^

Vitaminen voor de hersenen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De hersenen, zoals elk ander orgaan, hebben ook vitamines nodig. Misschien zelfs meer, omdat de hersenen de neiging hebben om moe en overexert te worden. Vooral met intellectueel werk. Welke vitamines zijn nodig voor het brein voor gezondheid en effectief werken?

De meest populaire vitamines voor de hersenen

Deze vitamines omvatten:

  • Vitamine C (zowel foliumzuur als ascorbinezuur)
  • Vitamine A
  • Vitamine E
  • Vitaminen van groep B

Wetenschappers onderscheiden 13 soorten vitaminen die nuttig zijn voor de hersenfunctie.

Vitamine A in combinatie met bèta-caroteen

In een complex worstelen deze twee vitaminen met de invloed van vrije radicalen - stoffen die verouderingsprocessen in ons lichaam teweegbrengen. Toch helpen deze twee vitamines het zuurstofmetabolisme in het lichaam te verbeteren. Dit verbetert de doorbloeding, het bloed is beter verzadigd met nuttige stoffen en geeft een rijkere cocktail aan de hersenen.

Vitamine A in combinatie met bèta-caroteen helpt om gezonde zenuwcellen en neurale bundels te behouden.

De meeste van deze vitamines zijn te vinden in producten. Vitamine A wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in vis (vooral oceanische, vette variëteiten), evenals in de lever. Beta-caroteen wordt natuurlijk goed ontvangen van wortels, kool, pompoenen, bieten.

Als u deze voedingsmiddelen in uw dieet opneemt, worden de hersenen minder moe, uitgeput en werkt het beter.

B-groep vitamines voor een betere hersenfunctie

De bast van het criminele brein wordt zeer goed beïnvloed door vitamine B1, of het heeft een andere naam: thiamine. Het helpt de hersenen om veroudering tegen te gaan, vrije radicalen te vernietigen en een betere tonus te krijgen.

Als iemand overdreven alcohol heeft, helpt thiamine ook om de gevolgen van schadelijke alcoholische componenten te neutraliseren. En dan kunnen de hersencellen beter omgaan met de lasten als gevolg van een overdosis alcohol.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Vitamine B3 of niacine

Vitamine B3 of niacine

Het is onmisbaar als iemand veel te maken heeft met intellectueel werk. Journalisten, artsen, creatievelingen zouden bijvoorbeeld twee keer beter moeten weten dat met overbelasting van de hersenen vitamine B3 perfect kan omgaan.

Thiamine helpt heel goed bij het omgaan met stressvolle situaties, concentreert de aandacht en het geheugen wordt beter. Ook zuurstof wordt dankzij thiamine beter opgenomen in het bloed, de bloedstroom actiever verzadigt de inwendige organen met nuttige stoffen, en de hersenen, onder andere.

Vanwege de grote hoeveelheid zuurstof die het bloed vult, neemt het niveau van hemoglobine in het bloed ook toe. De persoon voelt zich alerter en klaar om opnieuw te werken.

Vitamine B6 of pyridoxine voor goed hersenwerk

Deze vitamine helpt de productie van hormonen van geluk endorfine, serotonine, evenals norepinephrine en dopamine te verhogen. Om een persoon normaal te laten reageren op stress en een sterkere mentaliteit te hebben, is B6 nodig.

Vitamine B12 of cyanocobalamine

Deze vitamine wordt vaak voorgeschreven door artsen wanneer het nodig is om complexe ziektes als dementie, slechte concentratie van aandacht, geheugenstoornissen en andere psychologische processen te overwinnen.

Vitamine C of ascorbinezuur

Aan het brein is heel snel gewerkt en het heeft je niet ontkend in moeilijke situaties die onmiddellijke oplossingen vereisen, je hebt een zogenaamd ascorbinezuur nodig. Dat is vitamine C.

Deze vitamine verbetert de staat van de neuronen van de hersenen en zenuwcellen. Intellectueel werken met een gebrek aan vitamine C zal heel moeilijk zijn, dus zorg voor voldoende doses van deze vitamine.

Vitamine E of tocoferol

De hersenen zullen je erg dankbaar zijn dat je vitamine E hebt verstrekt. Om de hersencellen zeer actief te maken en de celmembranen worden niet vernietigd en gezond, drink je vitamine E.

Om de behandeling effectiever te maken, moet je vitamine E gebruiken samen met een andere vitamine C, waar we net over gesproken hebben. De bron van deze vitamine is zonnebloempitten, eieren, noten (walnoten).

Voor het brein om als een klok te functioneren, is het belangrijk om te onthouden dat een overdosis vitamines niet toegestaan is, evenals hun gebrek. Neem daarom contact op met uw arts om de optimale dosis voor u te berekenen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.