in serum is een oxidase dat tot 90% koper in het plasma bevat. Tseroloplasmine is ook een globuline, meer precies een van zijn soorten - alfa-globuline. Ceruloplasmine - een proteïne met een molecuulgewicht van 150.000 dalton, ionbevattende 8 Cu 1+ en 8 ionen Cu 2+. Het belangrijkste koperbevattende plasma-eiwit verwijst naar alfa- 2- globuline; het is goed voor 3% van de totale hoeveelheid koper. De uitgesproken katalyserende functie uitgevoerd door ceruloplasmine in het serum reguleert de oxidatie-reductieprocessen in de cellen. Naast deze belangrijke proteïne regelen van de hoeveelheid ijzer en levert oxidatie norepinefrine (neurotransmitter, hormoon "wakker"), vitamine C, serotonine (neurotransmitter reguleren pijndrempel, vaattonus en gedeeltelijk emotionele toestand) "start", en voorkomt abnormale oxidatie complex moleculen die cellen voorzien van energie - lipiden.

De referentiewaarden (norm) van de concentratie van ceruloplasmine in het serum bij volwassenen zijn 180-450 mg / l.

Ceruloplasmine in serum is ook belangrijk voor: 

  • Stabiele toestand van celmembranen; 
  • Actieve eliminatie van antigenen en tijdige respons van immuniteit tegen de invasie van verschillende infecties; 
  • Algemeen antioxidantproces; 
  • Stimulatie van nucleatie (hemopoiese) van erythrocyten en witte bloedcellen - leukocyten in het hematopoietische orgaan - beenmerg; 
  • Verbindingen van hemoglobine met ijzer.

Ceruloplasmine in het serum wordt minder gevormd in de lymfocyten, in de grotere - het wordt gesynthetiseerd in de lever. Het normale ceruloplasmine ondersteunde deel van het hormonale systeem - corticosteroïden en prostaglandine en hormonen van pancreas - glucagon, naast een aantal mediatoren van het immuunsysteem - interleukine en anderen. Ook wordt de serumspiegel van ceruloplasmine direct beïnvloed door het niveau van oestrogeen, waardoor een zwangerschap of een langdurige inname van anticonceptiva een overmaat van dit eiwit bij vrouwen kan veroorzaken.

Ceruloplasmine in het bloedserum zou, als het het overheersende element van bloed was, ons allemaal "koningen" en "koningen" kunnen maken, omdat het een prachtige hemelsblauwe schaduw heeft. Het "blauwe" bloed, meer precies zijn deel, wordt verklaard door het feit dat één eiwitmolecuul een grote hoeveelheid koper kan bevatten, tot 8 atomen. Ondanks de "koninklijke" kleuring is ceruloplasmine vrij actief en ernstig in relatie tot ontstekingsprocessen, infecties en verwondingen. Met elke invasie van het virus, een bacterie die het lichaam bedreigt, reageert deze alfaglobuline direct op het signaal. En als u het lichaam met ceruloplasmine verzadigt voor verschillende pathologische bloedingen, bijvoorbeeld baarmoederbloeding, stopt het bloedverlies letterlijk binnen een half uur, zo snel verzadigt dit verbazingwekkende eiwit het bloedplasma met het noodzakelijke sporenelement.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Ceruloplasmine in serum is verhoogd en verlaagd

Elk type bloedarmoede veroorzaakt ondubbelzinnig een schending van de uitwisseling van alle bestaande sporenelementen, met name koper. Dat is de reden waarom farmacologie biedt voor een effectieve behandeling van bloedziekten, evenals bloedarmoede, niet alleen bereidingen die ijzer bevatten, maar ook koper en ceruloplasmine zelf. Over het algemeen is koper, als een spoorelement, erg belangrijk voor elk organisme, ook voor het groeiende organisme. Kindergeneeskunde heeft lang bloedarmoede gevallen bij baby's uit het eerste levensjaar, die fysiologisch worden genoemd. Dit komt door het voeren van moedermelk, dat als nuttig wordt beschouwd, maar als eenzijdig. Bij pasgeborenen gedurende de eerste maand, ondanks de aanwezigheid van een volledig volume moedermelk, is er een significante afname van het belangrijke bestanddeel van bloed - hemoglobine, veranderingen in kleur en kwantitatieve indicatoren van rode bloedcellen. Na een jaar, wanneer het kind geleidelijk begint te ontvangen en meer "volwassen" voedsel, zijn al deze indicatoren genormaliseerd.

Er is nog een reden om het kopergehalte te verlagen, meer bepaald, ceruloplasmine. We hebben het over voedselarmoede, dat wil zeggen ontoereikende of ontoereikende voeding.

Ceruloplasmine is verhoogd bij diegenen die lijden aan infectieziekten, vooral in latente of chronische vorm, ook de overmaat aan ceruloplasmine wordt opgemerkt bij dergelijke diagnoses - cirrose van de lever, verschillende hepatitis. Eventuele systemische ziekten en sommige psychische stoornissen, bijvoorbeeld schizofrenie, in aanvulling op andere klinische afwijkingen, gaan gepaard met een hoog niveau van ceruloplasmine-concentratie in het plasma. Serum kan ceruloplasmine meer dan normaal en met oncologische processen van verschillende etiologie bevatten. Tegelijkertijd overschrijden de indices de grenzen in anderhalf tot twee keer, met name in neoplasmata in de longen, de baarmoederhals, borstklieren, maag en darmen. Als de chemotherapie succesvol was, wordt het ceruloplasmine snel hersteld tot het normale niveau. Als het nog steeds onder het vereiste niveau ligt, duidt dit op de ineffectiviteit van therapeutische maatregelen of een ernstige, terminale vorm van de ziekte.

Ceruloplasmine in serum - van belang zijn voor het leven van een plasma-eiwit, waarvan de hoogte niet alleen afhankelijk van de aanwezigheid van ziekten, maar meer op de preventie van ziekten, van de normale, goede voeding en een gezond respect voor de regels, een redelijke levensstijl.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.