^
A
A
A

Wat bepaalt de behoefte aan een eiwit?

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

De hoeveelheid eiwit die door het lichaam wordt gebruikt, wordt beïnvloed door verschillende factoren. De eiwitbehoefte is gebaseerd op de behoefte aan essentiële aminozuren. De vereisten voor negen essentiële aminozuren, vastgesteld door de WHO, zijn gebaseerd op de studie van stikstofbalans. Deze methode doet echter twijfels rijzen bij sommige onderzoekers die beweren dat ze de behoeften van bepaalde groepen van de bevolking, met name jongeren en atleten, ernstig onderschatten.

Verschillende weefsels gebruiken aminozuren met verschillende snelheden. Tijdens het laden van de spieren worden aminozuren met een vertakte zijketen, in het bijzonder leucine, gebruikt.

Eén studie toonde aan dat de hoeveelheid geoxideerd leucine, bepaald met een stikstofbalans, voor een belasting van twee uur en 50% V02max ongeveer 90% van de totale dagelijkse behoefte daarin was.

Hoewel de aanwezigheid van geoxideerde aminozuren in de spier een verhoogd eiwitgebruik weerspiegelt, evalueert dit niet de uitwisseling van eiwitten door het hele lichaam.

Verschillen in onderzoeksmethoden voor het bepalen van de vereiste hoeveelheden van individuele aminozuren kunnen de vereiste hoeveelheid van het gehele eiwit veranderen. Maar zelfs als de vraag naar sommige aminozuren theoretisch hoger is voor fysiek actieve mensen, is het moeilijk om ze uit voedsel te krijgen.

Overtollige eiwitten hopen zich op in de vorm van vet, zonder gestimuleerde training te stimuleren.

  • Laad niveau. De intensiteit en duur van de belasting verhogen het gebruik van eiwitten. Oefeningen voor weerstand en uithoudingsvermogen hebben ook invloed op het gebruik van eiwitten. Het starten van het uithoudingsprogramma kan de behoefte aan eiwitten gedurende ongeveer twee weken doen toenemen. Er zijn aanwijzingen dat leucine-oxidatie hoger is bij ongeoefende atleten dan bij getrainde atleten, en met training komt er een aanpassingsperiode aan, waardoor mogelijk minder eiwitten nodig zijn.
  • Adequaatheid van energie en koolhydraten. Als de energievoorziening ontoereikend is vanwege een dieet of hogere kosten, neemt de behoefte aan eiwit toe. Vast staat dat een toename van het aantal kilocalorieën de stikstofbalans verbetert. De kwaliteit van eiwitten. Hoogwaardige eiwitten, zoals ei-eiwit en caseïne, bevatten alle essentiële aminozuren, verbeteren het gebruik van eiwitten en dragen bij tot de minimale hoeveelheid vrijgekomen stikstof. Het eiwit in een gemengd dieet verhoogt de behoefte daaraan licht.
  • Hormonen. In de groeiperiode (adolescentie, zwangerschap) nemen de eiwitbehoeften toe.
  • Ziekten en verwondingen. Ziekte varieert op verschillende manieren in de behoefte aan eiwitten in verschillende mensen, en dienovereenkomstig de reactie van elk individu. Door verbranding, koorts, fracturen en chirurgisch trauma verliest het lichaam veel eiwitten. De atleet in de herstelperiode na fractuur van de ledemaat kan 0,3-0,7 kg van het eiwit van het hele organisme verliezen.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.