^

Huidlagen

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

1e laag - geil

Formeel is het stratum corneum het bovenste deel van de laag genaamd de opperhuid. Maar in cosmetologie wordt het meestal apart beschouwd, omdat het de werking is van de meeste cosmetica die erop is gericht. Het stratum corneum is de dunste film op het oppervlak van de huid, die met een naald omhoog kan worden gebracht en die bij het verbranden een blisterwand vormt. Als je het onder een microscoop plaatst, zie je veel doorschijnende schubben (hoornachtige schubben of corneocyten), die zijn opgebouwd uit een speciaal eiwit - keratine. Zodra geile schalen levende cellen waren, maar tijdens het ontwikkelingsproces, waren de kern en de cellulaire organellen verloren. Vanaf het moment dat de cel zijn kern verliest, wordt deze formeel dood. De belangrijkste taak van deze dode cellen is om te beschermen wat er onder hen is. Met andere woorden, ze vervullen dezelfde rol als schubben van hagedissen of veren van vogels. Tenzij ze er minder indrukwekkend uitzien.

Geile schubben sluiten nauw aan op elkaar en verbinden zich met speciale uitlopers op het membraan. En de hele ruimte tussen de lagen geile vlokken is gevuld met een substantie die een mengsel is van lipiden (vetten). Intercellulaire substantie vervult dezelfde rol als cementmetselwerk in een bakstenen muur, d.w.z. Bindt geile vlokken onderling en zorgt voor de integriteit van de hele structuur. Met waterafstotende eigenschappen, laat de intercellulaire substantie van het stratum corneum geen water en wateroplosbare stoffen de huid binnendringen, noch staat het toe dat overmatig waterverlies uit de diepte van de huid optreedt. Het is dankzij de hoornlaag dat de huid een betrouwbare barrière is die ons beschermt tegen de externe omgeving en vreemde stoffen (we zullen later meer over de huidbarrière praten).

Merk op dat stoffen die cosmetische producten vormen vreemd zijn voor de huid, omdat ze niet tot het lichaam behoren. Met zijn hoofdtaak - om het lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf, haast de huid zich niet om de vreemdeling te "vangen" en probeert de penetratie van cosmetische ingrediënten binnenin te voorkomen. Sommige cosmetica kunnen de beschermende laag van de huid vernietigen of verzwakken, en dan begint het vocht te verliezen en neemt de gevoeligheid voor omgevingsfactoren toe.

Het maakt niet uit hoe sterk de weegschaal en het maakt niet uit hoe goed medeondertekend hen "cement", de tests die dagelijks worden blootgesteld aan de huid, zo groot dat de hoornlaag zeer snel slijten (net als kleding slijten). De uitweg, die de natuur uit deze situatie heeft gevonden, smeekt om zichzelf - als de kleding is versleten, moet deze worden vervangen. Daarom vervallen geile schalen vliegen van het oppervlak van de huid en om te zetten in normale huisstof dat zich heeft opgehoopt op de boekenplanken en onder de bank (natuurlijk, in het stof onderwijs niet alleen bijdraagt aan onze huid, maar de huid is zeer hoog bijdrage).

Het stratum corneum is wat we zien als we naar de huid kijken en het is ook het belangrijkste punt van invloed voor cosmetische producten. De vorming begint echter in de diepte van de epidermis en daar vinden de processen plaats die het uiterlijk beïnvloeden. Werken van buitenaf, we kunnen de hoornlaag versieren, de eigenschappen van het oppervlak verbeteren (gladder en plastischer maken) en beschermen tegen beschadiging. En toch, als we de structuur aanzienlijk willen veranderen, moet de impact van binnenuit beginnen.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

2e laag - epidermis

De belangrijkste taak van de epidermis is de productie van het stratum corneum. Dit doel is gewijd aan de levensduur van de hoofdcellen van de epidermis, die keratinocyten worden genoemd. Naarmate de rijpingstijd toeneemt, verhuizen keratinocyten naar het oppervlak van de huid. Bovendien is dit proces zo goed georganiseerd dat de cellen omhoog bewegen in een enkele laag, "schouder aan schouder".

