^

Seksuele rijping van meisjes

, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 17.10.2021
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Puberteit meisjes (of op een andere manier, de puberteit, puberteit) - een wijziging van de processen van het lichaam van een tienermeisje, wat leidt tot het ontstaan en de rijping van de reproductieve functie (het vermogen om zich voort te planten).

Begin van de puberteit wordt uitgevoerd door middel van signalen verzonden door de hersenen naar de seksuele klieren van meisjes - de eierstokken. Eierstokken reageren op de ontvangen commando's door verschillende soorten hormonen uit te werken die de groei van het meisje en haar ontwikkeling stimuleren - de hersenen, het botsysteem, de spieren, de huid en voortplantingsorganen groeien en stijgen.

De eerste helft van de puberteit wordt gekenmerkt door de versnelling van de lichaamsgroei, die aan het eind van de pubertijd eindigt met groeien. Als vóór het begin van de puberteit externe verschillen in de structuur van de lichamen van meisjes en jongens vrijwel ontbreken (alleen de uitwendige geslachtsorganen verschillen), dan zijn er tijdens de pubertijd met het lichaam van het meisje grote veranderingen. De meest voor de hand liggende hiervan zijn secundaire geslachtskenmerken: de vorming van melkklieren, een toename in de breedte van de dijen, enzovoort. Hoewel de transformaties niet alleen in het externe vlak plaatsvinden, zijn er ook significante veranderingen in veel systemen, structuren en lichamen die betrekking hebben op hun functies, grootte, vorm en samenstelling.

Tot seksuele volwassenheid behoren ook kwesties van psychologische aard, namelijk seksuele identificatie van het meisje.

Seksuele rijping van het meisje vindt plaats onder invloed van hormonen afgescheiden door klieren van interne afscheiding - de hypofyse, eierstokken, bijnieren en ook veranderingen in het functioneren van het centrale zenuwstelsel. De regulatie van de puberteit van meisjes heeft voornamelijk betrekking op de hormonen oestrogeen geproduceerd door de eierstokken en de hormonen androgenen die worden geproduceerd door de bijnieren.

Oestrogenen zijn verantwoordelijk voor de groei van de borst van het meisje (melkklieren), evenals een toename van de omvang van het bekkengebied, kleine schaamlippen, vagina en baarmoeder. Bovendien zijn oestrogenen verantwoordelijk voor de verdeling van vet in de subcutane dekking die optreedt in verschillende delen van het lichaam van het meisje. De vorming van de geslachtsdrift van een volwassen meisje vindt ook plaats onder invloed van oestrogenen.

De interactie van oestrogenen met andere hormonen geproduceerd in het lichaam van het meisje, veroorzaken de volledige rijping van eieren in de eierstokken.

Hormonen androgenen hebben minder effect op de veranderingen die tijdens de puberteit met het meisje optreden. Ze beïnvloeden de verschijning van haar in de schaamstreek en de lies, maar ook in de oksels. Grote schaamlippen groeien ook onder de invloed van deze hormonen. Androgenen stimuleren het werk van talgklieren in de huid, waardoor adolescente acne en acne bij het meisje ontstaan en het vetgehalte van het haar op het hoofd toeneemt.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

De periode van puberteit bij meisjes

De periode van puberteit bij meisjes is lang genoeg - ongeveer tien jaar. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende stadia van verbetering van de geslachtsrijpheid van het meisje.

Het begin van de puberteit vindt plaats op de leeftijd van acht tot negen jaar, die wordt gekenmerkt door een versnelling in de groei van meisjes.

Het verschijnen van verdere tekenen van de puberteit - de toename van de borstklieren, de groei van het schaamhaar begint op ongeveer tien - twaalf jaar oud.

Gemiddeld, twee jaar na de bovengenoemde externe transformaties, verschijnt de eerste menstruatie.

De laatste fase van de puberteit voor meisjes is de leeftijd, die optreedt na vier tot zes jaar na het begin van de eerste menstruatie. Meestal gebeurt dit op de leeftijd van zeventien tot achttien.

Er zijn echter groepen meisjes die, vanwege de eigenaardigheden van hun ontwikkeling, op de leeftijd van negen kunnen beginnen met de puberteit. Het betekent niet alleen de versnelde groei van het lichaam en de ledematen, maar ook de vorming van secundaire geslachtskenmerken - de ontwikkeling van de borstklieren enzovoort. Het gebeurt dat absoluut gezonde meisjes de pubertijd beginnen te betreden vanaf de leeftijd van zeven tot acht jaar, wat te wijten is aan de genetische eigenaardigheden van hun ontwikkeling.

