^
A
A
A

Screening op baarmoederhalskanker bij vrouwen die naar SOA-klinieken gaan of een voorgeschiedenis van een SOA hebben

 
, Medische redacteur
Laatst beoordeeld: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Alle iLive-inhoud wordt medisch beoordeeld of gecontroleerd op feiten om zo veel mogelijk feitelijke nauwkeurigheid te waarborgen.

We hebben strikte richtlijnen voor sourcing en koppelen alleen aan gerenommeerde mediasites, academische onderzoeksinstellingen en, waar mogelijk, medisch getoetste onderzoeken. Merk op dat de nummers tussen haakjes ([1], [2], etc.) klikbare links naar deze studies zijn.

Als u van mening bent dat onze inhoud onjuist, verouderd of anderszins twijfelachtig is, selecteert u deze en drukt u op Ctrl + Enter.

Vrouwen met een voorgeschiedenis van SOA lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker, en vrouwen die naar SOA-klinieken gaan, kunnen kenmerken hebben die kunnen worden geclassificeerd als een nog hogere risicogroep. Uit onderzoek naar de prevalentie van deze pathologie bleek dat bij vrouwen die naar de SOA-kliniek gaan, precancereuze laesies ongeveer vijf keer of vaker voorkomen dan vrouwen die klinieken voor gezinsplanning bezoeken.

Smeren onkotsitologiyu Papanicolaou (Pap uitstrijkje) is een effectieve en relatief goedkope test voor invasieve cervicale kanker, squameuze intra-epitheliale lesies (SIL) * en cervicale pre-cancereuze letsels. De screeningsrichtlijnen voor het American College of Obstetricians and Gynecologists en de American Cancer Society bevelen een jaarlijkse uitstrijkjesstudie bij seksueel actieve vrouwen aan. Hoewel deze richtlijnen stelt dat in sommige situaties, uitstrijkjes kan worden minder vaak onderzocht bij vrouwen die in de SOA-poliklinieken werden behandeld, of hebben een geschiedenis van seksueel overdraagbare aandoeningen, moeten screening per jaar worden gedaan, omdat ze behoren tot een hoog risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. Bovendien laten verslagen van de SOA-poliklinieken wijzen erop dat veel vrouwen niet het doel en het belang van het onderzoek van de uitstrijkjes te begrijpen, en veel vrouwen die intravaginale enquête hebben gehouden geloven dat swabs genomen van hen, maar in werkelijkheid was dit niet gebeurd.

* In 1998, in "Bethesda systeem voor de registratie van cytologische diagnose baarmoederhalsafwijkingen en de vagina" werden termen squameuze intra-epitheliale lesies (SIL) niekodifferentsirovannye en gedifferentieerde. De term "niet-epitentiated PIP" verwijst naar cellulaire veranderingen geassocieerd met HPV en met minder belangrijke dysplasie / cervicale intra-epitheliale neoplasie 1 (CIN I). De term "sterk gedifferentieerde PIP" verwijst naar matige dysplasie / CIN II, ernstige dysplasie / CIN-III, carcinoma in situ / CIN III.

Aanbevelingen

Tijdens een vaginaal onderzoek voor SOA-screening moet de arts de patiënt vragen naar de resultaten van de laatste uitstrijkjesproef en de volgende informatie met haar bespreken:

 • Het doel van uitstrijkjes onderzoek en hun betekenis, 
 • Had ze een uitstrijkje tijdens het bezoek aan de kliniek, 
 • De behoefte aan een uitstrijkje onderzoek elk jaar, en 
 • Coördinaten van de arts of kliniek waar het uitstrijkje kan worden uitgevoerd, en de mogelijkheid van follow-up (als het uitstrijkje niet werd afgenomen bij dit onderzoek). 

Als een uitstrijkje niet is onderzocht in de afgelopen 12 maanden, moet het krijgen van een uitstrijkje deel uitmaken van een routinematig intra-vaginaal onderzoek. De medische hulpverlener moet in gedachten houden dat veel vrouwen na het uitvoeren van een intravaginaal onderzoek denken dat ze een uitstrijkje hebben gekregen, hoewel dit in de praktijk niet is gebeurd en daarom verslag kunnen uitbrengen over de nieuw ingenomen Pap maeca. Daarom is in de SOA-poliklinieken uitstrijkje moet altijd worden uitgevoerd in een volume van routine klinisch onderzoek van de vrouwen die een geschiedenis is er geen verslag van de ontvangst van het normale resultaat van deze analyse in de afgelopen 12 maanden (vnutriklinicheskaya account of verkregen van een gecentraliseerd systeem) te laten uitvoeren.

