^
A
A
A

Bellenvorm van rood plat korstmos als oorzaak van alopecia

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Bellenvorm van korstmos van rode korstmos (Lichen ruber pemphigoides, Kaposi M. 1892; lichen bullosus haemorrhagicus, Straus W.1933)

De bruisende vorm van rode platte korstmos (PFCF) verwijst naar zeldzame vormen van dermatose (2-4% van alle gevallen van deze ziekte). Vrouwen worden vaker getroffen na de leeftijd van 50; Bellen komen meestal voor met snelle verergering van rode platte korstmossen, vergezeld door een verhoogde jeuk en zijn een stadium van verschillende duur in de ontwikkeling van deze dermatose.

Symptomen

Op het oppervlak van typische papels en plaques, minder vaak - in de buurt daarvan verschijnen gespannen kleine en grote bellen met een sereuze of sereuze bloederige inhoud. Vaker komen ze in een kleine hoeveelheid voor; Een dikke band zorgt ervoor dat de bellen niet lang kunnen worden geopend. Aan de buitenkant van de bulleuze elementen die op de papels en plaques verschenen, is er een infiltratiezone, die kenmerkend is voor de papulaire elementen van de rode lichen planus. Meestal zijn de uitslag polymorf, wijdverspreid en lijken ze op bellenelementen van verschillende groottes, typische papels van rood vlak korstmos op de huid, slijmvlies van de mond, soms op de geslachtsorganen. In de loop van de evolutie van de cavitaire elementen worden soms erosieve en ulceratieve laesies gevormd op de huid, sereuze en hemorrhagische korsten. In sommige gevallen blijven ze gepigmenteerde atrofieplaatsen of foci die op een antedoderm lijken. Cystic laesies in plaats komen zelden in isolatie in de benen, voeten, mondslijmvlies, behaarde hoofdhuid en anderen. Soms zijn ze overwegend in klinische verschijnselen, die sterk bemoeilijkt de diagnose van deze zeldzame vorm planus. Wanneer gelokaliseerde bulleuze elementen op de hoofdhuid foci van atrofische alopecia ontwikkelen, of de conditie van de pseudo-phelala. Volgens sommige auteurs zijn meer dan 40 patiënten met manifestatie van een vesicidal of erosieve vorm van rode platte korstmos aangetast door de hoofdhuid. We lijken dit percentage te overschatten. De combinatie van bulleuke uitbarstingen, typische papels van rood vlak korstmos en pseudo-bekken is, in de regel, de manifestatie van dezelfde ziekte. De blaarvorming van een rode afgevlakte diarree kan worden waargenomen met toxemie of paraneoplasie.

Sommige buitenlandse dermatologen maken onderscheid tussen bulleuze en pemfigoïde vormen van deze dermatose. Tot voor kort werden ze klinisch en histologisch onderscheiden, en de laatste jaren ook door immuno-elektronenmicroscopie en immunofluorescentie. Met de bulleuze vorm van de rode platte lichen huiduitslag meestal korte termijn, het uiterlijk van blaren op typische laesies of naast hen is te wijten aan de uitgesproken vacuolaire degeneratie van de basale laag cellen. Subepidermale blaren worden gecombineerd met veranderingen die kenmerkend zijn voor rode platte korstmossen. Directe en indirecte immunofluorescentie is negatief.

Met de pemfigoïde vorm van rood vlak korstmos, is er een neiging tot acute opkomst en snelle generalisatie van typische huiduitslag, gevolgd door plotselinge grote bubbels op de aangetaste en gezonde huid. Soms kunnen blaren alleen op de foci van een typisch rood vlak korstmos verschijnen. Wanneer de pemfigoïde vorm van deze dermatose een histologisch gedetecteerde subepidermale blaas is, maar zonder de karakteristieke tekens van rood vlak korstmos.

