^

Anabole steroïden: wat moet je weten?

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Anabole steroïden worden gebruikt om de fysieke prestaties en spiergroei te verbeteren. Als ze langdurig worden ingenomen in hoge doses en zonder medisch toezicht, kunnen ze excentriek en irrationeel gedrag en een breed scala van somatische bijwerkingen veroorzaken.

Anabole steroïden omvatten testosteron en andere geneesmiddelen die farmacologisch lijken op testosteron en spiergroei veroorzaken. Anabole steroïden hebben androgene effecten (bijv. Haargroei, libido, agressiviteit) en anabole effecten (bijv. Verhoogde eiwitabsorptie, veranderingen in spiermassa). Androgene effecten kunnen niet worden gescheiden van anabole, maar sommige anabole steroïden zijn gesynthetiseerd om androgene effecten te minimaliseren.

Testosteron wordt snel vernietigd in de lever; getabletteerd testosteron wordt te snel geïnactiveerd om effectief te zijn en injecteerbaar testosteron moet worden gemodificeerd (bijv. Door verestering) om de absorptie te vertragen en het verval te vertragen. Analoga gemodificeerd via 17-b-alkylering zijn vaak effectief voor orale toediening, maar kunnen meer bijwerkingen veroorzaken. Er zijn ook voorbereidingen voor de introductie door de huid.

Bijwerkingen verschillen afhankelijk van de dosis en het geneesmiddel. In fysiologische doses voor substitutietherapie (bijvoorbeeld methyltestosteron 10-50 mg / dag of analogen daarvan) zijn de bijwerkingen weinig uitgesproken. Sporters kunnen 10-50 keer hogere doses gebruiken. In hoge doses zijn sommige effecten merkbaar, terwijl andere niet zichtbaar zijn. Er bestaat onzekerheid, aangezien de meeste onderzoeken patiënten betreffen die de geconsumeerde dosis niet precies kunnen benoemen, en ook medicijnen kopen op de zwarte markt, waarvan er vele vals zijn en (in tegenstelling tot het etiket) verschillende stoffen in verschillende concentraties bevatten.

trusted-source[1], [2], [3]

Bijwerkingen van anabole steroïden

Sterk uitgedrukt

 • polycythaemia
 • Gestoord lipidenprofiel (verlaagde HDL, verhoogde LDL)
 • Leveraandoeningen (hepatitis, adenoom)
 • Stemmingsstoornissen (bij hoge doses)
 • Androgene effecten: acne, haaruitval op het hoofd, mannelijkheid en hirsutisme bij vrouwen
 • Gonadale suppressie (verminderde spermakwaliteit, testiculaire atrofie)
 • gynaecomastie
 • Voortijdige sluiting van de epifysen

Gematigde

 • Hypertensie / hypertrofie van de linker hartkamer
 • De verergering van prostaathypertrofie en reeds bestaand carcinoom
 • Carcinoom van de lever
 • Enigszins uitgedrukt
 • Verhoogd risico op plotse dood bij sporters
 • Significante stemmingsstoornissen in lage doses
 • In de eerste plaats voor 17-b-gealkyleerde bereidingen.

HDL - lipoproteïnen met hoge dichtheid, LDL - lipoproteïnen met lage dichtheid, LVH - hypertrofie van de linker ventrikel.

In de klinische praktijk worden anabole steroïden gebruikt om lage testosteronspiegels te behandelen. Omdat anabole steroïden een anti-katabool effect hebben en de eiwitopname verbeteren, worden ze bovendien voorgeschreven aan verbrande, bedlegerige en andere verzwakte patiënten om spieratrofie te voorkomen. Sommige artsen schrijven deze medicijnen voor aan patiënten met uitputting tegen aids en kanker. Er zijn echter onvoldoende gegevens om een dergelijke behandeling aan te bevelen en informatie over de manier waarop androgenen de onderliggende ziekte beïnvloeden. Er wordt aangenomen dat testosteron effectief is bij de behandeling van verwondingen en spierschade, hoewel er geen bewijs is dat deze mening ondersteunt.

