^
A
A
A

Focal alopecia

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Uiterlijk en ontwikkeling van de focus van alopecia

Alopecia areata (alopecia areata) is een zeldzame ziekte, die niettemin de aandacht van veel wetenschappers trekt. Het is interessant dat het haarverlies, beginnend met volledig welzijn, net zo plotseling stopt. Het kan lang duren en leiden tot volledige kaalheid in sommige delen van het hoofd of zelfs in het lichaam, en kan snel stoppen.

Alopecia areata begint meestal met een klein stukje alopecia, dat zich kan ontwikkelen tot een volledig haarverlies op het hoofd (alopecia totalis) of op het hele lichaam (alopecia universalis). Uitgebreide haaruitval wordt alleen waargenomen bij een klein deel van de mensen die worden getroffen door focale alopecia, wat ongeveer 7% is, hoewel in het recente verleden dit deel van de patiënten 30% was.

Er zijn drie soorten haar langs de rand van het stukje alopecia - kegelvormig, clavaat en in de vorm van een uitroepteken. Het herstellen van haar is dun en ongepigmenteerd en pas later krijgen ze een normale kleur en textuur. Herstel van haar kan op één deel van het hoofd plaatsvinden, terwijl in een ander gebied haaruitval kan doorgaan.

Volgens verschillende schattingen hebben 7 tot 66% (gemiddeld 25%) van de mensen met focale alopecia ook afwijkingen in de vorming van nagels. Dystrofie van de nagels kan in extreme mate fluctueren van zwak uitgedrukt (ruwheid, armzaligheid).

De oorzaken van verschillende manifestaties van de ziekte zijn niet goed genoeg bestudeerd. Lange tijd bleef het de vraag of verschillende vormen van haarverlies dezelfde ziekte waren. Bij het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte, lijken er enkele verschillen te zijn die nog niet bekend zijn bij wetenschappers. Intensief onderzoek wordt in deze richting uitgevoerd en er is al iets opgehelderd.

Wie is gevoelig voor focale alopecia

Demografische studies hebben aangetoond dat 0,05-0,1% van de bevolking minstens één keer alopecia ondergaat. In Engeland zijn patiënten met focale alopecia 30-60 duizend, in Amerika - 112-224 duizend en over de hele wereld - 2,25-4,5 miljoen mensen. De eerste tekenen van alopecia komen voor bij de meeste mensen van 15-25 jaar.

Het is aangetoond dat in 10-25% van de gevallen de ziekte een familiale oorsprong heeft. Nagenoeg al de mensen die lijden aan alopecia areata, gezondheid, behalve in gevallen van alopecia wordt veroorzaakt door het syndroom van Down, de ziekte van Addison, disfunctie van de schildklier, vitiligo en een aantal andere ziekten.

Er zijn twee opvattingen over de incidentie van focale alopecia bij mannen en vrouwen: ofwel wordt aangenomen dat de ziekte mannen en vrouwen even (1: 1), of meer vrouwen (2: 1) treft. Bij veel auto-immuunziekten wordt een nog groter aantal vrouwen aan de ziekte blootgesteld (10: 1 bij systemische lupus erythematosus).

Er wordt aangenomen dat dit te wijten is aan verschillen in de hormonale niveaus van mannen en vrouwen.

Humorale en cellulaire immuniteit van vrouwen is gemiddeld actiever dan bij mannen, het is beter tegen bacteriële en virale infecties. Maar zo'n zeer mobiele immuniteit is gevoeliger voor de ontwikkeling van auto-immuunprocessen. Het is bekend dat veel hormonen, waaronder geslachtshormonen, adrenaline, glucocorticoïden, thymus en prolactinehormonen, de activiteit van lymfocyten beïnvloeden. Maar het krachtigste hormoon dat het immuunsysteem beïnvloedt, is oestrogeen - een vrouwelijk geslachtshormoon.

De strategie van behandeling van focale alopecia

Haar is in staat tot herstel zelfs na vele jaren van ziekte. Bij een aanzienlijk aantal patiënten, vooral bij patiënten met een milde aandoening, is spontane haartransplantatie mogelijk. Met de juiste behandeling kan remissie optreden, zelfs bij ernstige ziekte. Natuurlijk zijn er ongeneeslijke vormen en gevallen waarin de haargroei alleen met constante behandeling wordt hersteld en wanneer het haar stopt, valt het binnen een paar dagen uit.

