^

Hoe de student te beschermen tegen overbelasting?

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Overbelasting van een schooljongen is het heetste onderwerp op fora en in ouderlijke geschillen. Volgens het onderzoek van het Wetenschappelijk Centrum voor Gezondheid, vandaag slechts 3-4% van de schoolkinderen (een of twee kinderen voor een hele klas!) Verlaat na groep 11 met gezonde kinderen. Alle andere artsen diagnosticeren bepaalde afwijkingen in gezondheid. En de reden hiervoor - vele uren school overbelasting. Hoe de student te beschermen tegen overbelasting van de training? En wat wordt als een overbelasting beschouwd, en wat is de gebruikelijke norm, zonder welke - waar dan ook?

Waarom hebben studenten overbelasting?

Hoe vaak zien we de situatie: een klein meisje met een aktetas minder dan zijzelf verbergt 7 lessen, rent vervolgens naar een muziekschool en van daaruit naar een Engelse docent. We moeten meer leren en lessen leren, omdat ons schoolprogramma is ontworpen voor toekomstige Einsteins en Newtons. En ouders vragen van de kinderen ook hoge cijfers en gehoorzaamheid, en op de vergaderingen van de ouders vereisen: geef ons nog een paar talen in het programma, omdat kinderen na school komen!

En ze denken zelfs niet dat zulke overbelastingen het delicate en fragiele zenuwstelsel van het kind doorbreken, waarvan tot 70% last heeft van voor de hand liggende of verborgen neurosen. Beschuldig het allemaal - overbelasting op school.

Wat zijn de trainingsstandaarden?

Het curriculum kan worden onderverdeeld in de studie zelf en de omstandigheden waarin deze studie wordt uitgevoerd. Rechtstreeks studeren - dit is het aantal lessen dat het schoolkind heeft, hoeveel uren hij besteedt aan zijn huiswerk, hoeveel uren hij neemt om te oefenen en te rusten. Het is geen geheim dat er in het moderne schoolcurriculum absoluut geen tijd meer is voor de student om te rusten - deze keer "eet" het huiswerk.

De voorwaarden om te studeren zijn in welke kamer en klasse de kinderen betrokken zijn. Een ruime kamer met moderne apparatuur en lichte, vrolijke lessen is de norm. Een oude school, waarin zelfs in de winter verwarming niet op 18 graden komt, en kinderen gedwongen worden om in warme jasjes te zitten en op bevroren vingers te blazen - dit is helaas een echt beeld. Niet universeel, maar zeer frequent.

Het is belangrijk dat ouders en leerkrachten er rekening mee houden dat, zelfs als de omstandigheden voor het studeren van een kind uitstekend zijn, de omgeving om het oog ligt, dan moet de schoolbelasting in deze lichte, ruime klassen niet overdreven zijn.

Wat is het gevolg van buitensporige schoolbelasting?

Volgens studies door fysiologen lijden tot 40% van de basisschoolleerlingen (dat wil zeggen kinderen op de meest fragiele leeftijd van 6 tot 10 jaar oud) aan openlijke of verkapte neurosen als gevolg van overbelasting van de school. Het percentage neurotici onder schoolkinderen op middelbare leeftijd en adolescenten is zelfs hoger - tot 70%. Deze studies werden overigens uitgevoerd in modelscholen, waar ouders en leraren voorstanders waren van het meest intensieve programma - met de studie van speciale onderwerpen en tal van keuzevakken. Dezelfde statistieken tonen aan dat na de afstuderen van de kinderen, de kinderziekten, ontvangen tijdens overmatige training, chronisch worden.

Dus na de cijfers 9-11 worden 3 keer meer chronische ziekten geregistreerd bij kinderen dan op school. Onder deze ziekten zijn vijf keer zoveel kinderen met een verminderd gezichtsvermogen als op school, en zij die lijden aan ziekten van het maagdarmkanaal worden meer dan 3 keer. Het is eenvoudig: het lichaam kan de stress niet aan en het verloop van de ziekten wordt verergerd. Immers, geen van hen voor een week ontstaat niet en ontwikkelt zich binnen enkele maanden en zelfs jaren.

Wat betreft psychologische afwijkingen als gevolg van overbelasting op school, deze problemen doen zich voor bij elke vierde jongen en meisje.