Anabole steroïden worden misbruikt om spiermassa en kracht te vergroten; deze effecten worden versterkt in combinatie met verbeterde training en passend dieet. Er is geen directe aanwijzing dat anabole steroïden het uithoudingsvermogen of de snelheid verhogen, maar er is duidelijke enkele informatie dat atleten die anabole steroïden gebruiken, frequenter hoge intensiteitsbelastingen kunnen uitvoeren. Spierhypertrofie komt zeker tot uiting.

De incidentie van anabole steroïden varieert in de loop van hun leven van 0,5 tot 5% van de bevolking, aanzienlijk verschillend in verschillende groepen (bijvoorbeeld hogere percentages onder bodybuilders en concurrerende atleten). In de Verenigde Staten is de prevalentie van gebruik 6-11% bij jongens, studenten in de hogere klassen en ongeveer 2,5% bij meisjes van de universiteitsleeftijd.

Atleten kunnen een aantal keer per jaar steroïden nemen, stoppen en vervolgens weer hervatten (zoals in fietsen). Er wordt aangenomen dat de intermitterende toediening van geneesmiddelen de niveaus van endogeen testosteron, sperma- tellingen, hypothalamus-hypofyse-gonadale relaties kan normaliseren. Er zijn aanwijzingen dat een dergelijke cyclische toediening nadelige effecten vermindert en de noodzaak om de dosis te verhogen om het gewenste effect te bereiken.

Sporters gebruiken vaak veel medicijnen tegelijkertijd (rood staan genoemd) en verschillende manieren van toediening (oraal, intramusculair, transdermaal). Het verhogen van de dosis tijdens de cyclus (meertrapsfasen) kan leiden tot een fysiologische dosis die de 5-100 keer overschrijdt. Overlay en meertraps leiden tot een toename in receptorcoagulatie en minimalisering van bijwerkingen, maar dit voordeel is niet bewezen.

Symptomen en symptomen

Het meest kenmerkende teken is een snelle toename van de spiermassa. De mate en ernst van de toename hangt direct af van de ingenomen dosis. Bij patiënten die fysiologische doses nemen, is er een langzame en onbeduidende toename van de spiermassa; bij het ontvangen van megadoses kan de toename van niet-vetachtig lichaamsgewicht enkele kilo's per maand bereiken. Er is een toename van het energieniveau en het libido (bij mannen), maar dit is moeilijker te detecteren.

Psychische effecten (meestal bij zeer hoge doses) worden meestal door de familie gezien: uitgesproken stemmingswisselingen, irrationeel gedrag, verhoogde agressiviteit, prikkelbaarheid, verhoogd libido, depressie.

Frequente klachten zijn toegenomen acne en gynaecomastie, en bij vrouwen - de effecten van muscularisatie. Sommige effecten kunnen onomkeerbaar zijn (bijvoorbeeld alopecia, clitorale vergroting, hirsutisme, verlaging van de stem). Daarnaast kunnen borstomvang, atrofie vaginale slijmvlies, menstruatie geschonden of beëindigd te verlagen, kan libido stijgen of dalen minder vaak, kan agressiviteit en de eetlust te verhogen.

Diagnose, prognose en behandeling

Urinetesten identificeren meestal degenen die anabole steroïden gebruiken. Metabolieten van anabole steroïden kunnen worden gedetecteerd in de urine tot 6 maanden (en zelfs langer voor sommige soorten anabole steroïden) na stopzetting van hun consumptie.

Artsen die toezicht houden op adolescenten en jongeren moeten waakzaam zijn over tekenen van steroïde misbruik en mogelijke risico's voor patiënten uitleggen. Het onderwijs voor anabole steroïden zou op de middelbare school moeten beginnen.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.