Immunologisch onderzoek

Directe immunofluorescentie aan cryostaat secties van de getroffen en de omringende huid haard vertonen lineaire afzetzone in de basale membraan van immunoglobuline G en complement C3 fractie. Dit leidt tot de vorming van een grote blaas, zoals bij een bulleuze pemfigoïd. Bij immuno-elektoronomikroskopii vertonen afzetting van hetzelfde immuunglobuline G en P-3 in de basis van de blaas complement, maar niet in de banden volgens parapemphigus. Dit komt door het feit dat wanneer pemfigoidnoy vorm planus basaalmembraan niet wordt gesplitst, en daardoor afzetting van immunoglobuline G, en C-3 complement getraceerd alleen aan de basis van de blaas, die niet typisch is voor parapemphigus.

Met immunoblotting werden antigenen met een molecuulgewicht van 180 kD en 200 kD gevonden, die analoog zijn aan basale membraanantigenen met een bulleuze pemfigoïde. Op basis hiervan suggereren individuele dermatologen een mogelijke combinatie van rood vlak korstmos en bulleuze pemfigoïden bij patiënten met pemfigoïde vorm van rood plat korstmos. Volgens andere studies zijn de basale membraanantigenen met pemfigoïde vorm van deze dermatose en bulleuze pemfigoïde verschillend. Er is dus nog geen enkele mening over deze kwestie gevormd; aanvullend onderzoek is vereist.

Gistopatologiya

Voor de bulleuze vorm van rood vlak korstmos zijn de vorming van subepidermale fissuren of een vrij grote holte en uitgesproken vacuolaire degeneratie van de basale laagcellen karakteristiek. In de lederhuid zijn veranderingen die kenmerkend zijn voor een typische of atrofische lichen planus zijn: baanvormig vaak perivasculaire infiltreren van lymfocyten met een mengsel van een groot aantal histiocyten. Het celinfiltraat grenst dicht aan de opperhuid en heeft een scherpe strookachtige onderrand. In oude huiduitslag in de epidermis worden atrofische manifestaties tot expressie gebracht, de uitgroeiingen worden gladgemaakt, hoewel hyperkeratose en granulosis bijna altijd aanwezig zijn. Infiltratie in de dermis is minder dicht, het aantal histiocyten en fibroblasten neemt toe, het bindweefsel wordt sclerotisch.

Diagnostiek

Cystische vorm planus onderscheiden van dermatosen, waarbij het sproeiorgaan is de blaas: pemphigus vulgaris, parapemphigus, erythema multiforme, lichen sclerosus pemfigoidnoy vorm herpetiformis dermatitis bullosa toksidermii. De aanwezigheid, samen met grote en kleine bellen, typisch veelhoekige papels, inflammatoir infiltraat gebieden aan de periferie van de afzonderlijke bellen, gebrek aan symptomen begrenzing loslaten van de epidermis, in afwezigheid van uitstrijkjes acantholytische pemphigus cellen en typisch lichen planus histologische veranderingen meestal maken een juiste diagnose. Diagnostische moeilijkheden kunnen ontstaan bij zeldzame geïsoleerde bullosa manifestaties niet vergezeld van de typische elementen van lichen planus.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Behandeling

Atrofische vormen van rood vlak korstmos zijn zeldzame soorten dermatose en treden meestal chronisch op, en treden al een aantal jaren op. Bij lokalisatie op de hoofdhuid zijn er brandpunten van atrofische alopecia of de conditie van de pseudo-phelala. Deze vormen blijken vaak resistent te zijn tegen therapie, daarom zijn herhaalde behandelingen vaak nodig.

