^

Hormonale tests: cortisol, prolactine en proteïne

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Cortisol, prolactine en eiwit zijn zeer belangrijke stoffen bij het testen van hormonen. Het is erg belangrijk om te weten hoeveel van deze of die stof zich in uw lichaam bevindt om op tijd het gewicht en het welzijn onder controle te houden. Laten we dit in meer detail bespreken.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Cortisol en het belang ervan voor de ondersteuning van de hormonale balans

Cortisol en het belang ervan voor de ondersteuning van de hormonale balans

Cortisol is een hormoon dat stresshormoon wordt genoemd. Het wordt geproduceerd door de bijnieren.

Om het niveau cortisol in het bloed correct te bepalen, moet je om 08.00 uur een analyse van het cortisolniveau uitvoeren.

Als het niveau van cortisol te hoog is, kan dit betekenen dat je stress hebt. En stress kan zijn van een gebrek aan slaap, een tekort aan andere hormonen in het lichaam, behalve cortisol, het kan de reactie van het lichaam zijn op medicijnen, evenals psychotrope stoffen.

En, natuurlijk, het kunnen zogenaamde permanente huishoudelijke spanningen zijn: ervaringen voor familieleden, problemen met de autoriteiten, frequente en lange reizen.

Een hoog cortisolgehalte is van 20 mg / dl.

Hij kan niet alleen getuigen over binnenlandse dislocatie en schendingen van het regime van het leven, maar ook over complexe ziektes.

Op zijn beurt kan een te laag cortisolgehalte in het lichaam een constante en onophoudelijke stress betekenen. Te lage niveaus van cortisol zijn minder dan 9 mg / dl. Van deze nier kan niet volledig werken, noemen artsen deze toestand van nieruitputting of nierfalen.

Om dergelijke gevolgen te voorkomen, moet het cortisolgehalte in het bloed op tijd worden gecontroleerd.

En trouwens, als je alles in orde hebt in het lichaam, dan zal het gewicht volhouden, zullen er geen sprongen zijn.

trusted-source[11], [12]

Prolactine en zijn rol in gewichtscontrole

Prolactine is een hormoon dat een deel van de hersenen produceert dat de hypofyse wordt genoemd. Als u het niveau van prolactine in het lichaam nauwkeurig wilt bepalen, moet de analyse voor dit hormoon worden uitgevoerd van 07.00 tot 08.00 uur. Dan zal het exact zijn.

Wat kan verhoogde niveaus van prolactine betekenen? Dit kan een bewijs zijn van een zeer ernstige ziekte - een hypofysetumor. Dan is een operatie vereist.

Symptomen van een dergelijke ziekte kunnen een verslechtering van het gezichtsvermogen zijn, verhoogde productie van andere hormonen, schending van de eisprong, storingen in de menstruatiecyclus. En, natuurlijk, ongerechtvaardigd en onbegrijpelijk zonder extra onderzoeken gewichtstoename. En soms behoorlijk belangrijk.

Opmerking: als u al deze manifestaties heeft, moet u naar de endocrinoloog gaan om het prolactineniveau te detecteren.

Wat als meer prolactine normaal is?

In combinatie met een sterk verminderd gezichtsvermogen, moet u magnetische resonantie beeldvorming van de hersenen uitvoeren, in het bijzonder de hypofyse - de plaats waar prolactine wordt geproduceerd, zoals voorgeschreven door de arts.

De arts bepaalt de oorzaak en beslist of er een operatie nodig is. U kunt, naast (of in plaats van) de operatie, een beloop van dopamine voorschrijven, dat te veel afscheiding van prolactine tegengaat.

Wanneer u het niveau van dit hormoon in uw bloed aanpast, zal het gewicht verbeteren - u hoeft geen extra titanische inspanningen te doen om het te verminderen.

Eiwit, dat sommige geslachtshormonen bindt

Je moet het eiwitniveau in het bloed kennen om een goede controller te hebben om de geslachtshormonen te binden. Dit is tenslotte de rol van eiwit. Hij heeft, indien nodig (zeg, een ziekte), het vermogen om de juiste hoeveelheid geslachtshormonen vrij te geven om de hormonale balans in het lichaam aan te passen.

Als het proces van afscheiding van dit eiwit wordt geschonden, kan er een overtreding zijn in de balans van oestrogeen of testosteron, wat leidt tot storingen in het lichaam.

Als testosteron meer dan normaal wordt geproduceerd en tegelijkertijd oestradiol minder dan normaal wordt aangemaakt, kunt u een verhoogde eetlust hebben. En dit leidt natuurlijk helemaal niet tot afvallen.

Bovendien, met deze onbalans van hormonen, verzamel je meer vetophopingen.

Als u zich op tijd bij een endocrinoloog wendt voor onderzoek en behandeling, zal hij helpen om de balans van het eiwit in het lichaam aan te passen, wat betekent dat uw gewicht en gezondheid spoedig weer binnen redelijke grenzen zullen komen.

Zorg goed voor jezelf en wees gezond.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.