Bij sommige patiënten herstelt de ziekte, ondanks de behandeling. Helaas zijn er geen universele middelen en methoden voor het behandelen van focale alopecia. Hier zijn enkele nuttige praktische tips:

 • om het cosmetische effect van behandeling van intensieve, opvallende focale alopecia te maximaliseren, is het noodzakelijk om het oppervlak van het gehele hoofd te behandelen, en niet alleen de duidelijk aangetaste gebieden;
 • Verwacht geen positieve veranderingen in minder dan drie maanden;
 • cosmetisch herstel van haargroei kan binnen een jaar of langer plaatsvinden, permanente behandeling verhoogt de kans op permanente haargroei, maar individuele plekken met kaalheid kunnen dan verschijnen en dan verdwijnen;
 • bij patiënten met intermitterend haarverlies verbetert het effect van de behandeling met profylactische toediening van antihistaminica;
 • de haargroei wordt ook bevorderd door de preventieve inname van multivitaminen, in ernstige gevallen worden injecties van B-vitaminen aanbevolen;
 • een belangrijke factor voor de effectiviteit van de behandeling is de psychologische factor. Er zijn een aantal behandelingen die enig succes kunnen boeken, maar wanneer ze worden teruggedraaid, keert de ziekte terug. Alle momenteel gebruikte methoden zijn het meest effectief bij milde vormen van de ziekte en minder effectief bij ernstige laesies. Verschillende behandelingsmethoden kunnen worden onderverdeeld in verschillende groepen:
 • niet-specifieke stimuli: anthraline, crotonolie, dithranol, enz.;
 • middelen die contactdermatitis veroorzaken: dinitrochlorobenzeen, difenylcyclo-propenon, dibutylether van vierkant zuur, enz.;
 • niet-specifieke immunosuppressoren: corticosteroïden, 8-methoxypsoraleen in combinatie met UVA (PUVA-therapie);
 • specifieke immunosuppressoren: cyclosporine;
 • methoden voor directe actie op haarbollen: minoxidil;
 • niet-traditionele behandelmethoden;
 • experimentele behandeling: neoral, tacrolimus (FK506), cytokines.

Geneesmiddelen voor de bestrijding van haaruitval

Tot voor kort waren wetenschappers slechts verbaasd over de goedgelovigheid van mensen die klaar waren om alle mogelijke beloften voor haartransplantatie uit te proberen. Studies hebben echter aangetoond dat iemand zo goed geïnformeerd is dat haargroei in hem kan worden veroorzaakt door een inerte substantie.

Verschillende emoties, spirituele stemming kan het haar sterk beïnvloeden, waardoor ze kunnen groeien of verloren gaan. Dit alles maakt het moeilijk om objectief de effectiviteit van verschillende vormen van alopecia te evalueren. Bijkomende moeilijkheden komen voort uit het feit dat kaalheid om verschillende redenen kan beginnen. Dienovereenkomstig kan in een vorm van alopecia een stof werken, en met een andere niet.

Voor de behandeling van alopecia worden de volgende stoffen met betrekking tot geneesmiddelen gebruikt:

 • minoxidil en de analogen daarvan;
 • blokkers van dihydrotestosteron en andere anti-androgenen;
 • ontstekingsremmende stoffen (corticosteroïden);
 • irriterende stoffen met immunosuppressieve werking;
 • stoffen die proliferatieve processen in de epidermis reguleren;
 • fotosensibilisatoren gebruikt bij fotochemotherapie. Een goede hulp bij de complexe behandeling van alopecia zijn fysiotherapeutische methoden en de zogenaamde alternatieve geneeskunde - preparaten op basis van natuurlijke verbindingen en plantenextracten die door verschillende mensen worden gebruikt om het haar te versterken en te laten groeien.

Fotochemotherapie van focale alopecia

Een belangrijke plaats in de behandeling van alopecia is UV-bestraling. Het is bekend dat het korte verblijf van patiënten in zonnige gebieden een positief effect heeft op de haargroei.

Het gebeurt echter ook dat sommige patiënten in de zomer een exacerbatie van alopecia ervaren. PUVA-therapie (photochemotherapy) - de afgekorte naam van de methode die gebruikt fotosensibilisatoren (psoralenen) en lange-golf UV range A. Scheiding ultraviolette bereik voor A (320-400 nm), B (280-320 nm) en C (< 280 nm) wordt geïntroduceerd in de geneeskunde op basis van verschillende huidgevoeligheid voor deze soorten straling.

