^

Slaap bij kinderen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De slaap van een kind is een natuurlijk onderdeel van zijn fysiologische activiteit, en zorgt voor een normaal ritme van de processen van hogere zenuwactiviteit, metabole processen, lichamelijke ontwikkeling, groei en rijping.

Als een definitief resultaat van de vorige periode van wakker zijn, wordt de droom die dit ontwaken vervangt, een belofte of voorwaarde om de normale vitale activiteit van het kind in de daaropvolgende waakzaamheid te verzekeren. Hieruit volgt dat ontoereikend georganiseerd waken of ziekte van het kind kan leiden tot een schending van het nut en de effectiviteit van de slaap, en slaapstoornissen de onvoldoende activiteit van het kind veroorzaken tijdens het waken. Beide kunnen de reden zijn voor een aanzienlijke vertraging in de neuropsychische en fysieke ontwikkeling van kinderen, en bij langdurig behoud leidt dit tot het ontstaan van ziekten. Daarom is het volgen van de organisatie van de slaap van een kind, de kenmerken van in slaap vallen, 's nachts slapen en wakker worden een belangrijk onderdeel van de algemene pediatrische observatie. Slaapstoornissen kunnen de basis vormen voor een grondig onderzoek van kinderen.

Bij een pasgeboren kind heeft slaap een zogenaamd polyfasisch karakter, dat wil zeggen, het komt vele malen voor overdag en 's nachts. Dus, overdag valt het pasgeboren kind 4 tot 11 keer in slaap, en de echte verschillen van dag en nacht in de slaapduur zijn nog niet vastgesteld. Door de jaren heen is er een verandering in polyfasische slaap tot monofasisch, met alleen verborgen polyfasische elementen in oudere kinderen en volwassenen.

Een duidelijke overheersing van nachtrust vindt plaats aan het einde van de eerste maand en stabiliseert daarna. Over het algemeen neemt de natuurlijke behoefte aan slaap af met de leeftijd.

Slaapbehoefte bij jonge kinderen, h

Leeftijd

Totaal per dag

'S Nachts

In de middag

1 week

16.5

8.5

8

1 maand

15.5

8.5

7

3 maanden

15

9.5

5.5

6 maanden

14.25

11

3.25

9 maanden

14

11.25

2.75

12 maanden

13.75

11.25

2.5

18 maanden

13.5

11.25

2.25

2 jaar

13.25

11

2.25

3 jaar

12

10.5

1.5

4 jaar

11.5

11.5

-

5 jaar

11

11

-

6 jaar oud

10.75

10.75

-

7 jaar oud

10.5

10.5

-

8 jaar oud

10.25

10.25

-

9 jaar oud

10

10

-

10 jaar

9.75

9.75

-

11 jaar oud

9.5

9.5

-

12 jaar oud

9.25

9.25

-

13 jaar oud

9.25

9.25

-

14 jaar oud

9

9

-

15 jaar oud

8.75

8.75

-

16 jaar oud

8.5

8.5

-

17 jaar oud

8.25

8.25

-

18 jaar oud

8.25

8.25

-

Met een bepaalde afname van de totale dagelijkse duur van de slaap bij kinderen, komt deze daling vooral door slaapuren overdag. Al aan het einde van het eerste levensjaar valt het kind niet per dag 1 -2 keer in slaap. Vanaf 1 1/2 jaar is de duur van de slaap ongeveer 2,5 uur en ongeveer een uur gaat door met in slaap vallen. Na 4 jaar kunnen niet alle kinderen overdag slapen. Hier hebben individuele verschillen in de slaapbehoefte een grote invloed. Het is echter wenselijk dat overdag slaap wordt geboden aan alle kinderen tot 5-6 jaar oud.

Een kalme slaap van normale duur, korte perioden van overgang van wakker naar slaap en vice versa (niet meer dan 30 minuten) zijn het bewijs van de gezondheid van het kind, de normale levensstijl en een goed psychologisch klimaat in het gezin.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Elektrofysiologisch beledigend voor slaap bij kinderen

  • het verdwijnen van a-activiteit op het EEG en de vervanging ervan door de lage latentieactiviteit van de gemengde frequentie;
  • het verschijnen van langzame bewegingen van oogbollen op het electrooculogram;
  • vermindering van de spiertonus op het elektromyogram;
  • gegeneraliseerde of lokale onwillekeurige spiersamentrekkingen (electromyogram) - hypnotische myoclonus.

