^
A
A
A

Interne therapie en rationele voeding bij wonden en postoperatieve hechtingen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Rationele voeding.

Naast de bevoegde zorg voor het wondoppervlak en postoperatieve naden moeten zich ervan bewust dat patiënten adequate voeding in de postoperatieve periode zou moeten ontvangen, zoals het gebrek aan vitale stoffen afkomstig van buiten het lichaam, kan een negatief effect hebben op de processen van de huid te herstellen hebben. Het voedsel moet licht verteerbaar zijn, rijk aan eiwitten, vitamines, micro-elementen, antioxidanten. Vezel, maar met de beperking van zout. Het waterdieet maakt ook uit. Patiënten moeten ten minste 1,5-2 liter vocht per dag consumeren. Indien de operationele dermabrasie uitgevoerd op het hele gezicht of het periorale gebied - bijna tot het verwijderen van verbonden of afvoer van bezinksel patiënt gedwongen eten in een pasta of vloeibare vorm. Zo niet, wanneer zij handelen kauwen kan behuizing, die krijgt in de scheuren infectie, die kan leiden tot een verdergaande ontsteking en littekenvorming verwonden.

Rationele voeding is een belangrijk punt in de behandeling van patiënten in de postoperatieve periode, maar het creëren van optimale omstandigheden voor weefselherstel vereist ook continu gebruik van de interne therapie die is voorgeschreven in de pre-operatieve periode

Interne therapie.

Bevat een aantal behandelingsopties om het reparatieproces te versnellen. De resultaten van chirurgische ingrepen verbeteren, de zichtbaarheid van littekens verminderen.

Biologisch actieve toevoegingen (BAA): een reeks voedingssupplementen Litovit (Rossiaia), Avena (Rusland), Biovit (Rusland), Irwin Naturals (VS). Nature Sunshine Products Inc (VS).

Adaptogenen: ginseng, eleutherococcus, echinacea prpurnaya. Citroengras, zamaniha, pantakrin, etc.

Middelen en methoden voor het verbeteren van de microcirculatie

Synthetische en proliferatieve activiteit van cellen die betrokken zijn bij het herstel van de huid is onmogelijk zonder voldoende toevoer van weefsels met zuurstof. Een van de belangrijkste richtingen in de postoperatieve revalidatie van patiënten, evenals in preoperatsionnoy voorbereiding zijn de methoden, instrumenten en technologieën die de microcirculatie van het operationele veld te verbeteren, versterkt de vaatwand, zuurstof weefsels en anderen. In dit opzicht, geneesmiddelen die de microcirculatie te verbeteren (teonikol, komplamin, nicotinamide, ginkgo biloba extract, Kapilar), voedingssupplementen met vasoactieve medicijnen, zijn noodzakelijke instrumenten in de pre- en in de postoperatieve periode.

De hardwaretechnologieën die de activering van de bloedcirculatie bevorderen, worden ook getoond voor het beheer van dergelijke patiënten. In een van deze richtingen is hypoxische therapie.

Interesse in hypoxische therapie, bestaande al tientallen jaren, leidde tot de creatie van een behandelingsmethode genaamd "normobalische interval hypoxische training" (IHT). Zijn betekenis is dat de patiënt lucht ademt met een laag zuurstofgehalte (16-9%) met tussenpozen waarin hij gewone lucht ademt die 20,4-20,9% O bevat. "Training" betekent een proces waarbij fysiologische compensatoire mechanismen worden getraind voor hypoxie.

Gedurende de loop van IHT worden externe ademhalingsorganen, bloedcirculatie, hematopoiese, weefsel en moleculaire mechanismen geoefend, die zorgen voor de toediening van zuurstof aan cellen en het gebruik van zuurstof in de mitochondriën. De lichaamssystemen die compenseren voor de afname van de partiële zuurstofdruk in de geïnspireerde lucht, de spanningen in het arteriële bloed en in de weefsels worden getraind.

Resultaten van blootstelling aan het lichaam IHT.