Ook kan het begin van de puberteit in bepaalde categorieën meisjes worden uitgesteld tot dertien tot vijftien jaar. Tegelijkertijd zijn meisjes gezond en ontwikkelen ze zich normaal, en dergelijke vertragingen in de rijping worden veroorzaakt door erfelijke factoren.

Het begin van de puberteit bij meisjes

Het is algemeen aanvaard dat de puberteit van meisjes begint met de periode van de adolescentie. Maar dit is een verkeerde mening, in feite gebeurt alles veel eerder.

Het begin van de puberteit vindt plaats op de leeftijd van acht tot negen jaar. Deze fase wordt gekenmerkt door een sterke sprong in de groei van meisjes, die ongeveer tien centimeter per jaar kan bereiken. Het gebeurt dat de meisjes op dit moment inhalen in de groei van hun leeftijdsgenoten.

In deze periode van puberteit groeien het botsysteem, het spierstelsel en de zenuwuiteinden met verschillende snelheden. Daarom kunnen uiterlijk meisjes die de pubertijdperiode zijn binnengegaan, ongemakkelijk en ongemakkelijk lijken, enigszins hoekig.

Vaak geven dergelijke veranderingen in de figuur de meisjes het lijden en de angst dat ze voor altijd zullen blijven als grappige sprinkhanen. Ouders moeten de meisjes geruststellen door hen te vertellen dat hun cijfers snel positieve transformaties zullen krijgen.

Later, ongeveer elf tot dertien jaar, beginnen de secundaire geslachtskenmerken snel te veranderen - de borstklieren groeien, de taille vermindert, de vorm van het lichaam is afgerond, enzovoort.

Leeftijd van de puberteit bij meisjes

De leeftijd van de puberteit bij meisjes is als volgt:

 1. Het begin van de puberteit gebeurt ongeveer elf of dertien jaar.
 2. Het einde van de puberteit vindt plaats op de leeftijd van zeventien tot achttien jaar.

Er zijn verschillende categorieën adolescenten die niet gelijkmatig rijpen. Een van de meisjes begint eerder de pubertijd te betreden en bijgevolg eerder en eindigt de puberteit. Deze tieners worden versnellers genoemd. Bij hen wordt het begin van de puberteit in de vorm van een toename van de borstklieren waargenomen op de leeftijd van negen - tien-elf. Een groeiversnelling vindt ongeveer een jaar eerder plaats. Dienovereenkomstig gebeurt het verschijnen van de eerste menstruatie in de bovengenoemde meisjes om tien voor elf.

In een andere categorie adolescenten wordt het begin van de puberteit uitgesteld tot dertien tot veertien tot vijftien jaar. Dit manifesteert zich in de vertraging van de groei en de vorming van secundaire geslachtskenmerken. De eerste menstruatie verschijnt in deze categorieën van meisjes in dertien, veertien of vijftien jaar. Dienovereenkomstig eindigt de puberale periode op een latere leeftijd, op de leeftijd van achttien. Zulke adolescenten worden vertragers genoemd, dat wil zeggen, vertraagd in hun ontwikkeling, wat absoluut normaal en genetisch bepaald is.

Er zijn echter bepaalde afwijkingen bij de ontwikkeling en hormonale aandoeningen bij meisjes, die een vertraging in de puberteit en het verschijnen van menstruatie veroorzaken. Daarom is het aanbevolen om het meisje aan specialisten in een gynaecoloog en een endocrinoloog te laten zien als er in veertien tot vijftien jaar geen tekenen van puberteit zijn en de maandelijkse tekenen nog niet zijn begonnen op de leeftijd van vijftien.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Tekenen van de puberteit bij meisjes

Tekenen van de puberteit bij meisjes komen tot uiting in het volgende:

