^

Gezondheid

A
A
A

Behandeling van rachitis

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Doelstellingen van rachitisbehandeling

  • Eliminatie van vitamine D-tekort.
  • Normalisatie van het fosfor-calciummetabolisme.
  • Liquidatie van acidose.
  • Versterking van de processen van botweefselvorming.
  • Correctie van metabole stoornissen.

Niet-medicamenteuze behandeling van rachitis

Rationele voeding met rachitis

Het optimale is borstvoeding, omdat calcium en fosfor in de moedermelk zitten in de optimale verhouding voor absorptie. Voor gemengde of kunstmatige voeding van patiënten met rachitis gebruiken kinderen aangepaste mengsels met preventieve doses vitamine D (400 IE per liter) en een complex van andere vitamines. Het is raadzaam om gefermenteerde melkmengsels (NAN gefermenteerde melk, ASU-1 gefermenteerde melk) te gebruiken in een hoeveelheid van 1 / 2-1 / 3 van het dagelijkse volume. Het is erg belangrijk om tijdig kennis te maken met het dieet van fruit- en groentesappen, plantaardige bouillons, eigeel van kippeneieren, kwark, aanvullend voedsel. Als het eerste aanvullende voedsel wordt sterk aanbevolen plantaardige puree, die wordt geïntroduceerd van 4-4,5 maanden. De tweede lokken - pap op een plantaardige bouillon of met de toevoeging van groenten en fruit. Vanaf 5 maanden is het raadzaam om een lever in de vorm van een soufflé aan te stellen, van 6 - 6.5 maanden - gehakt vlees.

De controle van het dieet van het kind wordt uitgevoerd met behulp van regelmatige (1-2 keer per week) berekening van de voeding met daaropvolgende correctie. Als het kind borstvoeding geeft, moet er aandacht worden besteed aan het dieet van de moeder.

Calcium in voedsel

Product, 100 g

Calciumgehalte, mg

Product, 100 g

Calciumgehalte, mg

Melk

120

Kool

60

Zure room

100

Salade

83

Yoghurt

120

Groene ui

60

Cottage Cheese

150

Groene bonen

40

Kaas (hard)

600

Olijven groen

77

Kaas (gefuseerd)

300

Sinaasappels

35

Ei

55

Gedroogde appels

45

Brood wit

30

Vijgen

57

Brood, zwart

60

Droog

170

Gekookte vis

30

Rozijnen

56

Rundvlees

30

Amandelen

254

Vis, gedroogd (met botten)

3000

Pinda's

70

-

-

Sesam

1150

Regime

De organisatie van het juiste regime van de kinderdag zorgt voor voldoende rust, eliminatie van verschillende stimuli (helder licht, geluid, enz.). Het is noodzakelijk om in de frisse lucht te blijven (> 2-3 uur per dag), regelmatig luchten in de woonkamer.

Massage- en fysiotherapie-oefeningen voor rachitis

Twee weken na de start van de medicamenteuze behandeling omvat de complexe behandeling oefentherapie en massage gedurende 1,5 - 2 maanden, die bijdragen aan het versnelde herstel van de spiertonus en het voorkomen van de houding en de ontwikkeling van platte voeten.

Balneotherapie

Toepassen na het einde van de medicamenteuze behandeling.

Naaldbaden worden voorgeschreven aan prikkelbare kinderen (bereken dagelijks 1 theelepel vloeibaar extract per 10 liter water, temperatuur 45 ° С). De cursus bestaat uit 10-15 procedures van 8-10 minuten.

Zoutbaden worden aanbevolen voor trage, inactieve kinderen met spierhypotonie (bereken 2 eetlepels zout of zout per 10 liter water, de cursus bestaat uit 8-10 procedures gedurende 3-5 minuten). Ze noteren de intensivering van metabole processen, de toename van het zuurstofverbruik en de afgifte van kooldioxide. Na het baden wordt het kind gewassen met warm zoet water.

De kuren van balneotherapie worden 2-3 keer per jaar uitgevoerd.

Medicinale behandeling van rachitis

Ken een waterige (aquadetrim) of olieachtige (viganthol) oplossing van cholecalciferol toe in een dosis van 2500 - 5000 ME in kuren van 30-45 dagen. Olieachtige oplossingen worden slechter geabsorbeerd, hun effect is minder langdurig.

