^

Wat is ovulatie bij vrouwen?

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Wat is ovulatie bij vrouwen? Het antwoord op deze vraag wordt gezocht door degenen die de geboorte van een kind plannen of degenen die het gezin nog niet willen aanvullen met een baby. Niet toevallig de berekening van de ovulatie periode, en zo geïnteresseerd in een vrouw, en haar verantwoordelijke, zorgzame partner: het was op dit moment is er een symbolische bijeenkomst van een van de vele miljoenen, de enige actieve zaadcellen en volwassen vrouwelijke eicel. Elke maand leeft het organisme van de vrouw volgens de ritmes, bepaald door de natuur, alle biologische processen moeten plaatsvinden in het gegeven regime, bij voorkeur zonder mislukkingen en veranderingen. Vanaf de leeftijd van 12 tot 14 jaar vindt er een hormonale "revolutie" plaats in het lichaam van het meisje, die eindigt met een volledig normaal fenomeen - bereidheid tot voortplanting.

Natuurlijk is het lichaam van het meisje na de eerste menstruatiecyclus vanuit biologisch oogpunt klaar om zwanger te worden, maar veel van haar systemen, inclusief het mentale, hebben meerdere jaren nodig voor een echte, harmonieuze voorbereiding op de geboorte van een nieuw leven. Niettemin wordt de cyclus gelanceerd en in bijna elke maand (28-30 dagen) in het vrouwelijk lichaam zijn er werkelijk grootse transformaties, zowel fysiologisch als hormonaal. Een gezonde vrouw is elke maand een potentiële bevalling, omdat tijdens de ovulatie in haar lichaam een cel rijpt, klaar voor bevruchting. Mannen in deze zin zijn reactiever: het proces van de vorming van spermatozoa is continu en vindt dagelijks plaats, te beginnen met de periode van de puberteit en tot het einde van het leven.

Wat is ovulatie bij vrouwen en hoe verloopt het proces van rijping van het ei?

Alvorens te vertellen wat ovulatie bij vrouwen is, is het noodzakelijk het reproductieve systeem van meisjes te begrijpen. In het lichaam van het meisje, geboren, zijn er al kleine eierstokken, niet groter dan een erwt. In deze miniatuur eierstokken, vanaf de geboorte, zijn er ongeveer een miljoen kleinste blaasjes - de follikel, waarin er ook inhoud - eieren. Op hun beurt dragen de eieren alle erfelijke informatie op dezelfde manier over als de mannelijke spermatozoa.

Na verloop van tijd neemt het aantal vrouwelijke follikels af, een vijfde van hen sterft, en tegen de tijd van de eerste menstruatie zijn er niet meer dan 800 duizend. Hoe en waarom de selectie van noodzakelijke bubbels plaatsvindt, heeft de wetenschap nog niet opgehelderd, net zoals er een raadsel over de criteria blijft om er één te kiezen, de fructosefollikel tijdens de ovulatieperiode. De dominante follikel begint aan het begin van de menstruatiecyclus te stijgen en zijn "broeders" te onderdrukken, en na een tijd breekt hij volledig en laat een volwassen gameet vrij - een vrouwelijk ei. Eigenlijk wordt de tijd van het vrijkomen van de cel voor klaarbemesting ovulatie genoemd.

Wat is ovulatie bij vrouwen, waarom is deze informatie voor elke vrouw nodig?

Voor dames die van plan zijn om een baby te krijgen, is het belangrijk om te weten wat de ovulatie bij vrouwen is, omdat tellen helpt om één enkele vraag te beantwoorden - wanneer men conceptie kan verwachten. Hoe het antwoord zal worden gebruikt is geen geheim, het helpt meestal om de volgende twee taken op te lossen - langverwachte conceptie of bescherming ervan. Opgemerkt moet worden dat het bepalen van de timing van de eisprong niet altijd ongewenste conceptie voorkomt, aangezien mannelijke en vrouwelijke gameten (cellen) ongeveer twee dagen actief kunnen blijven. Deze dagen mogen niet samenvallen met het begin of einde van de eisprong. Het meest betrouwbaar in termen van bescherming tegen zwangerschap is de anticonceptiemethode.

In welke termen kan ovulatie optreden?

