^

Diagnose van bruine secreties tijdens de zwangerschap

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Alleen een arts kan een zwangere vrouw kalmeren of haar voorbereiden op het onvermijdelijke nadat de definitieve diagnose is gesteld, wat de situatie zal verhelderen.

In de aanwezigheid van ernstige bloedingen en wervelende pijn in de onderbuik op elk moment, zou de beste optie zijn om het ambulancewagen naar het huis te roepen. Patiënten met een korte draagtijd hebben dringende maatregelen nodig om het te behouden en artsen voeren diagnostiek uit onderweg naar het ziekenhuis en op de eerste hulpafdeling, parallel aan de behandeling, die het mogelijk maakt de uteriene tonus te verwijderen en de bevalling te stoppen die vroeg is begonnen.

Als de ontlading niet intens is en de gezondheidstoestand van de toekomstige moeder een wandeling naar een kinderconsultatie toelaat, kan ze naar een consultatie komen met een arts die een lichamelijk onderzoek uitvoert en, indien mogelijk, een vrouw op een gynaecologische stoel, naar informatie over de symptomen luisteren, de geschiedenis van verwante ziektes van de patiënt onderzoeken (erfelijk en verworven) en problematische zwangerschappen.

Als er een ongewone ontlading is, neemt de arts een uitstrijkje op de microflora. Als tumorprocessen worden vermoed, worden cervicale dysplasie, endometriose, cervicale erosie en colposcopie uitgevoerd en wordt mucosaal materiaal gebruikt voor cytologisch onderzoek. Biopsie en histologisch onderzoek van verdachte oncologie wordt alleen uitgevoerd als er serieuze redenen en een bedreiging zijn voor het leven van de toekomstige moeder, omdat deze studie niet zo onschuldig is en de zwangerschap kan schaden.

Een bloedtest en een coagulogram helpen de arts om te beoordelen of de aanstaande moeder een bloedziekte of ontstekingsziekten heeft zonder de lokalisatie aan te geven. Maar een gynaecologisch onderzoek van het slijmvlies van de vagina en de baarmoeder, evenals een uitstrijkje op de microflora, zullen het ontstekingsproces een passende naam geven en de infectieuze pathogeen identificeren. Een urineonderzoek helpt bij het bevestigen of ontkennen van urinewegaandoeningen die niet als ongewoon worden beschouwd bij zwangere vrouwen en kan gepaard gaan met het vrijkomen van bruin of rood bloed in de urine.

Er zijn ook specifieke tests die het mogelijk maken foetale ontwikkelingspathologieën te detecteren en de kans op een miskraam in de vroege zwangerschap. Er zijn 2 screeningtests die kunnen worden gebruikt wanneer een zwangere vrouw bruine afscheiding heeft. De eerste test wordt uitgevoerd van 8 tot 13 weken zwangerschap, waarbij de dreiging van een miskraam en foetale sterfte meestal wordt gediagnosticeerd. De test wordt dubbel genoemd omdat het gaat om het doneren van bloed aan humaan choriongonadotrofine (hCG) en plasmaproteïne A (PAPP-A).

Voor een periode van 16-20 weken kan een gedetailleerd onderzoek worden gepland, bestaande uit 4 tests. Naast het bovenstaande zijn relevante studies over alfa-fetoproteïne (AFP) en niet-geconjugeerd oestriol (NE) relevant.

Tests voor syfilis, hepatitis en HIV-infectie zijn verplicht voor zwangere vrouwen die zich voor de zwangerschap aanmelden bij de prenatale kliniek. Maar in sommige gevallen kan de gynaecoloog opnieuw schrijven en opnieuw analyseren als er verscheidene maanden verstreken zijn sinds de diagnose zwangerschap tot het verschijnen van bruine afscheiding.

Al deze analyses verschaffen de arts informatie over de kenmerken van het verloop van de zwangerschap. Maar het is nog steeds niet de moeite waard om een slecht resultaat te zien als een zin, het risico van een fout is te groot, bijvoorbeeld vanwege een onnauwkeurig bepaalde zwangerschapsperiode. Immers, voor elke tijdsperiode zijn er hun eigen duidelijke normen vastgesteld voor het gehalte aan specifieke hormonen in het bloed, en een afwijking van deze normen wordt als een slecht resultaat beschouwd. Het is duidelijk dat als er een mismatch is tussen de zwangerschapsvoorwaarden of de aanwezigheid van meer dan één embryo, afwijkingen waarschijnlijk niet in verband worden gebracht met de pathologie van de zwangerschap.

Meer informatief voor zwangerschapscomplicaties is instrumentele diagnostiek. Niet al haar methoden zijn even veilig voor de toekomstige moeder en het kind in haar baarmoeder. Echografie wordt in deze periode als de meest acceptabele en voldoende informatieve diagnostische methode beschouwd. Op deze basis kan de arts een nauwkeurigere ouderdom van het embryo vaststellen, en kenmerken van zijn ontwikkeling, en verschillende afwijkingen van normale parameters, en pathologie van de placenta.

In het ideale geval wordt een echografie minimaal drie keer in negen maanden aan een zwangere vrouw getoond. Ie Onderzochte toekomstige moeder moet minstens één keer per trimester zijn. Maar met het verschijnen van bruine afscheidingen kan de arts een ongepland onderzoek voorschrijven, omdat ultrasone golven de foetus niet nadelig beïnvloeden en geen verstoringen in de loop van de zwangerschap kunnen veroorzaken. Maar om mogelijke pathologieën te identificeren en ze heel goed te visualiseren.

Differentiële diagnose is een zeer belangrijke stap in het identificeren van het probleem dat de symptomen van bruine afscheiding tijdens de zwangerschap veroorzaakt. We hebben al geprobeerd de mogelijke diagnose te voorspellen op basis van de aard, kleur en tijdstip van ontslag, en het bleek dat het erg moeilijk was. Dezelfde symptomen kunnen wijzen op volledig verschillende ziekten en aandoeningen. Het is erg belangrijk voor de arts om niet alleen de normale en pathologische ontlading te differentiëren, maar ook om de oorzaak te identificeren die het optreden van een dergelijk niet-specifiek symptoom veroorzaakt.

Meestal maakt een nauwkeurige diagnose het mogelijk de resultaten van laboratoriumtests en instrumentele diagnostiek te bestuderen, evenals informatie verkregen tijdens de initiële ontvangst van de patiënt met klachten over een vreemd symptoom. Maar in sommige twijfelgevallen moeten ook aanvullende diagnostische methoden worden voorgeschreven: een chorionbiopsie (bij 12 weken zwangerschap), een onderzoek naar placentacellen (placentocentesis wordt uitgevoerd van 12 tot 22 weken), een onderzoek naar de kenmerken van vruchtwater (vruchtwaterpunctie relevant bij 15-16 weken) en bloed van navelstreng (cordocentese wordt uitgevoerd vanaf de 20ste week van de zwangerschap).

Aanvullende onderzoeksmethoden helpen om een diagnose te stellen in controversiële situaties en in de aanwezigheid van verschillende pathologieën tegelijkertijd, wanneer de  symptomen van bruine afscheiding tijdens de zwangerschap  het niet mogelijk maken om de oorzaak ervan duidelijk te bepalen, en laboratoriumtests van bloed of urine en echografie verschillen enigszins. Zeker, het uitvoeren van dergelijke manipulaties gaat gepaard met een zeker risico voor de foetus en een zwangere vrouw, daarom worden ze niet vaak voorgeschreven en alleen in geval van nood, wanneer de standaarddiagnostiek niet in staat is om de oorzaak van de problemen te identificeren.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.