De daling van zuurstofspanning in de vaatwand chemoreceptors reageren op pulsen waarvan een stimulerend effect op de medulla centra in de reticulaire formatie en de bovenliggende delen van de hersenen. Stimuleer de centrale delen van het sympathische zenuwstelsel en de functies van de endocriene klieren: het gehalte aan schildklierhormonen, insuline, catecholamines in het bloed neemt toe. Verhoogde hemoglobine in het bloed en verhoogt de zuurstofcapaciteit, verhogen van het aantal rode bloedcellen in het bloed circuleert, en de hoeveelheid van mitochondriaal cristae van de mitochondriën; het aantal capillairen in weefsels neemt toe. Aldus IGT bevordert weerstand, verbeteren bloedtoevoer naar het weefsel en huid, het verwijderen van hypoxie dat de herstelprocessen in de wond in de postoperatieve periode verhoogt tot epithelisatie en preventie van pathologische littekenvorming te versnellen. Voor de implementatie van de IHT is een moderne hypoxicator van het bedrijf "TRADE MEDICAL" gemaakt, die gewone kamerlucht omzet in hypoxische gasmengsels met het gewenste zuurstofgehalte erin. Voor een complexe diagnose van de toestand van de patiënt vóór en na de loop van IHT, is het apparaat uitgerust met een pulsoximeter, een meter en een gasanalysator. Klein formaat, compactheid, eenvoudige mogelijkheid om naar de juiste plek te bewegen, maakt de hypoxicator een eenvoudig en betrouwbaar functionerend apparaat voor de therapie en revalidatie van patiënten met brandwonden, patiënten na dermabrasie en plastische chirurgie. Bovendien kan het worden gebruikt bij de pre-operatieve voorbereiding van patiënten en op veel gebieden van de herstellende geneeskunde.

Om de algemene en lokale immuniteit van patiënten in de postoperatieve periode te verbeteren, is het nuttig om essentiële sporenelementen aan te wijzen, waaronder Cu, Zn, Se, Fe, Mn, K, Ca, Si, etc.

Zeldzame aardmetalen zijn een essentieel ingrediënt voor een normale wondgenezing. Toegewezen hetzij in tabletvorm of in de vorm van voedseladditieven.

Ijzer. Het wordt aangetroffen in mitochondriën en andere organellen van huidcellen, die deel uitmaken van oxidatieve enzymen (peroxidase, cytochrome oxidase, enz.) Die cellulaire ademhaling verschaffen. Hij neemt deel aan de synthese van collageen, maakt deel uit van hemoglobine en neemt daardoor deel aan de zuurstofverzadiging van het lichaam. Het is noodzakelijk voor de succesvolle hydroxylatie van prolineresiduen. Het wordt beter opgenomen in de vorm van ijzerlactaat.

Formuleringen: Aktiferrin (ijzersulfaat) Aktiferrin kompozitum, gemofer prolagngatum (ijzersulfaat) toevoegsel met ijzer (complexe bruistabletten die ijzer gluconaat, ascorbinezuur, vitamine B12), Gino-Tardiferon (ijzercomplex en foliumzuur).

Koper. Hoe co-enzym in veel enzymen komt. Het neemt deel aan de processen van ijzerabsorptie, wat nodig is voor de synthese van melanine, collageen, en heeft antioxiderende eigenschappen. Er zijn gegevens over het antagonisme van koper en zink, en daarom is het onwenselijk om ze samen te benoemen.

Voorbereiding: Kopersulfaat (zwavelhoudend koper) wordt intern toegediend met 5-15 druppels van een 05-1% oplossing gedurende 1-2 maanden. Koperhoudende multivitaminecomplexen ("Multivitaminen met mineralen", "Unicap", enz.)

Kalium. Het is noodzakelijk dat de vitale activiteit van elke cel van het lichaam, die in grote hoeveelheden aanwezig is in de intracellulaire vloeistof, deelneemt aan de synaptische transmissie van zenuwimpulsen, bijdraagt aan de normalisatie van de drainagefunctie van organen en weefsels.

