^

Gezondheid

Bloed albumine

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Bloedalbumine is een zeer belangrijke eiwitcomponent van menselijk bloed. De naam komt van het Latijnse woord - wit (albus). Het is een eiwit dat sterk oplosbaar is in zoute en zure media, en bovendien is het eiwit bijna puur, omdat het geen enkele milligram koolhydraten bevat.

Een van de meest basale, talrijke albumine is niet alleen aanwezig in het menselijk lichaam, maar ook in de eiwitten van kippeneieren. In sommige planten wordt de plant en diersoort albuminoïde genoemd. Bij mensen wordt albumine in grote hoeveelheden door de lever geproduceerd. Albumine in het bloed is de drager van alle twintig essentiële aminozuren.

Albumine in het bloed heeft een belangrijke taak - het is verantwoordelijk voor het transport van vetzuren, dus noodzakelijk voor het lichaam, gal-micro-elementen en pigmenten - bilirubine. Bovendien, ondanks zijn kleine omvang, verwerkt albumine de overdracht van vitamines en medicinale componenten - antibiotica, hormonen en soms enkele giftige stoffen. In de geneeskunde wordt het schertsend genoemd - molecule-taxi. Dergelijke functies zijn te wijten aan de uitstekende bindingseigenschappen van albumine, en dit "voertuig" is geen grillige keuze voor passagiers. Een enorme lijst van stoffen die het albumine-molecuul kan binden, is echt indrukwekkend. Ook reguleert dit eiwit plasma, osmotische druk en als een persoon om de een of andere reden begint te verhongeren, is het het plasma-eiwit dat het eerst wordt verbruikt en daalt de osmotische bloeddruk.

In droge vorm bevat menselijk bloed tot 65% van dit belangrijke element. Eigenlijk, hoeveel albumine in het bloed van een persoon, dus hij en een gezond lichaam. Bloedalbumine wordt ook serum genoemd, omdat het zich daar bevindt. Eiwitalbuminemoleculen worden ook gevonden in andere media van het lichaam, bijvoorbeeld, albumine is ook aanwezig in de hersenvocht.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Norma-albumine in het bloed

De hoeveelheid eiwit hangt vooral af van de leeftijd. Eén liter bloed bij baby's moet ten minste 55 g albumine bevatten. Oudere mensen kunnen niet bogen op zo rijk aan eiwitten in het bloed - ze worden beschouwd als het normale niveau tot 45 g. De norm van een persoon van middelbare leeftijd varieert van dertig tot vijftig gram per liter bloed. De concentratie van wei-eiwit wordt bepaald door speciale analyse, waarbij het eiwitmetabolisme in het bloedplasma wordt geëvalueerd. Een dergelijk onderzoek is nodig om de diagnose van vele ziekten te verduidelijken, met name de pathologieën van de nieren en de lever, waarin albumine zelf wordt geboren. Albumine wordt beoordeeld met serum, maar urine, cerebrospinale vloeistof en ander biologisch materiaal waar albumine aanwezig kan zijn, kunnen ook worden bestudeerd.

Albumine is een van de belangrijkste "bouwmaterialen", vooral belangrijk voor het groeiende lichaam van het kind. Eiwitgehongering leidt ertoe dat het jonge lichaam niet de aminozuren krijgt die het nodig heeft, omdat albumine in het bloed intensiever wordt geconsumeerd dan normaal bij een normaal gezond dieet. Kortom, albumine in het bloed is niet alleen een groot aantal actieve eiwitten, maar een biologisch significant element, misschien wel het belangrijkste deel van het bloed.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.