Een patiënt met zich ontwikkelende atrofische alopecia moet worden onderzocht om de diagnose te verifiëren. Het is belangrijk om de geschiedenis van de ziekte zorgvuldig te onderzoeken, aandacht besteden aan de mogelijke start verbinding of verergeren dermatose met het nemen van medicatie. In de afgelopen jaren, we opgebouwd tal van details die de mogelijkheid van een uitslag die lijkt op lichen planus of identiek zijn aan het, als gevolg van de inname van een aantal medicijnen te bevestigen. Deze omvatten beta-blokkers, furosemide, aciclovir, tetracycline, isoniazide, chloorpropamide, en vele anderen, met inbegrip van anti-malaria geneesmiddelen die vaak aan patiënten worden voorgeschreven voor de behandeling van lichen planus. Daarom is het raadzaam de eerste plaats, om drugs te elimineren, waarna er een verergering van dermatose - toegenomen jeuk, het uiterlijk van verse lichenoid, soms buloznyh uitslag. De effectiviteit van veel medicijnen die worden aanbevolen voor de behandeling van patiënten met lichen planus is niet kritisch beoordeeld en bewezen in vergelijkende studies. Dit geldt vooral voor antibiotica met een breed werkingsspectrum, griseofulvine, ftivazidu, vitaminen A, B, D, E, PP, immunomodulatoren et al. Evaluatie moeilijkheden en efficiency berust op het feit dat in de meeste gevallen gebruikelijke vorm planus onafhankelijk regresses in de komende een of twee jaar. Je kunt de invloed van suggestie op de involutie van dermatose ook niet uitsluiten. Als gebruikelijk, atypische, lange golvende vormen van lichen planus, die folliculaire nemen en Atrofische zijn varianten, de bovenstaande drugs niet hebben meestal een duidelijk therapeutisch effect. Meestal rechtvaardigt de verwachting van toepassing van de 4-aminochinoline (hingamina, delagila, rezohina of Plaquenil), glucocorticoïde hormonen, retinoïden (neotigazon of roakkutana) en PUVA-therapie met gelijktijdige toewijzing binnen fotosensitizer. Bij sommige patiënten met significante prevalentie manifestaties planus en weerstand tegen de hiervoor genoemde eigenschappen kan worden toegepast cyclofosfamide of cyclosporine A (Sandimmun Neoral-) geneesmiddelen die immunosuppressieve werking hebben. Deze geneesmiddelen kunnen een langdurige remissie van de ziekte in gevallen waarin glucocorticosteroid hormoontherapie niet effectief is geweest of haar gedrag was onmogelijk veroorzaken. Als een hulpmiddel behandeling ook gebruikt status van antihistaminica met anticholinerge werking (gidroksitsin of Atarax) of blokkerende adrenerge receptoren (promethazine of promethazine).

Bij de behandeling van patiënten met folliculaire vorm planus voorkeur derivaten van 4-aminochinoline, chloroquine combinatietherapie met lage doses glucocorticosteroïde hormoon (meestal prednison of methylprednisolon), en retinoïden. Aan patiënten met een atrofische vorm van rood vlak korstmos wordt een derivaat van 4-aminoquinoline, kleine doses van een steroïde hormoon of een combinatie daarvan toegekend. Bij de bulleuze vorm van dermatose wordt het snelste therapeutische effect gewoonlijk gegeven door de gemiddelde doses glucocorticosteroïde hormoon.

Bij het kiezen van een methode om een patiënt te behandelen met een bepaalde vorm van rood plat korstmos, moet de arts het werkelijke voordeel en de mogelijke schade van de aanstaande therapie zorgvuldig vergelijken. Het doel van aminoquinolinederivaten is gebaseerd op hun matige immunosuppressieve werking, het vermogen om de synthese van nucleïnezuren, prostaglandinen en leukocytenchemotaxis te remmen en de lysosoommembranen te stabiliseren.

Contra-indicaties voor de toediening van aminoquinolinegeneesmiddelen zijn. Verminderde lever- of nierfunctie, zwangerschap en borstvoeding, laesie van het cardiovasculaire systeem met een verminderde hartslag, bloedziekten en leukopenie, zware diabetes mellitus, verhoogde gevoeligheid voor het geneesmiddel. Voor behandeling aminochinoline derivaten moeten de klinische analyse van bloed en urine onderzoeken in leverenzymen (aspartaataminotransferase en alanineaminotransferase AST, ALT) bepalen normale bloedureum patiënt, creatinine en bilirubine waarborgen. Het eerste onderzoek van de oogarts is ook belangrijk. Tijdens de behandeling moet het hemogram maandelijks worden gecontroleerd, eens per drie maanden - leverenzymen, eenmaal in de 4-6 maanden - de toestand van het orgel van het gezichtsvermogen.

