^
A
A
A

Het risico van overmatige eiwitinname

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Verbruik van voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte vormt een risico voor de menselijke gezondheid. Sommige onderzoekers zijn van mening dat het schadelijke effect van overmatige eiwitinname misschien overdreven is.

  • Verminderde nierfunctie

De relatie tussen eiwitovermaat en nierdisfunctie is vastgesteld. De oververzadiging van proteïne1 creëert in feite een extra belasting voor de nieren die geassocieerd zijn met de afgifte van stikstof, dus problemen met nieren zijn mogelijk bij atleten, siloviki, maar dit is niet bewezen. Studies uitgevoerd op dieren ondersteunen niet de aanname dat consumptie van grote hoeveelheden eiwit nierproblemen veroorzaakt, zelfs als de dieren hun hele leven eiwitrijk voedsel eten. Andere onderzoekers waarschuwen nog steeds voor excessieve eiwitinname (meer dan 2 g-kg per dag) om deze problemen te voorkomen.

  • uitdroging

Overmatige eiwitinname veroorzaakt een risico van uitdroging. Het vrijkomen van stikstof brengt verlies van water met zich mee, dus atleten die grote hoeveelheden eiwitten consumeren, kunnen het risico lopen uitdrogen. Sporters moeten voldoende drinken en de concentratie van urine controleren, vooral als ze een eiwitrijk dieet volgen.

  • Calciumverlies

Aangenomen wordt dat het verlies van calcium als gevolg van een eiwitrijk dieet het risico op osteoporose verhoogt. Het verhogen van de inname van voedingseiwitten kan calcicurie veroorzaken. Eiwithoudende voedingsmiddelen dragen bij aan de productie van zuur, dat vervolgens door de nieren wordt afgegeven. Calcium komt vrij uit de botten en is als een buffer in verhouding tot de verhoogde zuurbelasting. Dit effect kan worden tegengegaan door het hoge gehalte aan fosfaat in het gemengde voedsel. Het lichaam past zich echter aan en vermindert het calciumverlies als de inname voldoende is. De verhouding van calcium en eiwit in voedsel> 20: 1 kan een adequate bescherming van botweefsel garanderen.

Ongebalanceerd dieet

Overtollig eiwit is het grootste risico als een atleet een inadequate hoeveelheid koolhydraten verbruikt om spierglycogeenvoorraden in stand te houden en / of aan te vullen. Het gebruik van eiwitrijk voedsel kan de keuze van voedingsmiddelen beperken, waardoor het risico op een tekort aan vitaminen en mineralen toeneemt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.