 • Een sterke groeiversnelling: een meisje kan tot tien centimeter per jaar groeien. Tegelijkertijd overtreffen meisjes de groei van hun leeftijdsgenoten - jongens. De gelijkschakeling van verschillen in groei vindt plaats op de leeftijd van zeventien tot achttien jaar, dat wil zeggen, aan het einde van de puberteit bij meisjes. Op dit moment hebben de meisjes een stop in de groei, in een tijd waarin de jongens blijven groeien.
 • De verandering in de figuur van een tienermeisje in de eerste fase van de puberteitperiode is een toename van de lengte van de ledematen in vergelijking met de lengte van de romp. Hierdoor is er een verandering in de verhoudingen van het lichaam, wat leidt tot een visuele indruk van zijn incoherentie.
 • Later beginnen zich secundaire vrouwelijke geslachtskenmerken te vormen. Allereerst beginnen de borstklieren te groeien. Na een tijdje verschijnt er glad schaamhaar op het schaambeen. Na korte tijd begint het schaamhaar van structuur te veranderen - wordt het golvend. De volgende veranderingen in het lichaam van het meisje beïnvloeden het uiterlijk van okselharen.
 • Kleine en grote schaamlippen groeien in omvang.
 • Al gauw komt de eerste menstruatie - menarche.
 • Veranderingen in het uiterlijk van het meisje gaan door - het volume van de dijen neemt toe, de taille wordt dunner, de schouders al, en de figuur krijgt ronde, gladde contouren, kenmerkend voor het vrouwelijk lichaam.
 • De hoeveelheid haar op de armen en benen van het meisje neemt toe en ze worden donkerder.
 • Er is een hormonale reconstructie van het lichaam van het meisje, die het uiterlijk van haar huid en haar verandert. Activering van talgklieren in de huid begint. Daarom worden de huid en het haar vetter; het gezicht, de nek en de achterkant van het meisje beginnen bedekt te raken met rode puistjes en mee-eters.
 • Het totale percentage vet in het lichaam van het meisje neemt toe en er worden vetafzettingen waargenomen, voornamelijk in het bekken, op de buik en heupen.

Stadia van puberteit meisjes

De stadia van de puberteit van meisjes zijn gecorreleerd aan het uiterlijk van elk teken van de puberteit.

 • Een sterke sprong in de groei - bij een zich normaal ontwikkelende meid doet zo'n toename van de groei zich voor bij ongeveer elf jaar. Als vóór deze periode, ongeveer zeven tot acht jaar, meisjes worden toegevoegd met een groei van vijf tot zes centimeter per jaar, dan betekent toetreding tot het tijdperk van de puberteit een toename van acht tot tien centimeter per jaar. Op dit moment groeit het kind zo snel uit nieuw gekochte kleding en schoenen, dat het niet alleen zijn ouders verrast, maar ook het meisje zelf.

Op dit moment, de jaarlijkse gewichtstoename bereikt het merk van vier tot negen kilogram, hoewel tot deze periode de gebruikelijke gewichtstoename gemiddeld twee en een half - drie en een half kilogram.

De toename in groei beïnvloedt de toename van de eetlust van het kind en de hoeveelheid voedsel die wordt gegeten, omdat dergelijke transformaties een verhoogde instroom van energie en bouwmaterialen vereisen.

 • Dergelijke veranderingen kunnen eerder verschijnen, in de periode van ongeveer negen jaar bij meisjes die eerder zijn gevormd dan hun leeftijdsgenoten.
 • In de toekomst is er een toename in de omvang van het bekken en de heupen, wat verwijst naar de vorming van secundaire geslachtskenmerken. Het gebeurt dat dergelijke veranderingen optreden op de leeftijd van negen.
 • Verdere veranderingen in het lichaam van het meisje manifesteren zich in een toename van de borstklieren. Allereerst nemen de tepel en tepelhof rond de tepel toe. Over zes maanden - een jaar worden de borsten als kleine kegeltjes. Op dit moment wordt het niet aanbevolen om een BH te gebruiken, wat de vorming van borstklieren kan stoppen.
 • Ongeveer in de buurt van het begin van de eerste menstruatie, groeit de gehele borstklier in omvang en wordt rond van vorm, vergelijkbaar met de borstklieren van volwassen vrouwen. Dit gebeurt meestal tijdens het verschijnen van de eerste menstruatie. Op dit moment is het de moeite waard om de eerste bh's te dragen, wat zal bijdragen aan het gemak van de bewegingen van het meisje.
 • Op de leeftijd van twaalf - dertien gaat de vorming van secundaire geslachtskenmerken door: in de schaamstreek groeit het haar en wordt een middel gevormd, kenmerkend voor de structuur van het vrouwelijk lichaam. Primaire seksuele kenmerken ontwikkelen zich ook - er is een toename van de uitwendige genitaliën (kleine en grote schaamlippen).
 • Er zijn verschillende huidveranderingen geassocieerd met de activering van talgafscheiding. Dergelijke 'innovaties' worden veroorzaakt door het proces van hormonale en fysieke veranderingen in het lichaam van het meisje. De toename van de hoeveelheid talg veroorzaakt rode puistjes op de huid van een meisje en acne en veroorzaakt ook een hoog vetgehalte van het haar.

