^

Oorzaken van onvruchtbaarheid

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Onvruchtbaarheid kan mannelijk en vrouwelijk zijn.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Mannelijke onvruchtbaarheid

Enige tijd verstreek, problemen werden opgelost die je niet toestonden om na te denken over de geboorte van een kind: er werd een carrière gemaakt, de materiële situatie stabiliseerde, huisvestingsproblemen werden opgelost. Het is tijd om een baby te krijgen. Maar ... Helaas komt het vaak voor dat veel succesvolle, liefhebbende koppels met het probleem van onvruchtbaarheid worden geconfronteerd.

Wanneer ze over onvruchtbaarheid praten, hebben ze meestal vrouwelijke onvruchtbaarheid in het achterhoofd, waarbij ze vergeten dat de mannelijke onvruchtbaarheid in deze trieste statistieken iets minder is dan 50%.

Aangezien het voortplantingssysteem van de mens niet minder kwetsbaar is dan het vrouwelijke, kunnen vele factoren het negatief beïnvloeden. Dit is de omgeving (meer bepaald de ongunstige factoren), en verschillende ziekten en slechte gewoonten en stress. En de onvruchtbare man ervaart in de regel geen onaangename gewaarwordingen, hij beschouwt zichzelf als volledig gezond en is buitengewoon verrast wanneer de arts suggereert dat hij een analyse van het spermogram maakt.

Het feit is dat mannelijke onvruchtbaarheid in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een schending van de spermatogenese (rijping van spermatozoa). Dit is secretie onvruchtbaarheid. De meest voorkomende oorzaak hiervan (ongeveer 50%) is een verstoring van de bloedsomloop in de testikels, geassocieerd met de uitbreiding van de aderen van de zaadstreng - varicocèle. Nog eens 35% van de gevallen van mannelijke onvruchtbaarheid "biedt" infectieuze en inflammatoire ziekten van de geslachtsorganen. Aanzienlijk minder vaak komt auto-immune onvruchtbaarheid voor die samengaat met het feit dat het immuunsysteem van het eigen organisme het weefsel van de testikels en spermatozoa beschadigt. En zeer zelden is onvruchtbaarheid te wijten aan genetische ziekten.

Dus mannelijke onvruchtbaarheid manifesteert zich door onvermogen om te bevruchten, ongeacht de mogelijkheid van geslachtsgemeenschap. Oorzaken: afwezigheid van spermatozoa (azoöspermie), afwezigheid van ejaculaat (aspermia), afname van het aantal levende spermatozoa in sperma (necrospermie). Het staat vast dat als de mobiliteit van spermatozoa minder is dan 75% (van hun totale massa), we dan kunnen praten over mannelijke onvruchtbaarheid.

Het huwelijk wordt beschouwd als onvruchtbaar als de zwangerschap niet optreedt binnen een jaar na regelmatige seksuele activiteit bij personen in de vruchtbare leeftijd zonder het gebruik van voorbehoedmiddelen. Een onderzoek van beide partners is noodzakelijk. "Piek" -vruchtbaarheid, zowel bij mannen als bij vrouwen, was 24 jaar goed. Daarom moeten mannen ouder dan 35 jaar van de enquête beginnen, zonder tijd te verspillen.

Moderne methoden voor diagnose en behandeling bieden een gunstige prognose. Maar zelfs als een teleurstellende diagnose wordt gesteld, moet je de hoop niet verliezen. Werkwijzen voor effectieve behandeling van de meest ernstige gevallen van mannelijke onvruchtbaarheid zijn nu ontwikkeld.

Vrouwelijke onvruchtbaarheid

Vrouwelijke onvruchtbaarheid is primair en secundair. Primaire onvruchtbaarheid wordt gekenmerkt door een gebrek aan zwangerschap in de geschiedenis van het leven (anamnese) van een vrouw. Secundaire onvruchtbaarheid wordt genoemd als de vrouw een zwangerschap heeft gehad, eindigend met een bevalling, abortus, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, en daarna tijdens een of meer jaren van regelmatig seksleven zonder het gebruik van voorbehoedmiddelen, treedt er geen zwangerschap op.

Statistieken tonen aan dat in het geval van primaire onvruchtbaarheid de meest voorkomende oorzaken hormonale stoornissen zijn (3 keer vaker), met secundaire onvruchtbaarheid - ontstekingsprocessen van de geslachtsorganen (in de eerste plaats in frequentie - tubaire onvruchtbaarheid).

De oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid kan zowel genitale ziekten en extragenitale pathologie (infectie, intoxicatie, industrieel risico, straling, enz.), Evenals de voorwaarden en de manier van leven van een vrouw (slechte voeding, vitaminegebrek constante hoogspanning, psychosomatische aandoeningen en verwante zijn met hen ziekten - hypertensie, maagzweer van maag en twaalfvingerige darm, enz.). Vaak is onvruchtbaarheid bij vrouwen te wijten aan inflammatoire aandoeningen van de baarmoeder en aanhangsels. Een van de tekenen van dergelijke ontstekingsprocessen is pijn en leucorroe (afscheiding uit de vagina).

Erosie van de baarmoederhals, ontsteking van het cervicale kanaal (endocervicitis) vermindert de mogelijkheid van conceptie; voorkomt penetratie van spermatozoa in de baarmoederholte, veranderingen in de samenstelling van het cervicaal slijm. Een bepaalde rol bij vrouwelijke onvruchtbaarheid wordt gespeeld door neoplasmata van de baarmoeder (myoma), vergezeld door bloederige afscheiding uit de vagina en bloeding. De aanwezigheid van congenitale misvormingen van de geslachtsorganen (afwezigheid van eierstokken, enz.) Veroorzaken ook onvruchtbaarheid. Bovendien kunnen sommige paren een zogenaamde "biologische onverenigbaarheid" hebben, waardoor zwangerschap niet optreedt.

Echter voorgrond redenen bij secundaire vrouwelijke onvruchtbaarheid eileiders onvruchtbaarheid: als gevolg van myocardiale ontsteking (bijvoorbeeld gonorrheal etiologie) eileiders onbegaanbaar vanwege ampullar afdichten moeder of diensten; spermatozoa kunnen de eicel niet bereiken en het ei kan niet in de baarmoederbuis terechtkomen en de baarmoeder bereiken.

Soms leidt de aanwezigheid van ontstekingsprocessen in de buikholte (gecompliceerde blindedarmontsteking) tot de vorming van verklevingen, waardoor het ei de eileider niet kan binnendringen. De oorzaken van hormonale (endocriene) onvruchtbaarheid, die bij de tweede onvruchtbaarheid de tweede plaats inneemt, kunnen zijn:

  • overtreding van de menstruatie als gevolg van veranderingen in de regulatie en ovulerende functie van de eierstokken (cysten, tumoren), wanneer de ovulatie niet plaatsvindt;
  • afwezigheid van ovulatie als gevolg van aandoeningen die de productie van follikelstimulerende (FSH) en luteïniserende (LH) hormonen in de hypofyse beïnvloeden.

De verstrekte informatie stelt een jong koppel in staat om, op voorwaarde van een verantwoordelijke, zakelijke (en niet verbale) gezinsplanning, medische en consultatieve hulp te zoeken bij de arts van de gynaecoloog en de oorzaken van onvruchtbaarheid te onderzoeken.

In dit geval, als het gaat om primaire onvruchtbaarheid, begint het onderzoek met een man - onderzoek het sperma. Als onderzoek de uitsluiting van mannelijke onvruchtbaarheid toelaat, wordt een vrouw onderzocht. Aangezien de belangrijkste oorzaak van primaire onvruchtbaarheid hormonale aandoeningen zijn, begint het onderzoek in de regel met hormonale onderzoeken. Als de hormonale functie niet wordt aangetast, wordt de doorgankelijkheid van de eileiders onderzocht.

Bij secundaire onvruchtbaarheid beginnen diagnostische tests in de regel met de diagnose openheid van de eileiders. Als de eileiders goed begaanbaar zijn, is het noodzakelijk een hormonaal onderzoek van een vrouw uit te voeren. Behandeling wordt uitgevoerd afhankelijk van de geopenbaarde pathologie; terwijl de diagnose in moderne omstandigheden helemaal niet beperkt is tot deze twee gebieden. Indien nodig, het zich ontvouwt met al zijn macht modern, waaronder medikogeneticheskoe begeleiding en ga zo maar door. D., en ga zo maar door. N., die uiteindelijk opent een heldere en vruchtbare manier voor gerichte behandeling, zorgen voor de ontwikkeling van de zwangerschap, met inbegrip van kunstmatige.

Er moet echter speciaal op worden gewezen dat het belangrijkste probleem in de reproductieve leeftijd het risico van infectie met seksueel overdraagbare aandoeningen is, omdat ze een geduchte oorzaak van onvruchtbaarheid kunnen worden. Daarom kunnen de basisideeën over seksueel overdraagbare aandoeningen de jonggehuwden helpen om het pad van een permanent seksueel partnerschap te nemen, waardoor het behoud van hun eigen gezondheid, de gezondheid van de zich ontwikkelende foetus en de pasgeboren baby wordt gewaarborgd.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.