^

Gezondheid

Alvleesklier

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De alvleesklier (alvleesklier) heeft een langwerpige vorm, een grijs-roze kleur, bevindt zich in het retroperitoneum. De alvleesklier is een grote spijsverteringsklier van gemengd type. Het heeft tegelijkertijd een exocrien gedeelte met typische secretoire afdelingen, protocolapparatuur en endocriene deel. Als een exocriene klier produceert het dagelijks 500-700 ml pancreassap, dat het lumen van de twaalfvingerige darm binnenkomt. Pancreatic juice bevat proteolytische enzymen, trypsine, chymotrypsine en amylolytische enzymen (lipase, etc.). Het endocriene deel van de klier in de vorm van kleine celclusters (pancreaseilandjes) produceert hormonen (insuline, glucagon, enz.) Die het koolhydraat- en vetmetabolisme reguleren.

alvleesklier

De lengte van de alvleesklier bij een volwassene is 14-18 cm, breedte - 6-9 cm, dikte - 2-3 cm, de massa is 85-95 g. De klier is bedekt met een dunne bindweefselcapsule. De klier bevindt zich dwars op het niveau van I-II lumbale wervels. De klier van de klier ligt iets hoger dan zijn kop.

Achter de pancreas zitten de wervelkolom, de aorta, de onderste holle en linker nieraders. Voor de klier zit de maag. De alvleesklier wordt afgescheiden met een kop, lijf en staart.

Het hoofd van de pancreas (caput pancreatis) bevindt zich rechtsboven en onder op de twaalfvingerige darm. De kop is enigszins afgevlakt in de richting van de voor-op-ster. Op de grens tussen het onderste deel van het hoofd en het lichaam bevindt zich een diepe snee van de alvleesklier (incisura pancreatis), waarin de superieure mesenteriale slagader en ader passeren. Het achterste oppervlak van de kop van de pancreas is bevestigd aan de rechter nierader en dichter bij het middenvlak - naar het eerste deel van de poortader. Voor de klier zit de rechterkant van de transversale colon.

Het lichaam van de alvleesklier (corpus pancreatis) is prismatisch van vorm, het heeft anterieure, posterieure en lagere oppervlakken. Het voorste oppervlak (facies anterior) is bedekt met een pariëtaal peritoneum. Aan de rand van het lichaam van de klier met zijn kop is een anterieure convexiteit - de zogenaamde glandulaire knol (tuber omentale). Het achterste oppervlak (facies posterior) is bevestigd aan de wervelkolom, grote bloedvaten (inferieure vena cava en aorta), de coeliakie. Het onderste oppervlak (facies inferior) is smal, gedeeltelijk bedekt door het peritoneum, gescheiden van het voorste oppervlak door de anterieure rand van de klier. Naar de bovenrand van de klier die grenst aan de milt slagader en ader.

De staart van de alvleesklier (cauda pancreatis) is naar links gericht, waar hij het viscerale oppervlak van de milt raakt, onder zijn poorten. Achter de staart van de klier bevinden zich de linker bijnier, het bovenste deel van de linker nier.

Het parenchym van de klier is verdeeld in lobules door interlobulaire septa (trabeculae) van het bindweefsel die zich naar binnen uitstrekken vanuit de capsule van het orgaan. In de lobben zijn de secretoire secties die lijken op holle zakjes met een grootte van 100-500 micron. Elke secretoire afdeling - pancreatische acinus (acinus pancreaticus) bestaat uit 8-14 cellen - exocriene pancreatocyten (acinocyten), met een piramidale vorm. Uitscheidende (acineuze) cellen bevinden zich op het basale membraan. Vanuit de holte van de secretoire afdeling beginnen de insertiegroeven (diictuli-intercalatus), bekleed met een enkellagig afgevlakt epitheel. Insteekgroeven geven aanleiding tot het protocolapparaat van de klier. Intercalaire intralobulaire groeven passen in groeven (ductuli intralobulares), gevormd door een enkele laag kubisch epitheel, en vervolgens - in interlobulaire leidingen (ductuli interlobulares), die zich in de interlobulaire bindweefsel septa. De wanden van interlobulaire kanalen worden gevormd door een hoog prismatisch epitheel en zijn eigen bindweefselplaat. De interlobulaire kanalen stromen in de uitscheidingsbuis van de alvleesklier.