Preparaten: panangin (een complexe bereiding van kalium en magnesium), kaliumorotaat, asparks, Kalinor, Kalipoz prolongatum (kaliumchloride).

Magnesium. Het is een activator van vele enzymen: cholinesterase, fosfatase, enz. Het maakt deel uit van meer dan 300 enzymcomplexen, die hun activiteit garanderen. Het bevordert de synthese van eiwitten, is nodig om de normale toestand van celmembranen te behouden, vermindert de prikkelbaarheid van neuromusculaire systemen. Heeft spasmolytisch effect, versnelt het verloop van glycolyse. Synthese van steroïde hormonen wordt ook uitgevoerd in de aanwezigheid van magnesium. Kalium en magnesium zijn nodig om de activiteit van collagenase te garanderen.

Bereidingen: Almagel, pamaton (kalium en magnesiumasparaginaat), magnesium orotaat, magnesiumperoxide, Magne B6.

Fosfor. Bevat in de huid voornamelijk in de vorm van organische verbindingen: fosfoproteïnen, nucleoproteïnen, fosfolipiden, enz. Het gehalte aan intracellulaire fosfor is 40 keer groter dan dat van extracellulair. In de samenstelling van fosfolipiden is opgenomen in de structuur van celmembranen, lipoproteïnen. Absoluut noodzakelijk element van macro-actieve verbindingen en hun derivaten, cyclische nucleotiden, co-enzymen, die een belangrijke rol spelen in het metabolisme en regulatie van fysiologische functies.

Voorbereidingen: Phosphaden. ATP.

Zink. Het is een belangrijke hulpfactor voor wondgenezing, omdat het een activator is van cellulaire immuniteit. Het maakt deel uit van vele enzymen, hormonen, is noodzakelijk voor proliferatieve processen in weefsels. Het helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en versnelt de glycolyse. Zinkionen hebben antioxiderende, immunostimulerende eigenschappen. Bijdragen aan reparatieve processen in weefsels. Naarmate de leeftijd vordert, wordt de hoeveelheid zink in weefsels sterk verminderd en met trauma neemt ook de hoeveelheid zink sterk af, wat wijst op de noodzaak van substitutietherapie. Van zink afhankelijk zijn dergelijke vitale hormonen als insuline, corticotropine, somatotropine, gonadotropine. Een tekort aan zink gaat gepaard met een afname in immuniteit, proliferatieve en synthetische activiteit van cellen. Wijs zinkpreparaten toe voor langdurige niet-genezende wonden, trofische zweren, acne, huidaandoening na diepe peeling en dermabrasie, esthetische operaties, als een preventiemiddel vóór de operatie.

Preparaten: oxirich (zincaaspartite), zincteral, zincorotate. Oxide of zinksulfaat, van toepassing op 0,02-0,05 g 2-3 maal daags, minimaal een maand. Multivitamine-preparaten die zink bevatten: "Spanningsformule met zink", "Oligovit", "Centrum".

Selenium. Neemt deel aan de synthese van glycoproteïnen en glycosaminoglycanen, is een krachtige antioxidant, cofactor van het enzym glutadione peroxidase. Zonder dit enzym bevindt het enzym zich in een inactieve toestand, kan het niet geoxideerde glutadione herstellen en dus oxidatieve stress tegengaan.

Voorbereidingen: "Selmevit", "Multi-selenium", "Stress-formule met zink", "Oligogal-selenium".

Silicium. Betrokken bij de vorming van collageen, glycosaminoglycanen, elastine, stimuleert de cellulaire stofwisseling en proliferatieve capaciteit van cellen, normaliseert de hydratatie verhoogt de sterkte van de elastische vezels heeft vrije radicalen werking.

Preparaten: organisch silicium (0,5%, 1%, 2% 5,0), conjunctil (0,5% -5,0) voor intradermale en intramusculaire injectie.

Antioxidant behandeling.

In het proces van ontsteking in de wond oppervlakken accumuleren destructieve moleculen, vrije radicalen. Dienovereenkomstig is de benoeming van antioxidanten opgenomen in het verplichte programma voor het beheer van patiënten in de postoperatieve periode en is ook een element van het voorkomen van complicaties.