Er zijn verschillende schema's voor het gebruik van aminoquinolinederivaten. Gebruik de cursus of continue behandeling. Aldus chloroquine difosfaat (hingamin, delagil, rezohin) sulfaat of hydroxychloroquine (Plaquenil schrijven vaak kuren 7-10 dagen 1 tablet (0,25 of 0,2), 2 maal daags na de maaltijd met tussenpozen daartussen 3-5 dagen. Indien nodig kan een 3-5 kuren (60-100 tabletten). In de continue behandeling van één van de aminochinoline derivaten dagelijks toegediend gedurende 1 (of 2) tabletten voor 1-2 maanden. De arts moet rekening houden met de mogelijke negatieve gevolgen die voortvloeien tijdens de behandeling met geneesmiddelen van amino, chinoline van de zijkant van het zenuwstelsel, het maag-darmkanaal Ary darmkanaal, perifeer bloed samenstelling, de hartspier, het orgaan van de visie en de huid. Er kunnen slaapstoornissen, oorsuizen, hoofdpijn, duizeligheid, toevallen, psychose, worden zelden gezien uitingen die lijkt op myasthenia gravis, maar met minder ernstige spierzwakte. Op de lange receptie aminochinoline drugs zijn mogelijk leverfunctiestoornissen, misselijkheid, braken, buikpijn. Ophthalmologic stoornissen kunnen daling van de gezichtsscherpte, dubbele voorwerpen, onomkeerbare retinopathie manifesteren. Vaker in de eerste 3 maanden van de behandeling ontwikkelt zich leukopenie. Er zijn dystrofische veranderingen in het myocard met een verstoorde hartritme (ECG veranderingen, T-golf). Mogelijke lichtgevoeligheid van de huid, blauwachtige pigmentatie van het gezicht, gehemelte, voorvlakken van de benen, nagelbed. Roodharigen hebben soms een grijsachtige haarkleur op het hoofd, in de kin en wenkbrauwen. Een zeldzame kans om te ontwikkelen drug reactie, urticaria of lichenoïde gemanifesteerd uitslag, nog minder - toxische epidermale necrolyse; mogelijk verergering van psoriasis.

Atrofische vormen van rood plat korstmos vormen geen gevaar voor het leven van patiënten. De ontwikkelingsstadium van de pseudo-pellet is slechts een cosmetisch defect. In dit opzicht, in het spectrum van therapeutische effecten, zouden glucocorticosteroïden, ondanks hoge efficiëntie, niet mogen worden gebruikt als first-choice geneesmiddelen. Ja, met een significante verspreiding van huiduitslag, naast pseudo-phelps, is het belang van patiënten met gemiddelde en hoge doses GKSG ongerechtvaardigd. Langdurig gebruik van hen brengt meer schade toe aan patiënten dan aan goed. In sommige gevallen, bij afwezigheid van contra-indicaties, kunnen lage doses steroïdhormonen worden voorgeschreven gedurende 4-6 weken met geleidelijke annulering. Glucocorticosteroïde hormonen oefenen ontstekingsremmende immunosuppressieve en antiproliferatieve werking uit op de huid. Ze hebben een duidelijk vaatvernauwende werking, verminderen de synthese van prostaglandinen, remmen de migratie van neutrofielen in de inflammatoire scherpstelling en hun fagocytische vermogen om de activiteit van fibroblasten, hetgeen kan leiden tot een beperking in de sclerotische processen van de huid remmen. Het immunosuppressieve effect manifesteert: onderdrukking van T-lymfocyten die verantwoordelijk zijn voor de celreactie, een afname van het aantal en het aantal circulerende monocyten, de inhibitie van T-lymfocyten en macrofagen, remmen van de vorming van immuuncomplexen en complement. Corticosteroïden remmen de synthese van deoxyribonucleïnezuur in de huid, hebben een anti-anabolisch en atrofogeen effect.

Contra-indicaties voor het gebruik van de steroïde hormonen zijn: maagzweer en 12 duodenale ulcera, oesofagitis, gastritis giperatsidnom, diabetes, acute psychose, syndroom van Cushing, infecties van de huid of interne organen (pyoderma, abcessen, osteomyelitis, tromboflebitis, herpes simplex en gordelroos, schimmelziekte, tuberculose, cholecystitis, pyelonefritis et al.), hypertensie, dysmenorroe, aanwezigheid van cataract, pancreatitis, obesitas, ernstige degeneratieve veranderingen in het hart en de toestand na myocardiale Myoko rda, osteoporose. Langdurig gebruik van corticosteroïden kunnen kinderen dysplasie, botvorming proces, vertraging van de puberteit.

