^
A
A
A

De rol van eiwitten in lichaamsbeweging

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Eiwitten zijn goed voor maximaal 45% van het lichaamsgewicht. Het unieke van aminozuren ligt in het feit dat ze kunnen combineren met andere aminozuren, waardoor ze complexe structuren vormen. Dit zijn enzymen die reacties katalyseren; hormonen zoals insuline en glucagon; hemoglobine en myoglobine, die drager zijn van zuurstof; alle weefselstructuren, waaronder myosine en actine, vormen het spiereiwit. Ze zijn allemaal erg belangrijk voor motoriek.

Studies tonen aan dat eiwitten tijdens het vasten en intensieve inspanning als energiebron bijdragen, misschien 15% van alle kilocalorieën tijdens inspanning.

Metabolisme van eiwitten

Voedingsproteïnen combineren in de darm met endogene eiwitten van het maag-darmkanaal, verteerd en geassimileerd in de vorm van aminozuren. Ongeveer 10% van de eiwitten worden uitgescheiden met feces en de resterende 90% van de aminozuren vormen een aminozuurpool, die ook eiwitten omvat die zijn gevormd tijdens weefselsplitsing.

Als tijdens de synthese van eiwitten het lichaam in evenwicht is, gebruikt het aminozuren uit de pool om de afbraak van eiwitten te behouden. Als aminozuren niet voldoende zijn om in de pool te worden opgenomen (dwz onvoldoende inname van voedingseiwitten), kan de eiwitsynthese hun afbraak niet ondersteunen en worden de lichaamseiwitten gespleten om te voldoen aan de zwembadbehoeften in aminozuren.

Als gevolg hiervan vertraagt het herstel van weefsels, wat leidt tot een afname van de fysieke prestaties. Anders, als de consumptie van voedselproteïne de behoefte overschrijdt, vindt deaminatie van aminozuren plaats (verwijdering van de aminogroep) en wordt overtollige stikstof voornamelijk in de vorm van ureum afgegeven, evenals ammoniak, urinezuur en creatine. De structuur die overblijft na deaminering wordt alfa-ketozuur genoemd. Het kan worden geoxideerd om energie te produceren of om in vet te veranderen in de vorm van triglyceriden.

Stikstofbalans

De controversiële kwestie van de behoefte aan eiwitten wordt veroorzaakt door de divergentie van methoden voor het evalueren van de biosynthese van eiwitten in het lichaam. Stikstofbalans is een van de meest gebruikte criteria voor het evalueren van het eiwitmetabolisme, maar niet de meest perfecte. Stikstofbalans meet de verhouding van stikstof verwijderd van het lichaam tot stikstof, die het lichaam is binnengekomen (voedselblok). Een negatieve stikstofbalans wordt vastgesteld wanneer de uitscheiding van stikstof groter is dan de toevoer ervan. Een positieve stikstofbalans wordt opgemerkt wanneer de inname de excretie van het eiwit overschrijdt, meestal tijdens de groeiperiode (adolescentie, zwangerschap). Onder normale stikstofbalans zijn de inname en afgifte van stikstof gelijk. Stikstofbalansmetingen worden niet als bepalend beschouwd, omdat ze alleen rekening houden met stikstofverliezen in de urine en gedeeltelijk met uitwerpselen. Stikstofverliezen kunnen optreden tijdens transpiratie en andere lichaamsafscheidingen, zoals pellen van de huid, haaruitval en anderen. Aangezien eiwit conversie niet nauwkeurig kan worden opgespoord en gemeten na de opname, doet stikstofbalans geen rekening met alle aspecten van eiwitmetabolisme. Stikstofbalans suggereert dat wat niet is geïsoleerd, wordt gebruikt voor eiwitsynthese.

Dus als de eiwitinname verandert (stijgt of daalt), is het belangrijk om te overwegen dat er een verplichte periode is voor aanpassing aan het nieuwe regime, waarbij de dagelijkse uitscheiding van stikstof onbetrouwbaar zal zijn. Dit is een belangrijk punt dat in gedachten moet worden gehouden bij het beoordelen van de validiteit en validiteit van stikstofbalansstudies als een maat voor de toestand van eiwitmetabolisme. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben een minimum van 10 dagen aan aanpassing aangewezen om de behoefte aan eiwitconsumptie bij het veranderen van het stikstofverbruik te bepalen.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.