De stress van het gebrek aan tijd

"Ik heb geen tijd!" Het kind huilt wanhopig. En als hij niet huilt, denkt hij - hij is het screaming al beu. Deze stress komt het meest voor bij schoolkinderen. Wanneer een kind ondeugend is in een kleuterschool, adviseren psychologen ouders om 15-20 minuten te vertrekken voor een van zijn kosten. Dit is een goed advies voor ouders van schoolkinderen. Maar het is niet zo gemakkelijk voor hem om te volgen. Pauzes tussen lessen zijn verwaarloosbaar. En de schoolbelasting is zo dat extra 15-20 minuten een enorme luxe is voor een druk kind. In de tussentijd drijven ze hem constant aan: kom op, kom op, leer, ga zo door.

Als gevolg hiervan, het hele aanzienlijke opleiding - 9-11 jaar - het kind wordt gedwongen om maximaal te comprimeren hun schema, altijd ergens te lopen, doe je huiswerk in de kortst mogelijke tijd, omdat aan de horizon zelfs docenten en tenslotte - dance of muziekinstrument. Bij het nastreven van kennis en prestigieuze toelating missen docenten en ouders een belangrijk detail: met dezelfde levensverwachting van de afgelopen vijftig jaar is de belasting op school verdrievoudigd.

Als nog eens 30 jaar geleden, schoolkinderen voor de derde klas op stokken werden geteld, geven ze vandaag in de derde klas een heleboel vakken die eerder niet eerder dan 6-7 werden geïntroduceerd. Ondertussen is de voortdurende groei van belastingen op de school een directe schending van de normen van instructie, waarvoor zowel leraren als, vooral, ouders geblinddoekt zijn. Excuseer is één: laat hem studeren, er zal geen tijd zijn om onzin te doen ...

Wat zijn de redelijke normen voor schoolbelasting?

Laten we eens kijken hoe lang een kind zou moeten doen zonder zijn gezondheid te schaden. Het ministerie van Volksgezondheid berekent natuurlijk strikt de normen van instructie voor kinderen van verschillende leeftijden. Ouders vragen zich af of ze deze cijfers herkennen.

Tot groep 5 - geen zesdaagse lessen en niet meer dan 5-6 lessen per dag. Als er nog een zesdaagse school is, mag de vijfde-klasser niet meer dan 31 uur per week zitten. Dit is niet meer dan 5 lessen per dag. En herinner je je dat je vijfde-klasser niet meer dan 5 lessen per dag ontving?

6e leerjaar - als een vijfdaagse schoolweek wordt aangeboden, moeten er maximaal 6 lessen per dag zijn, en dat is niet elke dag, omdat in het bedrag van het ministerie van Gezondheid niet meer dan 29 lessen per week zijn toegestaan voor schoolkinderen van deze leeftijd. Als de schoolweek zes dagen is voor zesdeklassers, mogen ze niet meer dan vijf lessen per dag en één keer per week volgen - zes lessen. Omdat de schoolweek voor schoolkinderen van deze leeftijd niet meer dan 32 lessen mag bevatten.

De last voor de lessen wordt ook geregeld door het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Volksgezondheid. Het moeilijkste zijn om de 2e en 3e les te zijn - wiskunde, natuurkunde, scheikunde, taalonderwijs. Dinsdag en woensdag zouden dagen moeten zijn waarop de moeilijkste lessen gepland zijn, donderdag en vrijdag - meer lossen. Heb je de school gezien waaraan deze vereisten zijn voldaan?

Hoeveel tijd te besteden aan huiswerk?

Wat het huiswerk betreft, voor vijfde-klassers mogen ze niet meer dan 3 uur duren. Dat wil zeggen, het kind moet de tijd hebben om alle lessen te doen gedurende deze tijd, gezien het feit dat elk uur hij 10-15 minuten moet rusten. Vraag het kind meer dan hij in 3 uur kan doen, sanitaire normen zijn niet toegestaan! En wat zien we in werkelijkheid? De kleine lijder verlaat de schoolboeken de rest van de dag niet en zijn ouders straffen hem voor elke fout. Hoe hier geen neurose te ontwikkelen?

De norm voor huiswerkopdrachten voor kinderen van de 6e klas is dezelfde als voor vijfde klassers, en niet een minuut meer. Ouders en leerkrachten moeten conclusies trekken.

Tijd om huiswerk te beginnen en af te maken, zo blijkt, wordt geregeld door sanitaire en hygiënische normen. Misschien zullen de ouders verbaasd zijn, maar de tijd is geen uur of twee nachten, zoals vaak gebeurt. Het huiswerk moet beginnen om 15.00 uur en uiterlijk om 17.00 uur. Wat is het? Maar je ziet vaak een foto wanneer het kind op schoolboeken zit tot 22.00 uur en later, en zelfs bij weinig licht.

