^

Gezondheid

Aspartaat-aminotransferase (AST) in het bloed

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Aspartaat-aminotransferase (AST) in het bloed - deze niet-uit te spreken zin geeft een speciaal celenzym aan dat actief deelneemt aan de normale uitwisseling en interactie van bijna alle aminozuren. AST is in grote hoeveelheden aanwezig in de hartweefsels, maar ook in cellen van de lever, zenuwweefsel en in de nieren. Het is om deze reden dat bijna alle ziekten die met deze organen zijn geassocieerd, de bepaling van het niveau van aspartaataminotransferase in het bloed suggereren. Aspartaataminotransferase (AST) in het bloed is ook een van de soorten transaminasen die asparaginezuur door moleculen dragen. Er kan worden gezegd dat de bekende vitamine B6 een co-enzym-analogon van AST is.

De referentiewaarden (norm) van AST-activiteit in het bloedserum zijn 10-30 IE / l.

Normaal gesproken wordt een vrij laag enzym overwogen, maar als het weefsel is beschadigd, stijgt aspartaataminotransferase (AST) geleidelijk in het bloed en komt het vrij uit de beschadigde cellen. Hoe ernstig beschadigd weefsel, dus verhoogt het AST-niveau in het bloed. Als een myocardiaal infarct wordt gediagnosticeerd, begint aspartaataminotransferase zich gedurende 6-10 uur in de bloedbaan op te hopen.

Aspartaat-aminotransferase (AST) in het bloed kan de limiet van de norm soms vijfmaal overschrijden en dergelijke indicatoren maximaal een week behouden. De hoge activiteit van deze transaminase is een duidelijke indicator van de extreem ernstige toestand van de patiënt, waarbij een ongunstig resultaat mogelijk is. Als de AST geleidelijk groeit, maar koppig, geeft dit aan dat de zone van het infarct breidt. Ook kan de activiteit van AST worden veroorzaakt door necrotische verschijnselen in de lever.

trusted-source[1], [2], [3]

Waarom is aspartaataminotransferase in het bloed?

Deze analyse is belangrijk en noodzakelijk voor het verduidelijken van mogelijke ziekten en pathologieën, zoals: 

  • Alle soorten hepatitis en necrotische leverziekte; 
  • De degeneratie van parenchymaal weefsel in fibrotisch weefsel - cirrose (alcoholisme); 
  • Onkoprotsess in de lever, metastasen; 
  • Dringende hartaandoeningen - hartinfarct; 
  • Auto-immuunziekten, inclusief erfelijke aandoeningen - de myodystrofie van Duchenne-Becker; 
  • Virale laesies van het lymfestelsel, waaronder mononucleosis; 
  • Cholestatisch syndroom.

Hoe bereid je je voor op de test, wanneer wordt AST in het bloed gecontroleerd?

De inname van een medicijn, soms zelfs kruidenafkooksel, kan de resultaten van het onderzoek vertekenen. Daarom moet u, voordat u het niveau en de activiteit van de AST controleert, stoppen met het gebruik van de medicatie en, als dit om een of andere reden onmogelijk is, de informatie over het geneesmiddel, de dosis en het tijdstip van ontvangst aan de arts vertellen. Zelfs eenvoudig en onschadelijk op het eerste gezicht, valeriaan extract of vitaminen, bijvoorbeeld vitamine A, kan de nauwkeurigheid en de informatieve aard van het onderzoek overschrijden. Daarnaast is het noodzakelijk om rekening te houden met allergische reacties op specifieke medicijnen, vrouwen kunnen het beeld van laboratoriumtests op AST vertekenen.

Hoe wordt de analyse uitgevoerd, hoe wordt aspartaataminotransferase (AST) in het bloed bepaald? Het materiaal voor analyse is alleen veneus bloed. Naast de druk van de tourniquet, een lichte tinteling op de prikplaats met een naald, zijn er geen pijnlijke sensaties - dit is een gewone analyse waarvan de resultaten bekend zijn na 6-12 uur.

Aspartaat-aminotransferase in het bloed - wat zijn de normen?

Gemiddelde statistische normen:

  • Dames - van 10 tot 36 eenheden / l;
  • Mannen - van 14 tot 20 eenheden / liter.

Te hoge AST is een pathologie van de lever, mogelijk van een virale aard, of een hepatische reactie op acute intoxicatie door alcoholinname, mogelijk verdovende middelen. Ook kan de hoge waarde van transaminase AST praten over uitgebreide of meerdere tumoren.

Een lichte overmaat van de norm is een chronische afhankelijkheid van alcohol, mogelijk cirrose. Ook kan een kleine toename van aspartaataminotransferase optreden bij hypervitaminose - vitamine A. Infarct, mononucleosis, pathologie van het pulmonaire systeem of nieren - de lijst gaat maar door. Het belangrijkste is om te onthouden: aspartaataminotransferase (AST) in het bloed is een belangrijke indicator van de toestand van de weefsels van menselijke organen en de analyse van de analyses is het werk van de arts.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

De redenen voor de toename van AST in het bloed

Een toename van de activiteit van AST in het bloed wordt waargenomen bij een verscheidenheid aan ziekten, vooral bij het verslaan van organen en weefsels die rijk zijn aan dit enzym. De meest dramatische veranderingen in de activiteit van AST treden op wanneer de hartspier wordt beïnvloed. De enzymactiviteit bij 93-98% van de patiënten met een hartinfarct was verhoogd.

Bij een hartinfarct stijgt de AST na 6-8 uur in het serum, de maximale activiteit bereikt 24-36 uur en daalt tot het normale niveau met 5-6 dagen. Uitbreiding van de zone van een hartinfarct leidt tot het verschijnen van een tweede cyclus van toegenomen activiteit. De mate van toename in ACT-activiteit weerspiegelt de massa van het myocardium dat betrokken is bij het pathologische proces. Soms neemt de activiteit van AST zelfs vóór het verschijnen van elektrocardiografische tekenen van een hartinfarct toe, en de afwezigheid van een verlaging van het niveau na de 3-4e dag van de ziekte is prognostisch ongunstig. Bij een hartinfarct kan de AST-activiteit in het bloed 2-20 keer toenemen.

Bij angina blijft de ACT-activiteit in de regel binnen het normale bereik. Echter, geven aan sommige auteurs verhoogd AST in ernstige coronaire hartziekte in de eerste 24 uur na de aanval en de normalisering van de 2e, ten minste de derde dag na de aanval, evenals in langdurige aanvallen van paroxysmale tachycardie.

AST neemt ook toe bij acute hepatitis en andere ernstige laesies van hepatocyten. Matige toename wordt waargenomen bij mechanische geelzucht, bij patiënten met metastasen naar de lever en cirrose. De de Ritis-coëfficiënt, dat wil zeggen de AST / ALT-ratio, is normaal gesproken 1,33, met een leveraandoening onder deze waarde en met een hogere hartaandoening.

Een aantal indicatoren zijn vermenigvuldigers vermenigvuldigd met de waarde van de bovenste referentiegrenswaarde voor de AST.

In de klinische praktijk heeft de gelijktijdige bepaling van de activiteit van AST en ALT in het bloed brede toepassing gevonden ; het bevat veel meer klinische informatie over de lokalisatie en diepte van de laesie, de activiteit van het pathologische proces; staat het voorspellen van de uitkomst van de ziekte toe.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.