In de aanwezigheid van bijkomende acute ziekten bij patiënten met rachitis (ARVI, pneumonie), moet de inname van vitamine D worden opgeschort voor de duur van de koorts (meestal 2-3 dagen). Na het normaliseren van de temperatuur moet de behandeling worden voortgezet.

Na het einde van de behandeling wordt van oktober tot april gedurende 2-2,5 jaar een preventieve inname van vitamine D 3 met een dosis van 200 - 400 IE voorgeschreven .

Bij kinderen ouder dan een jaar kunt u bereidingen van visolie gebruiken.

Vitamine D preparaten worden toegediend in combinatie met vitamine B (B G B 2, B 6 ), C, A en E. Een bijzonder belangrijke combinatie met vitamine B 2 en C, omdat het effect van een tekort aan vitamine D behandeling kan worden uitgevoerd.

Om de functie van bijschildklieren te normaliseren en de ernst van vegetatieve symptomen in de complexe behandeling van rachitis te verminderen, omvatten kalium- en magnesiumpreparaten (panangin * asparam *) bij de berekening van 10 mg / kg lichaamsgewicht per dag gedurende 3-4 weken.

Om metabolische processen te stimuleren, gewichts- en lengte-indices te verbeteren, spierhypotensie te elimineren, kaliumorotaat voor te schrijven bij 10-20 mg / kg per dag, één tot drie druppels Carnitine 2-3 keer per dag gedurende 1-3 maanden.

Kinderen die voor natuurlijke voeding en premature worden aanbevolen 2-3 weken calcium therapie, waarvan de dosis afhangt van de leeftijd, de ernst van het bot en metabole stoornissen. In tabel. 11-6 toont het calciumgehalte van verschillende preparaten. Voor de correctie van het fosformetabolisme wordt calciumglycerofosfaat of osteogenon * (178 mg calcium en 82 mg fosfor in één tablet) 3-4 weken gebruikt.

Calciumgehalte in verschillende bereidingen

Calciumpreparaten

Calciumgehalte, mg / g zout

Calciumcarbonaat

400

Drie-base calciumfosfaat

400

Calciumfosfaat dibasisch anhydraat

290

Calciumchloride

270

Calciumfosfaat dibasisch dihydraat

230

Calciumcitraat

211

Calciumglycerofosfaat

191

Calcium lactaat

130

Calciumgluconaat

90

Om de absorptie van calcium- en fosforzouten in de darm te verbeteren, gebruikt u een citraatmengsel (citroenzuur 2,1 g, natriumcitraat 3,5 g, gedestilleerd water 100 ml) gedurende 10-12 dagen voor 1 theelepel. 3 keer per dag. Citroenzuur helpt een zuurreactie in de darm te behouden, vormt een oplosbaar en licht verteerbaar complex van calciumcitraat.

Tijdens de behandeling met vitamine D wordt periodiek een Sulkovich-monster uitgevoerd, dat de uitscheiding van calcium in de urine bepaalt en ook het calciumgehalte in het bloedplasma beoordeelt voor de tijdige detectie van hypercalciëmie.

Indicaties voor hospitalisatie

Ernstige vormen van rachitis, die zich voordoen op een ongunstige achtergrond (premature baby's met somatische ziekten in de decompensatiestadium), evenals de behoefte aan differentiële diagnose met ricketachtige ziekten met ineffectieve standaardtherapie.

Klinisch onderzoek

Kinderen die rachitis van de 1e graad hebben gehad, worden waargenomen door een kinderarts tot 2 jaar, en degenen die rachitis hebben gehad van II-III graad - gedurende 3 jaar. Alle kinderen worden onderworpen aan een driemaandelijks onderzoek.

Volgens de indicaties kan de kinderarts een biochemische bloedtest (bepaling van calcium-, fosfor- en alkalinefosfatasegehalte), densitometrie of radiografie van botten voorschrijven, een kind raadplegen bij een orthopedisch chirurg.

Rachitis is geen contra-indicatie voor preventieve vaccinaties. Na het einde van de behandeling met vitamine D kan het kind worden gevaccineerd.

Vooruitzicht

Met tijdige diagnose en behandeling van niet-ernstige vormen van rachitis, is de prognose voor het leven en de gezondheid gunstig. In het geval van ernstige ziekteprogressie en een zich herhalend proces is de prognose voor gezondheid relatief gunstig, aangezien grove schendingen van het bewegingsapparaat kunnen worden gehandhaafd, hetgeen observatie en behandeling in de orthopedisch chirurg vereist.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.