Histohran (Rusland).

Het is een krachtige antioxidant, verkregen van zeevruchten van dierlijke oorsprong. Het werkingsmechanisme is geassocieerd met het vermogen om celmembranen te stabiliseren, in wisselwerking te staan met actieve vormen van zuurstof. Vrije radicalen. Bij intradermale toediening, een lichte pijn, een tijdelijke kleuring van het bruine weefsel, mogelijke allergische reacties.

Het wordt geproduceerd in ampullen met een concentratie van 0,02% van 1 ml. Het wordt intramusculair, intradermaal en intraveneus voorgeschreven.

Emokatin (Rusland).

Het is een krachtige antioxidant. Heeft antihypoxische, angioprotectieve, anti-aggregatie, fotoprotectieve activiteit.

Geproduceerd in ampullen van 1 ml. En 5 ml in 1% concentratie. Het is intramusculair voorgeschreven.

Mexidol (Rusland).

Is het overeenkomstige emoxipinezout van barnsteenzuur. Heeft een breed scala aan biologische activiteiten. Het is een remmer van vrije radicalen processen (antioxidant). Door het werkingsmechanisme is het in de buurt van emoxipine, maar het heeft een sterker anti-pyrogeen effect.

Geproduceerd in de vorm van 5% oplossing in ampullen van 2 ml. Het is intramusculair voorgeschreven.

Gecontra-indiceerd bij overtreding van de leverfunctie en allergie voor vitamine B!

Ascorbinezuur.

Het is bekend dat vitamine C-tekort een van de meest voorkomende oorzaken is van slechte wondgenezing. Ascorbinezuur heeft sterk uitgesproken reductieve, antioxiderende eigenschappen. Angioprotective geneesmiddelen is betrokken bij het reguleren van het redox processen van koolhydraatmetabolisme, weefselregeneratie, vorming van steroïdhormonen bevordert klaring van toxines in het lichaam dient als een cofactor in de hydroxylering van proline naar toestand hydroxyproline tijdens collageensynthese. Een van de belangrijkste fysiologische functies van ascorbinezuur is de deelname aan de synthese van collageen en procollageen en normalisatie van capillaire permeabiliteit.

Geproduceerd in tablets en oplossing. 5,10 en 20% oplossingen in ampullen van 2, 5 en 10 ml. Het wordt intramusculair en intradermaal gebruikt.

Kapilar (Rusland).

Ingrediënten: dihydroquercetine - 10 mg, sorbitol - 240 mg. De farmacologische werking van dihydroquercetine is antioxidant, angioprotectief, hemorheologisch, antiaggregant.

Werkingsmechanisme: dihydroquercetine - huishoudelijke bereiding, een 3, 3, 4, 5, 7 - pentagidroksiflavon, dat wordt geproduceerd door stukken hout Siberische lariks (Larix cibirica L). Vermindert de viscositeit van volbloed, verzwakt de aggregatie van erythrocyten, verbetert de bloedmicrocirculatie. Dihydroquercetine bindt vrije radicalen en beperkt de activering van lipideperoxidatie in rode celmembranen, herstelt de lipidemembranen van erytrocyten, vermindering van het aantal degeneratieve overgang vormen van rode bloedcellen, wat bijdraagt aan de verbetering van de celprestatie reologie. Het vertoont een capillair beschermende werking.

Het wordt getoond tijdens de voorbereiding van patiënten voor therapeutische en operatieve dermabrasie, voor plastische en andere chirurgische ingrepen, en ook voor de postoperatieve periode. Ken 3 keer per dag 2 tabletten toe.

Geproduceerd in tabletten van 0,25 g.

Immunocorrigerende therapie.

Tegen de achtergrond van postoperatieve en oxidatieve stress neemt de immunologische reactiviteit van het organisme als geheel en weefsels in het bijzonder af. In dit opzicht worden patiënten met de verschijnselen van langdurige (inadequate) ontsteking aanbevolen om immunocorrectiedrugs voor te schrijven.