In de jaren '80 wijdverspreide ontvangen dermatologische praktijk "Presotsil" 1 tablet die delagila 0,04 g, 0,75 mg prednisolon en 0,2 g acetylsalicylzuur bevat. De combinatie antimalariageneesmiddel met een lage dosis glucocorticosteroïde hormoon goed verdragen planus en versterkt het therapeutisch effect van elk geneesmiddel. De combinatie van corticosteroïden met acetylsalicylzuur bleek nodig omdat hun gelijktijdige toepassing zo verlaagt acetylsalicylzuur in het bloed, de concentratie lager therapeutisch. Eventueel in afwezigheid van contra raadzaam om het uitvoeren van een gecombineerde behandeling chloroquine difosfaat (of hydroxychloroquine sulfaat) en prednisolon (of methylprednisolon) volgens het volgende schema. Toewijzen 1 tablet chloroquine difosfaat (hingamina, delagila, rezohina) per dag gedurende 5-6 weken prednison tablet 1 (0,005 g) in de ochtend na de maaltijd gedurende 2 weken, vervolgens - 1/2 tabletten in de ochtend en 2 weken prednisolon 1/4 tabletten - nog 2 weken. De voorgestelde dosering van chloroquine Difosfaat en prednisolon komt overeen met 6 Presocil-tabletten. Gewoonlijk veroorzaakt deze wijze van medicatie geen complicaties. Meer ook zachtere gecombineerd behandelingsregime bij chloroquine difosfaat vakken 1 tablet voorschrijven dag gedurende 7-10 dagen met tussenpozen cycli 3-5 dagen tegen een achtergrond van continue ontvangst van prednisolon in een dosering van 0,005 (tabel 1)., Die geleidelijk wordt verminderd half elke 2 weken (1 / 2-1 / 4-0). Na de annulering van dergelijke gecombineerde behandeling wordt aangeraden glycyram 3-4 keer per dag toe 2 tabletten 30 minuten voor de maaltijd voor 2-4 weken (1 tablet bevat 0,05 g monogesubstitueerde glitsirrizinsvoy ammoniumzout gewonnen uit zoethoutwortel). Glitsiram heeft een matig stimulerend effect op de bijnierschors en heeft daarom een ontstekingsremmend effect. Glitsira is gecontra-indiceerd in gevallen van organische schade aan het hart, verminderde lever- en nierfunctie.

Synthetische vitamine A afgeleiden (aromatische retinoïden worden gebruikt in gemeenschappelijk folliculaire rode korstmos met letsels van de hoofdhuid. Acitretin (neotigazon) izotretinon (isotretinoïne, 13-cis-retinoïnezuur) en etretinaat (tigazon) hebben antikeratoticheskoe effect het duidelijkst wanneer tot expressie gebracht zoals hyperkeratose een van de manifestaties van dermatose. Dit is te wijten aan een betere hechting tussen hoorncellen. Retinoïden ook celproliferatie inhiberen, vooral in de spinosum laag van de epidermis, vertragen de groei tumoren stimuleren collageensynthese en verhoging van de productie glikozoaminoglikanov, anti-inflammatoire werking. In tegenstelling tot andere retinoïde isotretinoïne (isotretinoïne) verkleind talgklieren en remt de secretie remt hyperkeratose voorkeur in het haarfollikel en neutrofiel chemotaxis. Contra-indicatie voor het gebruik van retinoïden zwangerschap , lactatie, lever- of nierfunctie, verhoogde niveaus van triglyceriden en cholesterol, ontstekingsziekten van de udochno darmkanaal (gastritis, maagzweer, cholecystitis, colitis, etc.), obesitas, diabetes, zwaar, hypervitaminose A, het gelijktijdig gebruik van tetracyclines, Nizoral of methotrexaat, overgevoeligheid voor het geneesmiddel. Retinoïden zijn teratogeen (niet mutageen) actie, zodat de jonge vrouwen die ze kunnen alleen worden toegewezen op een strikt bepaalde indicaties na geduldig uitleg gevolgen effecten op de foetus (dysmorphia syndroom) en de noodzaak om zwangerschap te voorkomen tijdens en na de behandeling.