Dergelijke veranderingen zijn geen plezier voor de volwassen meisjes die erg bezorgd zijn over de verslechterende verschijning. Ouders moeten overleggen met kappers en schoonheidsspecialisten over de aanschaf van speciale shampoos en cosmetica voor de huid, waarmee u een goede conditie van de huid van het lichaam en het haar kunt behouden, en de uiterlijke aantrekkingskracht van het meisje kunt behouden. Het is niet overbodig om door speciale reinigende cosmetische huidprocedures in het kantoor van de schoonheidsspecialist te gaan. Bovendien moet een volwassen meisje de regels van zorgvuldige persoonlijke hygiëne worden geleerd, zodat de huid en het haar niet worden aangetast.

 • Het uiterlijk van de eerste menstruatie, genaamd menarche. Dit feit betekent dat het meisje al geslachtsrijp is, dat wil zeggen, in staat is tot reproductieve functie. In het begin - gedurende twee jaar - gebeurt de menstruatiecyclus vaak onvast. Dit manifesteert zich in het onzekere ritme van bloeden, evenals in hun kracht en duur. Nadat de maandelijkse perioden cyclisch zijn geworden, kunnen we zeggen dat het meisje klaar is om zwanger te worden en een kind te baren (maar alleen vanuit fysiologisch oogpunt, en niet psychologisch en sociaal).

Zoals hierboven opgemerkt, heeft de menstruatie bij meisjes in de eerste twee jaar een onzekere cyclus, dat wil zeggen dat er afwijkingen van een andere aard verschijnen. Deze kenmerken zijn geen schending van de normale ontwikkeling van het meisje, maar worden beschouwd als fluctuaties die niet verder gaan dan de gebruikelijke fysiologische stadia van manifestatie van de puberteit. Allereerst gaat het om schendingen van de regelmaat van de menstruatiecyclus, die uit twee fasen bestaat. In een tijd dat menstruatiebloedingen nog maar net zijn begonnen, kunnen de primaire eieren pas op het eind rijp worden en daarom is er geen scheiding van rijpe eicellen van de eierstokken. De vorming van een geel lichaam treedt in dit geval helemaal niet op of is onderontwikkeld, wat de productie van een verhoogd gehalte aan progesteron in het bloed van het meisje niet stimuleert.

De eerste fase van de menstruatiecyclus leidt tot een verhoogde groei van het slijmvlies van de baarmoeder (endometrium), die optreedt onder invloed van oestrogenen. Dit veroorzaakt het verschijnen van onaangename gewaarwordingen en langdurige bloeding van de baarmoeder, de zogenaamde juveniele. Ongeveer vijf tot tien procent van de meisjes ervaart ongeveer dezelfde manifestaties.

Soms kan menstruatie niet elke maand plaatsvinden, maar met onderbrekingen in twee of drie maanden. Misschien de manifestatie van andere onregelmatigheden in de cycli van menstruatie, maar dergelijke afwijkingen, zoals reeds vermeld, verdwijnen na een paar jaar.

Het is heel belangrijk om het maandblad te laten verschijnen om het meisje voor te bereiden op intermitterende bloedingen. Het is noodzakelijk om het meisje te vertellen over de hormonale veranderingen in haar lichaam, dat haar lichaam al klaar is voor reproductieve functies. Een dergelijk gesprek kan worden gevoerd door de moeder van het meisje en / of de gynaecoloog. Het is noodzakelijk om het meisje voor te bereiden op de acceptatie van het feit dat menstruatie een veel voorkomend verschijnsel is in het vrouwenleven. Maar als de bloeding gepaard gaat met pijn en andere onaangename gevoelens die het meisje kunnen storen en haar ongemak kunnen veroorzaken, is het noodzakelijk om een gespecialiseerde gynaecoloog te raadplegen.

Het is ook noodzakelijk om een gesprek met een meisje te hebben over de gevaren van vroege initiatie van seksuele activiteit en mogelijke zwangerschap in dit geval, wat op deze leeftijd tot tragische gevolgen leidt.

