^
A
A
A

Eiwit supplementen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Fabrikanten van eiwitsupplementen bieden ze sterk aan voor veel atleten die proteïne nog steeds als de belangrijkste voedingsstof beschouwen. Eiwitsupplementen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: het eerste omvat het volledige eiwit - eieren, melk of soja-eiwit, het tweede bevat afzonderlijke vrije aminozuren of combinaties daarvan.

  • Geheel Proteïne

Volleiwit supplementen worden gebruikt om de totale hoeveelheid eiwit in voedsel te verhogen, soms worden ze versterkt met afzonderlijke aminozuren. Om aan de eiwitvereisten te voldoen, worden supplementen met volledig eiwit niet gebruikt, omdat het voedsel er voldoende van bevat. Deze supplementen zijn echter handig, vooral voor sporters met een hoge caloriebehoefte en hebben niet genoeg tijd om te koken en eten. Sommige additieven zijn zeer compact, vereisen geen bevriezing en zijn handig voor toepassing op "warme" dagen. Sommigen van hen kunnen worden gemengd met melk en bieden tot de helft van de eiwitbehoefte, anderen (eiwitpoeders) - met water en zijn geschikt voor sporters die geen lactose verdragen. Eiwittabletten of pillen bevatten meestal minder eiwitten dan poeders. Oplosbare mengsels voor het ontbijt zijn een goed alternatief voor dure eiwitpoeders. Energietegels met een minimum van 7-14 g eiwit (1-2 ounces) dragen bij tot de bevrediging van de eiwitbehoefte en zijn gemakkelijk te gebruiken. Sporters moeten zich ervan bewust zijn dat sommige supplementen een te grote hoeveelheid eiwit per portie bevatten (meer dan 50 gram) en niet nodig zijn.

  • Individuele aminozuren

Studies hebben aangetoond dat supplementen die kleine hoeveelheden van bepaalde aminozuren bevatten, de prestaties kunnen verbeteren door de lactaatconcentraties in spieren en bloed te verlagen. Grote doses van deze supplementen verbeteren de prestaties niet. Additieven met sommige aminozuren zijn riskant, omdat ze metabole onevenwichtigheden, veranderingen in de overdracht van zenuwimpulsen en zelfs vergiftiging kunnen veroorzaken.

  • Aminozuren met vertakte keten

Vermoeidheid van het centrale zenuwstelsel. Vertakte keten aminozuren (ACRT's) -leucine, isoleucine en valine-werden bestudeerd in verband met vermoeidheid van het centrale zenuwstelsel. Er wordt algemeen aangenomen dat vermoeidheid veroorzaakt door overmatige inspanning een spieroorsprong heeft, maar deze ontstaat in de hersenen. Er is een theorie dat overtollige serotonine tijdens langdurige inspanningen de bloed-hersenbarrière passeert en vermoeidheid veroorzaakt; sommige onderzoekers beschrijven deze aandoening als overtraining. Aminozuur tryptofaan is een voorloper van serotonine. Tijdens het laden van de skeletspieren BCAA worden geoxideerd, terwijl het aantal afneemt en de hoeveelheid bloed vetzuren verhogen, tryptofaan verplaatsen van de plaats van zijn verbinding met plasma-albumine en verhogen van de hoeveelheid in de hersenen. Wanneer de verhouding tussen tryptofaan en ACRT toeneemt, komt er meer serotonine in de hersenen. Het veranderen van deze verhouding door het verhogen van de hoeveelheid ACPT of koolhydraten kan de stroom tryptofaan in de hersenen verminderen. Deze studie bevestigt de mening over het gebruik van koolhydraten voor het veranderen van het serotonineniveau, maar bewijst niet de effectiviteit van ACRT om vermoeidheid te voorkomen.

Groeihormoon. Er wordt aangenomen dat de aminozuren arginine en lysine de synthese van groeihormoon verhogen, waardoor een anabolisch effect wordt geïnduceerd dat gepaard gaat met de groei van spiermassa.

Glutamine. Hoewel glutamine geen essentieel aminozuur is, geloven sommige onderzoekers dat het in grote hoeveelheden nodig is bij overmatige belasting. Glutamine is betrokken bij immuunreacties. Bij atleten met een syndroom van overtraining is het niveau van glutamine in het plasma te laag, wat de immuniteit kan verslechteren. Een gespannen fysieke belasting zonder voldoende herstel verlaagt de glutaminevoorraden en het lichaam kan glutamine niet met voldoende snelheid synthetiseren om een voorspanningsniveau te bereiken. Glutamine kan ook betrokken zijn bij de synthese van spierglycogeen. Adequaat glutaminegehalte helpt de eiwitsynthese na het sporten te verbeteren. Studies leveren geen overtuigend bewijs voor het gebruik van glutaminesupplementen.

Twee andere eiwitachtige additieven die aandacht verdienen, zijn creatine en beta-hydroxy-bèta-methylbutyraat. Beide kunnen bijdragen aan de groei van spiermassa en spierkracht, maar of hun langdurig gebruik veilig is, is onbekend.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.