De behandeling begint op de 2e-3e dag van de volgende menstruatie en brengt de volgende 4 weken van de cyclus door. Naast contraceptie wordt een zwangerschapstest uitgevoerd. Wanneer behandeling met etretinaat (tigazon) of acitretine (neotigazon) nodig is, moet zwangerschap minimaal 2 jaar na intrekking worden voorkomen. Dit is te wijten aan het feit dat bij de behandeling van acitretine het gevaar bestaat dat het bloedserum niet alleen uit acitretine, maar ook uit etretinaat verschijnt. Daarom moet de duur van de noodzakelijke anticonceptie dezelfde zijn als bij de behandeling met etretinaat. De annulering van isotretinoïne (roaccutane) moet minstens 1-2 maanden worden voorkomen.

Acitretine (neotigazon) is een actieve metaboliet van etretinaat (tigazon) en heeft dezelfde indicaties en contra-indicaties. De laatste jaren is hij uit de klinische praktijk van etretinaat verwijderd, omdat het aanzienlijk sneller wordt uitgescheiden uit het lichaam en niet wordt gecumuleerd in weefsels. De aanvangsdosis acitretine bij volwassenen is 20-30 mg (in capsules van 10 en 20 mg) gedurende 2-4 weken, daarna kan de dosis indien nodig geleidelijk worden verhoogd, waarbij 10 mg per week wordt toegevoegd tot een maximum van 50-75 mg in dag.

De aanvangsdosis van isotretinoïne (roacutaan) wordt bepaald uit de berekening van 0,5 mg van het geneesmiddel per 1 kg lichaamsgewicht. Start de behandeling gewoonlijk met een kleine dosis (20 mg, 10 mg x 2 keer per dag tijdens de maaltijd), daarna wordt het geleidelijk verhoogd om een uitgesproken klinisch effect te verkrijgen (met een maximale hoeveelheid van het geneesmiddel per dag 40-60-70 mg). Na 4 weken behandeling wordt de patiënt overgebracht naar een onderhoudsdosis isotretinoïne, berekend op 0,1 - 0,3 mg van het geneesmiddel per 1 kg lichaamsgewicht. De totale duur van de behandeling overschrijdt gewoonlijk niet 12-16 weken. Na annulering gaat het medicijn 4-5 maanden door.

Etretinat (tigazon) - het eerste medicijn uit de groep van aromatische retinoïden, geïntroduceerd in de klinische praktijk in 1975; Momenteel wordt het zelden gebruikt in verband met de synthese van zijn actieve metaboliet - acitretine (neotigazon), die niet in weefsels wordt gecumuleerd en minder vaak tot ongewenste verschijnselen leidt. De behandeling met etretinaat begint met 10-25 mg per dag in capsules en de geleidelijke wekelijkse dosis neemt toe tot het maximum, op basis van de berekening van 1 mg van het geneesmiddel per kg lichaamsgewicht, maar niet meer dan 75 mg per dag. Nadat een klinisch effect is bereikt, wordt aangeraden om de dagelijkse dosis etretinaat ongeveer tweemaal te verlagen (vanaf de berekening van 0,3-0,5 mg / kg lichaamsgewicht). Het is ook mogelijk om onmiddellijk te beginnen met de behandeling met lage dagelijkse doses van het geneesmiddel (0,5 mg / kg).

Tijdens de behandeling met retinoïden worden gecontroleerd maandelijks gehalte aan totaal cholesterol en triglyceriden, alanine aminotransferase en aspartaataminotransferase Galt (ACT), alkalische fosfatase, verken de hemogram. Met een stijging van meer dan de norm van één van deze biochemische parameters of de schijn van neutropenie, trombocytopenie, anemie, verhoogde ESR, zou een breuk in behandeling om de normalisering van deze indicatoren. Patiënten met ziekten die risicofactoren voor de behandeling van retinoïden zijn, is het noodzakelijk om de dagelijkse dosis te verlagen, aan te bevelen een passend dieet (obesitas), een verbod alcohol receptie (om het begrip van de zieken behoefte om alcohol te geven te bereiken!). Samen met retinoïden dienen vitamine A en tetracyclines niet te worden toegediend. Wanneer er tekenen zijn van verhoogde intracraniale druk (hoofdpijn, visusstoornissen, gevoelloosheid van de ledematen, enz.), Moeten retinoïden worden weggegooid.