 • Sinds het begin van de menstruatie komt de toename van de groei van het meisje niet versneld tot stand. Op deze leeftijd, gemiddeld dertien jaar, wordt de groeisnelheid teruggebracht tot anderhalve tot tweeënhalve centimeter per jaar.
 • Op de leeftijd van veertien tot zestien begint de figuur van het meisje een vrouwelijke contour aan te nemen - naast de reeds gegroeide borst en de verdunde taille, worden de heupen afgerond, het bekken groeit, de vorm van de benen verandert, enzovoort. In de buurt van de oksels is er haar. Maandelijks ritmisch worden. De ontwikkeling van het bottenstelsel, de toename van botten stopt.

Om de hygiëne van een meisje te handhaven, moet ze geleerd worden hoe ze een scheerapparaat voor vrouwen moet gebruiken om haar haar onder de oksels te scheren. Schaamhaar mag niet worden uitgescheiden, omdat dit op deze leeftijd niet nodig is.

Vroege puberteit bij meisjes

Vroege seksuele ontwikkeling is de opkomst van secundaire geslachtskenmerken en de opkomst van menstruatie (in sommige gevallen) bij meisjes van ongeveer tien jaar. Dergelijke manifestaties in ontwikkeling, die iets boven de norm liggen, worden niet beschouwd als een afwijking of overtreding. Daarom kan worden gezegd dat voor sommige meisjes een lichte vooruitgang in termen van ontwikkeling een variant van de norm is. Dergelijke kenmerken van ontwikkeling worden waargenomen in meisjes-versnellers, die verschillen van hun tijdgenoten vroege fysieke, seksuele, psychologische en emotionele ontwikkeling.

Vroege puberteit bij meisjes mag ouders niet schelen. Maar in deze gevallen is het aanbevolen om speciale gesprekken te voeren die de veranderingen van het meisje in haar eigen lichaam kunnen verklaren en haar persoonlijke hygiënevaardigheden kunnen bijbrengen.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Vroegtijdige puberteit bij meisjes

Vroegtijdige puberteit wordt gekenmerkt door de opkomst van een complete set secundaire geslachtskenmerken (of sommige) bij meisjes van acht tot acht jaar. Soms is op deze leeftijd het uiterlijk van menarche - de eerste menstruatie. Er zijn verschillende vormen van voortijdige puberteit bij meisjes:

 1. Echte vroegtijdige seksuele ontwikkeling. Deze vorm van voortijdige ontwikkeling wordt als cerebraal beschouwd, dat wil zeggen vanwege de processen die in de hersenen plaatsvinden. In de vroege stadia van het begin van de puberteit, de vroege manifestatie van de activiteit van de hypothalamus of adenohypophysis, die verantwoordelijk zijn voor reproductieve functies, resultaten. De activiteit van deze klieren stimuleert de productie van luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH).

Activering van LH leidt tot de productie van oestrogeen in het lichaam van het meisje, wat leidt tot veranderingen in haar lichaam als gevolg van de puberteit. De activiteit van FSH leidt tot het begin van groei en rijping van de follikels in de eierstokken.

Echte voortijdige puberteit heeft een aantal kenmerken:

 • iseksueel van nature, dat wil zeggen, het is genetisch gerelateerd aan het vrouwelijke geslacht en aan gonadale tekens;
 • vol met zijn manifestaties, die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een telarche (groei van de borstklier), adrenarche (het uiterlijk van schaam- en okselharen) en het versnellen van de groei van het lichaam.
 • compleet, dat wil zeggen, gekenmerkt door de voortijdige verschijning van menarche.

Oorzaken van een cerebrale vorm van echte vroegtijdige puberteit kunnen infecties zijn die werden gedragen door een meisje onder de leeftijd van één jaar. Aan dergelijke manifestaties leiden en organische letsels van de hersenen, die op de hypothalamus drukt, evenals bepaalde problemen die zijn ontstaan in de periode van de zwangerschap van de moeder.

Er is niet alleen een hersenvorm van echte voortijdige puberteit, maar ook een constitutionele vorm. De laatste vorm van afwijking in de puberteit is zeldzamer en heeft een erfelijk karakter.

Valse vroegtijdige seksuele ontwikkeling

Dit soort voortijdige rijping is te wijten aan verhoogde uitscheiding van oestrogenen in de bijnieren of eierstokken. Het gebruik van geneesmiddelen bij de behandeling van meisjes die oestrogenen of gonadotrope hormonen bevatten, lokt ook de schijn van valse puberteit uit.

Het valse type van voortijdige ontwikkeling wordt, net als het echte, gekenmerkt door de versnelde groeisnelheid van het meisje. Maar valse ontwikkeling heeft altijd een onvolledig karakter, wat tot uiting komt in de afwezigheid van een voortijdige menarche. Ook kan valse ontwikkeling plaatsvinden, zowel in het isoseksuele als heteroseksuele type.

