^

Testosteron bij mannen: waar is het voor?

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon geproduceerd in de testikels van mannen. Als het moet worden gespecificeerd, dan is het ontwikkeld door de zogenaamde Leydig-cellen, de totaliteit van deze cellen wordt ook wel de puberale klier genoemd. Naast testikels wordt testosteron ook gesynthetiseerd uit androstenedione, geproduceerd door de netschors van de bijnierschors. Elke dag synthetiseert het mannelijk lichaam ongeveer 6-7 milligram van het hormoon, het bloedniveau in het bloed varieert van 300 tot 1000 nanogram per deciliter. Vreemd genoeg, maar de mannen niet het exclusieve recht hebben om de productie van het mannelijke geslachtshormoon - testosteron wordt geproduceerd in het vrouwelijk lichaam (in dezelfde bijnierschors en eierstokken), hoewel in veel kleinere hoeveelheden - slechts 1 milligram per dag. Testosteron wordt gesynthetiseerd uit cholesterol, er zijn twee varianten van de synthese, de eerste en de tweede, niet zozeer verschillend.

In elk geval wordt, direct in testosteron, een stof die een testosteronvoorloper of prohormoon wordt genoemd, omgezet. De synthese van testosteron vindt, zoals reeds vermeld, voornamelijk in de teelballen (Leydig-cellen) plaats. Vooral de wijzen van beïnvloeding van het hypofyse luteïniserend hormoon (LH of lutropine). LH wordt op zijn beurt geproduceerd in de hypofyse onder invloed van het hypothalamische hormoon gonadotropine-releasing hormone (GnRH, GtRH). De hypofyse gebruikt informatie over de aanwezigheid van geslachtshormonen in het bloed om de productie van LH te reguleren, en de hypothalamus - om de productie van GnRH te reguleren. Hoe dan ook, het verhogen van het gehalte aan vrije testosteron in het lichaam een signaal naar de hypofyse om productie van LH en weer dalende productie van luteïniserend hormoon verminderen en verminderde testosteronproductie objecten.

De rol van testosteron in het lichaam van mannen en vrouwen

De waarde van het hormoon testosteron voor mannen kan niet worden overschat; testosteron maakt ons in feite mannen - het is verantwoordelijk voor de vorming van secundaire geslachtskenmerken. Het is dankzij hem dat mannen het geluk hebben om weelderige vegetatie op gezicht en lichaam te dragen; het is dankzij hem dat we een lagere stem en een agressiever karakter hebben dan de eerlijke seks. Ten slotte is het testosteron dat kan bijdragen aan de kaalheid van mannen, niet allemaal, natuurlijk, maar sommige. Testosteron activeert ook anabole processen in het lichaam en deze eigenschap werd als basis genomen bij het gebruik van dit hormoon in de medische praktijk en in de sport.

Testosteron voor vrouwen is ook een belangrijk hormoon. De eerste was een verband tussen testosteronspiegels in het bloed van vrouwen en vetafzetting. In de periode voorafgaand aan de menopauze, maar ook daarna, wordt het testosteronniveau in het lichaam van vrouwen aanzienlijk verminderd. Het is tijdens deze periode dat vrouwen het meest vatbaar zijn voor de afzetting van vetten. Testosteron werd echter gebruikt als hulpmiddel bij het wegwerken van overtollig vet onder de huid en bij patiënten die pas in de zeer verre toekomst het begin van de menopauze hadden, maar het niveau van dit hormoon in het bloed was duidelijk onder normaal.

Bovendien kan het gebrek aan testosteron in het bloed bij vrouwen de geslachtsdrift aanzienlijk verzwakken; een laag gehalte aan testosteron draagt bij aan het ontstaan van problemen met concentratie van aandacht, verhoogt de kans op depressieve aandoeningen. Bovendien resulteert het ontbreken van testosteron in een verhoogde droogte en dunner worden van de huid. Dus voor vrouwen is het belang van dit hormoon niet minder moeilijk te overschatten dan voor mannen.

Het niveau van testosteron in het lichaam van een man

Testosterongehalte in het bloed van mannen aanzienlijk toeneemt tijdens de puberteit, kan natuurlijke testosteron in adolescent jaar voldoende zijn om een atletische lichaamsbouw te vormen. Maar na 45-50 jaar, het niveau van testosteron in het mannelijk lichaam begint te gestaag en nogal scherpe daling en oestrogeen niveaus stijgen. Tezamen zullen deze twee factoren onvermijdelijk leiden tot verschillende en zeer onaangename stoornissen, waaronder opvalt het probleem met de prostaat, het cardiovasculaire systeem, geheugen, ziekten die verband houden met de verzwakking van het immuunsysteem en zelfs leeftijd gynaecomastie (borstvergroting). By the way, recente studies tonen aan dat mannen niet een gemeenschappelijk niveau van testosteron hebben in hun oudere leeftijd, maar een niveau van gratis testosteron. Dit komt door de toename van hun bloedspiegels van globuline, dat geslachtshormonen bindt. Hoe het ook zij, gedurende deze periode zijn extra injecties van testosteron zeer, zeer wenselijk. En niet alleen het injecteren van testosteron - om te vechten met een verhoogd SHBG-gehalte in het bloed, helpt ook insuline. Het testosteronniveau heeft dagfluctuaties: het maximum is 7-9 uur 's ochtends, minimaal 0-3 uur' s nachts. Met deze schommelingen bijbehorende interessante waarneming ingebracht in het lichaam van de maximale periode (06:00 00:00) voldoende groot even aantal kortstondige steroïde (100 mg methandrostenolone) geeft vrijwel geen productie van endogeen testosteron. De verklaring is trouwens niet ongegrond - het wordt bevestigd door oefening.

Naast dagfluctuaties, heeft testosteron in het bloed van mannen ook seizoensgebonden schommelingen: het stijgt in het voorjaar en de piek valt 's nachts. Sinds juli daalt het testosteronniveau geleidelijk en het laagste niveau bereikt medio september. Deze tijd is het meest "gunstig" voor het begin van de herfstdepressie.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.