De huid is minder gevoelig voor UVA-straling.

Momenteel lokaal gebruikt (voor lichte tot matige vormen van alopecia areata) en totale (ernstige ziekte) PUVA-therapie met psoralenen topisch in de vorm van oplossingen (lichte vormen), oraal in de vorm van tabletten of in combinatie (met zware vormen). Het verloop van de behandeling bestaat uit 20-25 procedures van bestraling met lichte vormen of 25-30 procedures voor gematigde en ernstige vormen van de ziekte, 4-5 keer per week uitgevoerd. De kuren worden na 1-3 maanden herhaald, afhankelijk van het klinische effect.

De volgende groepen psoralenen worden gebruikt:

 • voor orale toediening - 8-methoxy-psoraleen, 5-methoxy-psoraleen;
 • voor topische toepassing - 1% olie-emulsie van 8-methoxypsoraleen ("Oxoraleen-Ultra") en synthetisch preparaat 4,5,8-trimethylpsoraleen (gebruikt als baden).

Het belangrijkste voordeel van lokale toepassing psoraleenov - de uitsluiting van misselijkheid, hoofdpijn (een bijwerking, waargenomen bij een aanzienlijk deel van de patiënten die psoraleen oraal innamen).

Psoraleen hebben alleen een effect op de huid als ze worden blootgesteld aan ultraviolet licht. In het proces van fotogevoeligheid in de epidermis selectief geremde cellulaire DNA-synthese vanwege zijn fotochemische bindende psoraleen, die een direct effect op het immuunsysteem van de huid, zonder onderdrukkende functie van epidermiscellen heeft. Er wordt aangenomen dat PUVA-therapie de functie van T-cellen en antigeenpresentatie beïnvloedt, en lokale immunologische aanval op het haarzakje onderdrukt vanwege het uitputtend effect ervan op Langerhans-cellen. PUVA-therapie biedt algemene immunosuppressie door directe of indirecte (via interleukine 1) stimulatie van prostaglandinen E2, wat resulteert in een efferente lymfatische blokkade.

PUVA-therapie wordt alleen uitgevoerd in de omstandigheden van een medische instelling door een arts die speciale training en ervaring heeft. De patiënt neemt psoralen samen met mager voedsel of melk 1,5-2 uur vóór bestraling op. In de eerste sessie wordt een gemiddelde dosis van 0,5 tot 3,0 J / cm2 (afhankelijk van het huidtype) of een minimale fototoxische dosis gegeven. De hoeveelheid tijd voor elke patiënt, uitgevoerd in de behandelcabine, is anders. De bestralingstijd wordt vastgelegd en verhoogd met elke sessie. Topische toepassing van een olie-emulsie 8-methoxypsoraleen (1 mg / l) bij 37 ° C en UV-bestraling met enkelvoudige doses van 0,3-8,0 J / cm2 gedurende 20 minuten, 3-4 keer per week geeft een goed resultaat. Na 24 weken bij een totale dosis van 60,9 tot 178,2 J / cm2, werd bijna volledig herstel van de haargroei waargenomen bij 8 van de 9 patiënten.

Sommige patiënten kunnen een terugval van de ziekte krijgen met een geleidelijke afname van PUVA, gemiddeld 10 weken na stopzetting van de behandeling. Ook hangt de effectiviteit van PUVA-therapie af van de klinische vorm van kaalheid, de duur van de ziekte, de fase van het proces en de duur van de laatste terugval. PUVA-therapie wordt gecombineerd met lokale corticosteroïden, antraline, calcipotriol, aromatische retinoïden (acitretine, etretinaat). Deze combinatie maakt het mogelijk om een kleinere totale dosis UV-straling te gebruiken.

Contra-indicaties voor het gebruik van PUVA-therapie: eigenaardigheid middelen, acute gastro-intestinale aandoeningen, diabetes, thyrotoxicose, hypertensie, tuberculose, zwangerschap, cachexie, cataract, tumor, lever, nier, hart, zenuwstelsel gekenmerkt door verhoogde gevoeligheid voor licht. Het is niet geschikt om therapie toe te dienen aan kinderen en personen jonger dan 18 jaar, evenals aan patiënten ouder dan 55 jaar.

Een vergelijkende analyse van wetenschappelijke publicaties in de afgelopen 10 jaar suggereert een lagere effectiviteit van PUVA-therapie in vergelijking met lokale immunosuppressieve therapie bij patiënten met focale alopecia.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.