Het is raadzaam dat een vrouw een memo ontvangt met informatie over de betekenis van uitstrijkjesonderzoek en gegevens dat de uitstrijk is genomen tijdens een bezoek aan de kliniek. Indien mogelijk moet een kopie van het formulier met uitstrijkje-resultaten naar de patiënt worden gestuurd.

Follow-up

Klinieken en medisch personeel geleidende screening uitstrijkje, de mogelijkheid om cytopathologische laboratoriumresultaten opname systeem volgens de classificatie van Bethesda. Als de resultaten van uitstrijkjes wijzen op de aanwezigheid van de ziekte, helpen om dergelijke patiënten moet worden voorzien in overeenstemming met de aanbevelingen van de richtlijnen voor de behandeling van patiënten met abnormale resultaten van cervicale onkotsitologicheskogo studies (Interim Guidelines for Management van afwijkende cervix-cytologie), gepubliceerd door een groep van specialisten van het National Cancer Institute, een samenvatting hiervan wordt hieronder gegeven. Bij het identificeren van uitstrijkjes tekenen van goed gedifferentieerde PIP moet colposcopie onderzoek uit te voeren de lagere voortplantingsorganen, en als er aanwijzingen zijn biopsie. Als het uitstrijkje bleek een slecht gedifferentieerd PDP plat of atypische cellen van onbepaalde significantie (APKNZ), kan de volgende observatie worden uitgevoerd zonder colposcopie indien deze faciliteit is niet mogelijk om de patiënt te bewaken of in het geval dat colposcopie studie van het proces zou kunnen verergeren. In het algemeen worden herhaalde Pap-uitstrijkjes om de 4-6 maanden gedurende 2 jaar aanbevolen totdat drie opeenvolgende negatieve resultaten worden verkregen. Indien als gevolg van herhaalde studies uitstrijkjes onthulde aanhoudende pathologie, colposcopie en biopsie toont waarneming en slecht gedifferentieerde API, en als er APKNZ. Bij vrouwen met een diagnose die als APKNZ in aanmerking zouden komen in verband met een ernstige ontsteking, herhaalde uitstrijkje uitgevoerd na 2-3 maanden, en dan -Elke 4-6 maanden voor 2 jaar, zolang niet wordt verkregen drie opeenvolgende negatieve resultaten. Als een specifieke infectie wordt vastgesteld, moeten herhaalde onderzoeken worden uitgevoerd na een passende behandeling. In alle gevallen, follow-up, tijdens de herbeoordeling van Pap-uitstrijkje resultaten niet alleen negatief moeten zijn, maar moet ook in het laboratorium als "bevredigend" worden geïnterpreteerd.

Omdat de klinische observatie van de patiënten met een pathologische Pal-slagen met colposcopie en biopsie vallen buiten het vermogen van vele openbare ziekenhuizen, waaronder het merendeel van de SOA-poliklinieken, in de meeste gevallen vrouwen die sterk gedifferentieerde PIP gevonden, of permanent geïdentificeerd low-grade PDP of APKNZ zal moeten worden verwezen naar andere klinieken voor colposcopie en biopsie. Klinieken en zorgverleners, het uitvoeren van screening uitstrijkjes, maar voorziet niet in een geschikte colposcopic observatie in pathologische Pap uitstrijkjes nodig hebt om het werk te organiseren in de richting van de patiënten naar andere faciliteiten die kunnen: 1) om de juiste beoordeling en behandeling van patiënten te waarborgen, en 2) verslag van de resultaten van deze door het naar een clinicus of een andere gezondheidswerker te sturen. Klinieken en zorgverleners die follow-up van patiënten te voeren met het uitvoeren van herhaalde uitstrijkje moeten ontwikkelen protocollen identificeren vrouwen die hun eerste aanwijzingen hebben verloren voor re-uitstraling, en gebruik ze routinematig. De resultaten van het uitstrijkje, het type en de locatie van de instelling waar de patiënt naartoe wordt gestuurd, moeten duidelijk worden vastgelegd in de medische geschiedenis. Het wordt aanbevolen om de lokale methoden van colposcopie en biopsie te ontwikkelen, met name wanneer er geen gelegenheid om de patiënten in andere instellingen te onderzoeken en er is geen garantie bij de uitvoering van de follow-up.