Er zijn twee kwalitatief verschillende slaapfasen:

  1. orthodoxe slaap, de fase van langzame slaap (FMS);
  2. paradoxale slaap, snelle slaapfase (FBS) of REM.

Er wordt aangenomen dat 3 groepen neuronen deelnemen aan de regulatie van de cyclische fasen van slaap.

Het aminerge systeem (serotonerge + noradrenerge) of REM-off-cellen.

Cholinerge reticulaire systeem, of REM-on cellen.

Afzonderlijke fasen en stadia onderscheiden zich het best door hun encefalografische kenmerken:

  • Ik speel - een dutje met het geleidelijk verdwijnen van een ritme;
  • II fase - het verschijnen van een specifieke voor deze fase van encefalografische activiteit - de spillen van slaap, met een vertraging van de pols, afnemende ademhaling, ontspanning van de spieren;
  • III- en IV-stadia - stadia van diepere slaap, gekenmerkt door het optreden van hoge amplitude 8-activiteit, een toename van de hartslag.

trusted-source[8], [9], [10]

Fase van snelle slaap bij kinderen

De fase van snelle slaap wordt gekenmerkt door een snel desynchroniseerd EEG, dat kenmerkend is voor intense waakzaamheid, hoewel het kind zich in een diepe slaaptoestand bevindt. In dit stadium is er sprake van snelle oogbewegingen, lage toon van de skeletspieren en de grootste instabiliteit van autonome functies - aritmie hartactiviteit tot een korte termijn asystolie aritmie ademhaling, daling van de bloeddruk. In de snelle slaapfase wordt ook actieve mentale activiteit gemarkeerd - ervaren heldere dromen.

In alle leeftijdsfasen wordt de slaap cyclisch georganiseerd, dat wil zeggen, opeenvolgende stadia van langzaam slaapeinde in een fase van snelle slaap. Enkele volledige cycli worden gedurende de nacht waargenomen.

De verandering in de structuur en de duur van diepe slaap kan worden vastgesteld door een kenmerk zoals het aantal bewegingen in een droom. Het kind van de eerste levensjaren heeft meer dan de oudere kinderen (80 tot 60), maar de overvloed aan bewegingen in een droom verhindert niet dat de jongere slaapt en leidt vaak tot het ontwaken van het oudere kind.

De fase van snelle slaap wordt gekenmerkt door fysiologische myoclonus - kleine snelle spiertrekkingen van individuele spierstralen en groepen met kleine bewegingen in kleine gewrichten, zoals spiertrekkingen van de vingers en gezichtsspieren. In fasen van langzame slaap is myoclonus aanzienlijk minder.

De eerste periode van FBS wordt genoteerd in 70-100 minuten na het begin van de slaap. Het EEG-beeld in deze fase lijkt op dat wat werd waargenomen in de eerste fase van FMS, maar vaak lijkt het op golven zoals de tanden van de zaag.

De fasen van langzame en snelle slaap wisselen elkaar af gedurende de gehele slaaptijd met tussenpozen van 90-120 minuten. Op de leeftijd van 2-3 jaar is de duur van één slaapcyclus ongeveer 60 minuten en de eerste FBS-episode wordt waargenomen 1 uur nadat het kind in slaap valt. Tegen 4-5 jaar kan de cyclus tot 90 minuten duren en gedurende de gehele slaapperiode worden ongeveer 7 cycli geregistreerd, die bijna identiek is aan die van een volwassene.

De fase van langzame slaap in het kind

De fase van langzame slaap krijgt betekenis in de algehele structuur van de slaap na 36 weken zwangerschap, maar heeft zeer weinig duur. Bij een pasgeboren kind met een normale zwangerschap worden FBS, FMS en ongedifferentieerde slaap geïdentificeerd. FBS kan worden herkend door zuigbewegingen, bijna continue bewegingen van het lichaam, trillen, grimassen en zelfs elementen van lopen, onregelmatige ademhaling, samenvallend met flitsen van spieractiviteit. FMS wordt gekenmerkt door minimale motoriek en een hogere spierspanning.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.