^
A
A
A

Hormonen en huid

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Hormonen spelen een belangrijke rol in de fysiologie van de huid, dus de schending van het hormonale evenwicht beïnvloedt onmiddellijk de toestand. Een verstoorde balans van schildklierhormonen kan bijvoorbeeld leiden tot overmatige droogheid van de huid. Een afname van het niveau van geslachtshormonen in de menopauze leidt tot snellere veroudering van de huid, verhoogde haargroei van het gezicht en het lichaam.

Bij een overmaat aan oestrogenen kan de huidpigmentatie toenemen, er verschijnen donkere vlekken op. Mannelijke geslachtshormonen (androgenen) oorzaak atrofie van hormoon-afhankelijke haarzakjes op het hoofd, wat leidt tot haaruitval en het stimuleren van de afscheiding van talg, dat is een belangrijke bijdrage aan de pathogenese van vette seborrhea en acne. Bestudeer nu actief het effect op de huid van groeihormoon en probeer het zelfs te gebruiken om het hele lichaam bij ouderen te verjongen.

Er is vrijwel geen hormoon dat de huid niet aantast, dus hormonen kunnen een krachtig middel zijn om de huid te beïnvloeden. Maar in cosmetica is het gebruik van hormonen (evenals andere stoffen met systemische werking) verboden. Daarom is de populariteit van stoffen die, wanneer toegepast op de huid, een effect kunnen hebben dat lijkt op het effect van een hormoon (dit is het schijnbare effect, en niet het moleculaire werkingsmechanisme) is zo groot. Door zijn structuur kan deze stof lijken op een molecuul van het hormoon (hoewel deze overeenkomst soms erg afgelegen is). Dergelijke verbindingen omvatten bijvoorbeeld fyto-oestrogenen - de meest populaire groep van cosmetische "hormoonsubstituten" afgeleid van planten. Fyto-oestrogenen zullen worden gewijd aan een afzonderlijk gedeelte op de site.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.