^
A
A
A

Globuline-bindende geslachtshormonen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Globuline, het bindende geslachtshormoon, is een serumglycoproteïne, dat door binding aan geslachtshormonen (testosteron, estradiol, progesteron, enz.) Hun biologische activiteit reguleert.

Globuline wordt hoofdzakelijk in de lever gevormd, oestrogenen worden gestimuleerd en testosteron onderdrukt de syntheseformule voor het berekenen van de index van vrije androgenen ISA * kOТ / kGGGG * 100 waarbij:

  • ISA - de index van vrije androgenen
  • KOT is de concentratie van totaal testosteron
  • kGGGG - de concentratie van globuline-bindende geslachtshormonen

De index van vrije androgenen is bij jonge mannen van 70 tot 100%. Wanneer de index van vrije androgenen tot 50% daalt, zijn er gewoonlijk tekens van een androgeentekort. Als de SHBG-concentratie afneemt, neemt de verhouding van vrij testosteron tot vrij estradiol toe, hoewel er een absolute toename in de concentratie van beide hormonen is. Als de concentratie SHBG toeneemt, neemt de verhouding van vrij testosteron tot vrij estradiol af. Dat wil zeggen, het resultaat van een toename in de concentratie van SHBG is de versterking van de effecten van oestrogenen. Met het ouder worden is er een toename van de secretie van globuline dat geslachtshormonen, wat kan leiden tot mannen als estrogenon versterken van effecten (gynaecomastie, herverdeling van vet van vrouwelijke type) en het bijhouden van de totale testosteron niveaus binnen de normale prestaties, terwijl het verminderen van het niveau van de vrije bindt testosteron.

Factoren die van invloed zijn op de concentratie in het bloed van de globuline-bindende geslachtshormonen
Factoren die de concentratie van SHBG verhogen De factoren die de concentratie van SHBG verminderen
oestrogenen Androgyny
hyperthyreoïdie Glyukokortikoidы
Cirrose van de lever insuline
hepatitis Gipotireoz
leeftijd Onvoldoende voedsel
  Situaties geassocieerd met eiwitverlies
  zwaarlijvigheid
  prolactine
  Groeihormoon
  Nefrotisch syndroom
  Malyadsorbtsiya

In theorie leidt alle niet-aromatiserende AAS tot een verlaging van de concentratie SHBG in het bloedplasma. In de praktijk treedt de meest uitgesproken afname van SHBG op in het geval van orale stanozolol. Met aromatische AAS is het moeilijker: ze kunnen zowel verlagen als - oestradiol worden of eenvoudig een oestrogene activiteit vertonen - het niveau van globuline-bindende geslachtshormonen verhogen.

Een zeer sterke afname van de concentratie SHBG in het bloedplasma kan tot hetzelfde negatieve resultaat leiden als een sterke toename ervan. Indien het tweede geval is er een afname in vrije testosteronspiegels en veranderingen in de verhouding van testosteron / oestradiol ten gunste van de laatstgenoemde in de eerste testosteron kan instorten voordat deze in spiercellen wordt geleverd - globuline geslachtshormonen, maar voert de transportfunctie.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.