^

Hormonen en sporten

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.11.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Zoals elk communicatienetwerk zal het endocriene systeem bronnen van signalen, de signalen zelf en signaalontvangers omvatten. In dit geval zijn dit de cellen die hormonen produceren, de hormonen zelf en hun receptoren. Hormonen zijn biologisch actieve stoffen geproduceerd door de endocriene klieren (klieren van interne secretie) en direct in het bloed afgegeven. Hormonen worden gedragen door bloed en beïnvloeden de activiteit van verschillende organen, veranderende biochemische en fysiologische reacties, die activering of remming van enzymatische processen veroorzaken. Hormonen zijn eigenlijk een sleutel die een of andere "deur" in het menselijk lichaam opent of sluit.

Naast klassieke endocriene organen -. Hypothalamus, hypofyse, testis, schildklier, bijnieren, de pancreas, enz., Kunnen hormonen vele andere cellen in het lichaam produceren. Naast de maatregelen (dat wil zeggen, de invloed van de "remote" target, die alleen via de bloedsomloop toegankelijk), hormonen paracriene effecten (beïnvloeden processen in aangrenzende cellen), of autocriene (invloed op de processen in de cellen die ze produceren endocriene ). Alle hormonen kunnen worden onderverdeeld in drie grote groepen: derivaten van aminozuren (zoals tyrosine of adrenaline), steroïde hormonen (testosteron, cortisol, oestrogenen, progestinen) en peptidehormonen, van bijzonder korte aminozuurketens. De laatste groep is het talrijkst, een voorbeeld van peptidehormonen is insuline.

Om je hoofd niet te hameren met theoretische berekeningen, die je hoogstwaarschijnlijk niet bruikbaar zult zijn in het leven, gaan we over op een direct onderzoek van de hormonen die voor ons het meest interessant zijn in het menselijk lichaam.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Adrenaline

Adrenaline is een van de catecholamines, het is het hormoon van de medulla van de bijnieren en het niet-adrenale chromaffineweefsel. Onder invloed van adrenaline is er een toename van het glucosegehalte in het bloed en een toename van het weefselmetabolisme. Adrenaline verhoogt gluconeogenese en glycogenolyse, remt de synthese van glycogeen in de lever en skeletspieren, verbetert de opname en het gebruik van glucose door weefsels, waardoor de activiteit van glycolytische enzymen toeneemt. Ook adrenaline verhoogt de lipolyse (vetafbraak) en remt de synthese van vetten. In hoge concentraties verhoogt adrenaline het eiwitkatabolisme. Adrenaline heeft het vermogen om de bloeddruk te verhogen door de vaten van de huid en andere kleine perifere vaten te versmallen, waardoor het ritme van de ademhaling versneld wordt. Het gehalte aan adrenaline in het bloed neemt toe, inclusief en met toegenomen spierarbeid of een verlaging van het suikergehalte. Het toegewezen bedrag in het eerste geval van adrenaline is recht evenredig met de intensiteit van de trainingssessie.

Adrenaline veroorzaakt ontspanning van de gladde spieren van de bronchiën en darmen, de dilatatie van de pupillen (als gevolg van de vermindering van de radiale spieren van de iris, die adrenergische innervatie hebben).

Het is het eigendom van het sterk verhogen van het suikergehalte in het bloed dat adrenaline een onmisbaar hulpmiddel maakte bij het verwijderen van patiënten uit de toestand van diepe hypoglykemie veroorzaakt door een overdosis insuline.

trusted-source[8], [9]

Prolactine

Voor mannen is prolactine een hormoon met een minteken. Prolactine wordt gesynthetiseerd in de voorkwab van de hypofyse, een kleine hoeveelheid wordt ook gesynthetiseerd door perifere weefsels. Dit hormoon bestaat uit 198 aminozuren, in sommige opzichten lijkt het op de structuur van groeihormoon. Prolactine stimuleert de groei en ontwikkeling van borstklieren, evenals de vorming van melk tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Bovendien stimuleert het hormoon het water-zoutmetabolisme, vertraagt het vrijkomen van water en natriumnieren, stimuleert het de opname van calcium. Naast andere effecten kan haargroeistimulatie worden opgemerkt. Prolactine heeft ook een modulerend effect op het immuunsysteem.

Ondanks het feit dat noch mannen die geboren zijn noch borstvoeding geven, niet worden bedreigd, synthetiseert het mannelijk lichaam ook prolactine. Overtollig van dit hormoon in het mannelijke lichaam leidt tot een significante afname van het libido, evenals tot een afname van het niveau van groeihormoon. Het resultaat van dit overschot is het mesten van personen met libido op het eunuch-niveau.

Conclusie: het niveau van prolactine moet strikt worden gecontroleerd. Om het niveau van prolactine te verlagen, gebruikt u gewoonlijk een medicijn zoals bromocriptine. Het niveau van prolactine hangt echter af van de verhouding in het bloed van androgenen en oestrogenen: eerst wordt dit niveau verlaagd, het tweede - wordt verhoogd. Niet-aromatiserende steroïden ondubbelzinnig verhogen niet het niveau van prolactine, maar aromatiserend - te verhogen.

Endorfiny

Endorfines zijn de hormonen van de hypofyse, vanuit het oogpunt van biochemie zijn het polypeptide-neurotransmitters. Endorfines worden in het bloed uitgescheiden, in de regel als een reactie van het lichaam op pijn, ze kunnen pijn dempen en tegelijkertijd de eetlust verminderen en een gevoel van euforie opwekkende medicijnen oproepen, gesynthetiseerd door het lichaam voor hun eigen behoeften.

Interessant is dat oefening slechts een geweldige stimulans is voor het vrijmaken van endorfines in het bloed. En na enkele maanden van regelmatige lichaamsbeweging, ontwikkelt het lichaam een verhoogde gevoeligheid voor de endorfines. Voor ons betekent dit dat regelmatige oefeningen met gewichten ons in staat stellen om nieuwe doelen voor onszelf te stellen, met betrekking tot de toename van de duur van de training, hun frequentie en intensiteit.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Glucagon

Net als insuline wordt glucagon geproduceerd door de cellen van de alvleesklier, maar de functie presteert precies het tegenovergestelde: het verhoogt het suikergehalte in het bloed. Er zijn twee belangrijke functies van glucagon in het lichaam, de eerste is dat bij een te laag suikergehalte in het bloed, dit hormoon de afgifte van koolhydraten uit de lever in de totale bloedbaan initieert, wat leidt tot een normale bloedsuikerspiegel. De tweede is om het proces van glycogeensynthese in de lever te activeren. Dit proces omvat de omzetting in glucose van aminozuren.

Studies tonen aan dat fysieke oefeningen de gevoeligheid van de lever voor glucagon kunnen verhogen, dat wil zeggen regelmatige oefeningen voor oefeningen op hetzelfde moment en de lever, waardoor het vermogen om de tijd besteed aan het verkleuren van glycogeen snel te herstellen, wordt verhoogd.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.