Kenmerken van false isosexual type ontwikkeling (per vrouwelijk type):

 • snelle groeisnelheid;
 • er is een toename van de borstklieren;
 • komt voor bij schaamhaar, lieszones en oksels.

Kenmerken van een verkeerd heteroseksueel type ontwikkeling (mannelijk):

 • tot de leeftijd van acht is er een toename van de clitoris, die begint te lijken op de penis;
 • er zijn pivoteer haar in het gebied van de bovenlip en kin;
 • botten groeien sneller dan meisjes die in een isoseksueel type ontwikkelen;
 • de vetlaag wordt verdeeld volgens het mannelijke type.

Opgemerkt moet worden dat heteroseksuele ontwikkeling vrij zeldzaam is en wordt veroorzaakt door hormonale stoornissen in het lichaam van meisjes die hormoon-androgeenpreparaten ontvangen. Als er tijdig een beroep op specialisten wordt gedaan, kunnen afwijkingen in de ontwikkeling van het meisje worden teruggedraaid, in het vrouwelijke kanaal. Het gebruik van de juiste behandelingsmethode, die lange tijd wordt uitgevoerd, kan de juiste seksuele ontwikkeling van het meisje volledig herstellen. De thoracale klieren zullen zich tijdig vormen, de menstruatiecyclus zal op tijd worden vastgesteld. In de toekomst zullen de voortplantingsfuncties van het genezen meisje behouden blijven, zal ze in staat zijn om de baby goed te verwekken en te verdragen, en haar ook normaal te baren. Als je de behandeling verwaarloost, komt de ontwikkeling van het vrouwelijke type bij deze meisjes helemaal niet.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28]

Onvolledige voortijdige seksuele ontwikkeling

Dit soort voortijdige puberteit wordt veroorzaakt door het verschijnen in het lichaam van een meisje met een teveel aan gonadotrope hormonen. Een sterke toename van oestrogeen kan ook leiden tot vergelijkbare afwijkingen in seksuele ontwikkeling.

Kenmerken van onvolledige voortijdige puberteit:

 • gaat niet gepaard met versnelde groeipercentages;
 • alleen de borstklieren worden gevormd, zonder het verschijnen van andere secundaire geslachtskenmerken;
 • er is alleen de embryologie van de lies-, schaam- en okselzones zonder de vorming van andere secundaire geslachtskenmerken.

Ziekten van een andere aard, die het optreden van vroegtijdige seksuele ontwikkeling veroorzaken. Zulke ziekten omvatten:

 • de opkomst van folliculaire ovariumcysten,
 • de aanwezigheid van ovariumtumoren,
 • het uiterlijk van primaire hypothyreoïdie,
 • McKun-Albright-syndroom,
 • Russell - Silver-syndroom.

Zulke ziekten worden gekenmerkt door het verschijnen van bloedige afscheiding, die lijken op menstruatiebloedingen. Maar secundaire geslachtskenmerken ontwikkelen zich niet.

Films over de seksuele rijping van meisjes

Films over de seksuele rijping van meisjes worden aanbevolen om samen met een moeder of een andere volwassen vrouw te worden bekeken die het meisje onbegrijpelijke of gênante momenten kan uitleggen. Ouders worden geadviseerd om de film zelf te bekijken voor een gezamenlijke bezichtiging met hun kind, om zeker te zijn van het nut en gebrek aan personeel en informatie die, naar de mening van moeder of vader, te vroeg zijn voor hun dochter. Begin met het bekijken van deze films is op een leeftijd dat er voor het eerst tekenen waren van puberteitmeisjes, en ook wanneer ze interesse had in dergelijke kwesties.

Films over de seksuele rijping van meisjes worden vertegenwoordigd door de volgende documentaire films en cartoons:

 • De film gaat over de vorming en bescherming van de reproductieve functie van de meisjes Wanneer een meisje opgroeit ... "die de hoofdprijs in de nominatie won" Applied Animation "Open Suzdal Festival in Suzdal in 2003. De film is gemaakt met de steun van het Russische ministerie van Volksgezondheid en het farmaceutische bedrijf Gedeon-Richter.
 • De documentaire "Maiden's strength" van het kanaal Discovery.
 • Een documentaire film geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk in 1998 "Het menselijk lichaam. Seksuele rijping. "
 • Een documentaire film, gemaakt in 2008, "Over seks - puberteit."

trusted-source[29], [30], [31], [32]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.