alvleesklier

Het onderste duct (hoofd) van de pancreas (ductus pancreaticus) of de virsung-duct gaat in de dikte van de klier, dichter bij zijn achterste oppervlak. Het kanaal begint in het gebied van de staart van de klier, passeert het lichaam en hoofd, neemt de loop van kleinere interlobulaire uitscheidingskanalen over. Het hoofdkanaal van de alvleesklier stroomt in het lumen van het dalende deel van de twaalfvingerige darm, opent op zijn grote papilla, eerder verbonden met het gemeenschappelijke galkanaal. De wand van het laatste deel van het pancreaskanaal heeft een sluitspier van het kanaal van de pancreas (sfincter ductus pancriaticae), wat een verdikking is van de cirkelvormige bundels van gladde spieren. Vaak stromen de ductus pancreaticus en de galbuis in de twaalfvingerige darm afzonderlijk aan de top van de grote papilla van de twaalfvingerige darm. Andere varianten van de samenvloeiing van beide kanalen zijn mogelijk.

In het gebied van het hoofd van de pancreas wordt een onafhankelijk extra kanaal van de pancreas (ductus pancreatis accesorius) of santorini in het kanaal gevormd. Dit kanaal opent in het lumen van de twaalfvingerige darm op zijn kleine papilla. Soms anastomose beide kanalen (hoofd en extra) met elkaar.

De wanden van de hoofd- en extra kanalen zijn bekleed met een cilindrisch epitheel. In het epitheel van het protocolapparaat van de pancreas zijn er slijmbekercellen die slijm produceren, evenals endocriene cellen. Endocriene kanaalcellen synthetiseren pancreosimine en cholecystokinine. In zijn eigen plaat van het slijmvlies van de interlobulaire kanalen, zijn de extra en hoofdkanalen er meercellige muceuze klieren.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Endocriene deel van de alvleesklier

Het endocriene deel van de pancreas wordt gevormd door eilandjes van de pancreas (eilandjes van Langerhans), die ophopingen van endocrinocyten vertegenwoordigen. De eilandjes bevinden zich voornamelijk in het gebied van de staart, en minder in het lichaam van de klier. Alvleesklier eilandjes zijn rond, ovaal, lintvormig of stervormig. Het totale aantal eilanden is 0.2-1.8 miljoen, de diameter van het eiland varieert van 100 tot 300 micron, de massa van alle eilandjes is 0.7-2.6 g. Er zijn verschillende soorten endocriene cellen die eilandjes vormen.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Innervatie van de pancreas

De alvleesklier wordt geïnnerveerd door de takken van de nervus vagus (voornamelijk rechts), sympathische zenuwen van de plexus coeliakie.

alvleesklier

Bloedtoevoer naar de pancreas

Pancreas met bloed geleverd gebeurt door dergelijke vaartuigen: de voorste en achterste bovenste pancreas duodenale arterie (uit het gastro-duodenale slagader), de onderste pancreas duodenale slagader (vanwege de superieure mesenterische slagader). Aderuitstroom: in pancreatische ader (instroom mesenterica superior en andere splenica van poortader systeem).

Uitstroom van lymfe: in de pancreas: pancreas-twaalfvingerige darm, pylorus en lumbale lymfeklieren.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Leeftijd kenmerken van de alvleesklier

De alvleesklier van een pasgeborene is klein. De lengte is 4-5 cm, de massa is 2-3 g. De klier bevindt zich iets hoger dan bij de volwassene. 3-4 maanden van het leven borstmassa wordt verdubbeld tot 3 jaar tot 20 g, 10-12 jaar, de massa gelijk aan '30 Door het ontbreken van een sterke bevestiging aan de buikholte van de alvleesklier is de achterkant van de pasgeborene relatieve mobiliteit. Op de leeftijd van 5-6 krijgt de klier de vorm die kenmerkend is voor de klier van een volwassene. Topografische relaties van de alvleesklier met naburige organen, karakteristiek voor een volwassene, worden vastgesteld aan het einde van het eerste levensjaar.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.