^
A
A
A

De energiewaarde voor anaërobe en aerobe oefeningen

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Energie, die fysieke activiteit en activiteit verschaft, wordt gevormd door chemische bindingen van voedsel. De manieren van accumulatie van energie en de verspreiding ervan in het lichaam zijn talrijk en divers. Energie zorgt voor de activiteit van cellen en de reductie van spiervezels. Oefening, gebaseerd op factoren zoals de snelheid van samentrekking van spiervezels, hangt af van de aanwezigheid van energie in de spiervezels, dus het behoud en de overdracht van energie zijn de bepalende factoren bij het uitvoeren van fysieke oefeningen. Deze processen zijn afhankelijk van de consumptie van voedingsstoffen, maar ook van fitness, genetische gegevens en het type fysieke activiteit dat wordt uitgevoerd. Het kennen van deze processen en de factoren die hen beïnvloeden is erg belangrijk voor het ontwikkelen van individuele diëten en trainingsprogramma's die zijn ontworpen om de training en algehele gezondheid te optimaliseren.

Accumulatie van energie

Energie hoopt zich op in de chemische bindingen van koolhydraten, vetten of eiwitten. De chemische energie van eiwitten als een bron van fysieke activiteit wordt echter niet onmiddellijk gebruikt. De belangrijkste leveranciers van energie voor chemische bindingen zijn vetten en koolhydraten. Vetten van voedsel veranderen in vetzuren en worden door het lichaam gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt in verschillende syntheseprocessen of direct als een energiebron. Overtollige vetzuren worden omgezet in triglyceriden en hopen zich voornamelijk op in vet en gedeeltelijk in spierweefsel. Er bestaan geen grenzen in de opeenhoping van vet, dus het niveau van opgehoopt vet in mensen is heel verschillend. De vetvoorraden 100 keer of meer overschrijden de energiereserves van koolhydraten.

Koolhydraten van voedsel veranderen in glucose en andere eenvoudige suikers en worden door het lichaam gebruikt. Eenvoudige suikers worden omgezet in glucose, dat kan worden gebruikt in syntheseprocessen en als een bron van energie. Overtollige glucosemoleculen worden vervolgens opgenomen in lange ketens van glycogeen en hopen zich op in de lever en het spierweefsel. De hoeveelheid glycogeen die kan worden opgeslagen, is ongeveer 100 g in de lever en 375 g in de spieren van volwassenen. Aerobe trainingsbelasting kan het accumulatieniveau van spierglycogeen met een factor 5 verhogen. Het overschot aan geconsumeerde voedselkoolhydraten, die hun niveau overschrijden, noodzakelijk voor een maximale vulling van het potentiële glycogeendepot, verandert in vetzuren en hoopt zich op in vetweefsel.

In vergelijking met koolhydraten of eiwitten nemen vetten meer dan 2 keer zoveel energie als gemeten in kilocalorieën, zodat ze een effectief middel zijn om energie te accumuleren en het lichaamsgewicht te minimaliseren. Energie in opgeslagen vet of glycogeen wordt opgeslagen in de chemische bindingen van deze stoffen.

Een andere vorm van energieopslag die rechtstreeks afkomstig is van chemische bindingen van voedsel dat wordt gebruikt om motorische activiteit te behouden, is creatinefosfaat (CRF) of fosfocreatine. Het lichaam synthetiseert fosfocreatine en accumuleert kleine hoeveelheden ervan in de spieren. Creatine-supplementen verhogen de intramusculaire niveaus van creatine en fosfocreatine aanzienlijk.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.