Intussen verbieden artsen streng om na 19.00 uur huiswerk te doen, vooral voor kinderen in het basisonderwijs. Dit veroorzaakt ze vele chronische ziekten, waaronder visusstoornissen, lichaamshouding en chronisch vermoeidheidssyndroom.

Hoeveel kost het om te slapen en een schooljongen te lopen?

Slaap- en lichaamsbeweging voor schoolkinderen zijn ook geregeld. Om het kind te behoeden voor overbelasting op school moet hij minstens 8-10 uur slapen. Om het kind op schoolleeftijd een normale fysieke belasting te geven, moet hij de kans krijgen om 7 km per dag te passeren, rennen en springen, en de helft op school. En in de open lucht moet een kind in de leerplichtige leeftijd minstens drie uur zijn. En hoe lang loopt uw kind?

Symptomen van schooloverbelasting

Ja, dat zijn er. En ze hebben helemaal niets te maken met het feit dat je kind van nature humeurig en ongehoorzaam is. Ouders moeten tijdig letten op de signalen die het lichaam van het kind, uitgeput door schooloverbelasting, heeft. Anders kan het te laat zijn - een constante bezoek aan het ziekenhuis laat misschien niet de ware reden zien waarom uw baby steeds vaker ziek wordt. En de reden is gewoon triviaal - de trainingsbelasting is extreem hoog.

  1. De eerste indicator van overbelasting van de school is dus het gewicht van het kind. Als de schooljongen snel begint af te vallen, heeft het lichaam meer rust nodig en goed georganiseerde voeding. Om het gewicht van het kind te beheersen, moet het minstens één keer per maand op de schaal worden gezet.
  2. De tweede indicator van overfatigue van een schooljongen is zijn consistent slechte humeur en tekenen van depressie: vermoeidheid, zwakte, verlies van interesse in die activiteiten die de actieve deelname van een kind veroorzaakten.
  3. De derde belangrijke indicator is de verslechtering van de eetlust. Als een kind hartstochtelijk geliefd voor de pasteitjes van haar moeder negeert en onverschillig staat tegenover de taarten die eerder werden aanbeden, is het slecht. Het is de moeite waard aandacht te besteden aan het aantal uren dat een schooljongen besteedt aan lessen en of hij in de open lucht wandelt.
  4. De vierde indicator van de gezondheid van een kind is zijn bewegingen. Het is een slechte gewoonte om je nagels voortdurend te bijten - niet de grillen van een kind, maar de eerste bel van een stressvolle toestand. Kraken met je tanden in een droom, nachtmerries, kneuzingen onder de ogen, trillen van de oogleden, gemakkelijk stampen wordt toegeschreven aan dezelfde categorie. Om te beginnen is het nodig om de schoolbelasting van het kind te verminderen, minder om hem te berispen en hem voldoende slaap te geven. Helpt niet - leid je student naar een psycholoog - dergelijke bezoeken zijn tevergeefs.
  5. De vijfde belangrijke indicator van de geschudde gezondheid van een zoon of dochter is zijn gedrag in de klas. Als het kind niet goed luistert naar de leraar, zijn klasgenoten opvoedt, de vragen niet op het verkeerde moment beantwoordt, of integendeel geen interesse toont in de lessen, is hij traag en bezynitsiativny - wees gealarmeerd. Het kan een banaal overwerk zijn, en geen wens om jezelf te ergeren, de tabbladen bederven.
  6. En ten slotte, let op de bloeddruk van het kind. Dit is een belangrijk symptoom van de vraag of het lichaam in orde is. Normale druk voor een volwassene wordt als 120x80 beschouwd. Voor een kind zijn deze cijfers te hoog. De bovenste druk van het kind is normaal - 100-80. Als de bovenste indicator van de arteriële bloeddruk van een schoolkind vóór de leeftijd van 14 jaar meer is dan "slechts" met 5 eenheden en 115 mm Hg is. Dit kan een ernstig teken zijn van overbelasting op school.

Hoe kunnen we de student beschermen tegen het leren van overbelasting? De oplossing van dit probleem hangt rechtstreeks af van de gevoeligheid en zorg van de ouders. Tijdige reactie op veranderingen in de gezondheid van de baby kan hem in de toekomst voor veel gevaren behoeden.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.