Andere observaties over patiëntbeheer

Andere opmerkingen over Pap-uitstrijkjes zijn onder andere:

 • Pap-uitstrijkje is geen effectieve screeningstest voor soa's;
 • Als een vrouw menstruatie heeft, moet het uitstellen van een uitstrijkje worden uitgesteld en wordt een vrouw geadviseerd om bij de eerste gelegenheid een uitstrijkje te nemen;
 • De aanwezigheid van mucopurulente afscheiding kan het resultaat van Pap-uitstrijkjes vervormen. Als er echter geen garantie is dat de vrouw zal terugkeren voor vervolgcontrole, moet uitstrijkje worden genomen na verwijdering van de secreties met een wattenstaafje gedrenkt in een zoutoplossing.
 • Vrouwen met externe genitale wratten hoeven niet vaker te worden onderzocht op uitstrijkjes dan vrouwen die geen wratten hebben (behalve voor speciaal voorgeschreven gevallen).
 • In klinieken van SOA's of in andere instellingen waar materiaal wordt gebruikt voor zaaidoeleinden of andere methoden voor het testen op SOA's, moet Pap uitstrijkje als laatste worden ingenomen.
 • Vrouwen met een eerdere hysterectomie hebben geen jaarlijks uitstrijkje nodig, zelfs als de operatie werd uitgevoerd voor baarmoederhalskanker of voorstadia van laesies. In dit geval moeten vrouwen worden geadviseerd nazorg te zoeken bij de arts die hen in een bepaalde periode leidt.
 • Gezondheidswerkers die eenvoudige omscholing hebben gekregen om uitstrijkjes en klinieken te verzamelen met eenvoudige maatregelen die de kwaliteit van dit onderzoek garanderen, ontvangen minder onbevredigende uitstrijkjes.
 • Terwijl de type-specifieke HPV-testen gericht op het identificeren van patiënten met een hoog en een laag risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker, kan klinisch significant zijn in de toekomst, op het moment dat deze studie wordt de waarde niet is gedefinieerd voor de klinische praktijk en uitvoering van het onderzoek wordt niet aanbevolen.

Speciale opmerkingen

Zwangerschap

Bij zwangere vrouwen moet de uitstrijkjesproef deel uitmaken van een routineus prenataal onderzoek. Voor het verkrijgen van Pap-uitstrijkjes kunnen zwangere vrouwen een borstel gebruiken, hoewel men erop moet letten dat de slijmerige plug niet wordt vernietigd.

HIV-infectie

Recente onderzoeken hebben een toename in de prevalentie van PID bij vrouwen die met HIV zijn geïnfecteerd en veel deskundigen zijn van mening dat HIV kan bijdragen aan de transformatie van precancereuze laesies in invasieve baarmoederhalskanker. De volgende aanbevelingen voor uitstrijkjesonderzoek bij met name hiv-geïnfecteerde vrouwen zijn gebaseerd op deskundig advies over het beheer en de monitoring van vrouwen met baarmoederhalskanker en hiv-infectie en komen overeen met de aanbevelingen in andere USPHS-richtlijnen.

Na het verzamelen van een volledige geschiedenis van eerdere ziekte van de baarmoederhals, moeten vrouwen met hiv een volledig gynaecologisch onderzoek te ontvangen, met inbegrip van een bekken-examen en uitstrijkje als onderdeel van het medisch onderzoek. Pap uitstrijkje moet 2 keer worden genomen in het eerste jaar na de diagnose van HIV-infectie en, met normale resultaten, 1 keer per jaar in de daaropvolgende jaren. Als het uitstrijkje bleek afwijkingen moet worden gedaan het houden van dergelijke patiënten in overeenstemming met de richtlijnen voor de behandeling van patiënten met abnormale resultaten van cervicale onkotsitologicheskogo studies (Interim Guidelines for Management van afwijkende cervix-cytologie. Vrouwen met een cytologische diagnose van goed gedifferentieerde PIP of plaveiselcelcarcinoom moet colposcopie zijn onderzoek en gerichte biopsie: HIV-infectie is geen indicatie voor colposcopie bij vrouwen met normale uitstrijkjes.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.