De onderste laag van de opperhuid, waar cellen zich continu delen, wordt basaal genoemd. De mate van huidvernieuwing hangt af van hoe intensief de cellen van de basale laag zijn verdeeld. Hoewel veel cosmetica beloven de verdeling van cellen in de basale laag te stimuleren, zijn er in werkelijkheid maar enkele geschikt. En dit is goed, omdat onder bepaalde omstandigheden van de huid stimulering van celdeling van de basale laag ongewenst is.

Op de basale membraan tussen de basale keratinocyten zitten die verantwoordelijk zijn voor de vorming van het pigment (melanocyten) zich iets boven immuuncellen verantwoordelijk voor het herkennen van vreemde stoffen en micro-organismen (Langerhans-cellen). Het is duidelijk dat de geneesmiddelen die dieper doordringen dan het stratum corneum niet alleen de keratinocyten, maar ook de cellen van het immuunsysteem en de pigmentcellen zullen beïnvloeden. Een ander type cellen gevonden in de epidermis - Merkelcellen - verantwoordelijk voor tactiele gevoeligheid.

trusted-source[5]

3e laag - dermis

De dermis is een soort van zachte matras waarop de opperhuid rust. Van de epidermis van de dermis wordt begrensd door het basale membraan. Het bevat bloed en lymfevaten die de huid voeden, terwijl de opperhuid verstoken is van bloedvaten en volledig afhankelijk is van de dermis. De basis van de dermis, als basis van de meeste matrassen, is "veren". Alleen in dit geval zijn het speciale vezels, gemaakt van eiwitten. Vezels bestaande uit collageeneiwitten (collageenvezels) zijn verantwoordelijk voor de elasticiteit en stijfheid van de dermis, en de vezels bestaande uit het elastine-eiwit (elastinevezels) laten de huid uitrekken en keren terug naar zijn oorspronkelijke staat. De ruimte tussen de "veren" is gevuld met "inpakken". Het wordt gevormd door gelachtige stoffen (voornamelijk hyaluronzuur) die water vasthouden. Hoewel de dermis gedeeltelijk wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf door de opperhuid en het stratum corneum, wordt geleidelijk schade daarin geaccumuleerd. Maar het gebeurt vrij traag, omdat alle structuren van de dermis voortdurend worden bijgewerkt. Als het vernieuwingsproces in het hele leven even goed zou verlopen, zou de huid altijd fris en jong blijven. Naarmate het lichaam ouder wordt, vertragen echter alle vernieuwingsprocessen, wat leidt tot de opeenhoping van beschadigde moleculen, waardoor de elasticiteit en elasticiteit van de huid, het verschijnen van rimpels wordt verminderd.

Tussen de vezels bevinden zich de hoofdcellen van de dermis - fibroblasten. Fibroblasten zijn biosynthetische fabrieken die verschillende verbindingen produceren (componenten van de intercellulaire matrix van de dermis, enzymen, signaalmoleculen, enz.).

Derma is van buitenaf niet zichtbaar. Maar afhankelijk van de toestand van de structuur, hangt het ervan af of de huid er elastisch of lethargisch uitziet, of deze glad of gerimpeld is. Zelfs de kleur van de huid hangt gedeeltelijk af van de dermis, omdat de blos het huidbloed geeft dat door de vaten van de dermis stroomt. Bij een atrofie van een derma- en epidermis krijgt de huid een gelige kleur als gevolg van doorschijnende onderhuidse vettige vezel.

trusted-source[6]

4e laag - vetweefsel

Vetweefsel bevat, zoals de naam al doet vermoeden, vet. En hij zou moeten zijn waar hij is. Iedereen moest waarschijnlijk de bewonderde waardering van een slank meisje horen - "ze heeft geen gram vet." Als dit echter waar zou zijn, zou het meisje een ellendig gezicht vormen. In feite is schoonheid niet zonder vet, want het vetweefsel geeft de vormen een rondheid en de huid - frisheid en zachtheid. Bovendien verzacht het de slagen, houdt het de hitte vast en in bepaalde perioden helpt een vrouw bij de synthese van vrouwelijke geslachtshormonen. Vetweefsel bestaat uit lobben gescheiden door vezelig weefsel. In de lobule liggen vetcellen, vergelijkbaar met buidels met vet, en passeren ook de bloedvaten. Elke overtreding van de kwaliteit van vetweefsel - de opeenhoping van overtollig vet in de cellen, verdikking van de wanden tussen de lobben, zwelling, ontsteking, enz., Hebben een catastrofaal effect op het uiterlijk.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.