Bij de behandeling van retinoïden mogen geen contactlenzen worden gebruikt. Gedurende vele weken kan isotretinoïne soms leiden tot hirsutisme en dunner worden van het haar. Retinitis ongewenste effect is zeer flexibel en in hoofdzaak overeenkomt manifestaties hypovitaminose A. Allereerst bijna elke patiënt zal vasculitis en droge slijmvliezen van de mond, neus en ogen. Scarlatiniform mogelijk losraken van de hoornlaag van de handpalmen en voetzolen, pellen, dunner worden van de huid en verhoogde de kwetsbaarheid soms - jeuk, paronychia, blefarokonyunktivit, neusbloedingen. Met het stopzetten van de behandeling gaan deze fenomenen snel voorbij.

Na een lange ontvangst van retinoïden kan haarverlies worden verhoogd, de groei en structuur van de nagels van de platen kan veranderen (dystrofie, onycholyse). In zeldzame gevallen kunnen huidpigmentatie, haargroei en barsten optreden. Vaak waargenomen pijn in de spieren en gewrichten. Na langdurige toediening van grote doses retinoïden, worden hyperostose, osteoporose, botverdunning, calcificatie van pezen en ligamenten (calcificaties in de pezen) beschreven. Deze vergelijkbare acties van retinoïden ontwikkelen zich zelden, zijn onvoorspelbaar en verdwijnen na de onderbreking van de behandeling langzaam. Bij kinderen werd een voortijdige ossificatie van de epifysaire botten waargenomen. Daarom is radiologische controle van de wervelkolom, lange tubulaire botten, gewrichten van de handen en voeten raadzaam. Er zijn veranderingen in het hemogram: bloedarmoede, neutropenie, trombocytopenie, verhoogde ESR. Het risico op complicaties bij de behandeling met retinoïden hangt af van de dosis van het geneesmiddel, de duur van de toediening en het type bijkomende pathologie. Bij patiënten met risicofactoren (obesitas, diabetes, alcoholisme, leverbeschadiging, lipidemetabolismestoornis, enz.) Is de kans op complicaties veel groter. Het moet ernaar streven om niet zo veel lage doses retinoïden aan te stellen, voor zover de klinische resultaten dit toelaten.

Veel auteurs vermelden een hoge effectiviteit van PUVA-therapie bij patiënten met veel voorkomende manifestaties van rood vlak korstmos, resistent tegen andere behandelingsmethoden. Fotochemotherapie is echter niet veilig en heeft een aantal contra-indicaties. De belangrijkste zijn ernstige schendingen van de lever- en nierfunctie, zwangerschap, diabetes mellitus, hyperthyreoïdie, hypertensie, tuberculose, epilepsie, photodermatosis, verdachte tumor ziekte (zonder de huid lymfoom), etc. Behandeling wordt uitgevoerd door kuren tijdens de exacerbatie van dermatose, een combinatie met actuele glucocorticosteroïden verhoogt de effectiviteit van fotochemotherapie.

Op beperkte laesies topisch kan worden aangebracht corticosteroïden in de vorm van een zalf, crème of intralesionale toediening van kristallijne suspensies (bijvoorbeeld Kenalog-40, verdund in 3-5 ml lidocaïne-oplossing, 1 tijde van 15-30 dagen). Het beste effect wordt verkregen door plaatselijke steroïden met gemiddelde en hoge activiteit. Opgemerkt moet worden dat de hoeveelheid steroïde die wordt geabsorbeerd van het oppervlak van de hoofdhuid 4 keer groter is dan van het oppervlak van de onderarm. Steroïde zalven mogen niet worden toegepast op gebieden waar atrofische alopecia al is gevormd. Het is raadzaam om ze toe te passen op de perifere zone van de haarden, waar actieve manifestaties van dermatose zijn. Het bereiken van de stopzetting van een toename in het gebied van de pseudo-peloid kan een combinatie zijn van algemene en externe behandeling.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.