^

Gezondheid

Calciferol

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Calciferol is beter bekend als vitamine D en is een biologisch actieve stof. Het werd bij toeval ontdekt, uit observaties van de honden zweefde dat degenen van hen die worden gevoed met visolie niet rachitis krijgen. Aanvankelijk werd deze actie toegeschreven aan vitamine A, daarna neutraliserend in een portie visolie, ze waren ervan overtuigd dat de genezende eigenschappen werden behouden en de hond herstelde. Dit was de vierde open vitamine, daarom werd het de corresponderende letter van het alfabet genoemd. Het wordt gesynthetiseerd onder de werking van ultraviolette stralen (vitamine D3) of wordt geleverd met voedsel (D2). Bevat de volgende voedingsmiddelen: vette vis (zalm, kabeljauw), zeewier, kaviaar, boter, kaas, gist. Tekort aan vitamine D wordt geëlimineerd met behulp van calciferol van de farmacie.   

trusted-source[1], [2]

Indicaties Calciferol

Indicaties voor het gebruik van calciferol zijn de preventie en behandeling van osteoporose. Hij is aangesteld bij breuken, tijdens de periode van intensieve groei van kinderen, met een gebrek aan opname in het lichaam van buitenaf.

trusted-source[3], [4]

Vrijgaveformulier

Geproduceerd in de vorm van langwerpige tabletten, bedekt met een witte schaal. Aan de ene kant is er een incisie waarlangs je een tablet in tweeën kunt breken.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Farmacodynamiek

De belangrijkste taak van calciferol is het bevorderen van de opname van calcium en fosfor uit het voedsel in het menselijk lichaam. Het is bewezen dat hij deelneemt aan de regulatie van celdeling, metabolische processen, de ontwikkeling van een aantal hormonen. Het beïnvloedt de dichtheid van botweefsel, waardoor het sterker wordt, neemt deel aan de processen van bloedstolling. Het is ook gekend voor zijn doeltreffendheid in de preventie van ziekten zoals ademhalings, cardiovasculair, zwaarlijvigheid, prostaat en melkklierkanker, prostaat.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Farmacokinetiek

De farmacokinetiek van het medicijn wordt bepaald door het feit dat vitamine D eigenlijk een provitamine is. Het wordt opgenomen in de dunne darm en om zijn transportmechanisme te starten, waarmee calciumabsorptie plaatsvindt, wordt het eerst in de lever omgezet in calcidiol en vervolgens in de nieren in calcitriol. Het wordt voornamelijk door de nieren uitgescheiden.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Dosering en toediening

De wijze van toediening en dosering zijn als volgt: kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar worden eenmaal per dag een tablet aanbevolen; ouder dan deze leeftijd - 's ochtends en' s avonds volledig op een pil, zonder te kauwen. De duur van de behandeling wordt bepaald door de arts. 

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Gebruik Calciferol tijdens zwangerschap

De naam calciferol betekent "een drager van calcium," het is op deze eigenschap dat de noodzaak om het te gebruiken tijdens de zwangerschap is gebaseerd. Vitamine D bevordert de vorming van het skelet van het kind, onderhoudt het botsysteem van de moeder in normale toestand, voorkomt schade aan de tanden. In feite is de rol van calciferol veel belangrijker en complexer dan het aanvullen van calcium in het lichaam. Het is noodzakelijk voor de implementatie van belangrijke vitale functies, dus het verminderen van de concentratie brengt een aanzienlijke verstoring van de gezondheid van de toekomstige moeder en baby met zich mee. Het gevaarlijkste is de ontwikkeling van rachitis. De eerste manifestaties komen al voor in de tweede maand van het leven van het kind: verhoogde zenuwachtige prikkelbaarheid, slechte slaap, een scherpe reactie op aanraking, fel licht, luide geluiden. Bij dergelijke kinderen vertraagt het proces van ossificatie, dus gewichtstoename houdt een kromming van de wervelkolom in, benen. Om dergelijke pathologieën te voorkomen, wordt dit medicijn voorgeschreven aan zwangere en zogende moeders. De dosis mag niet hoger zijn dan 600 IE vitamine D3 en 1500 mg calcium.