Ovulatie bij adolescente meisjes wordt niet onmiddellijk gevormd. Dit verklaart de onvolledige bereidheid meisjes te verwekken, ondanks de komende menstruatie. Vanzelfsprekend heeft een wijs karakter vele risico's met zich meegebracht, inclusief vroege zwangerschappen. Gedurende het jaar, soms en langer, wordt de menstruatiecyclus gevormd, de normalisatie ervan vindt plaats. Op dit moment kunnen er verstoringen zijn, pauzes, tot 15-16 jaar worden dergelijke verschijnselen als normaal beschouwd. Zodra de cyclus voorspelbaar wordt en zich in dezelfde periode voordoet, komt het tijdstip van de eisprong. Standaard ovulatie begint twee weken na het begin van de volgende voorgestelde menstruatie. Het begin van de menstruatiecyclus staat bijvoorbeeld gepland voor 28 september, daarom zal de ovulatie waarschijnlijk plaatsvinden op 14 september. In de gynaecologie bestaat zo'n berekeningsschema: 

  • De cyclus duurt 26 dagen - de ovulatie vindt plaats in de 12-13 dagen van de cyclus; 
  • De cyclus duurt 28 dagen - de ovulatie vindt plaats in de 14-15 dagen van de cyclus; 
  • De cyclus duurt 30 dagen - de ovulatie vindt plaats in de 16-17 dagen van de cyclus.

Dit is natuurlijk niet de enige manier om deze dagen te berekenen, des te meer dat ze kunnen verschuiven onder invloed van vele factoren - stress, voedselvergiftiging, ontstekingsprocessen, tijdzones veranderen tijdens het verplaatsen, enzovoort.

Methoden voor het bepalen van de ovulatieperiode

Het is erg belangrijk om te weten wat de ovulatie bij vrouwen is, omdat deze informatie nodig is om de ovulatieperiode te bepalen. Meer recent, een paar decennia geleden, was het mooie geslacht ijverig bezig met "wetenschappelijk" onderzoek en analyse van de toestand van uw lichaam tijdens de menstruatie. Met slechts genomen door vrouwen voor een meer nauwkeurige berekening van de ovulatie: tekening complex schema en de meting van de basale lichaamstemperatuur die verondersteld zes uur diepe slaap, en na - tien gemeten temperaturen "stasis" positie. Elke beweging tijdens de meting of een natuurlijke drang om 's ochtends te plassen, deed alle moeite om niets te doen. Moderne methoden bieden eenvoudige, nauwkeurige en goedkope methoden. De meest populaire is de test voor LH - luteïniserend hormoon, dat de ovulatie stimuleert en de verbinding van oestrogeen en progesteron bevordert. De test bepaalt de concentratie van LH in de urine, als het hormoon daar wordt gedetecteerd, is het ovulatieproces begonnen. Naast het testen van hormonen in de urine, zijn er tests die LH in serum en zelfs in speeksel bepalen. Ook effectief is de ultrasone methode voor het bepalen van de eisprong, wanneer het apparaat het verplaatsingsproces van de vrouwelijke gameet langs de eileider - de eileider - visueel kan weergeven. Deze methode kan de ovulatie niet voorspellen, het is eerder een bevinding.

Wat ovulatie bij vrouwen is, kan ook onbegrijpelijk zijn voor vrouwen die problemen hebben met de menstruatiecyclus. Helaas zijn er situaties waarin ovulatie wenselijk wordt, maar tijdelijk onbereikbaar. Dit zijn ernstige pathologieën die de normale werking van het hormonale systeem uitsluiten. Deze omvatten de volgende ziekten: 

  • Anorexia, dat een probleem van onze eeuw wordt. Bij het nastreven van de gepropageerde kanonnen en verhoudingen van het lichaam, onderdrukken sommige jonge dames letterlijk het basisinstinct van overleven: de verzadiging van voedsel. De eerste reactie op agressief vasten reageert op de ovulatie, het stopt gewoon. De menstruatiecyclus is dan verbroken en verloren. Elke tekortkoming van het lichaamsgewicht, vergezeld van vetverlies, beïnvloedt rechtstreeks de voortplantingsfuncties van vrouwen. 
  • Overgewicht, obesitas. Ovulatie reageert op de overmatige hoeveelheid vet. Aanvankelijk wordt de ovulatieperiode afgebroken en vervolgens gestopt, gevolgd door een schending van de menstruatiecyclus. Volgens statistieken, meer dan 20% van amenorroe (geen cyclus), wordt meer dan 25% van dysmenorroe (storing in de cyclusmodus) bewaakt, volledig genezen alleen door het lichaamsgewicht te normaliseren. 
  • Endocriene ziekten, pathologieën - hypofyse, schildklierziekte, polycysteuze eierstok (PCOS - polycystisch ovariumsyndroom). Deze factoren kunnen ook van invloed zijn op de eisprong en ofwel de frequentie verstoren of de eisprong in principe uitschakelen.

Wat is ovulatie bij vrouwen? Dit is informatie die een vrouw helpt om niet zozeer haar toestand te beheersen - de natuur heeft er voor gezorgd, hoe haar toekomst te plannen. Mee eens, het is beter als de zwangerschap wordt gerealiseerd en gewenst, maar niet per ongeluk, onvoorzien en alarmerend.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.