Aflutop (Roemenië).

Extract van kraakbeen- en beenmergkalveren. Beschikt over biostimulerende activiteit, stimuleert lokale immuniteit, reparatieve processen in weefsels, proliferatieve activiteit van cellen. Vanwege de remming van hyaluronidase-activiteit stimuleert het de biosynthese van hyaluronzuur. Werkt ontstekingsremmend.

Het wordt gebruikt voor langdurige niet-genezende wonden, voor correctie van atrofische, hypotrofe littekens, striae.

Geproduceerd in ampullen van 1 ml. Het wordt intramusculair voorgeschreven, intradermaal onder het litteken.

Aloë-extract (Rusland).

Het is een water-extract van ingeblikt, verouderd in de kou, bladeren. Verwijst naar biogene stimulantia. Stimuleert lokale immuniteits- en regeneratieve processen.

Het wordt gebruikt voor slecht genezende postoperatieve hechtingen met trofische ulcera, atrofische littekens, striae, hechting van secundaire infecties aan wondoppervlakken.

Geproduceerd in een oplossing van 1 ml met pH 5.0-6.8. Wanneer pijnlijke injecties gescheiden lidocaïne of novocaïne. Het wordt intramusculair of intradermaal voorgeschreven.

Immunal (Slovenië).

Geproduceerd in de vorm van tincturen en tabletten. De werkzame stof is het sap van Echinacea purpurea in een 20% -oplossing van ethanol, of in gedroogde en getabletteerde vorm.

Heeft immunostimulerende werking. Verhoogt het aantal granulocyten, de activiteit van fagocytose, onderdrukt de vermenigvuldiging van micro-organismen, waaronder het herpes- en influenzavirus.

Het wordt per os voorgeschreven voor 20 druppels met een beetje water of 1 tablet 3 keer per dag gedurende 1-6 weken.

Imunofan (Rusland).

Het is een hexapeptide (arginine-alfa-aspartyl-lysyl-valyl-tyrosine-arginine). Heeft immunoregulerende, hepatoprotectieve, ontgiftende, antioxiderende werking, activeert fagocytose en stimuleert de vorming van IgA, metabolische processen.

Het wordt subcutaan of intramusculair toegediend. Eenmalige dagelijkse dosis van 50 mcg in 1 ml.

Geproduceerd in ampullen van 1 ml. 0,005% oplossing.

Vitamine-microelement-complexen.

Perfect (Groot-Brittannië).

Een gelatinecapsule bevat vitamine A, E, D, C, B1, B6, B12, foliumzuur, pantotheenzuur, para-aminobenzoëzuur, zink, magnesium, jodium, kalium, silicium, seleen, chroom, cystine. Neem 1 capsule per dag tijdens of na een maaltijd met een kleine hoeveelheid vloeistof. Heeft een uitgesproken dermatotroop effect!

Pregnaxal (Groot-Brittannië).

Eén gelatinecapsule bevat vitamine A, E, D, B1, B6, B12, K, foliumzuur, nicotinamide, ijzer, zink, magnesium, koper, jodium. Bij de receptie - 1 capsule per dag tijdens of na een maaltijd met een kleine hoeveelheid vloeistof.

Menopace (Groot-Brittannië).

Een gelatinecapsule bevat vitamine A, E, D, C, B1, B6, B12, K, foliumzuur, pantotheenzuur, para-aminobenzoëzuur, niacinamide, ijzer, zink, magnesium, mangaan, jodium, kalium, chroom, selenium, borium. Neem 1 capsule per dag tijdens of na een maaltijd met een kleine hoeveelheid vloeistof. Heeft een uitgesproken dermatotroop effect!

Herovital (Duitsland).

Shipuchie tabletten soderzhat ijzerlactaat, retinale holekalьciferol, thiamine, riboflavine, pyridoxine, askorbinovuю kislotu, tocoferol, nicotinamide, dexpanthenol, cianokobalamid, эkstrakt boяrыshnika fruit, pustыrnika. Neem 2 maal daags 1 tablet of 1 theelepel tinctuur.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.