Contra

Contra-indicatie voor het gebruik van calciferol is overgevoeligheid voor de componenten van het geneesmiddel, evenals een aantal ziekten. Deze omvatten: primaire of secundaire hypercalcemie - een pathologie van het endocriene systeem, hypercalciurie - overmatige uitscheiding van calcium, nierstenen, kanker in het beenmerg, botmetastasen, sarcoïdose, nierfalen, osteoporose, waarin een persoon is niet meer beweeglijk. Dien het medicijn niet toe aan kinderen jonger dan 8 jaar.

trusted-source[24], [25], [26], [27]

Bijwerkingen Calciferol

Calciferol kan bijwerkingen veroorzaken aan de kant van het maagdarmkanaal: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en maagpijn, diarree of obstipatie. Af en toe waren er gevallen van hypercalciëmie en hypercalciurie.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Overdose

Een overdosis calciferol kan leiden tot een overvloed aan vitamine D, en dit is beladen met een toename van het calciumniveau in het lichaam. Bij het nemen van het medicijn, is het noodzakelijk om rekening te houden met de inname ervan uit bronnen van voeding. Er is een overdosis koorts, ademhalingsmoeilijkheden, vertraging van de pols, misselijkheid en braken, zwakte, zweten, malaise, onaangename gewaarwordingen in de spijsverteringsorganen. Er zijn spier-, gewrichtspijn, krampen. Overdreven dorst en frequente drang om te plassen getuigen van schendingen in het werk van de nieren. In dit geval is het noodzakelijk om een grote hoeveelheid vloeistof in het lichaam te brengen en diuretica, steroïde hormonen, calcitonine, deelname aan calciummetabolisme, bisfosfonaten toe te passen om verstoring van metabolische processen te voorkomen.

trusted-source[37], [38], [39], [40]

Interacties met andere geneesmiddelen

Interacties met andere geneesmiddelen zijn verschillend en zijn afhankelijk van een groep geneesmiddelen. Dus, gelijktijdige ontvangst met fenytoïne (anti-epilepticum) of barbituraten vermindert de activiteit van vitamine D3. Bij het ontvangen van cardiovasculaire geneesmiddelen, moeten glycosiden worden gecontroleerd elektrocardiogram, tk. Calciferol dynamiseert hun effect en tetracyclines worden beter geabsorbeerd uit het spijsverteringskanaal, dus worden ze genomen met een interval van 3 uur. Gezamenlijk gebruik van natriumfluoride of bisfosfonaten met vitamine D leidt tot slechtere verteerbaarheid van de eerste; de tijdafbakening moet in dit geval ten minste 2 uur zijn. Glucosteroïden, lisdiuretica, laxeermiddelen verminderen het calciumgehalte, in verband met deze verhoging van de dosis vitamine. Gelijktijdige ontvangst van thiazidediuretica kan integendeel leiden tot hypercalciëmie.  

trusted-source[41], [42], [43], [44], [45]

Opslag condities

Opslagcondities van calciferol zijn standaard voor medicijnen: een plaats beschermd tegen de zon, niet boven 25 ° C, buiten de toegangszone van de kinderen.

trusted-source[46], [47], [48], [49]

Houdbaarheid

Houdbaarheid van het geneesmiddel is niet meer dan 3 jaar. Na het verstrijken van deze termijn, neem geen calciferol.

trusted-source[50], [51], [52], [53]

Aandacht!

Om de perceptie van informatie te vereenvoudigen, werd deze instructie voor het gebruik van het medicijn "Calciferol" vertaald en gepresenteerd in een speciale vorm op basis van de officiële instructies voor medisch gebruik van het medicijn. Lees vóór gebruik de annotatie die rechtstreeks naar de medicatie is gekomen.

Beschrijving verstrekt voor informatieve doeleinden en is geen handleiding voor zelfgenezing. De behoefte aan dit medicijn, het doel van het behandelingsregime, de methoden en dosering van het medicijn wordt uitsluitend bepaald door de behandelende arts. Zelfmedicatie is gevaarlijk voor je gezondheid.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.